Translate

четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Числеността на персонала в Изпълнителна агенция „Медицински одит“да се увеличи от 68 на 78 души



Това се предлага с изменения в Устройствения правилник на Агенцията, който е публикуван за
обществено обсъждане на сайта на МЗ.
Предложението е 4 щатни бройки да бъдат разпределени в общата администрация с оглед необходимостта от допълнителна юридическа експертиза, както и от своевременна финансова и деловодна обработка на по-големия обем от документи, а останалите 6 щатни бройки ще бъдат осигурени за изпълнение на функциите на специализираната администрация.
Новите назначения ще бъдат за сметка на Регионалните здравни инспекции, където числеността на персонала съответно се намалява с 10 бройки.

Въвеждането на диагностично свързаните групи се отлага за 2018 год.



Става ясно от промените в Наредбата за изменение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба No 42 от 2004 г. за въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето – десета ревизия. Същата е публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане.
Целта на предложените промени е да се създадат необходимите условия за ефективно прилагане в практиката на Австралийската класификация на медицинските процедури –българска ревизия, като се минимизират рисковете от технически грешки в работата на лечебните и здравните заведения, регионалните здравни инспекции, лекарите, лекарите по дентална медицина, фармацевтите и другите медицински и немедицинските специалисти, които обработват здравна и медико-статистическа информация.
В хода на работата по внедряване на новата класификация беше констатирана необходимост от допълнително време за прецизиране на кодовете, адаптиране на софтуерните продукти и пробното им използване в практиката с цел отстраняване на възможни технически грешки. След приключване на този процес следва да се организира обучително прилагане и поетапно преминаване към отчитане по новата класификационна система, са основните мотиви за решението.
Съгласно документа въвеждането на диагностично свързаните групи трябваше да бъде факт от началото на 2017 г. С промените обаче въвеждането й се отлага за 1-ви януари 2018 г.

Дарителите и доброволците са там, където държавата липсва



 Единствената в България грантова програма за фотография обръща обективите към  благотворителността като част от живота ни

В Националния дворец на културата в София бе открита фотографската изложба
„Благотворителността през обектива“ 2016. Тя представя проектите на тримата автори, спечелили грантовата програма за фотография - Мирослава Мирчева, Денис Бучел и Денислав Стойчев, както и снимките на победителите в петото издание на фотоконкурса.
Тази година „Благотворителността през обектива“ насочва погледите ни към места, където държавата я няма, не може, не стига или отказва да помага. Затова там са дарителите и доброволците – тези, които вярват, че светът се върти от Доброто, че само съчувствието не е достатъчно, че промяната зависи от действията ни и ние сме това, което даваме на другите.
И трите отличени проекта са осъществени в България, през лятото на 2016 г, но всеки от творците е свързан с темата по-отдавна, лично и дълбоко. Обективът им е насочен към  различни обществени места - приют за кучета, комуна за терапия на наркозависими и Църквата, не като институция, а като общност, която помага. Свързва ги емпатията при отразяване на проблема и погледът отвъд него – към подкрепата, която дава възможни решения.
В ежегодния конкурс журито отличи фотографиите на петима автори – „История за доброто“ – Светлана Бонин, „Подари живот на балния си тоалет“– Румяна Найчева, „Подкрепа за ромско семейство в беда“ – Анита Тодорова, „Радостта от победата“ – Никола Колев,
„Сбъдване на мечта“ – Мариела Русева. Голямата награда бе присъдена на снимката „История за доброто“ – история за две малки момчета, които почистват плажа заедно с родителите си.
По-рано през септември, с онлайн гласуване публиката избра за свой фаворит „Усмивката“ на Вилислава Николаева.
Фотоизложбата „Благотворителността през обектива“ 2016 ще бъде показана в НДК от 12 до 20 октомври. След това, както всяка година, ще пътува в повече от 10 града на България. Галерии, музеи, общини, училища могат да заявят желанието си да бъдат домакини на изложбата, като се свържат с организаторите.

MUFFIN 2016 - ентусиазъм, професионализъм и обмен на знания



В столицата се проведе технологична конференция MUFFIN Conference 2016. Събитието се организира от софтуерна компания Мусала Софт и включва актуални теми за иновации, ИТ
тенденции, процеси, развиване на soft skills (т.нар. „меки умения“). Конференцията събра стотици софтуерни инженери и специалисти, които обмениха знания  от областта на информационните технологии.
Над 20-те теми на лекторите от Мусала Софт обхванаха ИТ направленията Software Development, Quality Assurance, DevOps, Soft Skills, UX, Agilе. Посетителите присъстваха на любопитни демонстрации  в сферата на  Smart Home, Mobile Development; дискусии по темата брандинг стратегии в контекста на дигиталната революция; представяне на Atmosphere Framework - open source проект, представляващ платформа за улеснено и оптимално тестване на Android приложения и др.
По време на MUFFIN Conference 2016 щандове с продукти и услуги на партньори допринесоха за уюта на събитието и за различни атрактивни награди за всички присъстващи. Голямата награда на конференцията - карбонов състезателен велосипeд RAM XC Race, осигурена от Банка ДСК и RAM Bikes - отиде при Марио Даскалов, студент „Компютърни науки“ във ФМИ на СУ „Св.Климент Охридски“.
Участници в конференцията получиха и следните подаръци от партньорите ни - два самонадуваеми парашутни дивана от Parashut-ka; едноседмичен тест драйв с Mini, осигурен от Ауто Бавария; Sound Bar от LG Electronics; ваучер на стойност 300лв. за Joy Optics & Grand Optics, комплект книги от Janet 45 бизнес поредица "Шестата кохорта", сет от най-продавните книги на издателство Ciela, стек Red Bull, бутилка Jameson Caskmates и напитки след края на Muffin 2016 за всички присъстващи. Благодарност към Healthy and Delicious, Domino’s Pizza, 3 Bourbons кафе, пекарни Take a cake, минерална вода Горна Баня и на медийните партньори на Muffin Conference 2016 - Computerworld, БАИТ, eSkills.


Световният шампион по байк ендуро Жером Клеменц и популярните катерачи Николас Фаврез и Шон Вилянуева ще са гости на Дни на предизвикателствата 2016!



Дни на предизвикателствата“ се завръщат в Аула „Максима“ на УАСГ между 11 и 13 ноември - любимата локация на многобройните верни фенове на фестивала от
последните няколко години. Организатори са магазини „Стената“, Одисея-ИН и „Зиг-Заг Холидейз“.
За първи път в 12-годишната си история „Дните“ ще се проведат през уикенда – петък, събота и неделя - за всички, живущи и извън столицата, които желаят да се включат в целодневните му активности. Предвидени са разнообразни лекции, презентации, работилници, прожекции.
За 12-тото издание на фестивала от Франция ще пристигне световният шампион в МТБ ендуро дисциплините  Жером Клеменц и белгийско-испанското катерачно дуо Николас Фаврез и Шон Вилянуева. С това „Дните“ отбелязват най-многочисленото международно присъствие от създаването си. Звездната плеяда допълва българската гордост Боян Петров, изкачил това лято цели 3 осемхилядника, включително страховития Нанга Парбат.
На 12 и 13 ноември, специалните гости ще играят централна роля в поредица от спортни активности на открито, които ще се проведат в курорта Боровец. Николас Фаврез и Шон Вилянуева ще присъстват на специално катерачно събитие за всички желаещи да ги видят отблизо, а почитателите на планинското колоездене ще могат да покарат с Жером Клеменц по специално разработен вело маршрут. Живописен преход и рън трасе очакват почитателите на пешеходния туризъм и планинското бягане. Феновете, които биха искали  да прекарат вдъхновяващи часове със специалните гости на Дните, трябва да заявят своето желание с предварително записване, което ще бъде отворено до няколко дни.
Филмовата селекция е пълна с изненади и няколко премиери. Сред акцентите са късометражният „Way East”, заснет сред спиращите дъха с красиви снежни пейзажи  на Япония, но преди всичко изпълнен с хуманните послания  на две фрийрайд и сърф дами, впуснали се в търсене на истината за ядрената катастрофа във Фукушима.  Премиерно ще бъде представен „Balkan Express”, пресъздаващ белоснежната красота на Рила планина през очите на едно щуро австрийско фрийрайд крю, влюбено в българската природа.“A Pure Happiness” пък е документална екранизация на вълнуващото пътешествие на Атанас Куцев и Моника Балабанова в Непал. Очаквайте още заглавия!
Сред презентаторите думата се откроява екипа на експедицията „Dragons Tail” в Патагония : Рус Вакрилов, Мартин Маровски и Виктор Варошкин, героите на тазгодишния „Дунав Ултра“ и Adventure Sky Run и много други в дневната и вечерна програма.  Предвижда се и среща с авторския екип на  4-тото издание на наръчника на планинския водач и добрия планинар  „Планините отблизо“. Ще бъдат обявени Годишните награди в алпинизма и катеренето. Заедно ще станем съучастници в определянето на „Хижа на годината“, с гласуване на база номинациите на списание 360 и planinar.org. Своето място в програмата ще имат и проблемите на опазването на планините и околната среда.
Традиционният фотоконкурс на „Дни на предизвикателствата“ вече приема предложенията на фото любителите на планината и приключенията на официалния сайт на тема „Да докоснеш непознатото – човекът и природата“. Наградите са осигурени от Фото павилион, Sony и магазини „Стената“.

Националният политехнически музей откри своя обновен детски кът с подкрепата на ИКЕА



Мястото ще позволи на Националния политехнически музей (НПТМ) да осъществи своите нови програми, свързани с малки деца, ученици и семейства.
За новия облик на детския кът допринасят мебели и аксесоари от ИКЕА, като той е част от глобална инициатива LETS PLAY на компанията. Целта на кампанията е да даде възможност на всички по света да играят повече, защото хората обичат играта, а тя от своя страна е полезна за малки и големи. Освен условия за игра, в обновеният детски кът в НПТМ ще могат да се осъществят образователни активности за деца и ученици, с участието на специалисти от музея.
„Партньорството с ИКЕА е чест за музея. Дарителският жест на компанията подпомага най-вече децата, любимата публика на НПТМ. Създава прекрасни условия бъдещите български откриватели да работят в естетическа среда и да откриват талантите си докато учат и се забавляват. „Благодарим ти ИКЕА!”, заяви д-р Екатерина Цекова,
директор на НПТМ.
„Щастливи сме, че днес поставяме начало на поредното партньорство, което насърчава играта. Инициативата LET’S PLAY носи забава, но нейната поява не е случайна – тя е плод на задълбочено изследване на ИКЕА върху темата игра. Резултатите от него показаха, че играта е много важна за децата, развивайки тяхното въображение и интелект. Това се отнася и за възрастните, които благодарение на играта опознават по-добре света на децата и се отърсват от стреса. Убедена съм, че пространството в Политехническия музей ще предложи на децата и техните семейства много възможности за забавление и знания и ще се превърне в тяхна любима дестинация“, сподели Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България.


Александър Йосифов пише мюзикъл от благодарност към „Софиямед“



Композиторът Александър Йосифов, който се лекува в УМБАЛ "Софиямед" планира да
напише либрето за мюзикъл вдъхновен от престоя си в болницата. Това сподели самият той малко след изписването си от лечебното заведение вчера. Заглавието на мюзикъла е „Реанимация“ и ще бъде посветен на екипите на болницата, на който диригентът иска да благодари по специален начин.
 „Искам да изкажа огромната си благодарност към целия екип на болницата, тъй като се лекувах при чудесни условия и при прекрасни професионалисти. Впечатлен съм от високото равнище на организацията на работата и опита на екипа, който е за пример. Комплименти към екипа на проф. Андрей Йотов от Клиниката по ортопедия и травматология, както и към този на д-р Людмил Върляков, от отделението по анестезиология и интензивно лечение - д-р Гецковски и д-р Проевски. За първи път срещам такъв професионален подход и човешко отношение. На моменти дори трогателно за самият мен.“Софиямед“-това за София е крачка напред“, сподели Йосифов при изписването си.
Известният композитор претърпя сложна ортопедична интервенция в Клиниката по ортопедия и травматология на „Софиямед“ във връзка с проблеми с тазобедрена става. Йосифов бе настанен след операцията и в отделение по анестезиология и интензивно лечение, от което е и вдъхновен за името на мюзикъла.
Той бе изписан от болницата вчера и ще продължи лечението си у дома.

90% от пациентите със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване



Ранният контрол на кръвната захар и телесното тегло намалява риска от сърдечно-съдови усложнения
Захарният диабет е еквивалент на коронарната болест на сърцето по отношение на сърдечносъдовия риск

АстраЗенека България стартира академия за здравни журналисти под мотото „Часът на диабета“, във връзка с предстоящия Световен Ден на Диабета, която се организира с подкрепата на посолството на Великобритания и лично на посланика - Нейно
Превъзходителство Ема Хопкинс.
„Водена от социално отговорната си политика за грижа към пациента, АстраЗенека стартира тази дългосрочна обучителна програма с цел до българското общество да достигне полезна информация за превенцията и ранната диагностика на захарен диабет (ЗД) тип 2, който е социално значимо заболяване, заплашващо да се превърне в пандемия“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на компанията.
Диабет и сърдечно-съдов риск бе темата на първия модул с презентатор проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" и Ръководител на Клиничния център по ендокринология, Медицински университет, София.
Статистиката е красноречива - ЗД е петата водеща причина за смъртност в световен мащаб, заради сърдечно-съдовите усложнения на заболяването. При 50%от диабетно болните съдови усложнения – микро (засягащи малките кръвоносни съдове в очите - ретинопатия, бъбреците - нефропатия и крайниците - невропатия) и макросъдови (засягащи мозък, сърце и водещи до опасни за живота инциденти като инсулт и инфаркт) се установяват още при поставяне на диагнозата. Честотата им в хода на заболяването е пряко свързана, както с честотата на периодите с повишена кръвна захар, така и с нейната степен. 10-20% от пациентите със захарен диабет тип 2, който представлява над 90% от всички случаи на ЗД, имат установено сърдечно-съдово заболяване.
По голямата част от пациенти със ЗД тип 2 имат много и разнообразни сърдечно-съдови рискови фактори, наред с незадоволителния контрол на кръвната захар Данните сочат, че:
-90% от хората със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване;
-60% имат повишено артериално налягане;
-56% имат отклонения в липидния профил.
Ето защо ЗД тип 2  е еквивалент на коронарната болест на сърцето по отношение на сърдечносъдовия риск и усилията в лечението му трябва да бъдат насочени към ранно постигане на стабилен контрол на кръвната захар и ранно овладяване на сърдечно-съдовите рискови фактори като наднормено телесно тегло, артериално налягане, дислипидемия, тютюнопушене и др.
Проф. Танкова обърна специално внимание на наднорменото тегло и затлъстяването като сериозен  рисков фактор и подчерта, че дори умерена загуба на тегло намалява значително сърдечно-съдовия риск. Това е и причината в международните ръководства за лечение на ЗД тип 2  да се препоръчва използването на медикаменти, които не само намаляват кръвната захар, но повлияват комплексно заболяването като редуцират теглото и повишеното кръвно налягане.
По думите и идеалният подход към ЗД тип 2 е този, който контролира повишената кръвна захар възможно най-рано, поддържа я стабилна възможно най-дълго, не е свързан с хипогликемии и води до редукция на телесно тегло.
-Пациентите със ЗД 2 у нас имат достъп до най-съвременните средства за лечение на заболяването, които осигуряват не само контрол на нивото на кръвната захар, но и контрол на наднорменото тегло и затлъстяването, на артериалното налягане. Така имаме възможност да отговорим на най-високите стандарти за ранно и комплексно повлияване на ЗД тип 2, подчерта в заключение проф. Танкова.
По данни на СЗО за тази година у нас 10,3% от населението е с диабет.
В началото на 2016 г. 422 млн. души са диагностицирани с това заболяване в света или 1 от 11. В Европа болните са 56 млн. души. Тенденцията е през 2040 г. засегнатите от заболяването да са 642 млн. души.

Доц. д-р Димитър Петков е новият член на Международния cъвет на Европейското дружество по съдова хирургия




Завеждащият отделение „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница „Тракия, доц.д-р Димитър Петков, дм, е новият член на Международния съвет на Европейското Дружество по
Съдова Хирургия (ESVS). Доц. Петков участва активно в заседанията на Съвета, който се проведе в Копенхаген, по време на ХХХ конгрес на тази изключително престижна хирургична организация.
ESVS посреща предстоящото десетилетие с нов девиз “Ново десетилетие - нови предизвикателства”. „Водещите теми, обсъждани по време на заседанията на Съвета бяха развитието на ESVS като лидер в областта на съдовата хирургия, осигуряващ най-високи научни и медицински стандарти в Европа и целият свят, осигуряване на непрекъснато медицинско образование на членовете на организацията, внедряване на най-новите технологии в медицинската практика и задълбочаване на колаборацията с националните дружества по съдова хирургия“, сподели след завръщането си от Копенхаген доц. Петков.
Особено внимание е било отделено на възможностите за задълбочаване на връзките с националните организации на страните от Източна Европа и провеждането на съвместни научни и учебни събития с тях. В тази насока ще се акцентира върху обучението на младите специализанти, както и върху сериозната редукция на таксите за отделните видове обучение. Акцент през следващите 10 години ще бъде стремежът към увеличаване на броя на приетите научни статии и презентации на млади колеги и представители на Източна Европа, както и отпускане на нови грантове за наука и обучение.
Доц. Петков изрази надежда, че много от българските съдови хирурзи ще могат да се възползват от новата интеграционна политика на ESVS и ще кандидатстват за научни грантове и обучение в различни области на съдовата хирургия.

Стартира Академия “Програмирай успех“, в която деца от социално слаби семейства ще бъдат подготвяни за реализация в сферата на ИТ индустрията



Над 60% от децата в социално неравностойно положение имат необходимите качества, за да станат програмисти
Стартът на „третата“ учебна година в страната на Академия „Програмирай успех“, организирана от Фондация „Програмирай успех“, посрещна 30  деца от социално слаби
семейства, които в следващите 6 месеца ще имат шанс да получат знания в основни области, които да им помогнат за реализация в ИТ индустрията в България.

Академията предоставя серия от безплатни курсове на младежи в социално неравностойно положение на възраст между 15 и 18 г. Под формата на извънкласни дейности и съпътстващо учебния процес образование в продължение на 6 месеца, в след учебно време, 30-те ученици ще имат занятия по информационни и комуникационни технологии, математика, английски език и български език, предприемачество и лидерство. Учебните часове ще са с общ хораруим от 725 учебни часа.
В помощ на бъдещите програмисти ще бъде смарт класната стая на Samsung и Джуниър Ачийвмънт в София Тех Парк, където ще се провеждат часовете. Там те ще имат възможност да използват най-модерно технологично оборудване за работа в клас – таблети, електронна дъска и професионален екран, инфрачервено озвучаване.
При предстоящото обучение организаторите ще съчетаят присъствената и дистанционна форма на образование, поради различната заетост на децата в училище. Съпътстващи процеса методи ще бъдат индивидуалното мотивационно профилиране и „геймификацията“ на занятията.
За подбора на децата експерти са направили контакт с над 5000 семейства в столицата, чиито домакинства са посетили, като интерес към програмата са проявили 107 деца между 16 и 18 години, от които 69 или 65% са показали необходимите качества според специфичните профили, на които Академията е обърнала специално внимание. Основните критерии при финалния избор и определяне на 30-те ученици в Академията са били психологическият профил, основните знания, компютърната грамотност, също така и подкрепата от страна на семейството. Въпреки специфичните изисквания на програмата, една трета от поканените деца за обучение са момичета. 
Своята подкрепа към 30-те ученици заявиха основните донори на инициативата, сред които Станимир Василев и Неделчо Спасов, български предприемачи и основатели на дружествата Изи Асет Мениджмънт и Management Financial Group. Учредителят на Софтуерния университет, с който Академията си партнира за пълния цикъл на обучението, Светлин Наков мотивира бъдещите програмисти в първите им стъпки към ИТ индустрията. Партньорите от компания Samsung в лицето на Жасминa Петкова - специалист "Социални проекти и връзки с обществеността" и  Славяна Докимова, експерт „Програми и проекти“ от фондация Джуниър Ачийвмънт също приветстваха учениците и им пожелаха успех в Академията

 

Специалисти от ВМА с пета чернодробна трансплантация за 2016-а


 за последно донорска ситуация имаше през месец май.
Трансплантирането на органите бе осъществено от екипа на проф. д-р Никола Владов,д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.
Донорът е 61-годишна жена от Велико Търново, а реципиентът – 57-годишен мъж от Стара Загора. Той е бил с цироза, крайна фаза на заболяването.
5-часовата  операция премина при минимална кръвозагубна. Състоянието на пациента е добро, предстои да бъде екстубиран, съобщи професор Никола Владов.
Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.

7 ежедневни неща притъпяват остротата на ума



/КРОСС/ Имаш ли усещането, че мозъкът ти става по-бавен? Струва ли ти се понякога, че не успяваш да възпроизведеш важна информация толкова лесно, както преди, или че
паметта ти не може да задържи някои от нещата, които правиш? Може да се окаже, че причината е в неща, които правиш ежедневно, че именно там се крие причината мозъкът ти да губи мощност.
Ние сме в тежка зависимост от нещата, които ни носят информация. Имаше обаче времена, в които нямахме проблем да изреждаме класирането на отборите в любимия ни спорт или дори играчите в отборите.
Е, тук правим опит да съберем някои от нещата, които съсипват интелигентността ни, но за които всички сме си виновни сами. Може пък да сме в състояние да обърнем процеса и да си върнем остротата на ума.
1.Прекомерна употреба на медийни устройства
Да прекарваш цялото си време втренчен в телефона и да скролваш из Facebook представлява плащане на много тежък данък за интелигентността ти. Клюкарските статии из нета не са точно постмодернистична литература. Те не развиват мозъка ти, още по-малко интелекта ти. Напротив - приучават мозъка ти да превключва по-бързо от нормалното, което намалява възможността ти за фокусиране.
2.Мултимедиен мултитаскинг (извинение за израза)
Подобно на употребата на медийни устройства, употребата на много различни устройства едновременно работи в посока физическо свиване на мозъка ти. Според невролозите, дейности като гледане на телевизия в комбинация с писане на SMS-и намаляват плътността в области на мозъка, асоциирани с когнитивната функция и емоционалния контрол.
3.Прекалено много телевизия
В рамките на минути след като си пуснеш любимата телевизионна драма, мозъкът ти изключва и спира да поема информация. Това определено влияе върху остротата на ума ти и намалява способността ти да приемаш важна информация.
4.Ровенето в Google
Google може да ти каже всичко, буквално всичко. Интернет е онлайн енциклопедия за всичко от всички сфери и можеш да вадиш всякаква информация лесно и бързо. НО: това ни кара да се чувстваме много по-умни, отколкото сме в действителност, а на всичкото отгоре няма гаранция, че информацията, която намираме е на 100% вярна.
5.Недостатъчно сън
Сънят е жизненоважен за способността ни да приемаме информация и за процеса по обработката на спомени и емоции. Сънят помага на мозъка ни да се фокусираме и да правим стратегия на поведение, така че липсата му може да е пагубна за интелигентността ни. Препоръчителната доза сън за възрастен човек е 7-8 часа, но много хора получават по 5-6, дори по-малко.
6.Вредните храни
Диета с много мазнини и много захар може да засегне когнитивната ти функция и способността ти да се настройваш и адаптираш към различни ситуации. Оставяме без коментар ефекта върху външния ти вид. Нови изследвания доказват, че приемането на много захар може да повлияе сериозно върху възможността ти да запаметяваш, което е особено фатално за млади, учещи умове.
7.Прекалено много тренировки
Прекомерното трениране те изтощава физически, а това може да доведе до хронична физическа, но и умствена умора. Често срещане явление в модерното общество е младите хора да се докарват до ръба във фитнеса, само за да изглеждат като свалени от корица на списание, но това влияе върху паметта, когнитивната функция и като цяло върху остротата на ума.

В Холандия готвят изменения в закона, които ще улеснят евтаназията



Правителството на Холандия разработва нов законопроект, легализиращ процедурата за
евтаназия за хората, чувстващи пълната завършеност на своя живот, но без да имат смъртно заболяване, предаде руската редакция на Deutsche Welle.
Министрите на здравеопазването и на правосъдието на страната са се обърнали към парламента, заявявайки, че детайлите по законопроекта все още се обработват, но тези кора, които добре са осъзнали желанието си да приключат с живота си, трябва да получат възможността да направят това по достоен начин „при изпълняването на строги и утвърдени критерии“.
Холандия през 2002 г. стана първата страна в света, узаконила асистираното в медицински условия самоубийство. През 2015 г. в страната са били проведени 5516 процедури по евтаназия, което съставя 3,9% от всичките смъртни случаи в страната, съобщава агенция „Фокус”.

Снимка: АФП

Правителството одобри промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти



То предлага на Народното събрание да ги приеме, пише БГНЕС.
С измененията се регламентира професионалното развитие на специалистите по здравни грижи като се гарантират поддържането, повишаването и разширяването на теоретичните знания и практическите умения, необходими за осигуряване на качествени здравни грижи. Професионалното развитие ще се отразява в квалификационни нива, които ще удостоверяват придобити знания, умения и компетентности, усвоени в рамките на продължаващото медицинско обучение или придобита специалност в системата на здравеопазването за период от пет години.
С промените се прави изменение и на Закона за здравето, с което продължаващото медицинско обучение става задължително за медицинските специалисти, а контролът за това се възлага на съответните съсловни организации.
В регистъра на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи са вписани 23 433 медицински сестри, 3232 акушерки, 918 рехабилитатори, 2515 медицински лаборанти, 991 рентгенови лаборанти, 1912 фелдшери, 1 ортопедичен техник и 30 масажисти в работоспособна възраст, които са потенциални участници в продължаващото обучение.
Решението е мотивирано с развитието на медицинската наука и технологии, които поставят високи изисквания към квалификацията на медицинските специалисти. 

Снимка:DarikNews.bg

Анкета определи най-неприемливите неща, които гостите могат да направят в чужд дом



Ако искате отново да Ви поканят на гости, не трябва да нарушавате някои основни
правила на етикета, като да говорите по телефона на масата, да попитате за паролата за Wi-fi или да влезете в хола с обувки.
Според 89 процента от анкетираните британци най-големият гаф, който някой може да направи, докато е на гости, е да говори по телефона на масата, а 64 процента са категорични, че всеки, влизащ в дома им, трябва да си събуе обувките. 
Навлизането в личното пространство също се смята за голям грях. Например да надникнеш в спалните без разрешение, или да разгледаш какво има в хладилника.
За повечето хора е неприемливо да отидеш на вечеря без подарък, като най-предпочитана е бутилката вино. За проява на лошо възпитание се смята да си сипваш от храната, без да поискаш разрешение, или да отказваш храна, когато ти предлагат. Крайно нежелателно е някой от гостите да вдигне краката си на мебелите.
Що се отнася до водене на домашния любимец в чужда къща, хората са изненадващо гостоприемни и 61 процента нямат нищо против кучето на гостите им да се сгуши на дивана им. Въпреки това 19 процента от анкетираните са убедени, че е редно, ако някой иска да вземе със себе си домашния си любимец, първо да поиска разрешение от домакините и да се поинтересува дали те нямат алергии или може да се безпокоят за малките си деца и хигиената.

novinite.bg

Спортисти и известни личности с децата си подкрепиха кампанията на KWIAT за детското зрение



Изявени български спортисти и популярни личности със своите деца се ангажираха в подкрепа на Националната кампания за профилактика на детското зрение. Те участваха в ревю-спектакъл с очила KWIAT, за да демонстрират своето отговорно отношение към грижата за детското зрение.
Ревю-спектакълът откри Павел Цветков, управител на българската марка очила KWIAT и инициатор на кампанията, който апелира към всички присъстващи да разпространяват и споделят колко важна е профилактиката на детското зрение. Модератор на събитието беше проф. Любомир Стойков, консултант на кампанията, който отбеляза, че тя се провежда за четвърта поредна година, съвместно с Консултантска къща „От игла до конец“ и е отличена с първа награда за най-добра социално отговорна кампания в престижния конкурс PR Приз 2016.
Фокус на тазгодишната кампания е връзката между спорта и доброто зрение, а началото и финалът на събитието бяха запазени за атрактивни демонстрации по спортна и художествена гимнастика. Първи дефилираха олимпийският медалист и четирикратен световен шампион по спортна гимнастика – Йордан Йовчев заедно с част от децата, които представят България на мащабни международни състезания. Талантливите млади спортисти: Анита на 8 г., Вики на 10 г., Даниел на 11 г. и Алекзандър на 12 г. впечатлиха гостите с демонстрация на уменията си по спортна гимнастика. Кампанията подкрепи и новият национален ансамбъл по художествена гимнастика, жени – разширен състав, със старши треньор Ина Ананиева. Симона Дянкова, Снежана Дечева, Лаура Траатс, Елена Бинева, Теодора Александрова, Камелия Стоилова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Мадлен Сергеева също дефилираха с очила KWIAT и закриха събитието с красиво съчетание.
Олимпийският медалист, европейски и световен шампион по лека атлетика – Тереза Маринова, дефилира заедно с Мирела Минкова на 11 г. Сред най-малките участници в ревю-спектакъла бяха синът на Юлияна Дончева – Станислав, който е само на 2 г. и Филип на 3 г. и половина, който беше с баща си Ивайло Захариев.  Глория дефилира с дъщеря си Симона. Алфредо Торес мина по червената пътека заедно с четирите си деца: Амая на 6 г., Дженифър на 9 г., Джойс на 13 г. и Шон на 14 г. Трикратната носителка на „Златна игла“ на Академията за мода – София Борисова дефилира заедно с племенничките си Лора и Ема на 8 г., като трите бяха облечени с идентични тоалети на дизайнерката. В ревюто с очила KWIAT участваха
също: Деси Банова и дъщеря й Йоана на 5 г., Ева Кикерезова и синът й Николай на 6 г., Наталия Гуркова с дъщеря си Джорджия на 7 г., Ирина Папазова със сина си Самуил Чешмеджиев на 5 г., Паолина Петракиева и дъщеря й Божидара на 7 г. заедно с Капка Амзина, Георги Енчев и синът му Георги на 9 години, Стела Йорданова и Паола на 11 г. Румяна Маринова участва с Ванеса на 15 г. и Силвия Симова с дъщеря си Моника Кирова. Виктория и Адриана Цветкови, лица на новата колекция детски очила KWIAT HITS FOR KIDS, дефилираха заедно с Даниел Тодоров.
Националната кампания за профилактика на детското зрение се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта,
Български съюз на оптометристите и в партньорство с над 150 оптики и здравни центрове в България. Кампанията популяризира необходимостта от редовна профилактика на детското зрение и дава възможност на деца и младежи от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очите в оптики и здравни центрове в цялата страна. Инициативата в рамките на кампанията продължава до края на месец октомври.

Медицинските сестри ме дупчеха и плачеха, но още си пафкам много



Популярният български актьор проф. Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Над три десетилетия е един от водещите актьори на Народния театър “Иван Вазов”, играл е и
на сцените на другите големи театри в България, като е пресъздал над 60 централни роли. Но славата го връхлита след култовата роля на майор Деянов в сериала “На всеки километър”. В българското кино и телевизия е играл главни роли в над 60 филма и сериала. Професор е в Националната академия за театрално и филмово изкуство и води класове по актьорско майсторство.Стефан Данаилов участва активно в обществения и политическия живот на страната ни. Дълги години е депутат в Народното събрание, бил е и министър на културата в коалиционното правителство на Сергей Станишев. Неотдавна големият актьор и преподавател пребори злокачественото заболяване на кръвта лимфом. Откриваме го като гост на десетия рожден ден на пациентската организация Българско сдружение “Лимфом”. - Проф. Данаилов, как разбрахте, че имате лимфом? - Разбрах, че нещо нередно се случва с мен от телевизионния екран. По това време снимах сериала “Фамилията”. Работехме на следния график - две седмици снимаме, после сериите се излъчват, пак снимаме две седмици и така нататък. Като гледах една от сериите, забелязах на мой близък план, в кадър, при който гледам нагоре, че имам някаква издатина на шията вляво. Пипнах се веднага и усетих бучка, от другата страна открих още една такава. Десет дни това ми беше в акъла. Имам много приятели доктори във всички области на медицината, но не смеех да попитам нито един от тях. Докато един ден попитах един колега депутат, доктор по професия. Той ми каза: “Отивай веднага да ти вземат кръв за изследване”. Дадох кръв и следобеда, докато имах час със студентите в НАТФИЗ, ми се обадиха по телефона. Трябвало да ми се направи биопсия на бучките. При тази новина така си останах вцепенен на стола Аз съм от хората, които никога не са се интересували точно какво представлява болестта им. Не съм от тези, които ще ровят в интернет и ще търсят информация. Затова не знаех, че след като се направи биопсията, трябва да мине поне една седмица, докато патологът си каже становището, докато каже какво е. Аз си мислех, че казва след 24 часа. И чакам 24 часа, но никой не се обажда. Мина още един ден, после още един. Какво ли не ми мина през ума. Бях решил, че или ще е много лошо, или по-малко лошо, или най-малко лошо. Молех се да е най-малко лошото. И се оказа, че от всичките лошотии в хематологията лимфомчето е най-малко лошото. Това ми се и падна. - Къде и как се лекувахте? - Обадиха ми се много хора с предложения да се лекувам във Франция и къде ли още не. Но на всички казах: “Гледайте си работата. Аз ще се лекувам в България”. Така попаднах при проф. Георги Михайлов (национален консултант по клинична хематология и зам.-директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в столичния квартал “Дървеница“ - бел. ред.). Винаги съм твърдял, че една от най-големите, най-силните, най-хуманните професии е тази на лекаря. Защото той първо трябва да е психолог и след това добър специалист по медицина. Та проф. Михайлов е наистина голям психолог и заедно с това специалист. Първо ме нахока, защото си бях организирал по друга линия да отида във Варна да ми направят изследване с ПЕТ-скенер. “Какъв скенер ще правиш, като вече е ясно какво е! Сега ще те лекуваме тук и понеже си дърт - не каза дърт, но така ми прозвуча - няма да ти правим трансплантация на стволови клетки. Ще те лекуваме с химиотерапия. И те съветвам да не бъркаш в интернет да гледаш какво е твоето заболяване”. Кълна се, нито жена ми, нито аз сме се интересували какво заболяване е лимфомът. После като тръгна пресата да описва какво ми е заболяването, се наложи да прочета един път за какво става въпрос. - Докторите не ви ли обясниха? - От докторите знаех само, че в трите дни, в които наливат химията, първия ден тя трепе лошите, а втория и третия ден трепе и лошите, и добрите. Точно като петгодишно дете. Това ме успокояваше много. Казвах си: сега трепем лошите, сега ще трепем и лошите, и добрите. Иначе всичко ти минава през главата. Но е важно кой ти провежда терапията, кой те насочва - от медицинските сестри до проф. Михайлов. Сестрите бяха такива сладурани - дупчеха ме и плачеха, но какво да правят, трябваше да ме бодат. На четвъртия месец беше организирано да замина на контролен преглед във Франция. Проф. Михайлов реши, че първо тук трябва да знаем какво става и затова ми изследваха мозъчето. Трябваше да ми вземат малко костен мозък от гръбначния стълб по един несвойствен начин. Беше гадничко. Но няма да забравя, когато професорът влезе в стаята щастлив и усмихнат, и ми каза: “Успяхме, успяхме!”. Според него лечението беше подействало. Това беше невероятен момент. Практически това беше най-паметният момент от лечението ми. Всъщност, всички изследвания, включително с ПЕТ-скенерът, направихме в България и бяхме готови за консултацията във Франция, която потвърди резултатите. Трябваше да сме направили пълна грешка, че да се окаже нещо друго. - Какво неприятно чувство ви остана от лечението? - За няколкото месеца, през които редовно посещавах Хематологията, видях наистина потискащи неща. Най-страшното за мен беше, че виждах колко много млади хора страдат от тези заболявания. Това много ме потиска и мъчи дори сега. Напоследък много хора ми се обаждат за финансова помощ и за контакт с проф. Михайлов. Трябват им средства, за да отидат в чужбина и да се лекуват. Аз обаче съм от хората, които пропагандират, че лечението на лимфоми в България е напълно възможно и успешно. Изпитах го върху себе си, макар че имам известни поражения. Но това са възрастови изменения. Много хора като мен са повярвали на българските лекари и се обръщат към нашите лечебни заведения, в които се лекуват тези заболявания. Трябва да ви кажа, че за всички, за които съм се обадил на проф. Михайлов и са се лекували при него, резултатите са много добри. И съм щастлив от това. - Спряхте ли да пушите? - Продължавам да съм пушач и пуша много. Обикновено се държа свойски и когато отидох на първото изследване с ПЕТ-скенер във Варна, питах доктора: “Дай едно пепелниче да запаля цигарка, че сега ще ме облъчвате радиоактивно”. И той ми отговори изненадващо дори за мен: “Всъщност, за вашето заболяване цигарите не вредят”. Ако знаете, така ми помогна духовно този човек. Много съм му благодарен. И още си пафкам. Но мине не мине време, ръчичката ми опипва двете места на шията, където бяха бучките. Друг доктор ми каза, че съм бил в депресия. Може би беше прав. Откакто взех да пия и хапче против депресия, се чувствам много весел и щастлив. Само още не съм запял от това хапче. Въпросът е, че имам дразнители, които ме карат да го пия. Освен това пия нивалин, защото са ми казали, че това помага на нервите и т.н. Някой ще каже, че това са глупости. Но аз си вярвам, че помага и си го пия по три пъти на ден. Преди не можех да ходя, не знам от какво се случи така. Но вече ходя. Очичките ми ги изяде едно гадно вирусче, но какво да правя! Въпросът е да не губя духа си! - Защо дойдохте на рождения ден на Сдружение “Лимфом”? Не искате ли да забравите вече, че сте бил болен от това заболяване? - Едва на 24 август разбрах за съществуването на Българското сдружение “Лимфом” и това, че го има, е чудесно. Дойдох на 10-годишния рожден ден на сдружението, като си мислех, че ще сме повече пациенти, лимфомаджии. А гледам тук и много доктори, журналисти. Искам да помоля да ме включат в това сдружение, нищо, че вече съм здрав. Неговата цел е да помага на хората, колкото се може. Без помощ няма как да стане. Аз следя, общо взето, какво правят пациентските организации и те наистина помагат. Има много недоволство у пациентите. Но аз съм оптимист и все вярвам, че някой ден нашето здравеопазване ще стъпи на краката си и ще тръгне нагоре. Убедих се в това, след като видях какво представлява нашата национална хематология.