Translate

четвъртък, 21 май 2015 г.

ВАС отмени методиката за определяне на лимитите и заплащането за болниците



с мотив, че тя затруднява и отлага оказването на медицинска помощ и може да доведе до вреди за пациентите. Определянето на стойностите в рамките на бюджета на НЗОК за болнична
помощ ще доведе до незаплащане на определени дейности, извършени от лечебните заведения, и това би довело до настъпване на имуществени вреди за тях, се казва още в решението. Съдът приема за основателно мнението на жалбоподателите, че лимитирането на дейността на здравните заведения ще ограничи правото на пациента да се ползва от предпочитана от него болнична помощ в определено лечебно заведение.
По думите на Мая Манолова, народен представител от БСП, само за един месец действие методиката е успяла да остави болни без лекарства и онкоболни без терапия, а неясната ситуация в момента може да предизвика хаос в здравеопазването. Според нея реформата на здравния министър се е провалила, след като дори депутати от ГЕРБ бламират решенията му в здравната комисия.
Д-р Москов реплекира, че досега методиката за финансиране на болниците не е причинила вреда, не е увредила или накърнила интересите на пациентите и възможността им да се лекуват, където са избрали.
Междувременно д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници, обяви, че лечебните заведения ще водят съдебни дела срещу НЗОК за всяка извършена, но неразплатена от касата дейност.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов безапелационно отсече:”Лечебните заведения не трябва да се "радват", тъй като лимитите остават.
От МС, здравното и финансовото министерство ще обжалват решението на ВАС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар