Translate

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Детето-чудо на българската музика през 90-те години се завръща на голямата сцена с нова група и песен



Голямата-малка Светлана Трифонова, се завръща на голямата сцена. Още в най-ранна
възраст за предшественичката на Крисия творят най-големите композитори като Тончо Русев, Митко Щерев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки и други. Ученичката на Стефка Оникян реализира повече от 100 студийни записа в БНТ и БНР, събрани в три албума на аудиокасети и компактдиск, издадени от „Балкантон“ и „Мега Музика“. След няколко годишно прекъсване, през което завършва МИО в УНСС и магистър финансов мениджмънт, тя решава отново да поднови музикалните си изяви. За целта е събрала своя група, наречена Svetlana & RiffRain и заедно с момчетата са си поставили за цел да създават хубава българска музика с красиви мелодии и текстове, които вълнуват слушателите. С Илко Шивачев и Илиян Димитров – китари, са дългогодишни приятели, обединени от силното желание да създават авторска музика, която отговаря на техния вътрешен свят, и с която могат да изразят себе си. Вдъхновено от своите общи идеи и амбиции, както и от един нереализиран тийнейджърски проект за рок банда с име „Делириум“ на Илиян Димитров и техния общ приятел Алекс Петракиев (проект дал основа за някои от песните на Svetlana & RiffRain), триото започва да работи заедно от 2009-2010 г. Първоначално изпълняват своите песни само сред близки и приятели с епизодични изяви пред публика, основно по благотворителни концерти, но именно тяхното най-близко обкръжение ги насърчава да популяризират музика си сред широката публика, след като установяват, че авторските им песни се харесват, и че хората на които ги пускат, започват да си тананикат мелодиите още след първото слушане. Това е и една от причините да изберат името на своята група – Svetlana & RiffRain. „RiffRain“ (рифрейн) преведено от английски език означава „дъжд от рифове”, с което се подчертава ролята на китарата в аранжимента на техните песни. От друга страна тази чуждица кореспондира и с думата Рефрен (т.е. припев), което младите музиканти считат за свой почерк, вдъхновени от идеята да създават музика, която лесно се запява и остава в съзнанието на хората. За аранжирането на своята музика Svetlana & Riffrain се доверяват на изключително талантливия пианист и тон-режисьор Юлиян
Янев, който Светлана, Илко и Илиян определят като „четвъртия елемент от нашата група“. В неговото студио те работят по записването на своя първи студиен албум с българска и английска музика, в който основно място заемат стилове като поп, рок и R&B мотиви. В студиото музикантите работят и доразвиват своите авторските идеи и се стараят да записват повече живи инструменти, за да предадат по-истински емоцията и красотата на техните песни.
През лятото осъществиха своя дебютен сингъл „Най-хубавото нещо“ по музика и текст на Илко Шивачев и аранжимент на Юлиян Анев. „Тази песен е създадена с много любов, за да носи още повече любов и настроение на всеки, който я слуша - това е песен за най-хубавите неща в живота, без които не можем - семейството, приятелите и всички малки и големи късчета любов навсякъде около нас!“, споделят музикантите. Видеото на песента е поверено на младия и амбициозен екип на режисьора Добромир Цольов, който прекарва доста безсънни нощи, за да пресъздаде успешно любовната история между момче и момиче, които остават щастливи и влюбени до старини. Видеото се снима на 5 локации в и около София, като за красивите кадри и улавянето на всеки един детайл и скъпоценен миг на
любов заслуги имат операторите Ради Стоянов, София Димитрова и Мартин Негрев. Монтажът е поверен на талантливата Моника Иванова. За оригиналната сценография и стайлинг групата се доверява на Ралица Стратиева. Svetlana & Riffrain споделят, че работата около снимките е било едно изключително забавно и приятно изживяване, което обаче не се е получило изведнъж. „Планирахме видеото още от февруари месец и по пътя си срещнахме затруднения от различен характер, но въпреки това не се отказахме! Знаехме, че излизаме с една амбициозна идея за клип, но дълбоко вярвахме, че колкото и да е трудно, нейното реализиране ще си заслужава! И мисля, че се оказахме прави“, казва Светлана. Младите музиканти са на мнение, че успешният музикален продукт трябва да е симбиоза между хубавата песен, изпълнение и интересен клип, който да задълбочава усещането за текста, пулсацията и мелодията на песента. А емоцията във видеото към „Най-хубавото нещо“ се дължи и на добре подбрания кастинг от хора, които правят този клип толкова истински, сантиментален и усмихнат – на артистичните деца Антония Тонева-Точица и Теодор Иванов, на талантливите и красиви актьори от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" Ели Колева и Георги Богданов в ролята на тинейджърите и младоженците, и страхотните циркови артисти Стела Кондова и Панайот Ставрев в ролята на възрастните хора.
Наред с пускането на своя дебютен сингъл Svetlana & RiffRain продължават да работят усилено по създаването и записването на авторска музика, като в момента завършват записите на  своята шеста авторска песен в студиото на Юлиян Янев. Надяват се, че българската публика ще хареса техния пилотен проект „Най-хубавото нещо“, и че до края на година ще направят видео и към друга от любимите им песни, която ще представи различна част от техния вътрешен свят.

Видеоклипът може да видите в ЮТУБ:

Няма коментари:

Публикуване на коментар