Translate

вторник, 16 декември 2014 г.

Доплащането за медицински услуги трябва най-накрая да бъде регламентирано

това заявиха от  Националното сдружение на частните болници на специална пресконференция.
Според тях, всички болници се опитват под различни форми да си вземат липсващите пари от пациентите по различни легални и нелегални начини.
Частните болници реагираха на застрахователите, които ги обвиниха, че формират нереалистични цени за ползване на телевизори и телефони. Това, обаче, бил един от легалните начини, болниците да възстановяват разходите си за медицински услуги, които се покриват от касата едва наполовина.
Д-р Николай Болтаджиев: Това всичко, за да престане и да се регулира, трябва да се определи, че услугата, здравната услуга има цена и да се регламентира официално доплащане на тази цена.
Д-р Методи Янков: Тоест да престане тази тема, която се преекспонира, че касата плаща всичко и плаща за всеки.
И не било редно застраховалите да искат регулация на цените в едни търговски дружества, които работят на пазарен принцип. И вместо да се оплакват, застрахователите би трябвало честно за информират клиентите си за техните условия. А не да си търсят извинения да не плащат.
Д-р Методи Янков: Всяка болница е обявила своите цени. Така че пациентът коректно получава и съответната фактура за платените от него медицински или немедицински дейности. Проблемът идва, когато той, пациентът с тази фактура отиде в застрахователното дружество и те отказват да я платят.
Затова не болниците, а фондовете трябвало предварително да уведомяват клиентите си, че не желаят да покриват разходи за допълнителни удобства. А докато не се намери начин да се компенсира дефицитът в здравеопазването, допълнителните здравни фондове са невъзможни. 
БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар