Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

За дамите - Профилактични безплатни прегледи, за оценка на сърдечносъдовия риск в ДКЦ "Александровска"



По случай Международният ден на жената - 8 март, в кардиологичните кабинети на ДКЦ "Александровска" ще се проведат профилактични безплатни прегледи за оценка на
сърдечносъдовия риск  на 6 март от 12.00 до 17.00 ч. Талони-направления не се изискват. Записване от 13.00-14.00 ч., на тел: 02/9230 586 – м.с. В. Георгиева, съобщиха от УМБАЛ „Александровска".
Инициативата е организирана съвместно с работна група "Жени и сърдечносъдов риск" към Дружеството на кардиолозите в България с цел да се повиши информираността на дамите за причините и рисковете от сърдечните заболявания, да се насърчат те сами да контролират заболяванията и да ги профилактират, като се хранят и живеят здравословно.
Специалистите апелират към нежния пол за добро познаване, ограничаване или избягване на фактори, които повишават сърдечно-съдовия риск - прекомерна употреба на солени и мазни храни, обездвижване, тютюнопушене (особено в комбинация с контрацептивни медикаменти), злоупотреба с алкохол, психосоциален стрес, хормонални нарушения и др.
По време на профилактичните прегледи, целта на специалистите от УМБАЛ „Александровска” и Дружеството на кардиолозите в България е да се открият жени с повишен сърдечно-съдов риск, при които биха могли да се предотвратят бъдещи сърдечно-съдови и мозъчни инциденти.
Данни от различни проучвания сочат, че над 50 % от намаляването на смъртността от коронарни инциденти се дължи на контрол върху рисковите фактори и само 40 % на съвременните терапевтични схеми. У нас проблемът със сърдечно-съдовите заболявания при жените е особено актуален поради високата болестност и смъртност. По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година 8,6 млн. жени умират в света от сърдечно-съдови заболявания, повече от всички жени, които умират от злокачествени заболявания, туберкулоза, малария и СПИН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар