Translate

сряда, 17 декември 2014 г.

Бюджетната комисия в НС одобри избора за втора пенсия



Депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха предложението, внесено от ГЕРБ, лицата, родени след 31 декември 1959 г. в едногодишен срок от възникване на основание за осигуряване да могат еднократно да изберат дали да се
осигуряват в НОИ или в частен пенсионен фонд. Това предложение бе част от текстовете на бюджета на Държавното обществено осигуряване, който бе приет на второ четене.
В отговор на коментари, че с предложението се създава предпоставка за национализиране на частните пенсионни фондове, председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че се цели точно обратното - даване на право на избор на осигурените лица.
Трябва хората да са добре информирани и да решат къде да отиват парите им за втория стълб на пенсионното осигураване, посочи тя. Стоянова отбеляза, че в момента на пенсионните фондове се дават на тепсия вноските на онези лица, които не са избрали изрично къде да се осигуряват. Сега тези вноски ще отиват към НОИ.
Представители на работодателските организации възразиха срещу това предложение. То бе подкрепено от синдикатите. Иван Бойков от КРИБ заяви, че на база пенсионните фондове работи фондовата борса и изтеглянето на капитали от тях към НОИ ще се отрази зле на капиталовия пазар. Димитър Бранков от Българска стопанска камара заяви, че се гласуват предложения, направени в последния момент без никакъв обществен дебат и затова предложи приемането на текстовете трябва да бъде отложено до 31 март следващата година.
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар