Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

Около 70% от лекарите, които практикуват в момента, са над 50 години



Две трети от завършващите медицина заявяват, че възнамеряват да заминат зад граница.
Градове като Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Кърджали и Смолян изпитват остър недостиг на лекари-специалисти.
Около 70% от практикуващите в момента лекари у нас са над 50 години. В много от болниците пък работят изключително пенсионирани медицински кадри.
В страната под критичния минимум са анестезиолози, патолози, неонатолози, токсиколози, неврохирурзи, ендокринолози, кардиолози, педиатри, пулмолози и спешни медици.
Проблемът е в това, че условията в здравеопазването в момента, не могат да задържат младите лекари в България. Проучване на Медицинския университет показва, че около 70% от завършилите лекари предпочитат да практикуват извън България.. А най-лошото е, че тази тенденция ще се задържи. Така че, виждате каква е схемата – държавата инвестира в образованието на своите деца, а те отиват да лекуват някой друг, някъде другаде, защото тук професията им не е адекватно оценена. Парадоксално, нали?! Бедната България споснорира света с талантливи лекари...и си остава пуста и болна, коментира д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар