Translate

четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Стартира първата онлайн платформа за най-често срещаните автоимунни възпалителни заболявания - www.probudise.bg



Актрисата Стефания Колева e посланик на информационната кампания „Пробуди се“

В продължение на две години фондация „В помощ на здравето“ с помощта на пациентски организации, българските медицински дружества по ревматология, гастроентерология и
водещи дерматолози разработвт съвместно онлайн платформата www.probudise.bg.
Целта е хората със заболявания автоимунни заболявания, като псориазис, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, улцерозен колит, болест на Крон и др. да намират проверена, точна, вярна и актуална информация на едно място.
В онлайн портала има полезни съвети от водещи специалисти, новини, видео материали и лични истории на хора, които са успели да се справят със заболяванията си, съобщи Владимир Томов, председател на Алианса на хората с редки болести в България.
По думите му създаването на сайта е надежда за хората с автоимунни заболявания, тъй като те не само ще бъдат-добре информирани, но също така разпознаваеми и чути.
При представянето на платформата младите медици от Асоциацията за развитие на медицинската общност представиха статистика за заболеваемостта, при най-честите автоимунни заболявания. Данните показват, че засегнатите от псориазис в света са около 125 мил. души (2% до 3% от популацията). За страната липсва регистър на тези заболявания  но по ектрапулирани данни се предполага, че пациентите с това заболяване надвишават 150 000 души. С ревматологични заболявания, особено при ревматоидния артрит се наблюдава едно значително подмладяване на заболяването, диагностицираните у нас са 100 000, а с хронични възпалителни чревни заболявания - 25 000 .
-Днес пациентите разчитат все повече на интернет, за да придобият представа за характера на заболяването си. Там обаче могат да попаднат на истински „информационни чудовища”, които по-скоро да ги подведат и уплашат. Затова е важно да има места, от които пациентът да знае, че може да намери пълноценна информация, заяви началникът на клиниката по гастроентерология във ВМА проф. Крум Кацаров.
Актрисата Стефания Колева, която също се бори с автоимунен проблем и е посланик на
кампанията, подкрепи каузата , като подчерта, че когато си отчаян и в безизходица, може лесно да залитнеш към непроверени и опасни методи.
-Пациентите се лутат в море от съвети, бабини рецепти и съмнителни диети. Ето защо приех да стана посланик на идеите и мисията на „Пробуди се“, защото от опит знам колко е необходимо да съществува подобна информация в интернет пространството, каза тя.
Липсата на адекватната информация, относно тези автоимунни заболявания , обаче води и до забавяне на диагнозата. При някои заболявания  минават дори години, което води до необратими последствия и тежка инвалидизация.
Ето защо ранната, своевременна диагностика – разпознаването на заболяването и адекватното лечение са изключително важни, тъй като те подобряват не само прогнозата за заболяването, но като цяло и качеството на живот на хората с тези заболявания.
------
Съществуват около 80 различни автоимунни заболявания. В Европа над 120 млн. души са с различни ревматични заболявания, а у нас броят им надхвърля - 100 хил.
В групата на тези заболявания попадат, както псориатичният артрит, подаграта, ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев, артрози и т. н.., а така също и по-редки състояния, сред които системните заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозус, прогресивна системна склеродермия, васкулити, синдром на Сьогрен и др.) и различни заболявания на костната система (остеопении, остеонекрози, остеити и др.).
Ревматичните заболявания се откриват обикновено в по-млада, активна възраст, а от тях все по-често страдат и деца. У нас с ревматоиден артрит са диагностицирани до момента 900 деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар