Translate

четвъртък, 21 май 2015 г.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: Нямам съмнение, че зад реформата стои твърдо парламентарно мнозинство



"Пациентът трябва да спре да е футболна топка, която болниците си прехвърлят, за да може да получи цялостно и пълноценно лечение с ясен график какво му предстои и да премине по ясно
начертан път. Това е целта на сливането на онкоцентровете и центровете за психично здраве и кожно-венерическите центрове с многопрофилните болници по места. Сега диспансерите са съсредоточени върху химиотерапията и изписването на скъпи медикаменти, което е печеливша дейност с ниски разходи, а целта е пациентът да получава пълен набор от услуги. Затова и болниците, занимаващи се с онкология, занапред ще бъдат задължени да осигуряват и "палиативни грижи". Ако лечебното заведение не може да гарантира всичко това то просто няма да може да работи онкология, заяви д-р -Москов. Според него сега има "феодализация на отделен епизод от лечението".
Той съобщи, че планира да бъде реимбурсирана терапия за всички значими заболявания като се поеме естествено най-евтината. Опаковките на скъпоструващите лекарства (ще имат специален баркод) и ампулите, които се използват в болниците ще се съхраняват в прозрачни пликове по 10 бр. Те ще се предават на здравните инспектори на РЗИ, които ще ги броят. Целта е да се пресекат злоупотребите и нелегалната им продажба в ЕС. Целта е проследяване от склада до пациента и по-лесното преброяване на опаковки и флакони най-вече в онкологията. Правилата ще важат за всички лечебни заведения работещи с НЗОК, независимо от вида на собствеността им. Планира се и въвеждане на специален софтуер (пилотно ще стартира до два месеца, а трябва да бъде въведен в болниците до края на годината), чрез който директорите в реално време ще следят за болниците си - складовата наличност и движението на медикаменти и консумативи: налични в складовете и аптеките, кой лекар ги е предписал и дали те са достигнали до пациента. В МЗ по всяка вероятност ще има пък оторизирани служители, които ще следят болничните разходи в реално време. При установяване на сериозни нарушения на финансовата дисциплина ще сменям директори, докато не се въведе контрол, подчерта здравният министър. Той съобщи още, че е добавил нова клауза в договорите на болничните директори според която не трябва да позволяват задълженията им да нарастват.
До септември ще има изработени препоръки за лекарствена политика, които ще трябва да се спазват от болниците. Софтуерът ще е част от цялостна система на наблюдение на разходите за болниците изобщо - както на конкретните позиции, така и на средните постигнати цени на лечение, съобщи зам. министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар