събота, 20 декември 2014 г.

Соня Найденова: Членовете на ВСС са си разпределили 6 млн. лв. коледни премии"6 млн. лв. коледни премии са си разпределили членовете на ВСС и всички магистрати и съдебни служители в страната". Това каза пред bTV Соня Найденова – представляващ Съвета.
Според нея средно на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лева над заплатата.
Найденова обаче отбеляза, че правосъдният министър се е шегувал, че трябва тези бонуси да бъдат дарени. Тя призна, че ИТ специалистите са установили, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана.
Относно изявленията на френският посланик Ксавие дьо Кабан, Найденова посочи: „Убягна нещо много интересно от думите на френския посланик. Писмото, с което той сезира ВСС, беше получено, след излъчването на неговото интервю. Той сподели, че за тези негови притеснения и съмнение е разговарял дни по-рано с министъра на правосъдието. т.е. ние сме изгубили ценно време“, коментира тя.

24chasa.bg

Парламентът промени пенсионния моделНародното събрание промени Кодекса за социално осигуряване.
Гражданите ще избират дали да се осигуряват изцяло в НОИ или да запазят сегашното положение.
120 народни представители гласуваха "за" спорната промяна. 82 от тях бяха от ГЕРБ, 33-ма от ДПС, 3-ма от БДЦ и двама независими депутати. 57 депутати от другите парламентарни групи бяха "против", а 35 се въздържаха, предаде БГНЕС.
Само преди дни Радан Кънев обяви, че ако текстът бъде приет, това ще разклати много сериозно парламентарното мнозинство и стабилността на кабинета.
Липсват изчисления за тази мярка, категоричен бе Кънев, а на сходна позиция застана и Мая Манолова от БСП.
"Ако в предложения текст има какъвто и да е намек за това да бъде отменен тристълбовият модел, ДПС ще бъде първата политическа сила, която ще гласува против. Ако има намек за национализация на парите на осигурените лица в частните пенсионни дружества, ДПС ще гласува задължително против. Кой от текстовете визира това, за което говорим", попита по време на дебатите бившият социален министър и настоящ депутат от ДПС Хасан Адемов.
Парламентът криминализира укриването на осигуровки
В преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година бяха направени промени в Наказателния кодекс.
С тях се криминализира укриването на задължителните осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване или за здравно осигуряване в големи или особено големи размери.
Според приетите текстове "големи размери" са тези, които надхвърлят 3000 лв., а "особено големи размери" са тези, които надхвърлят 12 000 лева.
Предвижда се укриването на осигуровки в големи размери да се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 2000 лв., а при укриване в особено големи размери наказанието ще е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.
В закона беше записано, че работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително и за подбудителство и помагачество. 

Dnes.dir.bg
 

НС прие окончателно бюджета на НЗОК за 2015 година
Здравната каса пък ще получи над 3.075 милиарда лева през 2015 г.
Предвидените приходи от здравноосигурителни вноски са над 2,040 млрд. лева, а близо 1 млрд. лева от вноските на осигурените от държавния бюджет. Депутатите решиха преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски да може да се използва като източник за допълнителни здравноосигурителни плащания над утвърдените разходи и предоставени трансфери за НЗОК.
Най-много средства и през 2015 г. са предвидени за болниците - близо 1,283 млрд. лева, или 48% от общата сума. Допълнително от централния бюджет са отпуснати 18 млн. лв за покриване на недостига, а от бюджета на здравното министерство - още 24 млн. за финансиране на ваксини и медицинското обслужване на неосигурените по различни дейности.
Здравната вноска остава 8%, а парите за здраве за догодина ще бъдат над 3 млрд. лева.

Българската стопанска камара се обяви против готвените промени в Закона за юридическите лица с нестопанска целОт Българската стопанска камара (БСК) смятат, че с подготвените законодателни промени управляващите се готвят да създадат Съвет за развитие на гражданското общество, който ще играе формално ролята на коректив и на практика ще
облагодетелства определени граждански организации.
Според законопроекта за членове на съвета ще се избират представители на НПО-та, които имат подкрепа от други организации от сектора.
"Гражданските сдружения са призвани да бъдат опоненти и коректив на централната и местна власт. Предложените текстове създават законови предпоставки за намеса на държавната власт при формиране волята и действията на гражданските сдружения. Вместо да създаде условия за свободно развитие, законопроектът създава механизми за канализиране енергията на обществените организации и превръщането им в удобни структури на властта", изтъкват от Стопанската камара.
"Формирането на политики от страна на държавата по отношение на неправителствените организации е в грубо противоречие с конституционния принцип на свободата на сдружаване, като един от основните принципи на съвременната демократична, правова държава и международните актове, по които България е страна. Създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерски съвет с равен брой участници на държавата и неправителствените организации не е в съзвучие с Конституцията, която в чл. 4, задължава държавата да създава условия за свободно развитие на гражданското общество", сочат още от БСК.
Изключително смущаващи според работодателската организация са функциите на съвета, между които: да дава становища по всички властови актове, касаещи развитието на гражданското общество, да прави ежегоден преглед на потребностите и проблемите на гражданските организации и техните резултати и постижения и т.н. "По този начин неправителствените организации се поставят под пряк контрол и подлежат на оценка на правителството", допълват от БСК.
Законопроектът предвижда още към Съвета за развитие на гражданското общество, в който ще влизат по равен брой представители на изпълнителната власт и гражданските организации, да се създаде и Фонд за подкрепа на развитието на неправителствения сектор. Фондът ще има Управителен съвет с шест члена и изпълнителен директор.
Предвижда се фондът да се финансира от държавния бюджет и да получава 20% от отнетото имущество от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, както и от дарения. Фондът, чийто представители ще бъдат подчинени на Съвета за развитие на гражданското общество, ще разпределя и финансовата субсидия за неправителствените организации, като първият конкурс трябва да се направи шест месеца след влизането в сила на законопроекта.

Novinite.bg

Политическо гурме и мъка по зелеви сърмиКраят на всяка година завършва с обобщения, повтарят се като рефрени медийни сюжети, анализатори сядат и започват да вадят омачкани записки, събирани грижливо в пазви, тефтери и чекмеджета. Мен тази седмица ме занимава киселото зеле - сърмичките за Бъдни вечер и капамата за Коледа са под въпрос. Хем беше претакано като по книга, хем зелките трудно втасват. А гледам климатът тази година предполага омекване - толкова много зелки омекнаха, мнозина не разбраха, че са наложени, както си му е реда.
Хубави, дебели зелки станаха за зян, търкаляха се месеци из жълтите павета, участваха в свалянето на едни сътрапезници, за да дойдат други. Вторите - десни масовици, реформа-съюзници, воевод-патриоти и азбукари, се изпокараха още в началото за сребърната посуда, ама се събраха всички на една маса. Дори си гласуваха и да поръчват през заем, т.е. на вересия, пък то щото на пияната глава по-леко приема да плаща после. А и те няма да плащат, ще плащат онези - наложените в саламура.

За моята фамилия киселото зеле е сериозен проблем, подобно на онези международните, от които се вълнуват големите политици. Те сега се чудят как да унищожат влиянието на руската рубла - някои от тях, модернисти по природа, искали да лепят стените си с руската валута, ама още им се струва скъпо занимание - рублата се обезцени с исторически стойности, около 80 за долар. Санкциите за обезценяването на рублата спряха и доставките на синьо сирене за руския елит. Московци пък решиха да заместят рокфора с онези деликатеси, по които имамът „си припада" и с най-доброто от китайската гуандунска кухня. Руският елит отдавна си пада по-най доброто.

Разкази за гостуванията на първите вождове на КПСС в България описват, че били гощавани с гозби, които не били чувани от местния пролетариат. За родния I-ви пък - Тодор Живков, налагал зелето в държавата 33 години, се говори, че обичал сухи чушки, пълнени с боб. Четете Бай Данчо. Той бил готвач на бай Тошо, но внимавайте с количеството на съставките, защото рецептите му изхранват един малък партизански отряд. Сигурно Живков и зелеви сърмички е похапвал.
Тази година се отбелязаха 25 години от промените, когато беше свален от власт през 1989 г. Уж отново някакво време за равносметка. Изписаха се анализи. Някои, участници в голямата трапеза на властта си пренаписаха биографиите и дори един шампанизиран „обединител на народа" си измисли протест с тапети на 10 ноември.
За този четвърт век се нагледахме на големи сеири - 90-те мътни ги взели, ама последните 15 години показват, колко сме го втасали. Управляваха ни поред: цар в изгнание, прогонен от комунисти, за да се завърне като министър-председател; дете на елита на номенклатурата; бивш телохранител на Тодор Живков, който първи оглави две правителства.
Не знам дали властта налага зелето като столичния елит, ама съм чувал, че вторите го натискали с жълто паве, от онази настилка, която опасва Народното събрание. Все по-силно ме прерязва като разсолница обаче мисълта какво се промени през последните 25 години. Властовият елит не се промени, напротив - затвърди се. Оказа се, че след години демокрация управляващата десница предлага реформа в пенсионната система, според която държавата е по-добър собственик от частника. Някакво улевяване на социалния нивелир, ми се струва.
Когато през май 2010 година интервюирах зетя на Тодор Живков - Иван Славков (Батето), чух от него ироничното обобщение: „България ли...няма такава държава, бил съм там". Тази есен, в сезона за равносметка за това какви ги свършихме през този четвърт век, най-гледаното предаване в България си избра за победител внука на Живков - Тодор Славков. И победителят заяви: „Това риалити не изисква да имаш талант и това ме прави фаворит".
Колко ли демократи, гласували за него и за управляващия елит, са искали да бъдат на негово място? Все повече виждам себе си не като скептик, а като септик. Та се чудя къде се намирам. Но съм сигурен, че и тази година сърмички ще имаме.

Илия Вълков
Dariknews.bg

Колко често се появява „черна овца“ в семействотоТези в семейството (черни овце), които имат труден характер, неприемлив за околните
личен или любовен живот и т. н. се появяват на всеки 97 години или веднъж на 3 поколения. Това сочат данните, от проучване проведено във Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Германия и Швеция, публикувани в Дейли Мейл“.
Над  хил. души, участващи в изследването, е трябвало да се върнат назад в родословното си дърво и да определят кой не се е вписвал в семейството.
Резултатите показват, че около 6% от членовете в едно семейство попадат в определението за „черна овца“. Повече от половината, определяни като „черни овце“, са мъже и най-често те са от заможни семейства, макар че те самите имат ниски доходи. Най-често такива хора се срещат в Австралия и САЩ. Най-рядко срещани са в Швеция и Великобритания.
Една трета от анкетираните смятат, че причина за поява на такъв човек, е фактът, че той не се е срещал с близките си достатъчно често или просто те не са одобрявали начина му на живот.
Според един на всеки 6 анкетирани проблемът се крие във финансови въпроси, а според 9% причината е извършено престъпление.
Компютърна мишка - проследява движението на очите на хора с уврежданияДосега имаше няколко изобретения, които позволяваха ползването на пригодени за
докосване с крак периферни устройства за придвижване на курсура, но новата технология ще помогне и на хора с напълно обездвижени крайници да си служат с компютрите.
Чрез устройството потребителите с увреждания ще могат да местят курсора по екрана, да преглеждат изображения, да отварят различни прозорци, дори да набират текстове.
Тя дава възможност за отпечатване на текстове и изпълнението на други функции чрез движение на очите.
Технологията, наречена EYECAN + ще бъде пусната на пазара от южнокорейския гигант Samsung Electronics. Това е подобрена версия на устройството, което се носи като очила.
За успеха на новата разработка принос има и студентът инвалид Хюнг-Джин Шин. В продължение на 17 месеца той е участвал в пробното използване на уреда, помагайки на екипа да направи интерфейса много по-добър и лесен за употреба.
През следващата година Samsung смята с благотворителна цел да подари на хора с увреждания 100 броя EYECAN +.
На различни компании ще бъде предоставен достъп до новата технология, за да могат да продължат развитието на това техническо направление.
Първата мишка от този тип беше пусната на пазара през 2011 г., а прогнозите са, че новата версия ще се продава на цена многократно по-ниска от първите устройства.
Vesti.bg

сряда, 17 декември 2014 г.

Докторът и другитеНападенията над лекари няма да спрат, докато още ги Възприемаме като "здравни работници"

Е ли здравният министър д-р Петър Москов фашист, като каза след поредното нападение над лекари от Спешна помощ, че линейките ще влизат в циганските махали само
придружени от полиция, или не е? Да си подаде ли оставката, или не? Тъкмо този спор взе да позаглъх-ва в чувствителното ни на тема роми и техните права общество, и дойде поредната изцепка - млад баща-ром удари шамар на лекарка по време на нощното й дежурство в град Раковски. Този път не на улицата, а направо в кабинета й. Жената има 35-годишен стаж като педиатър, след удара за известно време изгубила зрение.

Преди това нападения имаше в с. Врачеш, в Исперих, Перник... общо 227 от началото на годината, а може би вече и повече, три четвърти от тях в цигански махали, но много често и в спешните отделения на болниците. Питайте "проговци" - те отдавна вече са обръгнали на грубиянщината на нощните си посетители, в интерес на истината - не само роми, а и всякакви пияници и психари. Очевидно побоищата над лекари в България през 21 -ви век се очертават като нов национален спорт, изпълняващ ролята на свирката на парния локомотив - освобождават енергията. Жалко, щом се отнасяме така към интелектуалния си капитал - хората, учили висше образование 7 години, стажували, специализирали, изчели купища книгй*и положили Хипократовата клетва да ни помагат, каквито и да сме. Сигурно ни е в излишък този капитал, за да го пилеем така и да го тикаме зорлем към летището.

Както казва народът, "има си крушка опашка" - подобно отношение към лекаря у нас не е от вчера и е резултат от омаловажаването на професията му от полунеграмотните "другари" след Девети септември 1944 г. В тогавашните нормативни документи лекарите са наречени "здравни работници" и попадат в една категория със сестри, санитари, бръснари и теляци. Какво искате тогава?!

Един министър изрече на глас отдавна известна истина и разни политически покровители на ромите и правоза-щитници-хрантутници наскачаха срещу него. Дискриминация било, нарушение на човешките права. А ромите с агресията си не нарушават ли правото на труд на медиците? Не нарушават ли моето право на здравеопазване, ангажирайки спешните екипи да им правят рутинни прегледи, понеже не са здравноосигурени и нямат личен лекар? Да не говорим за "правото" им да се возят гратис в градския транспорт (да сте виждали някога контрольор да глобява циганин и изобщо да му иска билет?), да не плащат ток и вода, да не работят, да не се осигуряват нито за пенсия, нито за здраве, ада получават всичко това наготово, за сметка на нас, работещите... Не знам дали има друга държава по света, където тези своеволия и беззакония се разрешават и даже се толерират. То пък една държава, ще кажете... А всъщност има ли я? Все повече се съмнявам. И понеже никой не може да се справи в ромските гета, сега ще се опитат да вменят на медиаторите още едно задължение - да охраняват линейките, което изобщо не им е работа. По стечение на обстоятелствата познавам доста от тези млади хора. Те са от ромски произход, завършили средно образование и изкарали специални курсове за професията, завършили ги с държавен изпит. Ползват сее доверието на събратята си. Имат здравни познания и помагат в гетата, насочвайки болните към съответен лекар, придружават ги, превеждат им, попълват им документи. Изпълняват и функцията на социални работници. Някои са назначени в общините, други - по специални програми, обикновено за срок от една година. Получават минимално заплащане. Голяма част от тях са момичета. Никак не си ги представям като охранители...

Колкото до обвиненията към министър Москов във фашизъм, те звучат доста смехотворно. Който си е направил труда да прочете биографията му, е видял, че произхожда от семейство със стари демократични традиции. Братът на неговия дядо, социалдемократът Атанас Москов, побеждава Георги Димитров на изборите през 1946 г., след което е арестуван, а после изпратен в Белене. Баща му, д-р Стефан Москов, е лекар, работил през повечето време в Перник. Майка му, Емма Москова, е дългогодишен директор на Националния институт за паметниците на културата, после и министър на културата в правителството на ОДС. Негов братовчед е режисьорът Теди Москов. Лепването на етикета "фашист" ми напомня за едни други времена, отминали не много отдавна. Или още не са отминали, щом наследникът на най-видната ни комунистическа фамилия, лигльото Тодор Славков спечели всенародната любов и стана победител във воайорското шоу "Биг брадър".

Славяна Манолова

Жълт труд

Най-важното хранене за деня е закускатаЧесто казваме, че закуската най-вече пълноценната  е най-важното хранене за деня, за да бъдем заредени с енергия. Това важи особено за децата и младите хора.
За желаещите да комбинират удобен, вкусен и достъпен безглутенов продукт към закуската си, Нестле разработи безглутеновите зърнени закуски NESTLÉ® CORN и GOLD FLAKES (Gluten Free), които запазват достъпността на глутеновите рецепти, за да достигнат до повече потребители и ще се предлагат редом с другите традиционни марки зърнени закуски в категорията. По този начин компанията предлага по-голям избор, за да отговори на желанието на потребителите за балансирана закуска с чудесен вкус. 
Какво представлява глутенът? 
Той е комбинация от два белтъка - глиадин и глутенин. Заедно с нишестето и маслата се среща естествено в ендоспермата на различни зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж. Глутенът обуславя еластичните свойства на тестото и характерната структурата на хляба и други тестени изделия. Той се среща освен в много тестени, зърнени и макаронени изделия и в други храни и напитки, като сосове, дресинги, преработени меса, бира, кексове и бисквити.
Царевицата сама по себе си не съдържа глутен, но е възможно по време на нейната обработка и преработка да бъде в досег с други зърнени култури, чрез които в продукта да попадне глутен. Често тя се отглежда на места, които са били използвани за отглеждане на култури, съдържащи глутен и по този начин той остава наличен в почвата, след което се предава и в получената реколта. Именно за това при процеса на събиране на реколтата и производството на новите продукти, Нестле Зърнени закуски проверяват всички суровини, за да гарантират, че царевицата не е била в контакт с глутено съдържащи култури. 
Необходимостта от безглутенови продукти 
Малка част от хората имат непоносимост към глутен, който им причинява сериозен дискомфорт и дори нежелани здравословни проблеми. Най-честата форма на непоносимост към глутен се нарича цьолиакия. Това еавтоимунно заболяване, което засяга тънките черва, причинявайки неблагоприятна реакция към глутен. Най-ефективно лечение за цьолиакияе следването на строга безглутенова диета, което облекчава дискомфорта, умората и други симптоми, предизвикани от консумацията на глутен. Безглутеновата диета намалява и риска от дългосрочни усложнения, свързани със заболяването. Хората с цьолиакия могат да бъдат изложени на риск от недостиг на витамини и минерали (особено Желязо, Калций, Витамин D, Витамини B, фолиева киселина и Магнезий).
Освен цьолиакията, съществува и друга форма на непоносимост, която се нарича не-чревна чувствителност към глутен. След консумация на глутен, хора с глутенова чувствителност могат да изпитат симптомите на цьолиакия, каквито са диарията, умората и болките в ставите, но не й увреждане на червата. 
Безглутенова алтернатива за всички 
Тъй като глутенът се съдържа в много храни, той е част от хранителния режим на повечето хора и затова трудно консумацията му може да бъде избегната. NESTLÉ® CORN и GOLD FLAKES предлагат закуска, която може да улесни преминаването към безглутеново меню на всеки, който търси вкусна и удобна беглутенова алтернатива, независимо поради здравословна необходимост или просто от любопитство.
Разработени в отговор на нарастващото търсене на продукти без глутен, продуктите запазват вкуса и хранителните свойства на класическите зърнените закуски, но без съдържание на глутен. По този начин потребителите могат да продължат да се наслаждават на вкуса на любимите си закуски и то на достъпна цена. 
Значението на обогатените безглутенови продукти 
Хората с недиагностицирани или нелекувани глутенови състояния често трудно усвояват определени хранителни вещества вследствие на възпаление на червата, което ги излага на риск от недохранване. Именно за това, за да се преборят с този недостиг, хората които следват строги безглутенови диети трябва да приемат повече храни, богати на витамини и минерали, като в някои случаи може да са необходими и добавки.
Всяка безглутенова зърнена закуска на Нестле е обогатена с Витамини B и Фолиева киселина, а 95% от готовите за консумация зърнени закуски на компанията се консумират с мляко, като по този начин осигуряват допълнително витамини и минерали в ежедневното меню.

Нестле Зърнени закуски прави революционно лансиране на пазара в БългарияПървата безглутенова зърнена закуска достъпна за всеки

Част от ангажимента на компанията е непрестанно да подобрява хранителната стойност
на продуктите си, като предоставя чудесен вкус и богата хранителна стойност в допълнение към балансираното хранене и активния начин на живот.
През последните няколко години търсенето на безглутенови продукти в световен мащаб се увеличава значително. В рамките на периода 2009 – 2013 г. броят потребителите, които консумират безглутенови продукти се увеличава с 2,7% и достига 3,3% от населението.
За първи път ще бъдат лансирани достъпни за всеки безглутеновите зърнени закуски NESTLÉ® CORN &GOLD FLAKES (GlutenFree) през този месец.
Безглутеновите флейксове запазват достъпността на глутеновите рецепти, за да достигнат до повече потребители и ще се предлагат редом с другите традиционни марки зърнени закуски в категорията, които включват и популярните марки на Нестле: NESQUIK®, FITNESS®, COOKIE CRISP® и LION®.
Диетологът Бриджит Маккевит участвал в създаването на рецептата на новите продукти, споделя: „Отдавна знаем, че безглутеновите продукти стават все по-популярни, но и осъзнаваме, че някои от зърнените закуски без глутен не предлагат същия вкус като онези традиционни продукти, които го съдържат. За да предложим на семействата нов продукт, който не съдържа глутен, но запазва вкуса на оригиналната закуска, ние разработихме NESTLÉ® CORN &GOLD FLAKES Gluten Free. Освен това, рецептите са обогатени с ценни витамини с цел да гарантираме приема на основни хранителни вещества чрез всяка купичка зърнена закуска.“
„NESTLÉ® CORN &GOLD FLAKES имат за цел да предоставят по-голям избор от закуски на нашите потребители. Това е нашият отговорна променящите се нужди на потребителите, чрез който предоставяме безглутенова алтернатива за заетите, водещи балансиран начин на живот семейства“, коментира главният изпълнителен директор на Cereal Partners Worldwide, смесено дружество между Nestle& General Mills - Дейвид Хоумър и добавя „Удовлетворени сме, че безглутеновите NESTLÉ® CORN &GOLD FLAKES ще могат да бъдат намерени на рафта на традиционните зърнени закуски и за първи път ще бъдат достъпни ценово за всекиго“.
У нас без глутен ще бъдат любимите на мнозина царевични флейксове с мед и фъстъци - NESTLÉ® GOLD FLAKES, класическият флейкс с витамини и минерали - NESTLÉ® CORN FLAKES. Новата безглутенова зърнена закуска е обогатена с витамини от група В и фолиева киселина.Една порция от 30gсъдържа мин 20% на витамини от група В и 27% фолиева киселина от Хранителните Референтни Стойности –(ХРС).

Унгария забрани на повечето магазини да работят в неделяУнгарският парламент прие закон, забраняващ на повечето магазини да отварят в неделя.
Според правителството никой служител не трябва да бъде принуждаван да работи в неделя. Изключения има за малките семейни магазини, предаде Асошиейтед прес.
На това обаче се противопоставиха и синдикати и бизнес групи, а Националната асоциация на предприемачите и работодателите обяви, че ще организира национален референдум.
Представители на супермаркети заявиха, че до 20 хил. работни места могат да бъдат загубени заради това решение.
Въпросът с работното време на магазините в неделя стои и във Франция. Французите като цяло смятат, че неделя е ден за почивка и никой не трябва да работи, докато правителството иска повече отворени магазини в неделя, така че да се стимулира бизнесът и да не се вреди на туризма.

Надзорният съвет на НЗОК с награда от Федерация „Български пациентски форум“Номинирани в категория  „Институция, кореспондираща най-добре с пациентите, бяха д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК, Надзорен съвет на НЗОК, и Върховен административен съд.Авторитетно жури в състав: Георги Сеизов – съпруг на Даниела Сеизова, Иван Димитров – председател на Федерацията, Йорданка Фандъкова – кмет на столицата, Деян Денев - директор на Асоциацията на оригиналните фармацевтични компании, адвокат Лилия Николова, Ива Димова - зам.-председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, отличи Надзорният съвет на НЗОК със статуетка, дело на скулпторите Боряна Койнова и Атанас ПеневОт името на Надзорния съвет на НЗОК наградата получи д-р Румяна Тодорова.
Репортерът на Дарик Димитър Панев с два приза от пациентските журналистически наградиДарик получи голямото отличие за 2014 година от пациентските журналистически награди „Даниела Сеизова - В името на живота".
С два приза в категориите "Цялостен принос" и „Радио" бе удостоен здравният репортер на медията Димитър Панев.
Наградите се връчват в няколко категории - телевизия, радио, печатно издание, интернет издание, борец за правата на пациентите, институция, кореспондираща най-добре с пациентите, лекар на годината и цялостен принос.
Церемонията е организирана от Федерация „Български пациентски форум" и се провежда за шеста поредна година, в памет на журналиста Даниела Сеизова, която дълги години води неравна битка с рака на гърдата.

Бюджетната комисия в НС одобри избора за втора пенсияДепутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха предложението, внесено от ГЕРБ, лицата, родени след 31 декември 1959 г. в едногодишен срок от възникване на основание за осигуряване да могат еднократно да изберат дали да се
осигуряват в НОИ или в частен пенсионен фонд. Това предложение бе част от текстовете на бюджета на Държавното обществено осигуряване, който бе приет на второ четене.
В отговор на коментари, че с предложението се създава предпоставка за национализиране на частните пенсионни фондове, председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че се цели точно обратното - даване на право на избор на осигурените лица.
Трябва хората да са добре информирани и да решат къде да отиват парите им за втория стълб на пенсионното осигураване, посочи тя. Стоянова отбеляза, че в момента на пенсионните фондове се дават на тепсия вноските на онези лица, които не са избрали изрично къде да се осигуряват. Сега тези вноски ще отиват към НОИ.
Представители на работодателските организации възразиха срещу това предложение. То бе подкрепено от синдикатите. Иван Бойков от КРИБ заяви, че на база пенсионните фондове работи фондовата борса и изтеглянето на капитали от тях към НОИ ще се отрази зле на капиталовия пазар. Димитър Бранков от Българска стопанска камара заяви, че се гласуват предложения, направени в последния момент без никакъв обществен дебат и затова предложи приемането на текстовете трябва да бъде отложено до 31 март следващата година.
БТА

Пуснаха бира със златни люспи
Бирарията "Панг Панг" в Стокхолм пусна специално издание на бира с истински златни люспи.
Пивото, наречено "Жълт сняг", се предлага в бутилка за шампанско. То е сварено със златни люспи, които били прибавени в края на процеса и могат ясно да се видят през бутилката. Те създават впечатление за златен заснежен глобус.
Бирата съдържа 7,9% алкохол, което е символично, тъй като златото е под номер 79 в периодичната таблица. "Жълт сняг" ще се предлага в ограничена серия от 1900 бутилки.

21% от българите са под прага на бедността
През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 527.5 хил. лица, или 21.0% от населението на страната.
Данните за 2013 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 21.0 до 26.7%, или с 5.7 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 41.8%, или с 20.8 процентни пункта.
Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца. Най-висок е рискът от бедност при домакинства с три и повече деца (68.1%), като относителният им дял нараства спрямо 2012 г. със 7.1 процентни пункта. Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с трима или повече възрастни (10.7% ) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (13.8%).
Данните показват, че най-голям брой домакинства изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (66.3%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (64.0%).
Успоредно с това само 4.2% от българите не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.7% - цветен телевизор, 9.5% - автоматична пералня, а 51.1% от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Относителният дял на лицата в домакинства, изпитващи затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, е 36.1%, а 45.0% от домакинствата се ограничават при отоплението на жилището си.
Ниската икономическа активност за домакинството се отнася до съотношението между броя месеци, в които всеки член от домакинството във възрастовата група 18 - 59 години е бил работещ през предходната година (реално отработени месеци), към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същият член на домакинството при пълна заетост. За лицата, които декларират, че работят на непълно работно време, броят на месеците се преизчислява на пълно работно време въз основа на отработените часове.
Лица, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 - 59 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 - 59-годишните с изключение на студентите от възрастовата група 18 - 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтния период.
Следвайки дефиницията, през 2013 г. 482.1 хил. лица на възраст 18 - 59 години живеят в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, или 11.6% от населението. Спрямо 2012 г. относителният им дял нараства с 0.4 процентни пункта, като делът на мъжете е 12.0%, или с 0.9 процентни пункта по-висок от относителния дял на жените (11.1%).
През 2013 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Кърджали - съответно 185 и 189 лв., а най-високата - в област София (448 лв.), следвана от област Перник (388 лв.).
Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен - 31.6%, Видин - 31.2%, и Пазарджик 30.8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Смолян - 14.1%, Кюстендил - 14.6%, и Разград - 14.7%.
Област Кюстендил е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете - 9.2%, а с най-високо равнище е област Пазарджик - 30.0%. В област Габрово жените са с най-ниско равнище на бедност - 14.0% при 33.9% за област Сливен.
Област Кюстендил се характеризира и с най-голямата разлика в равнището на бедност между мъжете и жените - 10.1 процентни пункта. В седем области - Габрово, Добрич, Разград, Силистра, София, Търговище и Шумен, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.

БГНС

Vargatef® е одобрен от ЕС за лечение на пациенти с рак на белия дроб с напреднал аденокарцином след лечение с химиотерапия от първа линияОт Boehringer Ingelheim съобщиха, че Европейската комисия е издала разрешение за употребата на Vargatef® (nintedanib*), валидно в 28 държави в ЕС, сред които е и България.
Vargatef® в комбинацията с docetaxel е приложим при лечение на възрастни пациенти с локално напреднал, метастазирал или локално рецидивиращ недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC) от хистологичен тип аденокарцином, след първа линия на химиотерапия.
„Vargatef® осигурява и така необходимата нова възможност за лечение на възрастни пациенти с белодробен рак - напреднал аденокарцином за терапия от втора линия“, подчерта доц. д-р Мартин Рек, ръководител Отделение по торакална онкология, Белодробна клиника Гросхансдорф, Германия и главен изследовател в клиничното проучване LUME-Lung 1.
Данните от клиничното проучване са безспорни - при прием на nintedanib (троен ангиокиназен инхибитор) в комбинация с docetaxel медианата на общата преживяемост, е значително удължена на 12.6 месеца (p=0.0359; HR: 0.83) за пациенти с аденокарцином, спрямо общата преживяемост от 10.3 месеца при лечение само с docetaxel. Същевременно една четвърт от пациентите преживяват 2 или повече години (а именно - 24 месеца преживяемост на 25.7% от пациентите, употребявали nintedanib* плюс docetaxel, спрямо 19.1% от пациентите, употребявали плацебо плюс docetaxel, p=0.0359; HR 0.83).
“Щастливи сме от решението на ЕК и сме изключително горди, че нашият дългосрочен ангажимент към проучването и развитието в областта на онкологията, доведе до нова възможност за лечение на пациентите с този вид специфичен рак на белия дроб. Одобрението на Vargatef® увеличава нашето портфолио в областта на онкологията, след като миналата година беше одобрена терапията с GIOTRIF® (afatinib) за друг специфичен вид рак на белия дроб. Наскоро nintedanib беше одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за индикацията идиопатична белодробна фиброза (ИБФ)“, коментира проф. Клаус Дуги, главен медицински директор на Boehringer Ingelheim.
---------

Аденокарциномът e най-често срещаният вид рак на белия дроб. По-голямата част от пациентите са диагностицирани късно, когато заболяването е в много напреднал стадий. При повечето от тях заболяването прогресира по време или след лечение с химиотерапия от първа линия и затова има значителна неудовлетворена нужда от нова и ефективна втора линия на терапия.
Одобрението на Vargatef® (nintedanib*) се основава на резултатите от клиничното изследване LUME-Lung 1, обхващащо 1,314 пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, преминали първа линия на лечение с химиотерапия.
Vargatef® е медикамент за перорално приложение - два пъти дневно. Лечението с него e втората одобрена терапия на Boehringer Ingelheim, след GIOTRIF® - първото одобрено лекарство за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб при пациенти с определен тип мутация на рецептора на епидермалния растежен фактор. Медикаментът показва профил на лесно контролирани нежелани събития без допълнителен компромис към качеството на живот на пациента.
Данни от проучването са публикувани в научното издание Lancet Oncology през февруари т. г.