Translate

четвъртък, 21 май 2015 г.

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Визията и екипността на новото ръководство е на лице. Няма да позволим да бъдем използвани, да сме в наведено положение, пред управляващите партии, което да ни обезличи

На специална пресконференция д-р Грозев очерта своите приоритети в дейността в
краткосрочен и дългосрочен план. По думите му най-сетне трябва да се случи остойностяването на медицинския труд. Още повече, че преди около 5 години на техен събор тогавашният финансов министър Симеон Дянков е поел обещание в тази насока, че „нещата най-сетне ще се случат”. Д-р Грозев подчерта, че е наясно, че нещата не могат да се случат от днес за утре, но изрази недоумение, защо всичко е останало във фризера, образно казано. Като друг дългосрочен приоритет посочи работата с младите лекари, за да не напускат страната ни през терминал 2, след като вземат специалност.
Той сподели тревогата си, че в следващите няколко години здравеопазването ни ще изпита въпиюща нужда от медицински кадри. В тази връзка каза:
„Изправени сме пред сериозен риск, който може да доведе до нарушаване сигурността на държавата”.
По отношение на провеждането на реформа в здравеопазването акцентира, че БЛС е категорично „за”, но на този етап просто не са запознати със самата и конкретика и не могат адекватно да отреагират.
Относно сливането на 9-те столични държавни болници каза, че правото е на собственика – визирайки МЗ там, където сливането е в чисто административен аспект и там те не могат да диктуват неговата политика. Но там, където има общинска и държавна собственост, просто нещата подлежат на дооглеждане и прецизиране и там ще направи всичко възможно мнението му да бъде чуто.
Реформа да, каза той, но когато е обоснована стопанско -административно за намаляване на разходите и не, когато не е наясно, какво ще се случи, поради липса на конкретика.
Стана ясно, че продължава изграждането на следдипломното продължително обучение, че основните медицински специалности у нас са 43 (толкова са и изградените бордове по специалности, които ще изработят правилата за добра медицинска практика), че от началото на годината 198 лекари са подали заявления за разрешителни за работа в чужбина, че БЛС че от началото на 2016 г. предвиждат да стартират със необходимите за това законодателни промени, че имат регистър, на който биха завидели много страни в Европа, че комисията по професионална етика има за задача до година и половина, най-много две да изготви и обнародва регистър на лекарските грешки, но той няма да обхваща конкретни случаи, а медицински казуси. Стана ясно още, че са категорично против срещу възможността да бъдат намалени цените на клинични пътеки, което от своя страна ще доведе до увеличаване обема на работа и занижаване на нейното качество.
Зам. председателят на БЛС д-р Галина Павлова допълни, че новото ръководство ще търси по-тясна комуникация, не само с работещите на договор със здравна каса, но и с всички останали лекари в здравната система – училищни лекари, лекари в трудова медицина, РЗИ и др., защото „заедно ще извървим пътят за да може да синхронизираме законодателството, тъй като има неща, които си противоречат”.
Новото ръководство на БЛС бе единодушно, че трябва да са на единна позиция, и че не бива да има навеждане пред партии и управляващи, което би ги обезличило като съсловие.
В заключение стана ясно още, че имат опасения за бюджетът на НЗОК, в последното тримесечие на годината (а дори и по-рано) може да се окаже изчерпан и отново да се търсят допълнително финансово средства.
…Поредното дежавю - за ента година, казвам пък аз…

Москов пред заместниците си: Двама от трима ни имат психичен проблем



„Твърденията на националните консултанти са, че над 60% от българите имат някакъв тип неясно психическо поведение. Т.е. между нас тримата двама имат проблем. Не се шегувам с темата", каза вчера здравният министър д-р Петър Москов . Заедно със заместниците си д-р Бойко Пенков и д-р Ваньо Шарков той отговаря на въпроси за реформата. „Ако човек има психично заболяване, но и соматично, т. е. друго, то също трябва да се лекува. А това може да стане само при комплексен подход", посочи д-р Москов, аргументирайки се защо предлага сливане на психодиспансерите с многопрофилните болници.


В.”Труд”

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: Нямам съмнение, че зад реформата стои твърдо парламентарно мнозинство



"Пациентът трябва да спре да е футболна топка, която болниците си прехвърлят, за да може да получи цялостно и пълноценно лечение с ясен график какво му предстои и да премине по ясно
начертан път. Това е целта на сливането на онкоцентровете и центровете за психично здраве и кожно-венерическите центрове с многопрофилните болници по места. Сега диспансерите са съсредоточени върху химиотерапията и изписването на скъпи медикаменти, което е печеливша дейност с ниски разходи, а целта е пациентът да получава пълен набор от услуги. Затова и болниците, занимаващи се с онкология, занапред ще бъдат задължени да осигуряват и "палиативни грижи". Ако лечебното заведение не може да гарантира всичко това то просто няма да може да работи онкология, заяви д-р -Москов. Според него сега има "феодализация на отделен епизод от лечението".
Той съобщи, че планира да бъде реимбурсирана терапия за всички значими заболявания като се поеме естествено най-евтината. Опаковките на скъпоструващите лекарства (ще имат специален баркод) и ампулите, които се използват в болниците ще се съхраняват в прозрачни пликове по 10 бр. Те ще се предават на здравните инспектори на РЗИ, които ще ги броят. Целта е да се пресекат злоупотребите и нелегалната им продажба в ЕС. Целта е проследяване от склада до пациента и по-лесното преброяване на опаковки и флакони най-вече в онкологията. Правилата ще важат за всички лечебни заведения работещи с НЗОК, независимо от вида на собствеността им. Планира се и въвеждане на специален софтуер (пилотно ще стартира до два месеца, а трябва да бъде въведен в болниците до края на годината), чрез който директорите в реално време ще следят за болниците си - складовата наличност и движението на медикаменти и консумативи: налични в складовете и аптеките, кой лекар ги е предписал и дали те са достигнали до пациента. В МЗ по всяка вероятност ще има пък оторизирани служители, които ще следят болничните разходи в реално време. При установяване на сериозни нарушения на финансовата дисциплина ще сменям директори, докато не се въведе контрол, подчерта здравният министър. Той съобщи още, че е добавил нова клауза в договорите на болничните директори според която не трябва да позволяват задълженията им да нарастват.
До септември ще има изработени препоръки за лекарствена политика, които ще трябва да се спазват от болниците. Софтуерът ще е част от цялостна система на наблюдение на разходите за болниците изобщо - както на конкретните позиции, така и на средните постигнати цени на лечение, съобщи зам. министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Д-р Емил Райнов, депутата от „БСП лява България" и зам.-председател на здравната парламентарна комисия: Двата основополагащи стожера в реформата на д-р Петър Москов се провалиха



след съдебното решение за отмяна на болничните лимити и след бламираното предложение на здравния министър, свързано с лекарствената политика. Потвърди се това, което говорим, че дотук нищо не се е случило, освен едно говорене-говорене, коментира д-р Райнов пред Дарик.
По думите му не само пациентите, но и депутатите, са затруднени в това да разберат точно какви са идеите на управляващите, респективно на здравното министерство. При всички положения българските граждани ще бъдат лекувани, но въпросът е дали болниците ще си вземат парите за това, което са извършили като дейност, коментира още той.

Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Европейската комисия: Очакванията в Брюксел са, че ние ще успеем да запушим течовете в НЗОК



Това е посоката на очакванията в Брюксел - да запушим течовете от Здравната каса. Тази
препоръка не случайно е сложена там където обсъждаме обществените финанси, каза тя по Дарик радио.
Според заместник-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси очакванията са, че „ще създадем ценообразуване, което да не стимулира излишно натоварване с лекарски услуги, особено здравни услуги в болничните заведения, които може би да не са много необходими и всъщност дърпат пари от Здравната каса, докато тези средства всъщност могат да бъдат използвани за други цели.
Спорът/дебатите от последната седмица са именно това, което ЕК очаква от страната ни, затова дали правилно ориентираме ценообразуването, така че повече да се прави в областта на превенцията, така че хората да не се разболяват. Повече грижи да има за тях извън болничната система и да намалим броя на болниците, така че те да съответстват на нуждите на и на бюджета на България.
Георгиева коментира, че последните десетилетия много се увеличи броят на болниците. Според нея за нашия скромен бюджет по качеството на болничните услуги трябва да се работи.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заплаши, че ако не се реализира здравната реформа, ще напуснат управлението



„Правителството изпълни своя ангажимент сравнително бързо - само в рамките на 6 месеца успя да изготви законодателната основа на приоритетните реформи и да я внесе в парламента.
Сега е ред на депутатите от четирите управляващи партии да покажат, че искат промените да се случат. Ако правителството няма воля да се реализират реформите и да се спрат кражбите в управлението, ние нямаме място в тази власт. Ако България няма политическа воля да се крадат половин милиард лева по-малко, ние нямаме място в управлението, защото ние имаме тази политическа воля. Виждам много ясна воля на премиера за промяна, а в ГЕРБ, както знаете, решенията се взимат от лидера", каза той.
Лош знак беше това, че най-важната част от здравната реформа, а именно – ограничаването на възможността за източване на здравната каса през лекарствената политика, беше бламирана от здравната комисия в парламента, коментира лидерът на ДСБ.

Зам -председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов: Изключително сме притеснени от случващото се в сферата на здравеопазването



Той сподели: „Ние сме много обезпокоени от случващото се в здравеопазването и от начина, по който се провежда тази реформа. Притеснени сме, следим внимателно процесите, ежедневно,
както на мен и на други наши депутати и представители на партията звънят съответните доктори и ръководители на здравни заведения, които споделят тревогата си от това как се провежда реформата. Преди да стартираш една реформа, трябва първо да си убедил тези, с които ще проведеш тази реформа. Докторите, ръководителите на здравни заведения са хора с опит и всеки един от тях знае какви са проблемите. И ако те не бъдат чути, реформата ще бъде обречена на неуспех. Винаги когато правиш една реформа, трябва да предвидиш очакваните резултати, за да може в съответния времеви период да разбереш действително дали тя е успешна.”
Според него, когато се прави реформа, тя трябва да бъде устойчива и да бъде продължена и след 4-годишния мандат на правителството.
Само след ден заяви: „Спорът не е задочен, чрез медиите. Аз лично казах мнението си на министър Москов, че съм малко притеснен от появилите се протести. Не сме чули за очакваните резултати от реформата. Гилдията иска да ги чуе предварително, за да не се получат някакви сътресения в тази чувствителна сфера след това Това, че сме изразили различно мнение за здравната реформа, не означава по никакъв начин, че има разнобой в коалицията - няма симптоми за разпадането й. Стоим твърдо зад всички министри, които са част от екипа на министър-председателя Бойко Борисов и не смятам, че някой трябва да прави драма, че споделяме различно мнение за здравната реформа”.

ВАС отмени методиката за определяне на лимитите и заплащането за болниците



с мотив, че тя затруднява и отлага оказването на медицинска помощ и може да доведе до вреди за пациентите. Определянето на стойностите в рамките на бюджета на НЗОК за болнична
помощ ще доведе до незаплащане на определени дейности, извършени от лечебните заведения, и това би довело до настъпване на имуществени вреди за тях, се казва още в решението. Съдът приема за основателно мнението на жалбоподателите, че лимитирането на дейността на здравните заведения ще ограничи правото на пациента да се ползва от предпочитана от него болнична помощ в определено лечебно заведение.
По думите на Мая Манолова, народен представител от БСП, само за един месец действие методиката е успяла да остави болни без лекарства и онкоболни без терапия, а неясната ситуация в момента може да предизвика хаос в здравеопазването. Според нея реформата на здравния министър се е провалила, след като дори депутати от ГЕРБ бламират решенията му в здравната комисия.
Д-р Москов реплекира, че досега методиката за финансиране на болниците не е причинила вреда, не е увредила или накърнила интересите на пациентите и възможността им да се лекуват, където са избрали.
Междувременно д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници, обяви, че лечебните заведения ще водят съдебни дела срещу НЗОК за всяка извършена, но неразплатена от касата дейност.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов безапелационно отсече:”Лечебните заведения не трябва да се "радват", тъй като лимитите остават.
От МС, здравното и финансовото министерство ще обжалват решението на ВАС.


Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: В целия модерен свят болничната помощ е комплексна, у нас пациентът сега е като животинче в джунгла



„Ако, не дай Боже, имате туморно заболяване, вие ще бъдете диагностицирани на едно място, хистологията ви ще бъде верифицирана на второ място, операцията, ако се налага, ще бъде
извършена на трето място, химиотерапията – на четвърто и лъчелечението на пето. Между тези различни болници вие ще се движите като малко животинче в джунгла с епикриза от едното до другото място. В целия модерен свят болничната помощ е комплексна. Аз защитавам това, че пациентът, който в момента е като в джунгла, пуснат между различни институции, които са самостоятелни – едни били на загуба други на печалба, трябва ада получи комплексна услуга. Т.е. няма закриване, няма намаляване на дейността, няма икономия, има промяна, обединение с цел пациентът да може да получава комплексна услуга, а не да се лута с епикризи от едната до другата болница в рамките на лечението на едно и също заболяване. ”
Той гарантира, че е осигурено лечението на пациенти с онкозаболявания, както и че няма да бъдат закривани болници. Какво мисли ръководството на една или друга болница за мен няма значение, каза той.


Пляс, пляс педалите...


Какво е общото между франк Йенсен, Стен Нордин, Ерхард ван дер Лаан и Георги Иванов?Ще ви кажа: и четиримата са кметове- съответно на Копенхаген, Стокхолм, Амстердам и Хасково.А
знаете ли кое ги различава? Че първите трима ходят на работа с велосипеди и се гордеят с велоалеите, които построили за своите съграждани, а те масово слизат от колите и яхват колелата.Кметът на Хасково се гордее с колекцията си от автомобили и глобява с 20 лв. велосипедистите, щом се мернат в пешеходната зона на града.Но най-драстичната разлика е, че първите трима са градоначалници на „най-добрите градове за живеене в Европа". За Хасково не знам - класацията свършва след 500.Чувствителен съм на тази тема, защото в деня, в който научих за хасковската представа за „грижа за гражданите", тъкмо се бях върнал от Малмьо. И още бях в културен шок, защото според мен това е колоездачният лидер на Швеция, пък и на Европа. Кметът на третия по големина шведски град е подарил на съгражданите си 500 км велоалеи и те са посочени на картата на града заедно с пътните артерии. Докато кметът на Хасково се хвали с 10 км, и то само в парковете „Кенана" и „Ямача". Много лесно може да се направи сравнение: Малмьо е точно четири пъти по-голям от Хасково - по територия и по население. Преди да си тръгна, кметът на Малмьо каза в интервю по телевизията, че за него няма по-голямо удоволствие от това да измине сутрин с колелото 30 км до любимата си пекарна и обратно, за да може семейството му да се радва на свежа закуска!Като пристигнах, гледах запис на интервю с кмета на Хасково, който казваше, че се гордеел с имотите си...В Малмьо имат повече велоалеи от Копенхаген, който е само на 8 км през моста Йоресунд. И всеки четвърти жител на града кара колело - това според общината прави 100 000 пътувания всеки ден. В Стокхолм за сравнение само 10% пътуват до работата си с велосипеди. Статистиката сочи, че за последните 10 години е имало само 16 инцидента с велосипеди, завършили със смъртен случай.Помните ли само тази седмица колко жертви на войната на пътя дадохме?Кметът на Малмьо обещава до 2018 г. да насърчи още 30 процента от съгражданите си да слязат от колите и да използват велосипеди. И за това общината е готова да похарчи 400 млн. крони (94 млн. лв.), или по 100 млн. на година (21 млн. лв.) В Хасково общинарите твърдят, че нямат пари за велосипедни алеи. А бюджетът им за тази година е 53 млн. лв.По-важното е друго: карането на колело е най-достъпната форма на всекидневно физическо натоварване, защото представлява едновременно тренировка и форма на транспорт.Според изследване на Станфордския медицински институт карането на колело отдалечава риска от рак , защото поддържа клетките на организма в добра кондиция: при 30 минути на ден колоездене 38% от мъжете са намалили риска от рак в сравнение с тези, които пътуват пасивно в колата си или с градския транспорт. При жените с 34% е редуциран рискът от рак на гърдата. Друго изследване за Копенхаген показва, че 39 процента от колоездачите живеят с 15 години по-дълго от предпочитащите автомобилния транспорт.И най-важното: велосипедът заменя наркотика! Твърди го проф. Хенинг Бьокер от Университета в Бон, който визуализирал ендорфините - хормона на щастието - в мозъка на доброволци преди и след каране на велосипед. С помощта на т.нар. позитивна емисионна томография (PET) проф. Бьокер установил връзката между движението, упражненията и щастието.Точно преди смъртта си през 1999 г. актьорът Джеймс Кагни каза в последното си интервю за Опра Уинфри: „Може би хората днес, особено децата, са развалени, защото имат коли. Когато аз бях малък, бях щастлив, че имам колело"...


Валери Ценков
Сп. „Тема”

Индийка яде 1 кг пясък на ден



92-годишна индийка яде по 1 килограм пясък на ден и е напълно здрава. Судама Деви от град Кайджи Нурпурза първи път си хапнала пясък след облог с приятели, когато била само на 10 години. Тя се пристрастила към пясъка и го включва в храненето си. И досега яде по 4 чинии дневно. Деви твърди, че необикновеният й навик е причината, поради която никога не е стъпвала в болница , нито пък някога е била гладна. 
„Ям пясък всеки ден - около 1 килограм, разделен на 3 или 4 порции. Тази икономия не е добра, но пък съм почитателка на здравословния хранителен режим", разказва Деви, която е родила 7 синове и 3 дъщери, но надживяла 4 от момчетата си и 2 от дъщерите си, които обаче никога не са вкусвали пясък.

Държавата ще плаща на хапки за здраве



Ще почакаме още 10 години преди държавата да стане изряден платец на здравните вноски за деветте категории, които осигурява. Ако това се случи, веднага по сметките на здравната каса
ще влязат допълнителни около 500 млн. лв. и финансовите проблеми на публичния фонд автоматично ще изчезнат. Но мнозинството депутати от парламентарната здравна комисия явно не са готови за толкова голяма и опасна за бюджета крачка. Така решението им е приносът на държавата към попълването на здравните каса да се увеличава с 5 процентни пункта всяка година от 2016-а, докато вноските не достигнат пълния си размер. Текстът от промените в Закона за здравното осигуряване мина с 10 гласа "за", петима "против" и двама "въздържали се". Естествено, решителната дума остава за парламента. От БСП поискаха държавата да си плаща на 100% още от 2016-а или най-късно до пет години, но бяха отрязани. Бе отхвърлено и предложението на Реформаторския блок държавните служители, които получават повече от две минимални работни заплати, да започват да се осигуряват сами. ДПС пък не успя да прокара искането си трайно безработните в бъдеще също да се осигуряват от държавата. Така чиновниците засега запазват осигурителния си рай, а хората без работа ще броят стотинки пред
здравната каса вместо в магазина. В момента държавата плаща по половин вноска за осигурените от нея групи и при стъпката от 5 процентни пункта на година пълните вноски ще се покриват едва през 2025-а. Разбира се, ако не бъде направен нов осигурителен завой. Предишното правителство на ГЕРБ беше решило да увеличи вноската за подопечените й граждани, но промени намерението си в последния час и така държавата все още осигурява децата, пенсионерите и служителите си частично. Всъщност, при очаквания демографски срив, не се знае дали след 10 години изобщо ще има кой да плаща данъци и да внася здравни осигуровки.

Калоян Атанасов
В.”Банкер”

352 луксозни автомобила са купени за НС за 22 г.



352 мерцедеса и беемвета, 15 микробуса и един автобуса купени  за Народното събрание от
1993 г. до сега, със средства от бюджета. За удобствата на народните ни представители данъкоплатците са дали около 70 млн. лв. Тук се включват парите за купуване на служебни автомобили, микробуси, застраховки, бензин, поддръжка, ремонти и дори за гориво за личните им коли, показва проверка на "168 часа".
В момента парламентът разполага обаче само със 147 автомобила, а останалите са бракувани.
За сведение Бундестагът на Германия, най-богатата страна в Европейския съюз, притежава едва две служебни лимузини и ползва услугите на транспортна фирма за още 40 коли за своите нужди, което означава, че за наетите не се плащат застраховки, не се отделят средства за ремонти, нито за заплати на шофьорите.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването се обявиха против реформата на здравния министър д-р Петър Москов



Те настояват ръководството на МЗ да изтегли предложените изменения в Закона за лечебните
заведения, с които се предлага заличаване на центровете за психично здраве, центровете за кожно – венерически заболявания, комплексни онкологични центрове.
Мотивите им са, че промените по никакъв начин няма да подобрят дейността и да доведе до по-достъпни и по-качествени медицински услуги, тъй като никъде не са посочени конкретни размери на намаление на административните разходи и очаквания икономически ефект.
Бившите диспансери повече от 50 години са доказали необходимостта от съществуването си и предоставят качествени медицински услуги, смятат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

сряда, 20 май 2015 г.

Директорите на деветте държавни софийски болници са изразили съгласие за сливане на техните администрации



Зам. министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи, че на болничните ръководства
са били раздадени проект на договор за основаване на гражданско дружество. Днес (20 май 2015 г) са обсъдени забележките им. той определи част от тях като доста разумни, които ще бъдат отразени в текста на договора. На 22 май т. г. предстои нова среща, на която ще се изгладят детайлите.
Д-р Пенков съобщи, още че на срещата е взето и решение да се довърши анализът за това как да се определят вноските на всяка болница за издръжка на самото дружество. За координатор на дейността по създаването на дружеството е бил избран Красимир Ангарски.

Проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина": Обединяването на 9-те болници под контрола на едно общо дружество е разумно


защото така няма да има повтаряне на дейности, а самостоятелността на всяка една от болниците се запазва. Хубаво е, че МЗ е направило анализ на административните разходи на всяка една от болниците и въз основа на това ще се вземе решение.
За първи път собственикът иска да стане добър стопанин. Не може 9 болници, които имат еднаква собственост, един и същи лекарствен продукт да се купува на различна цена. Не може болници, които имат един и същ стопанин, да имат конкурентна дейност.

ВАС отмени постановлението на МС за увеличението на минималната работна заплата за 2015 година



Върховният административен съд (ВАС) със свое решение от 19 май 2015 г. отмени
постановлението на Министерски съвет (МС) за увеличение на размера на минималната работна заплата за тази година. Причината е, че увеличението на МРЗ не е съгласувано в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
Национално представителните работодателски организации – БТПП, АИКБ и БСК - подадоха жалба срещу незаконосъобразността на постановление N419/17.12.2014 г. на Министерския съвет, което предвижда от 1 януари 2015 г. минималната работна заплата да нарасне с 20 лв., т.е. да бъде 360 лв., а от 1 юли – 380 лв. Несъгласуването на проекта на постановлението е нарушение на административно-производствените правила, което е основание за отмяна на приетия акт.
Според Кодекса на труда консултациите в рамките на НСТС са задължителни, което според ВАС е част от процедурата по създаване на съответния нормативен документ.
Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева връчи приз за инвестиции и иновации в образованието на Наталия Футекова и ERP Academy


Специалната награда на церемонията за наградите на индустрията от високия клас LIFESTYLE AWARDS 2015 бе в подкрепа на иновациите и инвестициите в образованието

ERP Academy има дългогодишен опит в практическата бизнес-подготовка на българските студенти и вече извоюва въвеждането на първата университетска програма в тази област, която до този момент не съществуваше у нас.
Особен интерес за всички гости предизвикаха наградените в категория Иновации в Бизнеса - български производители на автожири, хибриди между самолет и хеликоптер, успешно реализирани на европейския и американски пазар.
В категория Луксозни недвижими имоти наградата бе връчена на БЛЕК СИЙ ИНВЕСТМЪНТ - Акционерно дружество със специална инвестиционна цел, което инвестира в недвижими имоти в България. Шарлопов груп получи приз за Луксозни морски имоти с новия си комплекс Созополис. Престижната статуетка за Юридическа кантора 2015 взе ДИГЕСТА КОНСУЛТ - кантора с 20 годишен опит в корпоративния сектор. Актуалните за всички дами центрове и клиники за красота също бяха отличени - в категория Esthetic CLINIC 2015 -КЛИНИКА МЕДИДЕРМА взе приз, а за Esthetic Center 2015 призът бе даден на д-р Емил Бърдаров и Spectro Aesthetics. В категория ЗЕЛЕНИ САЛОНИ 2015 бяха отличени салоните на Стилист Капанов в зелена верига с "Мая" в гр. Бяла и други иновативни салони. Приз взе и коафьорката на звездите Стеляна Младенова в категория BEAUTY & WELLNESS САЛОН 2015 за нейни салон SIN STYLE HAIR Studio.
Призът за МЕЖДУНАРОДНА МАРКА взе носителят на първа НАГРАДА ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ АМЕС 2014 в ПАРИЖ - GOLD COLLAGEN. В категория Моден дизайнер на годината бе отличена завърналата се от най-голямата модно изложение в света - Прет-а-порте Париж МИЛЕНА ВЕЛЬОВА, а Клуб на годината стана Меката на латиното ЛА КУБАНИТА. Журито съвсем заслужено отличи за Събитие на годината концерт-спектакъла "МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ", с който народната певица ПОЛИ ПАСКОВА препълни зала Арена Армеец. Певицата в дует с певеца Христо Косашки закриха церемонията, с голямо българско хоро, а с нея водеха хорото танцьорите от ансамбъл Чинари.
Водещи бяха съорганизатора на събитието Патриция Кирилова и продуцентът-изпълнител Иван Иванов - Айвън.

 
 

Десетокласник победи френски ИТ гуру на финала в конкурса по програмиране CodeIT



 Президентът Росен Плевнелиев и Елена Маринова, Президент на Мусала Софт наградиха победителя в конкурса по програмиране CodeIT – Енчо Мишинев. Десетокласникът от Ямбол
се класира на първото място с максималния брой точки на финала в 15-ти сезон на CodeIT. Така той надмина тазгодишния гост-гуру в програмирането – Паскал Понс от Франция и си тръгна със специалната награда – приключение от Мусала Софт, както и още много подаръци от партньорите на състезанието.
Втори е Тодор Бончев, който бе поздравен от зам. министър-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. На трето място в класирането е Ивайло Странджев, който бе отличен от проф. дтн. инж. Георги Михов, Ректор на Технически Университет – София.
На официалната церемония по награждаването присъстваха партньори на конкурса от неправителствени организации, ИТ Асоциации, представители на бизнеса и образователни институции в България, както и Ксавие Лапер дьо Кабан -  френският посланик в България и патрон на сезон 2014/2015.

Първо място в Академия „Иновация в действие“ спечели проектът - „Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна“



270 млади хора участваха т. г. в отворените бизнес семинари на Академия “Иновация в действие“. Най - много бяха студентите от Нов български университет, СУ „Климент Охридски”, УНСС, ИУ – Варна, ЮЗУ и ВТУ. Интерес бе проявен дори и от студенти в чуждестранни университети от Австрия, Гърция, Италия, Холандия и Швеция.
От тях 10 участника се класираха във финалната десятка със своите иновативни разработки в областите: здравословен живот, рециклиране, отпадъци, сигурност по пътя и др.
Критериите за оценка на проектите са комплексни и включват иновативност, креативност, социална насоченост, практическа приложимост и др.
Н. Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, подчерта:
-Иновациите са неделима част от нашето така динамично развиващо се общество, ето защо за мен е чест отново да бъда част от инициативата „Иновация в действие“. За втори път съм в журито – почетен член съм на академията, с подкрепата на Solvаy Sodi. Прави впечатление, че иновациите винаги са били сърцевината на това, което компанията изповядва, а именно грижата за околната среда. Комбинацията между иновациите, управлението на отпадъците, рециклирането или казано общо грижата за средата около нас са важни проблеми, които трябва непрекъснато да се доразвиват, чрез нови креативни решения. Сътрудничеството е въпрос на ценности, на обща енергия нещата за да се случват. Така, че поздравления за Solvаy, че са поели водещата инициатива в това направление. Днес пред себе си виждам хора с чудесни идеи, които желаят да променят света. Пожелавам им да успеят, защото това е естественият начин да се развиваме във високотехнологичния век, в който живеем.”
Изпълнителният директор на Solvаy Sodi Спирос Номикос, председател на журито сподели:
„На база иновациите се утвърждават и развиват фирмите и компаниите в света. Иновациите са необходими, за да просъществуват и оцелеят в днешния глобален свят.
Учудващ е нарастващият интерес към тази инициатива, която е част от социалната политика на компанията ни. Тази година във второто издание на академията участваха с 50% повече младежи от първата академия. Като компания, ориентирана към устойчивото развитие и иновациите в полза на природата и обществото подкрепяме младите участници в академията и техния поглед към бъдещето. Те са  водени от ентусиазъм за промяна и вложиха получените знания в изключително интересни и иновативни проекти, за което им се възхищавам. Ето защо реших и аз да дам своя личен принос към един от тях, като се ангажирам да консултирам
победителя в конкурса, споделяйки своите опит, знания и виждания с млад човек, чиято цел е да се развива.
Аз се ангажирам да бъда негов ментор, за да направим света по-добър около нас.
В тази връзка искам да споделя, че сме обучили вече 70 млади хора как да развива идеите си. Тъй като вярваме, че младежите са бъдещето и разчитаме на техните свежи идеи, ще отворим следващото издание на Академията и за други компании, които споделят същите ценности като нас. Така ще дадем шанс на още повече млади хора от различни градове в България да се научат как да генерират иновативни идеи и как да ги превръщат в реалност”.
Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” в Solvаy Sodi каза, че сред проектите има такива, които освен своята социална насоченост целят насърчаване на децата не само към участие, но и към по-голяма отговорност в живота.
„Един от проектите е разработване на дизайнерско кошче с пресоващ механизъм за аквапаркове, плажове в страната и други терени. Втори например е многоцветен филц от вълна, а други– платформа за размяна на вещи непотребни за своите собственици, комбиниран туристически фенер/зарядно за телефон захранван от солена вода. Има още и още, но сега просто няма как да изброя всички”, каза още тя.
Официалният гост на събитието Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието поздрави участниците и членовете на журито за техния принос към иновационния образователен процес в България.
По време на официалната церемония бяха обявени и тримата победители.
Проектът на Велика Петрова, за „Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна“, бе отличен с първо място в Академия “Иновация в действие“. А наградата е участие в лятна програма на Училището на Solvаy Sodi по икономика и мениджмънт в Брюксел. Втората награда, магистратура по иновации, предприемачество и финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), бе присъдена на Никол Младенова за проекта -  „Junk Art Contest - Отпадъците във Варна". Третата награда - курс по управление на иновации, организиран от Бизнес институт, отиде при Борислава Иванова за нейната онлайн платформа за размяна на стари или нови вещи.
Петрова, победител в академията чистосърдечно сподели:
„Честно казано не очаквах наградата. Аз съм художник и като човек на изкуството имах други двама фаворити. Но за мен всички 10 финалисти, които сме тук сме победители”.
---
Академия „Иновация в действие” се организира в партньорство с The Business Institute и Havas Worldwide Digital Sofia.
Solvаy Sodi е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за синтетично производство на калцинирана сода с номинален капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. Дружеството е един от най-големите инвеститори в България, осигуряващ 1% от националния износ.

Инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив: Титлата „Европейска столица на културата” е признание за Пловдив


и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа, да станем по-видими и разпознаваеми.
Пловдив бе обявен официално за Европейска столица на културата, заедно с италианския град Матера, на срещата на Съвета на министрите на ЕС в Брюксел.
В състезанието за престижната титла, от българска страна, участваха още София, Варна и Велико Търново.
Градът под тепетата впечатли авторитетното жури (13 български и чуждестранни специалисти) не само с концепцията си "Заедно", която обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България, но и с реалистичен бюджет, оригинални проекти, както и с много силна артистична програма, която ще допринесе за културното развитие на града и региона.
На 22-ри май ще бъде открита и емблематичната атракция на Пловдив – Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина, която след реновацията се очаква да привлича хиляди посетители в града.
Община Пловдив подготвя тържествена програма за 23-и май, с която да отбележи официалното обявяване на града за Европейска столица на културата.