Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

The LG Watch Urbane следва стриктно стъпките на LG Watch R




първият смарт часовник с цял Plastic OLED (P-OLED) кръгъл дисплей, който LG пусна на пазара през октомври 2014 г.
Докато LG Watch R бе проектиран за активния човек, LG Watch Urbane е по-официален и с по-тънък профил, което го прави перфектен както за мъже, така и за жени. Напомнящ луксозен ръчен часовник,LG съчетава класически дизайн с иновативни функции, за да внесе стил и удобство в ежедневието, като в същото време вдига летвата на високите стандарти, наложени от неговия предшественик.
LG Watch Urbane е изграден със същия 1.3 инчов цял P-OLED кръгъл дисплей като LG Watch R, но има по-тънък панел, който изгражда елегантния му вид. LG Watch Urbane има всички отличителни белези на изискан ръчен часовник, което го прави перфектен моден аксесоар.Корпусът му от неръждаемата стомана се предлага в полиран сребърен и златен завършек и е допълнен с красиво обшита каишка от естествена кожа за класически вид. Каишката може да бъде заменена с всяка друга кожена каишка или метална верижка с ширина 22 mm, за да подхожда на всеки поводили настроение.Всичко това се захранва от интуитивен интерфейс, който прави LG Watch Urbane съвместим със смартфоните, имащи операционна система Android 4.3 и нагоре.
Също като G Watch R, най-новият смарт часовник на LG с Android Wear притежава вграден PPG сензор, който следи показателите на сърдечната дейност и измерва средни стойности на пулса по време на тренировки. Режимът Always-On показва в затъмнен режим часа на дисплея по всяко време, като по този начин спестява батерия.

Основни характеристики:

-Процесор: 1.2GHz Qualcomm® Snapdragon™ 400
-Операционна система: Android Wear™
-Дисплей: 1.3-инчовP-OLED дисплей (320 x 320, 245ppi)
-Размери: 45.5 x 52.2 x 10.9мм
-Памет: 4GB eMMC / 512MB LPDDR2
-Батерия: 410mAh
-Сензори: 9-Axis (Жироскоп/ Акселометър/ Компас) / Барометър /
-PPG (сензор за измерване на сърдечна дейност)
-Цветове: златен / сребърен
-Други: прахо и водо устойчивост (IP67)

Новата серия смартфони от среден клас на LG впечатлява с премиум дизайн и характеристики

На тазгодишния Mobile World Congress (MWC), LG Electronics (LG) ще покаже новата си серия смартфони на изгодни цени, представяйки среден клас устройства с функции и елементи на
дизайна, с които обикновено разполагат само премиум моделите.
Четирите нови модела смартфони от среден клас на LG— Magna, Spirit, Leon и Joyвъплъщават в себе си визуалната философия на LG целяща подобрено изпълнение и потребителско преживяване без усилия, достигащи до все повече потребители. Четирите устройства ще са налични в The LTE и 3G версии, в съответствие със стратегията на LG за разширяване на гамата от устройства, привлекателни за сегмента на масовия потребител с различни продукти за различните мрежи.LTE и 3G версиите на всеки модел имат почти идентични щрихи в дизайна, като LTE моделите имат метални задни панели, а 3G устройствата се отличават с изографисани пластмасови панели.
LG Magna, чието име идва от думата ултимативенна латински, има 5-инчов in-cell сензорен дисплей, който обикновено се предлага само при премиум смартфоните,както и Quad-Core процесор. С 8-мегапикселова основна камера и 5-мегапикселова предна камера, LG Magna е създаден с цел да снима висококачествени селфита. Водещата в класа си 2,540 mAh батерия гарантира надеждността при работа сMagna през целият ден, дори при интензивна употреба.
LG Spirit, който въплътява духа на иновациите на LG, има 4.7-инчов in-cell сензорен дисплей и 8-мегапикселова камера. In-cell технологията кара телефона да изглежда по-тънък, като в същото време извлича максимума от площта на дисплея и минимизира частта на панелите.Приближавайки картината до екрана, in-cell дисплеите предлагат подобрена чувствителност и по-бързо разпознаване на допир, по-добра видимост на открито и по-чисти образи.
LG Leon ,„лъвна латински, има 4.5-инчов дисплей в компактно тяло с премиум вид. Най-малкият от групата, LG Joy, има 4-инчов дисплей и предлага истинско удоволствие в смартфон, който се побира във всеки джоб.
„Новата колекция LG смартфони в среден клас продължава нашето твърдо намерение да предлагаме невероятни смартфони на изгодни цени. За милиони потребители по света решаващият фактор за това кой смартфон да си купят не е нито колко е бърз, нито колко е голям, а именно – колко добре е балансиран. С нашите нови смартфони в средния клас все повече потребители ще се обърнат към LG за следващия си телефон,” каза Джуно Чо, президент и изпълнителен директор на LG Electronics Mobile Communications Company.



LG Magna Спецификации:

Дисплей
5.0-инчов HD (294ppi)
Процесор
1.2GHz или 1.3GHz Quad-Core*
Камера
8MPили 5MP* / 5MP
Памет
8GB / 1GB
Батерия
2,540mAh
Операционна система
Android 5.0 Lollipop
Мрежа
LTE Cat. 4 / HSPA+ 21Mbps
Размер
139.7 x 69.9 x 10.2mm

LG Spirit Спецификации:

Дисплей
4.7-инчов HD (312 ppi)
Процесор
1.2GHz или 1.3GHz Quad-Core*
Камера
8MP или 5MP* / 1MP
Памет
8GB / 1GB
Батерия
2,100mAh
Операционна система
Android 5.0 Lollipop
Мрежа
LTE Cat. 4 / HSPA+ 21Mbps
Размер
133.3 x 66.1 x 9.9mm

LG Leon Спецификации:

Дисплей
4.5-инчов FWVGA (220 ppi)
Процесор
1.2GHz или 1.3GHz Quad-Core*
Камера
8MP или 5MP* / VGA
Памет
8GB / 1GB
Батерия
1,900mAh
Операционна система
Android 5.0 Lollipop
Мрежа
LTE Cat. 4 / HSPA+ 21Mbps
Размер
129.9 x 64.9 x 10.9mm


LG Joy Спецификации:

Дисплей
4.0-инчов WVGA (233 ppi)
Процесор
1.2GHz Dual-Core
Камера
5MP / VGA
Памет
4GB / 512MB
Батерия
Android 4.4 KitKat
Операционна система
1,900mAh
Мрежа
LTE Cat. 4 / HSPA+ 21Mbps
Размер
122.7 x 64.0 x 11.9mm

 

Джаз-поп и соул певицата Рут Колева изнесе концерт с един от най-добрите симфонични оркестри в света – Софийската филхармония



Всички места за спектакъла, който се проведе на 21-ви февруари в зала „България“, бяха
напълно разпродадени, а заради големия интерес, организаторите се принудиха безпрецедентно да пуснат и ограничен брой правостоящи места.
Събитие съвместно с български модерен изпълнител се провежда за първи път в историята на Софийска филхармония. Гостите на тематичното събитие имаха възможността да чуят едни от най-добрите парчета на певицата в напълно нов аранжимент, подготвен от неповторимия и световно известен композитор Владимир Джамбазов. В програмата бяха включени песни от всички три албума на Рут Колева, последният от които бе обявен за най-добър БГ Албум на БГ Радио за 2014 година. Освен това, специално за гостите на събитието певицата представи ексклузивно неиздавани парчета от най-новото си творчество. Заедно с нея на сцената се качиха Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев и Рейчъл Роу,
която е автор на много от песните на Рут.
Младата певицата напоследък е единственият български поп-джаз изпълнител с международно признание. След по-малко от 2 месеца Рут предстои да издаде новата си дългосвиреща ремикс компилация "RhythmSlave", който включва ремикси, създадени от редица големи международни продуценти, включително Kaidi Tatham, Mark De Clive-Lowe, Opolopo, Positive Flow и Eric Lau. За българските фенове на качествената музика, Рут подготвя и още един албум съвместно с Freak Collective & CTP Records в Пловдив. Голямата новина е, че албумът ще бъде записан в 3 от най-големите студия в Лос Анджелис съвместно с продуцента Crooked Waters от група Kan Wakan. Музикален директор и пианист в произведенията ще бъде Brandon Coleman, който в последните години е музикален директор на Алиша Кийс.

LG G Flex2 излиза на световния пазар



Electronics (LG) обяви, че очакваният с голямо нетърпение, извитG Flex2 излиза на световния пазар. От представянето му на CES 2015 през януари, G Flex2 събра редица признания за
стилната си визия - смело изпълнение и оптимизирани функции за потребителско преживяване, съобразени с уникалната му форма. Смартфонът бе един от най-обсъжданите нови продукти на CES и събра редица best-in-show отличия. Вграден в контурираната форма на G Flex2,е 5.5-инчов Full HD Plastic-OLED дисплей, който осигурява невероятно ясна и пъстра картина от всеки ъгъл, като в същото време има елегантен вид и усилена издръжливост. Подобренията продължават и под повърхността, където осемядрен Octa-Core Qualcomm® Snapdragon™ 810 процесор впечатлява с изпълнение, също толкова внушително, колкото и дизайна на телефона.НеговиятSelf Healing заден капак вече възстановява ежедневните надрасквания само за 10 секунди, а функцията Fast Chargeзарежда 3000mAh батерия до близо 50 процента за малко над половин час. За да създаде по-добро потребителско преживяване, G Flex2 предлага подобрена Gesture Shot функция, която позволява да си правите селфита по-лесно от всякога само с движение на ръката.
Новата функцияGesture View прави лесен и удобен прегледа на последната направена снимка, веднага след заснемането й, а Glance View показва основна информация като час, последни съобщения или пропуснати повиквания чрез преплъзванена екрана, дори когато дисплеят е изключен.
“G Flex2 показва на света, че все още има поле за иновации в дизайна на днешните смартфони, отвъд металните рамки и уголемените дисплеи. Ние смятаме, че G Flex2 перфектният пример за форма и функции, които красивосе съчетават.Това е смартфон, от който хората трудно биха могли да откъснат поглед,” казаДжуно Чо, президент и изпълнителен директор на LG Electronics Mobile Communications Company.
 Основни спецификации (може да варират спрямо пазара):
-Процесор: Qualcomm® Snapdragon™ 810 процесор с 2.0GHz 64-bit Octa-Core CPU;
-Дисплей: 5.5-инчов Full HD извит P-OLED (1080 x 1920 пиксела / 403 ppi);
-Памет: 16/32GBeMMC ROM / 2GB DDR4 RAM / microSDслот (до 2TB);
-Камера: Задна 13.0MP с OIS+ и лазерен автоматичен фокус / Предна 2.1MP;
-Батерия: 3,000mAh (вградена);
-Операционна система: Android 5.0 Lollipop;
-Размер: 149.1 x 75.3 x 7.1-9.4mm;
-Тегло: 152g;
-Мрежа: 4G LTE / HSPA+ 21/42 Mbps;
-Свързване: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac / Bluetooth Smart Ready (Apt-X) 4.1 / NFC /;
-SlimPort / A-GPS / Glonass / USB 2.0;
-Цвят: Платинено сребърно / Фламенко червено;
-Други функции: Gesture Shot / Gesture View / Glance View.



ДКЦ „Софиямед“ с модерна вирусологична лаборатория



Лабораторията разполага с апаратура, използваща иновативна хемилуминисцентна технология, която осигурява по-висока специфичност, чувствителност и бързина в сравнение с аналогични ELISA тестове. Така могат едновременно да се изследват до 25 патогена, a за 2 часа могат да бъдат анализирани над 100 проби.
„Системата е напълно автоматизирана и изключва напълно субективния фактор. Специално обръщам внимание, че всички тестове имат и количествена характеристика. Важно е да отбележа, че единици са болниците у нас, които могат да си позволят да инвестират в специализирана лаборатория, извършваща модерна и съвременна вирусологична диагностика. А „Софиямед“ го направи. Това е скъпа и специфична дейност, изискваща както наличие на съответна апаратура, така и на опитен персонал, а ние разполагаме с всичко това на едно място, в името на удобството и предоставянето на най-доброто комплексно медицинско обслужване на нашите пациенти“, коментира проф. Златю Кълвачев, ръководител на
лабораторията.
Амбициите на екипа на вирусологичната лаборатория са в много кратки срокове обемът на дейността да бъде максимално разширен: от една страна - най-ефективно да се използват възможностите на наличната съвременна апаратура от висок клас; от друга –да се въведат и по-сложните молекулярни изследвания, така, че всичко необходимо за този тип диагностика да се извършва в новото звено.
„Обемът дейности (изследвания), които вече извършваме включва тестове за HIV/СПИН; вирусни хепатити (хепатит А, В, С,D); херпесни вируси (херпес симплек - тип 1 и 2, херпес зостер/варицела, цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус); остри вирусни респираторни заболявания и атипични пневмонии (Грип А, В, аденовируси); ентеровируси (коксаки вируси); рубеола, епидемичен паротит, хламидийни инфекции (хламидия трахоматис, хламидия пнеумоние); рикетсии (ку-треска, марсилска треска) и др.“, уточнява проф. Кълвачев.

„България за децата на България”-необходими са центрове за детско здраве в 28-те областни града са


В НС се проведе дискусия на тема „България за децата на България”, инициирана от Пациентски организации „Заедно с теб” с подкрепата на народните представители д-р
Султанка Петрова от ПФ и д-р Валентин Павлов от РБ.
Народни представители, експерти и пациентски организации се обединиха около необходимостта от повече грижи за майките и децата.
Председателят на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Владимир Пилософ подчерта, че трябва да се създадат по-добри възможности за общопрактикуващите лекари и педиатрите, които работят „на терен” с деца - на входа на системата.
В рамките на общия срок от 3,5 години, предвиден за придобиване на специалността „обща медицина”, едва 9 седмици се отделят за обучение по педиатрия и всеки може да си отговори достатъчно ли е това, коментира той.
Проф. Пилософ отправи предложение да се създаде система за допълнително обучение, но финансирано то държавата, по педиатрия и сертифициране на всички ОПЛ, които желаят да запишат в листата си деца в предучилищна възраст.
Според препоръките на Европейската асоциация по педиатрия минималният изискуем срок за базисно обучение по обща педиатрия е 3 години. Време е, както да преосмислим цялостния начин на подготовка на нашите лекари-педиатри, така също и да намерим начин да преодолеем основната слабост на нашето детско здравеопазване – липсата на организация, координация и единодействие, каза той и за пореден път отново припомни, че България е единствената страна в ЕС, в която няма голяма детска многопрофилна болница.
Лекарите трябва не формално, а реално и активно да се включват в ясно структуриран процес на обновяване на знанията и квалификацията през целия им професионален път, което е особено важно за работещите с деца, заяви и неонаталогът проф. Боряна Слънчева. Тя подчерта, че е необходима решителна промяна в програмите за обучение на студентите по медицина, дентална медицина и фармация, както и на специализантите и общопрактикуващите лекари.
По думите на зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков в МЗ имат ясна визия за процесите, които трябва да бъдат стимулирани, за да заработи ефективно Националната програма за подобряване на майчиното и детското здравеопазване 2014 – 2020 г. Един от основните й фокуси ще бъде разработването на планове за действие по региони, чиято цел ще бъде преодоляването на негативните тенденции с тяхната локална и регионална специфика. Генералната цел на програмата е подобряване на ключовите показатели на младите хора и бременните жени. В нея се предвижда въвеждане на скрининг за деца със специфични потребности с цел превенция на усложненията, както
и обновяване на апаратурата за диагностика на генетичните заболявания, както и въвеждане на неонатален слухов скрининг. От думите му стана ясно, че регистърът на новородените ще бъде надграден с допълнителен регистър на недоносените новородени, както и с още един допълнителен регистър на децата с хронични заболявания.
„След направените нормативни промени в наредби 38 и 40 на МЗ, са разширени значително възможностите за превенция и ранна диагностика сред бременните, новородените и рискови групи деца. Сега намерението ни е да разгърнем още този подход, като със средства от Норвежкия финансов механизъм предвиждаме да бъде закупена ехографска апаратура за пренатална диагностика на вродени аномалии на плода, а така също и да бъдат обучени специалисти за работа в тази област”, съобщи зам.-министърът.
За създаването на центрове за преконцепционни грижи към всички университетски болници за момичета и млади жени с диабет се обяви диабетологът от УМБАЛ в Плевен доц. Катя Тодорова. Тя призова да се обърне внимание на необходимостта от масов скрининг за гестационен захарен диабет и от изграждането на регистър на бременните с диабет или в риск от развитие на диабет, както и на очевидната нужда от програми за редукция на телесното тегло при бъдещи майки, за които се преценява, че попадат в рисковата група. По време на форума бе представен опитът на УМБАЛСМ „Пирогов” от реализацията на програмата „Детско здраве” с профилактични УНГ, ортопедични, урологични и хирургични прегледи в София и други градове на страната.
По техни данни за 2013 г. хоспитализираните деца са били над 300 000, като над 30% от тях са стигнали до болничната помощ, заради белодробни проблеми. В последните 10 години няма адекватни профилактични прегледи за най-малките, смятат от болницата. Участващите във форума бяха единодушни, че са необходими да се създадат регионални координационни центрове в областните градове за детско здраве, с цел разгръщане на масови профилактични кампании сред децата от цялата страна.
Според Пенка Георгиева, от пациентски организации "Заедно с теб" от една страна, в общинските болници липсва техника за подобни прегледи, а от друга - в отдалечените от големите градове места, липсват лекари. На общопрактикуващите лекари и педиатрите в страната често им липсва техника и опит и не винаги могат да диагностицират заболяванията. Дори да поставят правилната диагноза, много често родителите имат финансови затруднения за пътуване до университетски център.
С разкриването на центрове за детско здраве в 28-те областни града, в които лекари от университетските болници в София, Варна, Плевен и Пловдив да преглеждат децата от цялата страна и да обучават колегите си, проблемът може да се разреши, заяви тя. Според д-р Шарков вече подобен център за детско здраве има в Шумен и той е създаден от УНИЦЕФ. „Там, където има необходимост и където има възможности за осигуряване работата им със специалисти, включително и с европейско финансиране, ще бъде направено", обеща зам.-здравният министър.


Проф. Константин Чернев - Началник на клиника по Вътрешни болести в Университетска болница „Софиямед“: Ако хепатит С се лекува успешно навреме, се спестяват огромните разходи за лечение на усложненията на заболяването



Хепатит C не се разпространява чрез кихане, кашляне, храна или вода.Проф. Чернев бе категоричен, че няма защо хората да се страхуват от заразените с хепатит С, защото единственият начин за заразяване е по кръвен път и то не винаги.
”Затова страховете, че болен може да зарази колегите си в офиса, са неоправдани и са в резултат на липса на информираност”, обясни той.
Стандартното лечение на заболяването в момента е продължително, обременено с много странични ефекти и неподходящо за редица групи пациенти, особено тези с напреднала чернодробна цироза.
С иновативната терапия за хепатит С хората няма да е нужно да прекъсват работа, тъй като лечението е кратко - от 3 до 6 месеца. То е под формата на таблетки и не е съпроводено със значими странични ефекти.
По думите му обаче малцина се изследват, вероятно поради страхът от негативен резултат.

Хепатит С протича в над 85% от случаите безсимптомно



-Хепатит С е една от най-опасните пандемии, които според специалисти дори задминава СПИН. Четири пъти повече хора в света са заразени с хепатит С в сравнение със СПИН;
-Хепатит C е инфекция, която засяга главно черния дроб и се предава по кръвен път;
-170 милиона души в света имат хроничен хепатит C;
-Предполага се, че в България около 110 000 души са носители на  хепатит С, като едва 10% от тях знаят за заболяването си и се лекуват. 92% от болните са в активна трудоспособна възраст;
-3-4 милиона души се заразяват с вируса на хепатит C в световен план всяка година;
-500 000 годишно в света умират от тежките усложнения на хепатит С;
-Въпреки високата степен на заболеваемост много хора, заразени с вируса на хепатит С, не знаят за това, защото болестта протича без сериозни симптоми;
-Хепатит С е причина за 30-40% от случаите с чернодробна цироза и 25% от рака на черния дроб в Европа и Северна Америка;
-Ако хепатит С не се лекува, може да се достигне до цироза, чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб и смърт;
-В момента стандартната терапия за лечение на хепатит С е от 6 до 12 месеца с успеваемост между 50 и 70 %. Терапията се приема под формата на мускулни инжекции и често е придружена от нежелани лекарствени реакции. От началото на 2015 г. в Европа бе регистрирана нова терапия, която е под формата на таблетки и лекува до 98 % от заразените с хепатит С без сериозни странични ефекти.




90% от служителите на фирмите биха се изследвали за хепатит С, ако техният работодател осигури безплатни тестове



Данните от онлайн анкета, проведена в периода 7-20 януари 2015 г. от  Българската стопанска камара (БСК) сред 414 души (специалисти и мениджъри на предприятия), във възрастовата
граница 20 - 59 год. показва, че хората масово нямат необходимата информация за хепатит С, начинът на заразяване и за основните симптоми на заболяването, съобщи зам.-председателят на БСК Камен Колев. „В БСК насърчаваме бизнесът да бъде отговорен към своите работници, защото вярваме, че те са най-ценния капитал на компаниите. Инвестицията в здравето и безопасността на работа, както и ангажирането с профилактика на различни заболявания повишава производителността на труда и се отразява се на микроклимата в компаниите", коментира той.
Резултатите от изследването сочат, че около 42% от запитаните бъркат хепатит С с хепатит А като посочват, че един от симптомите му е пожълтяване на кожата. Близо 4% мислят, че се появяват обриви, 13% посочват фекално-орален път на заразяване, 7% - въздушно-капков, а 9% признават, че не знаят как става заразяването с вируса. 49% от анкетираните пък посочват, че има ваксина срещу хепатит С, 29% от тях са наясно, че такава не съществува, а 22% не са информирани по този въпрос.
Всеки пети признава, че би странил от колега, ако знае, че е заразен с хепатит С 57% пък са готови да потърсят медицинска консултация за себе си и за останалите служители. 26% декларират, че са изследвали за хепатит С преди повече от година, 45% заявяват, че никога не са го правили. Едва 6% са се изследвали през последната година. Данните от анкетата сочат още, че 90% от служителите на фирмите биха се изследвали за хепатит С, ако техният работодател осигури безплатни тестове. 10%, че ще го направили само, ако не се чувстват добре или имат съмнения, че са заразени.
Според 48% от запитаните, работодателят е този, който трябва да осигурява периодично тестове за изследване. 22% смятат, че е необходимо той да покрива лечението на служителите си, а 28% са на мнение, че работодателя трябва да участва в национални кампании за информиране. 88% смятат обаче, че изследванията за носителство на вируса на хепатит С трябва да е ангажимент на държавата, а 62% смятат, че лечението трябва да се покрива от НЗОК.
„За съжаление, липсата на симптоматика, както и предразсъдъците, ширещи се в обществото, допринасят за това българите масово да не се изследват за хепатит С. Надявам се здравната система да се ангажира със създаването на национална програма за профилактика и информираност относно начините на заразяване и лечение на хепатит С. Едва тогава стигмата в обществото ще изчезне“, коментира Симона Лесидренска, председател на сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“.
Липсата на достатъчно информация води до огромна дискриминация спрямо пациентите с хепатит С, обобщи тя и съобщи, че често се случва зъболекари да отказват лечение на заразени с хепатит и че има и хора, които са уволнени от работа. Ето защо почти всички пациенти крият заболяването си, подчерта Лесидренска.
Един от основните резултати от проучването е, че въпреки социалната значимост на заболяването и големият брой заразени у нас - около 110 000 души, от които 92% са в трудоспособна възраст), хепатит С си остава непознат.