Translate

петък, 19 февруари 2021 г.

Над 3000 филма кандидатстваха за IN THE PALACE 2021

 120 филма от 41 държави в официалната селекция на 18-тото издание на фестивала за късометражно кино

 

 

Независимо от пандемията, над 3000 филма заявиха своето участие на Международния фестивал за
късометражно кино
IN THE PALACE, който ще проведе 18-тото си издание онлайн. От тях в официалната селекция са допуснати 120 заглавия от 41 държави.

„Въпреки трудностите и НФЦ, фестивалът продължава да доказва своята устойчивост. Тази година ще предложим 33-часова конкурсна програма. Ще покажем филми с номинации за БАФТА и ОСКАР, филми с награди от Кан, Берлин и Локарно, както и автори обучавали се в най-престижните кино школи в света.
В селекцията ни има и филм с участието на
Наталия Дайър /Natalia Dyer/ от сериала на Netflix “Stranger Things” и Тейт Донован участвал във филми като Rocketman и Argo”, споделя Цанко Василев, директор на IN THE PALACE.

Българските филми, допуснати до официалната селекция, са 7. В тях ще видим актьори като Валентин Танев, Виолета Гиндева, Стоян Дойчев, Рая Пеева, Китодар Тодоров, Стефка Янорова, Васил Бинев, Димитър Николов и др.

Селекцията:

Конкурс „Сребърна принцеса“, победителите се изпращат за разглеждане от Академията за Оскар - 54 филма:

-       Игрални /категория Най-добър игрален филм/ – 37

-       Анимационни /категория Най-добър анимационен филм/ – 13

-       Български филми - 4 /3 игрални и 1 анимационен, катгория Най-добър български филм/

Конкурс за документално и експериментално кино - 22 филма:

-       Документални /категория Най-добър документален филм/ – 17

-       Експериментални /категория Най-добър експериментален филм/ – 5

Студентски конкурс - 39 филма:

-       Игрални /категория Най-добър студентски игрален филм/ – 27

-       Анимационни /категория Най-добър студентски анимационен филм/ – 12

Конкурс за среднометражно и пълнометражно кино /NOT SHORT AT ALL FILM COMPETITION/:

-       5 филма /3 игрални и 2 документални/.

 

 

Какви „Белези“ оставя в човешката душа една болезнена тайна и кой има правото да се нарече родител – в новия сериал на bTV

 

 

На 22 февруари от 21 часа започва излъчването на най-новия сериал на bTV „Белези“. Историята, която ще даде началото на пролетния ТВ сезон на медията, ще грабне зрителите със своя дълбоко емоционален и драматичен разказ за две сестри, разделени от мечтите, амбициите и любовта си. Сериалът изследва съдбите на персонажи от широк възрастов спектър и преплита в себе си вечните теми за любов, предателство и съдбовна предопределеност. Най-важният въпрос – кой има правото да се нарече родител – е в центъра на сюжетните линии и задържа напрежението през всички 14 епизода на сериала.

Разделени от предателство преди години, сестрите Надежда /Анастасия Лютова/ и Вера /Вера Йорданова/ се срещат отново, за да влязат в безпощаден сблъсък за Радост /Климентина Фърцова/, която и двете възприемат като своя дъщеря. Диаметрално противоположни както в личен, така и в социален план, сестрите разкъсват животите и семействата си в този неразрешим конфликт. Той поставя въпросите

за мястото на семейството в живота на един човек и какво всеки един е готов да понесе заради него, за силата на обичта към децата и как да бъдем истински хора. 

При създаването на „Белези“ екипът подхожда по нов начин, нетипичен за правенето на сериали у нас, споделя изпълнителният продуцент от Мидуест Габриел Георгиев. Актьорският състав е уникален и различен, което придава автентичност на образите, а снимачните локации са реални места, което допринася за цялостното звучене и достоверност на историята. Музиката е авторска, писана специално за „Белези“, а в екипа от създатели на цялостното съдържание са доказани имена в киното и театъра, които правят своя дебют в създаването на телевизионен сериал.  

Социалната противопоставеност на двете гледни точки обуславя конфликти на всяко ниво от историята, като се преплитат и темите за успеха, бедността, морала, приемствеността между поколенията, завръщането от чужбина в България, домашното насилие. Всяка от темите довежда персонажите до един и същи въпрос – на какво си готов и каква е цената, която би платил? Уникалното присъствие на актьори като Пенко Господинов, Валентин Ганев, Ирен Кривошиева, Стоян Радев, Албена Колева, Ирина Атанасова, Иво Аръков, Виттория Николова, Балена Ланджева и други, само умело допринася за пресъздаването на тези общочовешки теми и проследява тяхното развитие в живота на няколко семейства.

Освен уникален актьорски състав семейната драма събира едни от големите имена в киното и театралния свят у нас. Режисьори на „Белези“ са Драго Шолев, Станислав Тодоров – Роги, Петър Крумов и Виктор Чучков - син.

 

„Незабравимите” в „Темата на NOVA”

Тази неделя Ани Салич разказва за ангелите в бяло и смелостта в условия на пандемия

 

 

Десетки са лекарите в България, загубили битката с новия безпощаден коронавирус. В „Незабравимите”
авторът Ани Салич и операторът Росен Илиев разказват историята на трима ангели в бяло – семейство медици, което е спасило стотици хора, но е паднало в жертва на болестта. И още - за героите на първа линия в борбата с коварния
COVID19, не пропускайте на 21 февруари „Темата на NOVA“.

Незабравими за Белица, Якоруда и десетките села в околността ще останат семейство Вакльови. Незабравими за излекуваните, но и за техните близки. Като баща за целия район описват доктор Муса Вакльов, който заедно със сина си, уважавания кардиолог д-р Емил Вакльов, и съпругата си Ава, която била акушерка, се грижели неуморно за бременните, за децата и за болните. В рамките на броени дни тримата лекари-спасители се превръщат в ангели, покосени от COVID19. За спомените, болката, надеждата и смисъла на живота тази неделя разказват близки и пациенти на едно незабравимо семейство.

На първа линия в борбата с вируса са и служителите в Спешна помощ. Медиците, които се намират в огнището на пандемията, ежедневно срещнат случаи на болни от COVID19. Самите те доскоро са водили битка със смъртта и коварния вирус, който отне живота на десетки лекари и учители. Медицинският персонал не стига, а пациентите страдат когато лекар си отиде, но загубата е най-жестока за семействата и децата им.

Гледайте „Незабравимите” в „Темата на NOVA” на 21 февруари, веднага след централната емисия новини.

 

 

„Един за друг“ превзема ефира на NOVA тази събота

Водещият Емил Чолаков дава старт на изпитанията с първо интригуващо предизвикателство и двойна изненада

 

 

Риалити форматът, който тества силата на любовта, „Един за друг“ се завръща тази събота в ефира NOVA. 13 нови двойки ще се впуснат във вълнуваща надпревара, за да докажат чувствата си, а най-добрите ще спечелят награда от 50 до над 100 хиляди лева. Водещият на най-романтичното предаване Емо Чолаков ще даде старт на 20 февруари от 20.00ч. с първо двойно предизвикателство, в което участниците ще тестват доверието си, а също - дали притежават необходимите бързина и пресметливост. 

Вторият сезон е подготвил повече от атрактивен каст, като сумарно влюбените са заедно от над 120г. Част от тях са женени отдавна, а други са заедно само от няколко месеца. Сред тях има такива с различни вероизповедания, както и двойки, които се връщат от Германия и Англия специално за формата. Кардиолог, граничен полицай, фотограф и DJ са част от професиите на новите участници.

Сред двойките има такива с голяма разлика във възрастта – в една от тях дамата е с 14 години по-голяма от половинката си, а в друга - мъжът е с 25 години по-възрастен от партньорката си и има три брака зад гърба си. Най-младият участник е на 21 години, а най-възрастният – на 57. Зрителите ще видят още съпрузи с 35-годишен стаж в брака.

Много любов, вълнуващи предизвикателства и комични ситуации очакват двойките в новите епизоди на предаването. Какви ще са първите изненади и кой ще спечели предимство, не пропускайте в първия епизод на най-романтичния риалити формат утре вечер.

Гледайте „Един за друг“ на 20 и 21 февруари от 20:00ч., а след това от вторник до четвъртък в 21:00ч. по NOVA.

 

 

7 дни повече с онлайн изданието на MASTER OF ART

Фестивалът ще продължи до 7 март на Neterra.TV+

 

На изключителен зрителски интерес се радва шестото издание на фестивала за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, MASTER OF ART. Ето защо, за радост на почитателите, достъпът до всички 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия от актуалната селекция ще бъде удължен с още една пълна седмица. Продукциите ще могат да се гледат онлайн до 7 март включително на платформата Neterra.TV+, като зрителите могат да им се насладят от всяка точка на страната и от всякакво устройство. Броени дни след началото си MASTER OF ART, на който НДК е традиционен партньор, отбелязва рекорден брой гледания както на новите филми, така и на секцията със специално подбрани фаворити от предишни издания.

Почитателите на изкуството и документалното кино могат да избират между два вида пакетни билети: всички филми от фестивала срещу 25 лв. или 15 заглавия по избор срещу 15 лв. В пакета от 15 заглавия всички късометражни филми се равняват на един пълнометражен. Двата варианта са достъпни тук: https://neterra.tv/festival/master-of-art.

Всички зрители, които вече имат закупени пакети, получават допълнителни 7 дни за още повече интригуващи продукции от богатата програма.

Сред предпочитаните до момента заглавия се открояват такива от най-разнообразни сфери на изкуството. На особен интерес се радват: филмът за знаменитата Клаудия Кардинале „Клаудия, мистериозната“, историята за ски пистата в центъра на Копенхаген „Да си направиш планина“, биографичният поглед над живота на художника и бохем „Тайните на Модиляни“, документалното изследване на титаните на италианския неореализъм „Фелини срещу Висконти: Дуел по италиански“ и още „Бернини разказва Бернини“, „Ботеро“, „Мис ван дер Рое - Павилион Барселона в две действия“, „Монреал - в светлината на спомените“, Марсел Дюшан: Изкуството на възможното“ и други.

Тазгодишната селекция ни запознава с редица любопитни личности и техните истории. Българският „Човекът с лулата“ ни среща с изключителния художник и аниматор Иван Веселинов, един филм направен с много любов от друг аниматор, режисьора Андрей Кулев. „Кимоната на Кубота. История върху коприна“ е за японския майстор, прекарал десетилетия в експерименти, пресъздаващи традиционна техника за декориране на тъкани, която по-късно служи за мост между Япония и света на висшата мода. Филмът „Станислав Немчик - последният бунтар на архитектурата“ пък ни среща с подценявания архитект от Силезия, виртуоз на тухлените сгради, известен още като „полския Гауди“. В „Хлябът наш насъщен“ се разкрива интересна гледна точка към един от неотменните елементи от живота на всевъзможни култури - хлябът. Филмът е заснет на няколко континента, а следата му минава дори и през България.

Почитателите на танцовото изкуство могат да открият нещо интересно и от тази сфера - филмът „Изтръгнати: Пътуването на танца“ проследява историята на джаз танца и неговият триумф над потисничеството и привилегиите. За любителите на литературата селекцията съдържа заглавия като „Етгар Керет“ или „Чудото на малкия принц“ - изключително човечен филм за страстните преводачи на книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери, намерила живот на повече от 375 езика, поглед над личните им истории и мотивации.

Разнообразието от сюжети за изкуство, представени в зимното онлайн издание на MASTER OF ART, е впечатляващо, а пътешествието минава през близки и далечни дестинации като Япония, Камерун, Лесото, Мароко, Русия, Канада, Израел, Италия и други.

Пълната селекция от 30 пълнометражни и 17 късометражни филма от онлайн изданието на MASTER OF ART ще бъде достъпна до 7 март включително на Neterra.TV+. Пакетите са достъпни тук: https://neterra.tv/festival/master-of-art  .