Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Орхан Памук е отличен с турската награда "Айдън Доган" за литература



Носителят на Нобелова награда за литератера Орхан Памук е отличен с наградата "Айдън Доган" в раздела за литература, съобщи БТА.
Наградата "Айдън Доган" се присъжда от 18 години насам. Авторитетно жури, съставено от известни турски литератори, академици и критици, единодушно реши Орхан Памук да бъде носител на 19-ата награда. В мотивите за това решение се отбелязва, че с произведенията си Орхан Памук разнообрази формите на турския роман и разкри нови хоризонти пред следващите го млади романисти. Той свързва майсторски полюсите на Изтока и Запада и е творец, който представя турския роман в света.
Наградата "Айдън Доган" за пръв път е присъдена през 1977 г. за роман на турската писателка Адалет Агаоглу. Наградата е статуетка и парична сума от 50 хиляди турски лири. Официалното връчване на наградата ще стане през април. Орхан Памук в интервю по този повод казва: Много съм щастлив, защото е друг вкусът на наградата, която получаваш в собствената си родина. Отдавна не съм награждаван в Турция. Много благодаря на журито за оценката на развитието на романа, на турската литература.

Няма коментари:

Публикуване на коментар