Translate

четвъртък, 29 януари 2015 г.

С промените заложени в проект на Постановление на МС се променя сега действащата наредба за достъпа до медицинска помощ



Предвижда се пакетът дейности да се раздели на базов и допълнителен и се регламентира т. нар. листи на чакащите за хоспитализация. Съгласно текстове в НРД 2015: „при липса на
финансов ресурс от НЗОК, болниците следва да включват здравноосигурените пациенти в листа на чакащите и по този начин да им осигуряват необходимата им планова хоспитализация отложено” и „ при преразход на средствата по определени здравноосигурителни плащания в едномесечен срок се променят договорените цени на съответните медицински дейности...” т. е. болниците ще включват здравноосигурените пациенти, които има право на безплатно лечение в допълнителния пакет-в „листа на чакащите”. Ако имат обаче спешни болни, болниците ще могат да усвояват авансово от средствата си за следващото тримесечие до 5%. Средствата ще се преразпределят между специалистите в рамките на същото тримесечие, за което са дадени, а не за следващото.
С други думи болниците за първи път т. г. освен листите на чакащите ще имат и истински фиксирани бюджети приблизително толкова големи, колкото са били приходите им през м. г.
Ако механизмът не сработи в средата на годината, може да се стигне до намаляване на цените, по които касата плаща на болниците. А МЗ ще търси "незабавна персонална отговорност" от ръководителите на лечебни заведения за болнична помощ при неспазване на финансовата рамка за 2015 г. Това вероятно би означавало, че от ресорното ведомство ще уволняват директорите на лечебни заведения, които не могат да се вместят в предвидените средства за извършваните медицински дейности. От НЗОК заявиха, че решения за съдбата на болниците могат да вземат от здравното министерство, тъй като то е принципал.
Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира, че това ще принуди пациентите да плащат от джоба си повече, отколкото досега и прогнозира, че промените дори може да застрашат живота на неплатежоспособните пациенти.
Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина" бе категоричен, че ако се наложи ще съдят НЗОК и риторично попита какво ще стане, ако откажат на някого лечение и той умре по пътя.
И от КНСБ се обявиха срещу промените в наредбата и дори поискаха оставката на здравния министър д–р Петър Москов. Като мотив синдиката посочи, че по този начин МЗ възнамерява да узакони плащанията в болниците, което според тях е предпоставка за рекет на пациентите и нарушаване на конституционните им права. А това тотално ще демотивира гражданите да се осигуряват, твърдят синдикалистите.
От МЗ контрираха, че това не е така и никой не кара здравно осигурените лица да си плащат лечението.
Според зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков всяка болница има правила за прословутите "листи на чакащи" и те трябвало само "да се залепят" на видно място в интернет-страниците им…
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов призна, че мярката е рестриктивна, но побърза да увери, че до нея ще се стигне само в краен случай, ако останалите дисциплиниращи стъпки не проработят. По думите му разликата в цената ще бъде за сметка на болниците, което просто означава, че болничните лечебни заведения, ако са достигнали лимита или ще отказват медицинска помощ на пациенти или ще искат те да си го плащат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар