Translate

събота, 20 декември 2014 г.

Компютърна мишка - проследява движението на очите на хора с увреждания



Досега имаше няколко изобретения, които позволяваха ползването на пригодени за
докосване с крак периферни устройства за придвижване на курсура, но новата технология ще помогне и на хора с напълно обездвижени крайници да си служат с компютрите.
Чрез устройството потребителите с увреждания ще могат да местят курсора по екрана, да преглеждат изображения, да отварят различни прозорци, дори да набират текстове.
Тя дава възможност за отпечатване на текстове и изпълнението на други функции чрез движение на очите.
Технологията, наречена EYECAN + ще бъде пусната на пазара от южнокорейския гигант Samsung Electronics. Това е подобрена версия на устройството, което се носи като очила.
За успеха на новата разработка принос има и студентът инвалид Хюнг-Джин Шин. В продължение на 17 месеца той е участвал в пробното използване на уреда, помагайки на екипа да направи интерфейса много по-добър и лесен за употреба.
През следващата година Samsung смята с благотворителна цел да подари на хора с увреждания 100 броя EYECAN +.
На различни компании ще бъде предоставен достъп до новата технология, за да могат да продължат развитието на това техническо направление.
Първата мишка от този тип беше пусната на пазара през 2011 г., а прогнозите са, че новата версия ще се продава на цена многократно по-ниска от първите устройства.
Vesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар