Translate

вторник, 16 февруари 2021 г.

Рекорден брой продажби на творби на Зураб Церетели в България

Международният куратор Стефан Стоянов ще подреди нова изложба на Церетели в Дубай, инспирирана от интереса към грузинския художник у нас

 

 

Рекорден брой продажби на творби на световно известния грузински художник Зураб Церетели бяха
реализирани по време на изложбата му в столичната галерия „Графикарт“. Експозицията беше наредена в галерията от средата на октомври миналата година, а след това и удължена, заради задължителното спазване на противоепидемичните мерки. Любители на изкуството и колекционери за първи път имаха възможност да видят графични листи, монотипии и рисунки на Церетели, в които той разкрива майсторството си в линията, създавайки образи - неразривно свързани със злободневното, преплетено с романтичните и интимни въжделения на автора.

„Докосването до един различен и много интимен Церетели бяха в основата на рекордните продажби. Почти всички показани творби намериха своя нов собственик. Част от произведенията бяха продадени на колекционери от Франция и Дубай, но и българските колекционери не се поколебаха да купуват картини на противоречивия и остро критикуван 86 годишен потомък на грузински княз Алексей Церетели дори и за 20 000 евро. Такава беше цената на две от графиките, които никога до сега не бяха показвани пред публика и бяха купени още в първите дни след откриването на изложбата. Мотопиите и рисунките на Церетели се продаваха на цени от 700 евро до 5000 евро и фактът, че бяха изкупени показва че българите вече традиционно инвестират в изкуство“, казва международния арт дилър Стефан Стоянов – куратор на експозицията.

Церетели има своето изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби, които могат да се видят в Русия, САЩ, Англия, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, България, Грузия. Негова е статуята на Петър I в Москва, "Доброто побеждава злото" /пред сградата на ООН, Ню Йорк, САЩ, 1990 г./, 175-тонната „Сълза на скръбта“ /Байрон, САЩ, 2006 г./ в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001 г., паметникът на Н. В. Гогол /Рим, Италия, 2002 г./ и стотици други. В творчество на Зураб Церетели се нареждат още керамиката, живописта и скулптурата - www.zurabtsereteli.com.

Предстои нова изложба на Церетели във втората по големина галерия в Дубай, инспирирана именно от големия интерес на столичани към този тип творби на световно известния художник, в които той споделя свои съкровени и лични преживявани.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар