Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

„България за децата на България”-необходими са центрове за детско здраве в 28-те областни града са


В НС се проведе дискусия на тема „България за децата на България”, инициирана от Пациентски организации „Заедно с теб” с подкрепата на народните представители д-р
Султанка Петрова от ПФ и д-р Валентин Павлов от РБ.
Народни представители, експерти и пациентски организации се обединиха около необходимостта от повече грижи за майките и децата.
Председателят на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Владимир Пилософ подчерта, че трябва да се създадат по-добри възможности за общопрактикуващите лекари и педиатрите, които работят „на терен” с деца - на входа на системата.
В рамките на общия срок от 3,5 години, предвиден за придобиване на специалността „обща медицина”, едва 9 седмици се отделят за обучение по педиатрия и всеки може да си отговори достатъчно ли е това, коментира той.
Проф. Пилософ отправи предложение да се създаде система за допълнително обучение, но финансирано то държавата, по педиатрия и сертифициране на всички ОПЛ, които желаят да запишат в листата си деца в предучилищна възраст.
Според препоръките на Европейската асоциация по педиатрия минималният изискуем срок за базисно обучение по обща педиатрия е 3 години. Време е, както да преосмислим цялостния начин на подготовка на нашите лекари-педиатри, така също и да намерим начин да преодолеем основната слабост на нашето детско здравеопазване – липсата на организация, координация и единодействие, каза той и за пореден път отново припомни, че България е единствената страна в ЕС, в която няма голяма детска многопрофилна болница.
Лекарите трябва не формално, а реално и активно да се включват в ясно структуриран процес на обновяване на знанията и квалификацията през целия им професионален път, което е особено важно за работещите с деца, заяви и неонаталогът проф. Боряна Слънчева. Тя подчерта, че е необходима решителна промяна в програмите за обучение на студентите по медицина, дентална медицина и фармация, както и на специализантите и общопрактикуващите лекари.
По думите на зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков в МЗ имат ясна визия за процесите, които трябва да бъдат стимулирани, за да заработи ефективно Националната програма за подобряване на майчиното и детското здравеопазване 2014 – 2020 г. Един от основните й фокуси ще бъде разработването на планове за действие по региони, чиято цел ще бъде преодоляването на негативните тенденции с тяхната локална и регионална специфика. Генералната цел на програмата е подобряване на ключовите показатели на младите хора и бременните жени. В нея се предвижда въвеждане на скрининг за деца със специфични потребности с цел превенция на усложненията, както
и обновяване на апаратурата за диагностика на генетичните заболявания, както и въвеждане на неонатален слухов скрининг. От думите му стана ясно, че регистърът на новородените ще бъде надграден с допълнителен регистър на недоносените новородени, както и с още един допълнителен регистър на децата с хронични заболявания.
„След направените нормативни промени в наредби 38 и 40 на МЗ, са разширени значително възможностите за превенция и ранна диагностика сред бременните, новородените и рискови групи деца. Сега намерението ни е да разгърнем още този подход, като със средства от Норвежкия финансов механизъм предвиждаме да бъде закупена ехографска апаратура за пренатална диагностика на вродени аномалии на плода, а така също и да бъдат обучени специалисти за работа в тази област”, съобщи зам.-министърът.
За създаването на центрове за преконцепционни грижи към всички университетски болници за момичета и млади жени с диабет се обяви диабетологът от УМБАЛ в Плевен доц. Катя Тодорова. Тя призова да се обърне внимание на необходимостта от масов скрининг за гестационен захарен диабет и от изграждането на регистър на бременните с диабет или в риск от развитие на диабет, както и на очевидната нужда от програми за редукция на телесното тегло при бъдещи майки, за които се преценява, че попадат в рисковата група. По време на форума бе представен опитът на УМБАЛСМ „Пирогов” от реализацията на програмата „Детско здраве” с профилактични УНГ, ортопедични, урологични и хирургични прегледи в София и други градове на страната.
По техни данни за 2013 г. хоспитализираните деца са били над 300 000, като над 30% от тях са стигнали до болничната помощ, заради белодробни проблеми. В последните 10 години няма адекватни профилактични прегледи за най-малките, смятат от болницата. Участващите във форума бяха единодушни, че са необходими да се създадат регионални координационни центрове в областните градове за детско здраве, с цел разгръщане на масови профилактични кампании сред децата от цялата страна.
Според Пенка Георгиева, от пациентски организации "Заедно с теб" от една страна, в общинските болници липсва техника за подобни прегледи, а от друга - в отдалечените от големите градове места, липсват лекари. На общопрактикуващите лекари и педиатрите в страната често им липсва техника и опит и не винаги могат да диагностицират заболяванията. Дори да поставят правилната диагноза, много често родителите имат финансови затруднения за пътуване до университетски център.
С разкриването на центрове за детско здраве в 28-те областни града, в които лекари от университетските болници в София, Варна, Плевен и Пловдив да преглеждат децата от цялата страна и да обучават колегите си, проблемът може да се разреши, заяви тя. Според д-р Шарков вече подобен център за детско здраве има в Шумен и той е създаден от УНИЦЕФ. „Там, където има необходимост и където има възможности за осигуряване работата им със специалисти, включително и с европейско финансиране, ще бъде направено", обеща зам.-здравният министър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар