Translate

събота, 20 декември 2014 г.

Българската стопанска камара се обяви против готвените промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел



От Българската стопанска камара (БСК) смятат, че с подготвените законодателни промени управляващите се готвят да създадат Съвет за развитие на гражданското общество, който ще играе формално ролята на коректив и на практика ще
облагодетелства определени граждански организации.
Според законопроекта за членове на съвета ще се избират представители на НПО-та, които имат подкрепа от други организации от сектора.
"Гражданските сдружения са призвани да бъдат опоненти и коректив на централната и местна власт. Предложените текстове създават законови предпоставки за намеса на държавната власт при формиране волята и действията на гражданските сдружения. Вместо да създаде условия за свободно развитие, законопроектът създава механизми за канализиране енергията на обществените организации и превръщането им в удобни структури на властта", изтъкват от Стопанската камара.
"Формирането на политики от страна на държавата по отношение на неправителствените организации е в грубо противоречие с конституционния принцип на свободата на сдружаване, като един от основните принципи на съвременната демократична, правова държава и международните актове, по които България е страна. Създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерски съвет с равен брой участници на държавата и неправителствените организации не е в съзвучие с Конституцията, която в чл. 4, задължава държавата да създава условия за свободно развитие на гражданското общество", сочат още от БСК.
Изключително смущаващи според работодателската организация са функциите на съвета, между които: да дава становища по всички властови актове, касаещи развитието на гражданското общество, да прави ежегоден преглед на потребностите и проблемите на гражданските организации и техните резултати и постижения и т.н. "По този начин неправителствените организации се поставят под пряк контрол и подлежат на оценка на правителството", допълват от БСК.
Законопроектът предвижда още към Съвета за развитие на гражданското общество, в който ще влизат по равен брой представители на изпълнителната власт и гражданските организации, да се създаде и Фонд за подкрепа на развитието на неправителствения сектор. Фондът ще има Управителен съвет с шест члена и изпълнителен директор.
Предвижда се фондът да се финансира от държавния бюджет и да получава 20% от отнетото имущество от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, както и от дарения. Фондът, чийто представители ще бъдат подчинени на Съвета за развитие на гражданското общество, ще разпределя и финансовата субсидия за неправителствените организации, като първият конкурс трябва да се направи шест месеца след влизането в сила на законопроекта.

Novinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар