Translate

сряда, 20 май 2015 г.

Първо място в Академия „Иновация в действие“ спечели проектът - „Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна“



270 млади хора участваха т. г. в отворените бизнес семинари на Академия “Иновация в действие“. Най - много бяха студентите от Нов български университет, СУ „Климент Охридски”, УНСС, ИУ – Варна, ЮЗУ и ВТУ. Интерес бе проявен дори и от студенти в чуждестранни университети от Австрия, Гърция, Италия, Холандия и Швеция.
От тях 10 участника се класираха във финалната десятка със своите иновативни разработки в областите: здравословен живот, рециклиране, отпадъци, сигурност по пътя и др.
Критериите за оценка на проектите са комплексни и включват иновативност, креативност, социална насоченост, практическа приложимост и др.
Н. Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, подчерта:
-Иновациите са неделима част от нашето така динамично развиващо се общество, ето защо за мен е чест отново да бъда част от инициативата „Иновация в действие“. За втори път съм в журито – почетен член съм на академията, с подкрепата на Solvаy Sodi. Прави впечатление, че иновациите винаги са били сърцевината на това, което компанията изповядва, а именно грижата за околната среда. Комбинацията между иновациите, управлението на отпадъците, рециклирането или казано общо грижата за средата около нас са важни проблеми, които трябва непрекъснато да се доразвиват, чрез нови креативни решения. Сътрудничеството е въпрос на ценности, на обща енергия нещата за да се случват. Така, че поздравления за Solvаy, че са поели водещата инициатива в това направление. Днес пред себе си виждам хора с чудесни идеи, които желаят да променят света. Пожелавам им да успеят, защото това е естественият начин да се развиваме във високотехнологичния век, в който живеем.”
Изпълнителният директор на Solvаy Sodi Спирос Номикос, председател на журито сподели:
„На база иновациите се утвърждават и развиват фирмите и компаниите в света. Иновациите са необходими, за да просъществуват и оцелеят в днешния глобален свят.
Учудващ е нарастващият интерес към тази инициатива, която е част от социалната политика на компанията ни. Тази година във второто издание на академията участваха с 50% повече младежи от първата академия. Като компания, ориентирана към устойчивото развитие и иновациите в полза на природата и обществото подкрепяме младите участници в академията и техния поглед към бъдещето. Те са  водени от ентусиазъм за промяна и вложиха получените знания в изключително интересни и иновативни проекти, за което им се възхищавам. Ето защо реших и аз да дам своя личен принос към един от тях, като се ангажирам да консултирам
победителя в конкурса, споделяйки своите опит, знания и виждания с млад човек, чиято цел е да се развива.
Аз се ангажирам да бъда негов ментор, за да направим света по-добър около нас.
В тази връзка искам да споделя, че сме обучили вече 70 млади хора как да развива идеите си. Тъй като вярваме, че младежите са бъдещето и разчитаме на техните свежи идеи, ще отворим следващото издание на Академията и за други компании, които споделят същите ценности като нас. Така ще дадем шанс на още повече млади хора от различни градове в България да се научат как да генерират иновативни идеи и как да ги превръщат в реалност”.
Анелия Димова, директор „Човешки ресурси” в Solvаy Sodi каза, че сред проектите има такива, които освен своята социална насоченост целят насърчаване на децата не само към участие, но и към по-голяма отговорност в живота.
„Един от проектите е разработване на дизайнерско кошче с пресоващ механизъм за аквапаркове, плажове в страната и други терени. Втори например е многоцветен филц от вълна, а други– платформа за размяна на вещи непотребни за своите собственици, комбиниран туристически фенер/зарядно за телефон захранван от солена вода. Има още и още, но сега просто няма как да изброя всички”, каза още тя.
Официалният гост на събитието Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието поздрави участниците и членовете на журито за техния принос към иновационния образователен процес в България.
По време на официалната церемония бяха обявени и тримата победители.
Проектът на Велика Петрова, за „Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна“, бе отличен с първо място в Академия “Иновация в действие“. А наградата е участие в лятна програма на Училището на Solvаy Sodi по икономика и мениджмънт в Брюксел. Втората награда, магистратура по иновации, предприемачество и финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), бе присъдена на Никол Младенова за проекта -  „Junk Art Contest - Отпадъците във Варна". Третата награда - курс по управление на иновации, организиран от Бизнес институт, отиде при Борислава Иванова за нейната онлайн платформа за размяна на стари или нови вещи.
Петрова, победител в академията чистосърдечно сподели:
„Честно казано не очаквах наградата. Аз съм художник и като човек на изкуството имах други двама фаворити. Но за мен всички 10 финалисти, които сме тук сме победители”.
---
Академия „Иновация в действие” се организира в партньорство с The Business Institute и Havas Worldwide Digital Sofia.
Solvаy Sodi е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за синтетично производство на калцинирана сода с номинален капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. Дружеството е един от най-големите инвеститори в България, осигуряващ 1% от националния износ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар