Translate

петък, 4 юни 2021 г.

„Черешката на тортата" завладява с артистичен чар

В кулинарна битка влизат Стефан Илчев, Филип Аврамов, Богдана Трифонова, Здрава Каменова и Стефания Колева

 

 

Певецът Стефан Илчев, комедийният титан Филип Аврамов, водещата с кадифен глас Богдана
Трифонова, драматургът Здрава Каменова и любимата актриса Стефания Колева се впускат в кулинарно приключение в „Черешката на тортата“ следващата седмица по
NOVA. Специалната задача от шеф Манчев този път е с вкус на пролет, който включва използването на зелени продукти като броколи, лапад, спанак и коприва в менюто на звездните домакини.

Пръв своята вечеря с песен и усет към детайла ще поднесе сладкопойният глас с големи амбиции в кухнята – Стефан Илчев. Той ще посрещне останалите участници в градината на уютен ресторант с петстепенно меню. Екстравагантната вечеря на смелия домакин обещава истинско пиршество, много забавни моменти и добро настроение, подправено от нестандартни комбинации в кухнята.

Седмицата продължава с Филип Аврамов, който ще се превъплъти в ролята на кулинар във вторник. Творческите планове за вечеря в арт пространството на актьора ще тестват нервите му, но въпреки затрудненията, той ще покаже истински талант в импровизацията. А сладката изненада, която Филип е подготвил, ще докосне сърцата на звездните му гости.

В сряда „Черешката на тортата“ се превръща в истинска сцена за драматурга Здрава Каменова. Майката на четири деца ще се окаже истинска стихия в кухнята и ще подготви ястия с много въображение и любов за своите гости. Вечерта ще премине артистично и вкусно, а след приготвения с внимание десерт ще последват много неподправени шеги и мили жестове.

Добре познатият глас от радио ефира Богдана Трифонова се гмурка дълбоко в кулинарията в четвъртък с много чар и широка усмивка. Тя ще вложи в ястията си добро настроение, широка усмивка и умения, за да достигне до сърцата на останалите. Специалният дрескод и миниатюрна изненада ще допълнят доброто настроение по време на забавната вечеря.

Седмицата ще приключи с кулинарния моноспектакъл на Стефания Колева в петък. Актрисата с огромно чувство за хумор ще поднесе повече от интересно меню, което ще погали сетивата на звездите с много финес и изящество. Веселбата ще бъде гарантирана още със старта на вечерта, а на финала Стефания е подготвила специални награди за компанията.

Кой ще надделее накрая и ще спечели епичната кулинарна битка тази седмица, гледайте в премиерните епизоди на „Черешката на тортата“ всяка делнична вечер от 20.00 ч. по NOVA.  

 

Гмуркане до най-дълбоките точки на океаните ексклузивно по Discovery Channel

Поредицата „Експедиция „Дълбок океан““ отвежда зрителите до дълбините на океаните

 

 

Океанът винаги е бил пленителен и изпълнен с мистерии. Това е един огромен свят, богат на живот,
голяма част от който все още остава загадка. Сега екип от експерти започва първото световно пътешествие до най-дълбоките точки на петте океана в света. Експедицията изпраща подводница
до недостигнати места за първи път в историята. Управлявана от инвеститора и изследовател Виктор Весково, подводницата има за цел да картографира изцяло океанското дъно, допринасяйки за познанието му по начин, който може да промени света.

Поредицата „Експедиция „Дълбок океан““ показва цялата мисия, потапяйки се под повърхността на океаните и достигайки до места, невиждани от човешко око. Забележителната научна мисия се отправя към Пуерториканската падина в Атлантическия океан, Яванската падина в Индийския океан и Малойската падина в Северния ледовит океан. Discovery Channel ще излъчи премиерата на ексклузивната поредица „Експедиция „Дълбок океан““ на 6 юни в 21:00 часа, а зрителите ще се насладят на неповторими гмуркания.

За четвърти път експедицията Five Deeps успешно се гмурка на дъното на един от петте океана в света. Екипът завършва мисия, за да достигне до най-дълбоката точка на планетата Земя: Challenger Deep в рамките на Марианската падина. Виктор Весково поставя нов рекорд и е първият човек, извършил няколко гмуркания самостоятелно, с подводницата DSV Limiting Factor. Експедицията достига максимална дълбочина от 10 928 метра, с 16 метра повече от всяко предишно пилотирано гмуркане.

"Не мога да опиша колко развълнувани сме всички от това постижение", споделя Весково. „Тази мисия заедно с нейния извънредно талантлив експедиционен екип, издигнаха морската технология на безпрецедентно ново ниво, като се потопиха в най-дълбоката и сурова зона на океана. Чувстваме се сякаш току-що сме създали начин за изследване на всяка точка от океана, който на 90% е неизследван. "

Със своите гмуркания Весково става и първият човек, който е изкачил връх Еверест, бил е на дъното на океана и е карал ски на Северния и Южния полюс. По този начин той е първият, завършил посещението на една версия на „Четирите ъгъла на Земята“: връх Еверест, Challenger Deep и двата географски полюса. През 2011 г. той завършва Седемте срещи на върха, изкачвайки най-високия връх на всеки континент.

Всички гмуркания на експедицията до най-дълбоките точки на океаните:

1. Гмуркане # 1 /28 април 2019г./: Соло гмуркане до дъното на „източния басейн“ на Challenger Deep до 10 928 метра /Виктор Весково, пилот/. Експедицията е изчислила, че това е най-дълбокото гмуркане от човек в историята. Четири часа /248 минути/ са прекарани на дъното за проучване на басейна - най-дългият период от време, прекаран някога на дъното на океана от човек.

2. Гмуркане # 2 /1 май 2019г./: Второ самостоятелно гмуркане до дъното на „източния басейн“ на Challenger Deep до 10 927 метра /Виктор Весково, пилот/. Три часа (217 минути) са прекарани на дъното, включително за обширно проучване на южния скалист склон на Дълбочината.

3. Гмуркане №3 /3 май 2019г./: най-дълбоката операция по спасяване на морето, която някога е опитвана и е успешна. Научен спускателен апарат Five Deeps Expedition е заседнал на дъното по време на предишното гмуркане /# 2/ и е освободен и възстановен от 10 927 метра чрез директно действие на пилотирания подводник. Приблизително 2,5 часа /163 минути/ са прекарани на дъното от подводницата и 2,5 дни от спускаемия апарат.

4. Гмуркане # 4 /5 май 2019г./: Видеозаснемането и биологичните проби са събрани от подводницата за научен анализ. Основният фокус е да се изследват северният и южният ръб на зоните на субдукция в Challenger Deep. Времето в океана е приблизително три часа /184 минути/.

5. Гмуркане №5 /7 май 2019г./: Първо пилотирано спускане до дъното на дълбочина Сирена, което се фокусира върху геоложки, биологични и видео наблюдения и събиране в басейна на изкопа. Времето на дъното в три часа /176 минути/ и в събрано най-дълбокото парче мантия, извадено някога от повърхността на западния склон на Марианската падина.

 

„Новите фермери“ в „Темата на NOVA“

Защо все повече българи сменят професията и стават фермери – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

 

 

Търсенето на чиста храна започна да се превръща в тенденция. А с нея се увеличиха и тези, които я
създават. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев се отправят на пътешествие към брега на Черно море, за да се срещнат с четирима души, решили да сменят професията и да станат фермери.

Те идват от света на шоубизнеса, медицината, IT сектора, за да работят с ръцете си и да създават качествена храна. Героите в „Новите фермери“ сменят занаята уж за малко. На фона на успешните им кариери и доброто професионално развитие в големия град – желанието да произвеждат храна надделява. Те никога не са имали опит в това да отглеждат животни, да сеят лимец или да пекат хляб, но днес това е техният начин на живот.

Екипът на NOVA прекара една седмица от сутрин до мрак във ферми за овце и охлюви, в мелница за брашно и в пекарна. Благой Цицелков участва в създаването на квасен хляб от лимец и проследи неговия път от нивата през мелницата и пекарната до фермерския пазар. Каква е тежестта на фермерската работа, гледайте в „Новите фермери” в „Темата на NOVA“ на 6 юни, веднага след централната емисия новини. 

 

„Шантави рисунки-мисунки“ ще ни забавляват по Boomerang

 

 

„К‘во става, шефе?“ - ще попита Бъгс Бъни, а пък Туити ще каже „Мисуя, че видях котка“, докато ловко надхитрява Силвестър. Любимите герои от екипа на Looney Tunes се завръщат в премиерата на поредицата „Шантави  рисунки-мисунки“.

Порки Пиг и Дафи Дък ще тръгнат на обиколка в джунглата, възседнали гигантски слон. Те търсят изгубен храм - легендата разказва, че там има огромно съкровище, но Дафи и Порки трябва да платят с ... билет за паркиране. Скритото богатство ще им помогне да решат проблема. Единствената уловка е, че храмът може би е прокълнат. Бъгс ще намери красив замък и ще реши да разпусне в него. Там го очакват телевизор и множество забавления, но той все още не знае, че замъкът е обитаван от зъл учен. Туити и собственичката му планират да изпекат кексчета, но когато яйцата свършват и дамата отива в магазина, Силвестър решава, че това е чудесна възможност да си хване канарче.

Премиерата на „Шантави рисунки-мисунки“ е на 7 юни от 14.00 ч. по Boomerang. А предаването ще продължи да се излъчва всеки ден по същото време.