Translate

събота, 20 декември 2014 г.

Парламентът промени пенсионния модел



Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване.
Гражданите ще избират дали да се осигуряват изцяло в НОИ или да запазят сегашното положение.
120 народни представители гласуваха "за" спорната промяна. 82 от тях бяха от ГЕРБ, 33-ма от ДПС, 3-ма от БДЦ и двама независими депутати. 57 депутати от другите парламентарни групи бяха "против", а 35 се въздържаха, предаде БГНЕС.
Само преди дни Радан Кънев обяви, че ако текстът бъде приет, това ще разклати много сериозно парламентарното мнозинство и стабилността на кабинета.
Липсват изчисления за тази мярка, категоричен бе Кънев, а на сходна позиция застана и Мая Манолова от БСП.
"Ако в предложения текст има какъвто и да е намек за това да бъде отменен тристълбовият модел, ДПС ще бъде първата политическа сила, която ще гласува против. Ако има намек за национализация на парите на осигурените лица в частните пенсионни дружества, ДПС ще гласува задължително против. Кой от текстовете визира това, за което говорим", попита по време на дебатите бившият социален министър и настоящ депутат от ДПС Хасан Адемов.
Парламентът криминализира укриването на осигуровки
В преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година бяха направени промени в Наказателния кодекс.
С тях се криминализира укриването на задължителните осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване или за здравно осигуряване в големи или особено големи размери.
Според приетите текстове "големи размери" са тези, които надхвърлят 3000 лв., а "особено големи размери" са тези, които надхвърлят 12 000 лева.
Предвижда се укриването на осигуровки в големи размери да се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 2000 лв., а при укриване в особено големи размери наказанието ще е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.
В закона беше записано, че работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително и за подбудителство и помагачество. 

Dnes.dir.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар