Translate

четвъртък, 29 януари 2015 г.

Всички неосигурени - в "Пирогов"



Спешният пакет може да откаже още хора да плащат здравни вноски



Вълнуващите промени в Закона за здравното осигуряване, заради които ресоният министър Петър Москов вече е любим събеседник в сутрешните блокове, предстои да станат още
по-вълнуващи, когато стигнат до обсъждане в Народното събрание.

Текстовете предвиждат пакетът от услуги, заплащан от Националната здравноосигурителна каса, да се раздели на основен и допълнителен, така че най-нуждаещите се да получават гарантирана и безплатна здравна помощ, а по-заможните да имат възможността да си доплащат. Идеята като цяло е добра и в нея едва ли щеше да има нещо лошо, ако министър Москов не се беше изпуснал в телевизионния ефир, че безплатният пакет ще обслужва главно неосигурените.

"Неосигуряващите се здравно все повече и повече ще могат да ползват единствено услугите на спешния пакет, който тепърва ще бъде разписан", заяви Москов пред БНТ и предизвика доста подозрения.

Идеята на здравния министър всъщност е хората без здравни права да бъдат ограничени откъм медицинско обслужване, за да имат стимул да внасят осигуровките си. На практика обаче промяната може да има обратен ефект, защото спешните центрове ще започнат да се пълнят с неосигурени. Нищо чудно хората да спрат да плащат здравните си вноски, понеже ще знаят, че за каквото и да отидат в "Пирогов", ще бъдат обслужени. При сегашното финансиране на принципа "парите следват пациента" това ще е добре дошло и за самата болница, защото по-големият приток от пациенти ще означава и повече постъпления в касата. Поне докато влязат в сила новите правила, според които "ще се финансират резултатите, не дейностите", по думите на министър Москов. 

Ако не се разпишат ясни правила, рискът неосигурените, търсещи спешна помощ, да се увеличи главоломно е напълно реален. Особено при положение, че и сега има финансово обезпечени граждани, които нямат мотив да плащат здравните си вноски. В най-големия спешен център в испанската столица Мадрид, например, докторите не отказват помощ, приемат болните и ги подлагат на всички необходими процедури, но нямат право да извършват повече от два специализирани прегледа. Това означава, че ако пациент се обърне към тях заради астматичен пристъп два пъти в рамките на седмица, със сигурност ще бъде обгрижен и стабилизиран, но на третия път няма да бъде обслужен, а ще бъде посъветван да потърси специалист (разбира се, ако състоянието му не е критично и не е с опасност за живота). По този начин системата е защитена от изкривявания и най-вече от практиката спешната помощ да се търси за щяло и нещяло.

Ако нещо подобно не се случи и у нас, последствията няма да са в услуга нито на спешните центрове, нито на пациентите. Първите почти сигурно ще влошат качеството на услугите, за да обслужат повече болни, а вторите ще получават моментни грижи, но не и продължително лечение. Отново за сметка на здравния бюджет и прословутите реформи.

"Здравеопазването е сектор, в който проблемите са натрупване в продължение на много, много години и трябва да намерят своето решение. Това, което мога да гарантирам са ясни и стабилни основи на промяната, за да може лекари и пациенти да усещат промяната", категоричен бе министърът по Нова телевизия и увери, че има изготвена конкретна програма с конкретни стъпки за подобряването на състоянието на системата.

Москов добави, че би подал незабавно оставка, ако конкретната му работа не води до резултат.



Слава Аначкова

www.clubz.bg

Вместо високи стандарти на медицинско обслужване чиновниците в здравеопазването чертаят дисциплиниращи мерки



За много от пациентите те може да се окажат фатални. И да доведат до дисциплинарното им уволнение от живота. Сега, преди да влезем в болница , първо ще трябва да питаме докъде е изразходван лимитът. На клиничната пътека, по която ще тръгне лечението ни. Или да помолим да отложат страданието ни за друг момент. Когато лимитът не е наченат. На привършване ли е, за едно и също касата ще плати различно. По плаващи цени. А защо и здравните ни вноски не станат плаващи? Както и заплатите на чиновниците. И да си доплащат, че ги държат на работа.

Павлина Живкова
В.”Преса”

С промените заложени в проект на Постановление на МС се променя сега действащата наредба за достъпа до медицинска помощ



Предвижда се пакетът дейности да се раздели на базов и допълнителен и се регламентира т. нар. листи на чакащите за хоспитализация. Съгласно текстове в НРД 2015: „при липса на
финансов ресурс от НЗОК, болниците следва да включват здравноосигурените пациенти в листа на чакащите и по този начин да им осигуряват необходимата им планова хоспитализация отложено” и „ при преразход на средствата по определени здравноосигурителни плащания в едномесечен срок се променят договорените цени на съответните медицински дейности...” т. е. болниците ще включват здравноосигурените пациенти, които има право на безплатно лечение в допълнителния пакет-в „листа на чакащите”. Ако имат обаче спешни болни, болниците ще могат да усвояват авансово от средствата си за следващото тримесечие до 5%. Средствата ще се преразпределят между специалистите в рамките на същото тримесечие, за което са дадени, а не за следващото.
С други думи болниците за първи път т. г. освен листите на чакащите ще имат и истински фиксирани бюджети приблизително толкова големи, колкото са били приходите им през м. г.
Ако механизмът не сработи в средата на годината, може да се стигне до намаляване на цените, по които касата плаща на болниците. А МЗ ще търси "незабавна персонална отговорност" от ръководителите на лечебни заведения за болнична помощ при неспазване на финансовата рамка за 2015 г. Това вероятно би означавало, че от ресорното ведомство ще уволняват директорите на лечебни заведения, които не могат да се вместят в предвидените средства за извършваните медицински дейности. От НЗОК заявиха, че решения за съдбата на болниците могат да вземат от здравното министерство, тъй като то е принципал.
Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира, че това ще принуди пациентите да плащат от джоба си повече, отколкото досега и прогнозира, че промените дори може да застрашат живота на неплатежоспособните пациенти.
Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина" бе категоричен, че ако се наложи ще съдят НЗОК и риторично попита какво ще стане, ако откажат на някого лечение и той умре по пътя.
И от КНСБ се обявиха срещу промените в наредбата и дори поискаха оставката на здравния министър д–р Петър Москов. Като мотив синдиката посочи, че по този начин МЗ възнамерява да узакони плащанията в болниците, което според тях е предпоставка за рекет на пациентите и нарушаване на конституционните им права. А това тотално ще демотивира гражданите да се осигуряват, твърдят синдикалистите.
От МЗ контрираха, че това не е така и никой не кара здравно осигурените лица да си плащат лечението.
Според зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков всяка болница има правила за прословутите "листи на чакащи" и те трябвало само "да се залепят" на видно място в интернет-страниците им…
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов призна, че мярката е рестриктивна, но побърза да увери, че до нея ще се стигне само в краен случай, ако останалите дисциплиниращи стъпки не проработят. По думите му разликата в цената ще бъде за сметка на болниците, което просто означава, че болничните лечебни заведения, ако са достигнали лимита или ще отказват медицинска помощ на пациенти или ще искат те да си го плащат.

Не искам да хрантутя и ЧЕЗ



Не се наядохте, не се накрадохте


Господа от ЧЕЗ, през последните 3-4 години въртите един и същ сценарий. Явно в края на изтичащата и началото на следващата година имате нужда от много пари, та майката ни разплаквате с безумните цени за ток.
Защо е този мой протест? В дома си имаме 1 бойлер, готвим на електрическа печка, от време на време включваме и една духалка и... октомври - 160 лв., ноември -160 лв. А като се сетя за март месец 2013, 2014 г. за сметките от 320 лв., свят ми се завива. Тогава обикалях като луда двора си, търсейки цех или фабрика, но нищо такова не бе изникнало.
През декември бях на гости на приятели в един от големите ни градове. В дома си те имат два бойлера, климатик и духалка, работещи нонстоп, електрическа печка и пералня. За октомври и ноември сметките им за тока бяха 70 лв. Напълно нормално според мен. Веднага се запитах що за рекет, що за изнудване са последните ни фактури за консумирана енергия? От 19.10 до 18.11.2014-а - 675 квтч. Един бойлер, една печка, една духалка, една пералня, които не работят постоянно.
Разбирам, господа, наблъскали сте много паплач в сферата си, но нека поне вас да не хрантутим. Много станахте „смучещите" от нас - то депутати, министри, НЗОК , НОИ, КНСБ... стига, засрамете се. Стига сте съдирали кожите ни, стига сте обирали жълтите ни стотинки, стига сте трупали кървави пари!!! Махнете се от лицето на България! ЧЕЗ, всичко, за което говоря, е жизнена необходимост, а не лукс! Не се ли наядохте, не се ли накрадохте?! Заради тлъстите си премии сте готови да минете и през труповете ни. Стига алчност, стига крадене!


Валерия Стефанова, Гулянци

В. „Ретро”

Намаления за пенсионерите още може!



Храната и лекарствата - почти без отстъпки за хората от златната възраст
 

Какво можете да купите с пенсиите си? Колко хляба и кисели млека, колко кила месо, плодове, зеленчуци? А лекарства и дрехи? А театър, опера, кино, екскурзии? Хайде, сметнете ги и теглете чертата. Какво остана в джоба? Не е много, да не кажем - нищо. При това положение отстъпките и намаленията за вас би трябвало да бъдат повече от сериозни. Всъщност доволни ли сте от тях?

Ето, возите се безплатно в градския транспорт, но само ако сте инвалид или ветеран от войната, иначе за карта за всички линии плащате 26 лева, а ако сте над 68 години - 8 лв. Ще речете, и това е нещо. Винаги може да е по-добре. Пенсионерите в братска Унгария, Чехия, Полша, Словакия пътуват безплатно, а пенсиите им са в пъти по-високи от вашите. За влака си
купувате билет на половин цена, но само за втора класа и за пътническия. Вярно, БДЖ си остава най-евтиният транспорт, но защо поне той да не е безплатен за пенсионерите?
По междуградските автобусни линии намаленията за възрастни варират от левче, независимо от дестинацията, както е с ямболската фирма „Валенса", до 10-15%, както е например при „Биомет" и „Юнион Ивкони". Ако решите да пътувате с двупосочен билет от София до Варна и обратно, вместо 57 лв. ще платите 49. Това са само ориентировъчни примери, тъй като всеки превозвач има своя ценова политика. Във всеки случай

49 ЛВ. ДО МОРЕТО И ОБРАТНО не са по джоба на повечето възрастни хора. Как мислите?

Услугите във фризьорския салон са 7-10 лева, за дамите с бели коси е с 2-3 лева по-евтино, и то не навсякъде. Едно подстригване излиза от 3 до 5 лева. По-чувствителни намаления правят музеите. За „Земята и хората"в столицата билетът за възрастни е 2 лева - с 50% по-евтин. В Националния исторически музей е цели 10 лв., но за пенсионер с внуче е 3 лв. За дете над 7 г. се плаща левче. Но я кажете колко пъти годишно посещавате музеи?

Театрите са по-щедри. Народният и Сатиричният например предлагат за пенсионери билети
на половин цена - наистина, само за някои сектори и не за премиери. В Софийската опера отстъпката за беловласите е 20%. В кината също има намаления средно с 20-25 на сто. Някога киното се смяташе за изкуството на народа, защото беше достъпно за всички. Днес билетчето за „Арена Младост" варира от 9 до 13 лв. за 3D, като намалението за пенсионери е 2 лева. Е, народно е, ама не съвсем. Такива са нещата и в другите модерни столични кина. В Дома на киното плащате с
20-25% по-малко, т.е. 5-6 вместо 7-8 лв. Подобна е отстъпката и във филмотечно кино „Одеон", където срещу 3-5 лв. може да гледате филм от „доброто старо време",

КОГАТО КИНОТО ВСЕ ОЩЕ БЕШЕ ИЗКУСТВО а не индустрия, каквото е днес.

По ред причини обаче повечето от вас предпочитат да въртят каналите на телевизора. Кабеларките, пък и не само те, предлагат пакети с различен брой програми, някои на доста прилични цени. Офертите са различни: една фирма например предлага специален пакет за възрастни - 5 от най-популярните еротични канала, предназначен за по-зрели ценители на качествената еротика - 24 часа в денонощието „пълноценни изживявания" срещу... 2,99 лева на месец. Ако щете вярвайте.

Доста туроператорски фирми предлагат екскурзии в страната и чужбина с 10-20% намаления за пенсионери.

ОФЕРТИТЕ СА ОБОЗНАЧЕНИ С "55+"

Някои банки имат кредитни линии за възрастни, но явно са предназначени за малката група с големите пенсии. За повечето беловласи хора те си остават недостъпни. Нито една хранителна верига - „Била", „Фантастико", „Кауфланд" - не предлага специален ден от седмицата с отстъпки за пенсионери, както правят в Европа и САЩ.

При лекарствата нещата също са, меко казано, песимистични. Някои се поемат от Здравната каса , но списъкът на останалите е кошмарно дълъг. Има аптеки, които правят 5-6% отстъпка за пенсионери. Темата за цените на илачите е огромна, тъй като у нас те са в пъти по-високи от тези в Европейския съюз. Поради това много българи си купуват лекарства от Румъния, Сърбия, Турция, Македония, където те са 2-3 пъти по-евтини. Парите за здраве, наред с тези за храна, си остават основно перо в скромния пенсионерски бюджет.

В."Златна възраст"

Проф. Александър Чирков: На 77 години съм добре с потентността



Един от най-прочутите български хирурзи - проф. Александър Чирков, е роден през 1938 г. в Лом. Завършил е Медицинска академия в София. През 1966-а заминава за Германия, за да специализира при един от най-известните кардиохирурзи - проф. Бюхлер. През 1981 г. извършва първата трансплантация на сърце. Проф. Чирков е създател на университетската
болница „Света Екатерина", която и до днес софиянци наричат „Чирковата болница" През годините името му е замесвано в безброй скандали и спекулации, на които обаче вече 77-годишният професор не обръща внимание. Пред репортер на „ШОУ" той охотно отговори на някои въпроси и с присъщото му чувство за хумор каза: „Хайде, питай сега каквото искаш, пък аз ще ти отговоря, както си знам!".

- Проф. Чирков. още преди да се състави първото правителство на Бойко Борисов. а сега и при второто, името ви беше спрягано за министър на здравеопазването ...

- Не съм знаел, че има такава вероятност, а и за себе си знам, че не бих могъл да приема подобно нещо, защото по българския закон и по Конституция, ако човек има и друго гражданство, както аз имам немско и българско, не може да се заеме такъв пост министър, кмет, депутат, министър-председател и т.н. Няма да скрия, че още по времето на Симеон Сакскобургготски, а и по времето на Филип Димитров, съм канен да заема този пост. Е, не става, така че аз помагам, с каквото може.

- Напоследък медицинските скандали се роят. Как бихте реагирали вие от етична гледна точка, ако сте в комисия по лекарска етика и разглеждате следния казус Съвсем наскоро на моя близка на майка й са направили операция на глезена. Оперирали са обаче здравия глезен, вместо болния?!...

- Това е вече престъпление! С нищо не може да се оправдае! Престъпление е, защото се осакатява един човешки живот. Тази жена е отишла да търси помощ, а те не само че не й оказват такава, а я нараняват допълнително за цял живот. На това му се казва вече престъпление!

А какъв е коментарът ви за ромите, и не само те, които бият лекарите от ..Бърза помощ"?

- Такова нещо не бива да става, защото циганите са в България толкова дълго време, за да се интегрират, но когато това не става... Но ако има и българи, които бият лекарите, те ще бъдат третирани по същия начин, както казва министърът. В страната има закони, които трябва да се спазват.

- Оправдавате министър Москов. който каза, че там, където бият лекари, те няма да ходят?

- Абсолютно прав е министърът! Ами кой лекар ще отиде там, за да го бият?! Той отива да помага, да спасява човешки живот, а те ще го бият!....

- Какво мислите за здравния министър?

- Аз мисля, че още от началото той показва действия, които могат да се определят като добри, но нека изчакаме резултатите и чак тогава ще го оценим, както трябва.

- Много пъти сме се ровичкали във вашия произход и сигурно ви е омръзнало да отговаряте. Но все пак, кажете каква е истината? Има ли ромска кръв във вашето родословие?

- Омръзна ми да повтарям, че съм чист българин. Всичко друго е глупащина! Само ще кажа, че моите чичовци всичките са ходили да учат по времето на Хитлер в Германия и Австрия. Трима завършват там по това време. Женят се за германки. Представете си, ако аз бях от ромски произход, как щеше да се случи това?! Глупости се пишат и аз нямам нищо общо с циганското население!

Вярно е обаче, че сме били богат род, защото сме внасяли на страната си трактори и вършачки. Имали сме и магазини, както и фабрика за преработване на риба. След 9 септември ни взеха всичко и оттук-нататък на нашата къща пишеше, че сме врагове на народа.

Другата истина е, че дядо ми е наполовина грък, наполовина македонец, а дядо ми по майчина линия е чист македонец. Заминах навремето за Германия, защото чичо ми имаше собствена клиника в Западен Берлин и ми помогна да следвам.

Със съпругата си Марияне сте вече 47 години! Не е ли еднообразно и скучно? Никак даже, напротив! С годините като че ли привързаността ни расте и става все по-голяма. Тя ми е втори брак и е германка. От нея имам две деца. Синът ми Александър работи в Европейската комисия по вътрешен пазар, снаха ми е чехкиня, и тя работи там.

- А първата ви съпруга?

- Тя е анестезиоложка, казва се Веселина, и също работи в Германия. Замина още през 1967 г. С нея имаме две прекрасни деца - Татяна - невролог, и Джема, която е зъболекар в Кобленц. Имам от тях 4 внуци - Александър, Симеон, Паул и Ана-Мария. И с двете дъщери много добре се разбирам и ще ви кажа, че се гордея с Татяна, която е лекарка с две специалности - неврология и психиатрия.

- Ог всичко, казано дотук, разбирам, че сте твърде моногамен. Не ви ли се е случвало да изневерите на Марияне?

- И през ум не ми е минавало даже!

Около мен се навъртат много жени, и то хубави и красиви, но аз не мога да накърня доверието, което ми е гласувала Марияне, заради която бих направил всичко.

- Тези дни навършихте 77 години - възраст, която предразполага към въпроси относно половата потентност...?

- О, бъдете спокойна! Съвсем добре съм и друго няма да кажа. Аз обичам жена ми и тя е на първо място в живота ми, заедно с децата.

- Вие поддържате ли се с някакви медикаменти, като става въпрос за потентност?

- Не! Абсолютно не се занимавам с това и не ме интересува. Каквото е казал Господ - това е.

- Какво ще препоръчате на мъже, които чувстват немощ в това отношение?

- Да не се занимават с разни лекарства, а да спортуват повече. А и има и други сладости на земята. Не бива да бъдем ръководени от тестостеронни, хормонални вещества, а да си доставяме сладостта от други моменти в живота, има ги много.

Вие продължавате да оперирате. Кажете, освен 28-те хиляди човешки сърца досега, какво оперирате напоследък?

- Много тежки операции са тези на т. нар. спукване на аортата. И такива правя напоследък, а колко на брой съм направил досега - те са може би повече от 300. Ето, сега преди няколко месеца имах пациент, който е опериран другаде, но не са му направили както трябва операцията, и добре, че дойде при нас и го оправихме.

- В частната болница. където сте сега, е много престижно човек да се лекува, но е и много скъпо за българите. Идвах веднъж там и видях. че има доста чужденци, предимно германци...

- Да, тя е скъпа, но е добра болница. В нея аз продължавам традициите на лечение, защото с мен са всички мои ученици, с които съм преминал през болниците в България. Да, частната болница е скъпа, ето защо трябва да има изграден един специален здравен фонд, който да подпомага социално слабите пациенти. Той трябва да се формира от държавата и там, където касата не може да плаща, той да поема разноските.

Отдавна го говоря това нещо

- Какво става с мечтаната от вас болница във Варна?

- Чакам да дойде финансирането и ще започнем да изграждаме една от най-добрите болници в Европа. Така е проектирана, структурирана, че да бъде най-добрата болница. И ще видите как ще започнат да идват пациентите от София във Варна, както сега идват оттам в София. Това искам аз. Да има едно правилно разпределение, а не само на едно място да се концентрират лекарите.

- Значи ще отидете във Варна, така ли да разбирам?

- Да. Отивам, защото там ми се живее. Това е най-хубавият град в България!

В. "Шоу"

Проф. Александър Чирков в разтърсваща изповед: Понякога се чувствам самотен – Мисля за края на живота тогава плача



Професор Александър Чирков е един от асовете на кардиохирургията в България. Роден е през 1938 година в Лом. Завършва Висшия медицински институт в София, а през 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Връща се в България през 1984 г. по покана на тогавашния заместник-министър на здравеопазването акад.
Атанас Малеев. Две години по-късно Чирков извършва първата сърдечна трансплантация на Балканския полуостров. Депутат е във Великото народно събрание, а допреди няколко години беше шеф на болницата „Св. Екатерина". Сега е консултант в няколко частни болнични заведения.
- Професор Чирков, станахте на 77 години. Как посрещнахте рождения си ден?
- Както винаги скромно и със семейството. На този ден винаги отправям благодарност към майка ми и баща ми, че са се грижили за мен и са се постарали да живея добре. Защо трябва да правя купони? За да покажа колко съм важен ли? Това не ми харесва. Аз съм скромен човек.
Не обичам ласкателства да нарушат вътрешното равновесие, което съм постигнал. Смятам, че всичко е преходно и затова човек трябва да остави другите да го оценяват.
- Правите ли равносметка на досегашния си живот?
- Разбира се. Започнах да мисля за края на живота и за това каква сигурност ще има семейството ми в бъдеще. Съвсем естествено поглеждам и назад, мисля какви грешки съм направил, за да мога да се предпазя от тях, ако обществото ми позволява да работя още. Неслучайно Цицерон казва: „Човешко е да се греши, но тези, които не поправят грешките си, са тъпи хора".
- Вече 53 години всеки ден сте в болницата. Не ви ли се иска да си починете?
- Въобще не съм мислил по този въпрос. Аз и сега се наслаждавам на живота и имам ангажимент към болните хора. До последно ще се боря за това лечението им да бъде такова, че те да живеят по-добре и да се радват на семействата си.
Не мога да търпя хората да страдат а аз да не мога да им помогна. Докато имам сили, ще го правя.
- Казвате, че ще изживеете старините си във фрайбург. Защо не искате да останете в България?
- 47 години съм живял в Германия - там са жена ми, децата и внуците... Съвсем естествено е да съм при тях. Освен това там действителността е различна. Живееш в нормална държава.
- Какво най-много ви дразни в България?
- Мисловната култура. Ръководят ни политици, които нямат социално чувство, а компетентността им е илюзорна. Такива не мога да ги понасям.
В парламента се карат за постове вместо да създават структури и да осигурят нормално съществуване на народа. Българската история почти не познава политик, който да се е грижил за обществото, да е мислил за благото на всички граждани. Когато в една държава липсва справедливост, тя не е за мен.
- Разочарован сте от политиците, но не криете, че с някои от тях сте приятели - например с Бойко Борисов.
- Чест му прави на Борисов, че преди 2 години сам си подаде оставката.
Сега още е рано да му се дава оценка, нека правителството покаже какво може. Най-добрият ми приятел сред политиците остава Георги Йорданов. Виждам се също с Георги Марков и Венцислав Димитров. Иван Костов пък за мен е най-успешният министърпредседател на прехода.
- Защо хората обаче толкова мразят Костов?
- Преди малко говорехме за мисловната култура. Хората с ниска, ориенталска, архаична мисловна култура винаги мразят успелите.
- Твърдите, че Симеон Сакскобурггртски е найголямото ви разочарование. Защо?
Защото очаквах от него да дойде в България и да наложи и развие нова култура на мислене. Изглежда нямаше такива сили, надцени се и не можа нищо да постигне.
- Какво е мнението ви за Тодор Живков, с когото добре сте се познавали?
- Той е идеалът ми за политик. Истински държавник. За себе си нищо не искаше, мислеше за обществото. Много пъти сме обядвали заедно. Веднъж ми каза: „Искам да имаме вашата страна, Германия. Но как да я имаме, като тук повечето лъжат. Ето, моят братовчед, секретар на ЦК, отговаря за селското стопанство. Какви щуротии и мизерии е направил за държавата...". И после добави: „Вие сте добър християнин, проф. Чирков.
Знам какво преподавате в Германия. Вашето учение създава хора, нашата идеология създава престъпници
Цитирам ви думите на Живков дословно. Пред Бога отговарям за тях! Каза ми това през 1985-1986 г.
- Как си обяснявате думите му?
С внука си феликс в Германия
- Той беше преосмислил всичко. Както се казва:
„Времената се менят и ние се меним с тях"
Живков се е учил от грешките си, анализирал ги е и е искал да ги поправи. Но е бил caм. Като него мислеха само Георги Йорданов и още един-двама.
- Бихте ли направили сравнение между здравеопазването през социализма и сега?
- В последните години на социа-лизма здравеопазването за^почна да се развива много щ добре. Щом ме назначиха за лекар в Германия, без да полагам допълнителни изпити, значи здравната ни система е била стабилна. След пролените нямаше приемственост. Държавата спря да изгражда структури. По времето на филип Димитров се срещнах с Хелмут Кол. Той ми каза: „Недейте да разрушавате ТКЗС-тата. Направете ги акционерни дружества и оставете хората на село да работят и да гледат тази хубава земя, която имате. А не всички да се трупат в градовете, да купуват коли, да се тровят с газове и да нямате никаква стопанска продукция".
- Бяхте депутат във Великото народно събрание. Защо не продължихте в политиката?
- Защото в политиката навлязоха хора със слаба компетентност, с безотговорно чувство към обществото. Мислеха си, че като са на власт, могат да правят каквото си искат
Добре че дойде Костов и коригира нещата. Неслучайно мои приятели на Запад ми казваха: „Той е най-добрият ви премиер". Напуснах, защото в парламента се надпреварваха кой ще нарани вербално повече другия. И после излизаха и казваха: „Видя ли какво му направих, видя ли как го прецаках?".
- Какво е мнението ви за Петър Москов ?
- Одобрявам първите му стъпки. Москов е млад, амбициозен, нека го оставим да работи. Що за глупаци са тези, които му искат сега оставката?
- Вие сте вярващ човек. Какво ви дава вярата?
- Изповядвам идеите на Исус Христос - да се работи за обществото. За да можем всички да живеем спокойно.
- Кое е най-голямото ви разочарование?
- Това, че ми взеха болницата, а аз я създадох. Никога не съм се оплаквал, но сега за първи път пред вас ще кажа: Върнете ми болницата. Върнете я на проф. Чирков, който е създал школа и обучи българските лекари по един различен начин. Сега „Св. Екатерина" се управлява неправилно. Не е тази болница, каквато беше при мен. Обществото също иска аз да се върна там. И министър Москов е на това мнение, но сега други неща са му на главата. Но каквото стане.
Продължавам да работя
Консултирам в Правителствена болница, „Сити клиник", в Първа градска болница в Пловдив, в Бургас...
- В какви моменти плачете?
- Когато имам душевна мъка. Семейството ми е далече и някой път се чувствам самотен.

Петър Митрев
В. „Галерия”

Проф. Александър Чирков: Гайдарски ми открадна болницата



- Проф. Чирков, много или малко са 77 години за човек, който се развива като комета?
- Ха-ха-ха, имате предвид факта, че в Германия ми казваха, че се развивам като комета и не съм балканец? Да, така беше. Иначе не знам дали са малко или много, аз още съм си диваче, обичам
да съм активен.
- Вярно ли е, че правите по 30 лицеви опори след всяка операция?
- Да. Освен това всеки ден ходя поне по два километра. Това за кометата знаете ли откъде дойде? Съвсем млад, още през 1966 г., отидох да уча при чичо ми Александър, който живееше в Германия. Тогава ми казваха, че съм различен от хората на Балканите, с друго мислене, че се развивам със скоростта на комета. Но пък и много се трудих. На 34 станах доцент във Франкфурт, малко по-късно вече специализирах сърдечна хирургия за бебета и малки деца в САЩ, а през 1984 г станах и професор в университета във фрайбург. Тогава дойде и признанието в България.
- Людмила Живкова ли ви върна?
- Да. В средата на 1978 г. българският посланик в Германия Петър Междуречки ме срещна с нея. Тя ми разказа, че е пътувала по света, за да върне в родината всички българи, които са емигрирали и са успели в своите области. Така още тогава тя постави основите на „Българския Великден". Вече бях професор в Хага и поисках от ректорският съвет да ме освободи.
Подават ви ръка Тодор Живков и щерка му?
- Тодор Живков направи невероятни стъпки, за да изпратим подбрани от мен лекари за обучение в САЩ.
- Тогава правите първата сърдечна трансплантация не само у нас, а в целия Източен блок начело със СССР.
- Да, вършех много работа, но нещата стояха на едно ниво. Обучавах колегите да работят в екип, а не да доносничат един за друг, каквато бе практиката, а от службите ми заявиха, че съм дошъл в България да промивам мозъци и съм бил пратен от ЦРУ. След първата трансплантация започнах да изграждам кардиологичния център „Св. Екатерина" с мои средства, нищо не съм взимал от държавата.
- Школата, която изградихте в „Света Екатерина", продължава да е най-добрата.
- Така е. Най-важното е, че в „Св. Екатерина" учех лекарите да лекуват комплексно - всяка вечер се събирахме всички - анестезиолози, вирусолози, кардиолози, съдови хирурзи, и дискутирахме кое е най-доброто за пациента.
А сега се действа без задълбочена оценка и веднага се минава на процедури, които могат да бъдат излишни за пациента.
- През 1991 г. станахте депутат във Великото Народно събрание.
- Така беше, но аз не съм бил политик. Интересуваше ме нашето общество да тръгне по правилния път. Трябваше да изградим общество, в което да има повече състрадание и към най-бедния, и към най-самотния, а ние се занимавахме с идеология - този е син на едикой си. Така не става, затова напуснах.
- Как се запознахте със Симеон Сакскобургготски?
- Още в Германия. Аз го издирих, като видях издавания от семейството му „Бюлетин на царя". Той ме покани в дома си, говорихме си. Смятам, че е голям дипломат, много подходящ за президент. Не беше подготвен за премиер и той сам си го призна.
- Четохте ли книгата му, която излезе само преди месец?
- Четох я, но е тъжно, че не пише колко трудно беше да го върнем у нас. Лично аз се обадих на Жан Виденов, защото се притеснявах да не се случи като с румънския му братовчед, когото властите върнаха от летището. Тогава Жан ми каза: .Добре, и охрана ще му предложим". И му сложиха Бойко Борисов.
- В какво се излъгахте спрямо царя?
- Мислех си, че като живее на Запад, ще е подготвен. Но той нямаше познания, сам ми каза: „Професоре, аз тази институция Министерски съвет не мога да я ръководя, защото нямам опит. Това се случи, след като НДСВ беше спечелило изборите и бяхме във „Врана" заедно с Емил Кошлуков, Георги Марков. Царят седи срещу нас и те: „Трябва да станете министър-председател". Аз им обяснявам: „Нека друг да стане премиер, пък царя ще го подготвим за президент". „Не може, хората са го избрали", скочиха срещу мен всички. Така царят стана премиер. Но той не можеше да взима решения. Те така си ги обучават монарсите да не взимат решения.
- На Костов още ли сте при-върженик?
- Вижте, той направи много за България. Както на Живков не може да се отрече това, което е построил, така и на Костов не може да му се отнеме заслугата за реформите. Той въведе здравната каса в системата, изправи икономиката след разрухата на Виденов, стабилизира валутата и подготви България за ЕС и за НАТО.
- За сегашното правителство какво ще кажете?
- Още е рано да кажа каквото и да било. Смятам, че на Бойко Борисов трябва да му се даде шанс да направи реформите, похвално е, че той и екипът му се учат от грешките си при предишното управление.
- Познавате ли министъра на здравеопазването д-р Петър Москов ?
- Знам го, разбира се. Младите лекари тогава идваха да се учат при Божидар финков в Окръжна болница, той беше сред тях. Готов съм да му помагам, ако ме потърси. Толерирам и защитата, която прави на лекарите. От години имам идеи как да се промени здравеопазването и мога да му ги дам.
- Какви са вашите предложения?
- Започвам от болния. Беден, небеден, щом влезе при личния лекар или в болница, трябва да бъде лекуван. Лекарите са вторият стълб. Те непрекъ с н ато трябва да се обучават, а не както се прави сега - всеки предприемач с мол или кръчма разкрива клиника по кардиология. Третият стълб е финансирането. В здравната каса, а не в министерството, трябва да се сформира силна комисия с доказани специалисти. И разбира се, да се намали броят на служителите в МЗ .
- В нашето са 230 чиновници.
- А са необходими 30, както е в Холандия. Ако с промени в конституцията намалим броя на депутатите и оставим необходимите, ще спестим поне 10 млрд. евро. С две думи - трябва да се направи реформа и чак след това да изградим здравеопазване на европейско ниво. Всичко това перфектно съм го описал. Казваме, че трябва да се ползва чуждият опит. Ето у нас дойде „бащата" на спешната помощ в Румъния д-р Раед Арафат, която вече е модел за целия ЕС - каза ни какво да сторим, политиците го чуха, и нищо. Системата, която аз предлагам, е по-добра от неговата.
- Мъчно ли ви е за „клиниката на Чирков", професоре?
- Мъчно ми е, разбира се. Аз я изградих от нулата. Започнахме от едни нива, а после ме изхвърлиха и я взеха наготово.
- Обиден ли сте на Гайдарски?
- Знаете ли, аз знам какво съм направил в професията си. Това ми е достатъчно. Да се чувства гузен този, който ме е уволнил. Иначе не съм имал колизия с проф. Гайдарски, но той сам е комплексиран. Дивеше се как мога да пращам и санитари да се учат на Запад. Но отношението на властта към мен създаде завист. Целта му бе да стане министър, защото в здравеопазването никаква реформа не направи. Знаете ли как ме уволни? Събраха се ДПС, БСП и царят. ДПС казали, че съм костовист, царят гледал на другата страна, а Станишев единствен ме защитил: „Аз имам морален ангажимент към този човек. Той спаси баща ми, като го оперира".
- Вярно ли е, че проблемът между вас и Гайдарски е в жена, която е избрала вас, а не него на младини?
- Не. Той самият искаше да оперирам сина му точно аз. Заради него помолих да внесем една машина за изчистване на кръвта от Австрия и след като помогнахме на сина му и на други, върнахме апарата. А той дори не ми каза едно „благодаря".
- Наистина ли сте изпратили писмо до премиера Бойко Борисов да си върнете поста в университетската болница?
- Да, за да разговарям по-обстойно с него по този и други здравни въпроси. На писмото не ми е отговорено още. Имам голямо желание да се върна пак в „Св. Екатерина", защото мога да помогна много за развитието на здравеопазването.
- Тоест искате да кажете на г-н Борисов: „Бойко, върни ми болницата"!
- Да! Защото още мога да направя за обществото.
------
Проф. Радослав Гайдарски: Уважавам Чирков
Решението за уволнението на проф. Чирков беше взето лично от мен поради факта, че неговата болница бе на второ място по задлъжнялост. Тогава уволних директорите на още 9 болници плюс него. Никога не съм изпитвал лоши чувства към проф. Чирков, ние сме състуденти и аз много го уважавам. Но тогава казах: „Сменяме бордовете", и затова се наложи да го уволня.
---
Кой е той
Проф. Александър Чирков е роден на 27 януари 1938 г. в Лом. Завършва медицина в София, а през 1966 г. заминава за Германия, за да специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. От 1981 г. е професор в университета във Фрайбург. През 1986 г. извършва първата сърдечна трансплантация в Източна Европа. Проф. Чирков е създател и дългогодишен директор на болница „Св. Екатерина", където работи до 1984 г. В момента е консултант в „Сити клиник".

Лили Ангелова
В. "България днес"

Печелим от еврозоната повече, отколкото губим



Приемането на единната европейска валута ще донесе повече предимства на страната ни, отколкото негативи, а реалистичният срок за влизането ни в еврозоната е 2018 г.
Това твърдят икономически експерти пред " 168 часа".
На първо място влизането в еврозоната означава, че България ще изглежда по-сигурна и безрискова държава в очите на външния свят. Родните банки, фирми и държавата ще могат да вземат поевтини кредити отвън, чуждите инвеститори ще гласуват по-голямо доверие на страната ни, когато обмислят дали да вложат парите си у нас. Финансовата стабилност, която е следствие от тези фактори, ще има внушителен ефект за развитието на икономиката
От своя страна стабилността и пониженият риск неизменно водят след себе си и по-ниски лихви. Така с влизането в еврозоната вече заемите у нас ще струват колкото в Европа.
Това означава драстично падане на лихвите по кредитите. А възможността за теглене на по-изгодни заеми, неминуемо ще се отрази и оживяващо на бизнеса. Нещо повече - по този начин ще се стимулират и субекти, които в момента нямат възможност да развиват самостоятелна стопанска дейност, да го направят.
Фактът, че благодарение на еврозоната европейските граждани имат значително по-добър достъп до кредити в сравнение с периода преди това, се подкрепя и от статистиката. Например, ако един грък през 1999 г. е плащал вноска по жилищния си заем в размер на 1100 евро на месец, 10 години по-късно той вече плаща по 790 евро. Тоест за 15-годишен заем в размер на 100 000 евро гъркът ще спести 55 000 евро заради по-ниските лихви, пресмятат от Европейската комисия. Подобни икономии някой ден може да зарадват и кредитополучателите в България.
Известна истина е, че въвеждането на европейската валута е нещо като класирането на футболен клуб във висшата лига. Затова, както при отборите, и в случая единствено от представянето на съответната страна членка, от развитието на икономиката й и спазването на строга финансова дисциплина зависи дали ще успее да се възползва от предимствата на еврозоната.
На този фон някои от опасенията са, че въвеждането на европейската валута може да доведе до рязко поскъпване на стоки и услуги. Икономистите обясняват това с естествения стремеж на хората да превръщат цените в евро директно от тези в познатата им стара валута. Някои търговци, възползвайки се от желанието на хората за полесно смятане, нагласяват цените така, че да могат по-лесно да бъдат пресметнати в старата национална валута. Така цените тръгват нагоре. Ако към това се добавя и нормалната инфлация, няма изненада, че в много държави поскъпването на основните стоки след приемането на еврото се е случило в действителност. Например когато през 2000 г. в Германия марката окончателно е заменена от новата валута, от обикновените хора тя е наречена не "ойро", както се произнася еврото там, а "тойро" - от немската дума за" скъпо". Тогава много хора се оплакват, че цените автоматично са приравнени за същия брой от новата парична единица и по този начин стоките са поскъпнали двойно. При това доходите им били останали със същата абсолютна стойност, защото стриктно са превалутирани в курс две към едно.
Най-драматично бе положението при въвеждането на еврото в съседна Гърция. Там цените
при преминаването към евро така скочиха, че клиентите организираха бойкот, като не купуваха нищо. В същото време Еврокомисията не спира да обяснява, че ако цените са се повишили, вината не е в новите банкноти и монети, а в обективните процеси в икономиките. В годината, когато еврото стана обща валута на над половината страни от ЕС - 2002, средната инфлация е била 2,3%. В този процент приносът на еврото е само 0,1- 0,3%, останалото идва от по-високите международни цени на петрола, от увеличения акциз върху цигарите и от лошата селскостопанска реколта.
"Сравнения с приемането на еврото от други страни в миналото не би трябвало да се правят, защото сега ситуацията е коренно различна - категоричен е икономистът Кольо Парамов пред " 168 часа". - Най-елементарното, което можем да приемем за даденост, е фактът, че разплащанията в Европейския съюз ще стават в една валута и няма да се занимаваме с различни курсови разлики и преизчисления. Дори само това е достатъчно, за да се стремим да влезем в еврозоната. Много важно предимство е и че в Европа богатите и силните помагат.
Много държави вече успяха да се възползват от този механизъм и модел за движение напред, а ние го подценихме и го отхвърлихме като вариант. И сега малко с позагубено самочувствие и след много загубено време отиваме в тази посока."
Според експерта приемането на еврото като разплащателно средство у нас може да стане в близките няколко години.
"Смятам, че за разлика от Полша, Чехия, Унгария и Румъния за приемането ни поскоро ще бъде взето отделно политическо решение. Ако започнем процедурата за кандидатстване сега и я реализираме някъде докъм средата на май, имаме надеждни възможности да реализираме приемането до началото на 2018 г.", казва Парамов.
Чисто технически пътят към еврозоната минава през валутнокурсовия механизъм ERM II, където се извършва настройката на макроикономическата политика, за да премине плавно въвеждането на еврото. Допусната в чакалнята, страната-кандидатка трябва да покаже, че валутата й е стабилна и може да се вмести в коридор от +/-15%. Тъй като нашият лев е вързан за еврото, България на практика изпълнява от 1997 г. това условие.
Престоят в ERM II продължава поне 2 години. През това време страната трябва да покаже, че е стабилна и че отговаря на петте условия за членство в евроклуба, познати като конвергентни (маастрихтски) критерии: 1. инфлация не по-голяма от 1,5% над средното за трите държави с най-ниска положителна инфлация в ЕС; 2. бюджетен дефицит не повече от 3% от БВП; 3. държавен дълг не повече от 60% от БВП; 4. дългосрочни лихви, не по-високи от 2% над лихвите в 3-те страни членки с най-ниска инфлация; 5. обменен курс, поддържан в границите на ERM II в продължение на поне 2 години.
Тезата, че няма да има поскъпване при въвеждане на европейската валута се подкрепя и от други специалисти.
"Проверете какво се случи в Балтийските страни през последните години и ще видите, че няма поскъпване след въвеждането на еврото
- коментира в тази връзка и Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч". -Що се отнася до периода на масовото приемане на еврото в половината страни членки, то той съвпадна и с периода на активно печатане на пари най-общо взето и отслабване на еврото спрямо долара. При това не беше заради самата валута, заради много други фактори, които по това време повлияха неблагоприятно върху икономиката. Така че и при запазването на старите парични знаци щеше да има подобен ефект."
По негово мнение опасенията ни при евентуално приемане по-скоро трябва да бъдат насочени към други проблеми.
" Мисля, че все пак да си член на еврозоната за икономика като нашата е по-скоро положително, но трябва да отбележа, че приемането ни не носи само предимства - предупреждава Богданов. - Например участието в Банковия съюз, на което обикновено хората гледат само като надзор, трябва да се разглежда и като ангажимент и определена банкова отговорност
Не е за подценяване и ангажиментът по спасяване на фалирали държави - спасителен механизъм, който е задължителен за страните от еврозоната. И на трето място изключително проблематични напоследък са опитите за налагане на данъчна хармонизация, тъй като част от страните, по-развитите и по-големи икономики са с относително високи данъци. Така че как ще се развият тези три политики от последните години е от изключителна важност. И трите при определени условия и определено развитие биха имали негативни ефекти. В това отношение трябва да сме изключително активни за да защитим нашия интерес.
Правилата в еврозоната еволюират. Те могат да еволюират в добра посока, която за страни членки като България да е по-скоро позитивно и обратно. Еврото не стана така, както беше замислено в договора от Маастрихт. Създадоха се изключително големи дисбаланси по ред причини. Стигна се до това състояние в Гърция, в Португалия и в Испания,което не беше желано и не трябваше да се допуска, но в крайна сметка беше позволено. Иначе ние и в момента имаме фиксиран курс към еврото и ако си пазим валутния борд нямаме заплаха от рискове. Трябва да си отговорим готови ли сме например да жертваме цялата си данъчна автономия и без да имаме германска или френска производителност да имаме френските или гермайските данъци.
Според някои експерти приемането на единната европейска валута може да се отрази негативно на страната ни, тъй като с въвеждането й ще излезем от строгата рамка на валутния борд. На това мнение е и проф. Стив Ханке, който в свое интервю казва:
"Правилата в банковата система и валутният борд поддържат стабилността в България, опасявам се, че с излизането от борда и с приемането на еврото като национална валута, ще загубите своя суверенитет. Валутният борд и финансовата дисциплина сега са вашият бранд, ако приемете еврото, ще го загубите."
" Предупрежденията на икономисти в тази насока са несериозни - категоричен е Кольо Парамов. - До вчера казваха точно обратното за валутния борд, а сега, когато можем да си помогнем и да разпределим малко от тежестта с другите страни членки, говорят друго. От това, че сме във валутен борд, няма абсолютно никакъв риск. Напротив - показателите за паричните агрегати Ml, М2 и МЗ ще бъдат в коренно различно съотношение от сегашното. "
В тази ситуация хубавото е, че България е с валутен борд, тоест тя вече е привързана към еврото и няма да й се налага тепърва да свиква с лишаването от собствена парична политика - страните от еврозоната следват политиката на Европейската централна банка. Това има, разбира се, и своите неудобства както през последните години, така и занапред България няма да може например да девалвира валутата си, за да направи износа си по-конкурентоспособен
Но в крайна сметка финансовата стабилност е по-важна за всички българи, като се има предвид шокът от хиперинфлацията в края на 1996 г.
Така, след като се разделим окончателно с валутния борд и с лева, няма да се налага държавата да поддържа многомилиарден валутен резерв. След влизането в еврозоната БНБ ще запази и ще продължи да инвестира огромна част от сегашните валутни резерви, но правителствените запаси, които напоследък са около 7-8 млрд. лева, могат да бъдат раздвижени. Има различни идеи за какво да се ползват тези пари. Икономистите обаче препоръчват те да послужат за по-дългосрочни цели примерно за пенсионната реформа или за погасяване на външен дълг.
" През годините с критериите, които спазвахме, можеше да имаме и един голям резерв, парите от който можеха поетапно да отиват за нова доходна политика. Вярно е, че напоследък бяхме заклещени от дефлацията и неблагоприятната обща икономическа ситуация в света, но ако 15 години бяхме заделяли по 2,5 - 3 млрд. и целенасочено да се дават от тях за пенсии и за заплати, щяхме да имаме коренно различна позиция за въвеждане на еврото. И това повишено потребление щеше да доведе до по-добро положение. Например Чехия, Унгария и Румъния използваха годините с проинфлационна тенденция да могат да печатат пари и да дават повече за заплати и пенсии, а ние не го използвахме този вариант. Прекалените рестрикции водят до блокиране на възможностите. Още 2009 - 2010 настоявах да приемат и сега щяхме да имаме съвсем различна парична политика. Никой у нас не иска да се занимава с парична политика, а точно тя осигурява свежите средства, с които могат да се правят маневри, и чрез нея правителствата могат да дават направление за развитие на определени сектори. Без сериозна парична политика не може да има ускорено движение напред" коментира още Кольо Парамов.
В деня на приемането на еврото банките служебно ще превърнат в евро всеки влог или кредит, който е левов. Би следвало и лихвите да паднат до съответното ниво за заем или депозит в евро. Все пак това не става автоматично, но би било логичен жест от страна на банките.


Иван Бутовски
В. „168 часа”