Translate

вторник, 16 декември 2014 г.

Божидар Данев: Идеята за криминализиране на неплащането на осигуровки е смешна



Директорът на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че идеята на управляващи и синдикати за криминализиране на неплащането на осигурителни вноски е
смешна, защото това деяние вече е криминализирано.
„В българското законодателство има достатъчно текстове, чрез които се криминализира неплащането на осигурителни вноски, което е на практика изготвяне на невярна документация. Това е едно популистко предложение, още повече, че вече го има в законодателството. В момента съществуват достатъчно санкции и механизми, които да спрат изготвянето на невярна информация“, коментира Божидар Данев.
Директорът на БСК не се ангажира да посочи конкретната възраст за пенсиониране, която би била най-приемлива за бизнеса. Той обясни, че в момента има работна група, която е в основата на тристранното сътрудничество, която е направила своите предложения на консултативния съвет към министъра на труда и социалната политика. На тази основа ще бъде взето решение.
„Най-голямото ни притеснение е тежката демографска криза. Тя е причината за необходимостта от пенсионна реформа, но и трудността тя да бъде направена“, коментира Данев.
Той посочи, че в България продължителността на живота е по-ниска, а детската смъртност по-висока / детската смъртност у нас е два пъти по-висока, отколкото средната стойност за Европейския съюз - бел.ред./, за сметка на това времето за получаване на пенсиите е по-дълго отколкото в други страни.
„Проблемите са сложни и те трябва да бъдат решени чрез построяване на система, а не като синдикатите – сепаративтно. В момента сме свидетели, че има меморандум, но няма решение нито на Министерски съвет, нито на парламента. Кой стой зад този меморандум? Знаем само, е че в него участват предсатвители на законодателната и изпълнителната власт“, коментира експертът.
Той подчерта, че Стопанската камара застава зад увеличаване на възрастта за пенсиониране и стажа, но аргументирано, а както са постъпили синдикатите.
„Не мога да оценявам синдикатите, защото не съм политик, но те влияят деструктивно на пенсионната система. Тази система се гради от години, от 2000 г. има система за пенсионно осигуряване, която е спечелила адмирациите на всички световни организации, а ние искаме за три дни да я разрушим“, категоричен бе Божидар Данев.
 Novinite.bg




Няма коментари:

Публикуване на коментар