Translate

събота, 19 ноември 2016 г.

Хасан Адемов към Москов: Г-н министър, трябва да си посипете главата с пепел



"НЗОК на практика е фалирала, затова г-н министър, трябва да си посипете главата с пепел за
поведението си, защото вместо здрава финансова система в здравеопазването, оставяте хаос". Това заяви днес д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и бивш социален министър, по време на обсъждането на бюджета на НЗОК за 2017 г. в присъствието на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, предаде репортер на БГНЕС. Какво ще се случи, ако този бюджет не бъде приет, запита Адемов.
Важно е да се търси онова съгласие, след което българските граждани да получат реални и качествени здравни грижи, смята той. Дали предлаганите мерки в бюджета са ефективни - твърди се, че бюджетът се приема с балансирано бюджетно салдо. 50 млн. от него за тази години са прехвърлени като разходи за следващата, даде той пример. Има и надлимитни дейности, част от които са в съдебна фаза и ще бъдат в тежест на системата, каза той. Как може да се реформира тази система? Търсенето на надпартиен консенсус трябва да бъде реализиран, можем да се поучим от онези европейски модели, които са дали резултат. Д-р Москов въведе свръхцентрализацията и свръхрегулацията в здравеопазването и който може да превъзмогне това, ще бъде успешен министър, смята Адемов. Не е възможно като нестинарка да ходиш по здравните закони и да постигнеш добър ефект, това ще доведе до загуба на доверие. Трябва да се търси демонополизация, консенсус и се надявам, че все някога това ще се случи, посочи депутатът от ДПС. В този бюджет няма нови политики, пациентите ще дават все повече пари от собствения си джоб за здраве, 60% от българите смятат, че в здравеопазването има корупция, в него се вижда липсата на контрол. Това мнение изрази от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява Българи д-р Емил Райнов. Този бюджет не може да гарантира работата на НЗОК . През изминалите две години в сектора на здравеопазването не се е случило нищо добро, това са загубени години, продължи той. Дълговете на болниците растат, а касата е на пряко, ръчно управление от министъра на здравеопазването, подчерта д-р Райнов. Според него хората са третирани като престъпници с въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците. А вносът на неразрешени, нелегално произведени, ваксини също предизвика допълнително напрежение. Хората днес си отдъхнаха от експеримента „Москов”, каза той. Няма да подкрепим бюджета на НЗОК за 2017 г., а между първо и второ четене няма да внасяме предложения - отговорността е ваша, заключи д-р Емил Райнов, обръщайки се към вносителите на законопроекта. Касата е обществена, отговори му Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ. Нашето общество се развива икономически, но здравеопазването е консервативна система, продължи той. Трябва да се постигне консенсус в тази сфера, тъй като тя се използва политически, особено в предизборни кампании. В момента, бягайки от отговорността да подкрепите бюджета, ние не можем да оставим българските граждани в риск, да ги оставим без бюджет, смята Иванов. Бюджетът на НЗОК за 2017 г. не е нищо ново под слънцето - лекарите и медицинският персонал продължават да не са доволни от тази система, политическите лидери и народните представители също не са доволни - философията на здравната система в България е сбъркана. Това заяви по време на обсъждането депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих. Според него тази здравна система вече не работи, не може да обслужва нуждите и предизвикателствата в здравеопазването. 


petel.bg 

Депутатите одобриха на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2017 г.


Парламентът прие законопроектите за бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г. на първо четене. 
За бюджета на НЗОК гласуваха 98 народни представители, „против" - 51-предимно от БСП и ДПС и „въздържал се" - 5. Приходите и трансферите са в размер на 3 452 816 000 лв. Заложените разходи са 3 452 816 000 лв. През следващата година за НЗОК са планирани 247,7 млн. лв. повече спрямо 2016 г.За 2017 г. се увеличават парите за ПИМП,СИМП,МДД, лекарствени продукти и др.
Разчетените средства са при  здравноосигурителна вноска в размер на 8%, като прогнозният брой на здравно-осигурителното население за страната е около 6,2 млн. души. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравно-осигуреното лице за 2017 г. е 60:40.
„За" законопроекта за бюджета на ДОО за 2017 г. гласуваха 77 депутати, „против" - 37, а 19 народни представители се въздържаха. Планира се да се увеличи размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" с един процентов пункт - 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г., и на 13,8% за лицата, родени след 31 декември 1959 г. За следващата година се запазва размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица -2600 лв.

Готвят обвинение на Москов за ваксините


Прокуратура та подготвя обвинение на здравния министър в оставка Петър Москов заради скандала с ваксините, получени от Турция. Той трябва да се яви в столичното следствие в понеделник, съобщиха близки до разследването. По делото вече има един обвинен и това е Росен Алексиев от фирмата за производство на ваксини „Бул Био".Разследването за бара на ваксини между България и Турция е от началото на 2016 г. През 2015 г. страната ни получи 100 хил. дози ваксина „Пентаксим" срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца като дарение. В добавка и ваксина „Еувакс В" срещу хепатит В, която не е позволена у нас. България пък се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза. 

В.24 часа"

Д-р Болтаджиев за Фрог: На пух и прах стана бюджетът на Москов



Всички народни представители в Здравната комисия в парламента и лекари, които присъстваха на обсъждане на бюджета по здравеопазване за 2017 г., се обявиха срещу
лимитите. Те са безмислени след като има пръстов отпечатък. Обявиха се и срещу параграф 11 – за принудителното прекратяване на договора с НЗОК . Става дума за промяната на Административно процесуалния кодекс, тъй като при обжалване на отнет договор от Касата, не спира изпълнението. Ако Касата прекрати един договор например на болница, се започват съдебни дела. Това обясни пред Фрог нюз д-р Николай Болтаджиев от МБАЛ ”Света Богородица”. Делата могат да траят с години и болницата за кратко време ще фалира. Това е противоконституционно, тъй като в Конституцията е залегнала презумцията за невинност до доказване на вина. В нашия случай е обратното – по презумция има вина до доказване на невинност. Освен това това дава широко поле за корупционни схеми – само двама проверяващи от Касата ще могат да ликвидират, която и болница пожелаят. Дори и да няма причина за прекратяване на договора, тези служители ще измислят. Когато болницата спечели делото, нея вече няма да я има. Излиза, че обикновените служители ще могат да разпределят и да ликвидират всяка една болница в България по неясни критерии Ще се получи следното: Министерството издава лиценз, а един служител на Касата ще я фалира. Д-р Дариткова разби бюджета на пух и прах. Анализира го в детайли – оказа се, че има в цифрите проблеми, неточни препратки към закони, членове, наредби и т.н. Има проблеми с мотивациите и много правописни грешки. Като обобщение може да се каже, че бюджетът на Москов е нескопосано написан и всички бяха единодушни в това.


frognews.bg 

Москов остави фалирала Здравна каса



"Де факто Здравната каса е фалирала. 500 млн. са задълженията на болниците, 190 млн. са
задълженията на касата към чужди европейски здравни каси, 90 млн. тази година са прехвърлени към бюджета за следващата година като разходи за лекарства ", заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов. Задължителните отстъпки за лекарствата, които тази година са около 85 млн. лв. пък не са отразени в бюджета. А д-р Емил Райнов от БСП каза, че "с предвидените 247 млн. лв. повече за 2017 г. се опитват да запушат дупка, която минава 400 млн. лева". "Липсват политиките липсват резултатите от тези средства, които се дават. Исках да видя политиките за изнасянето на болничната помощ навън, за да се разшири достъпа на хората", посочи още той. Стойчо Кацаров, който е бивш здравен зам.-министър и основател на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира пред 19’, че „проблемите в здравеопазването са от години и на тази система й липсват няколко милиарда”. А Мими Виткова – Петкова, която е бивш здравен министър от кабинета Виденов, а сега директор на здравноосигурителен фонд каза, че допълнителните пари, които са предвидени за здраве в Бюджет 2017 са изхарчени още през тази година. Междувременно стана ясно, че поредната реформа от кабинета Борисов 2 няма да се състои. Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да се случи и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент. "Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което подаде оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който вече е бивш", обяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Медиапул.


19min.bg 

Италианската актриса Орнела Мути се премести в Москва



следвайки любимия си, съобщи руската версия на списание Hello.
Тристайният апартамент на актриса се намира в центъра на столицата недалеч от храма на Христос Спасителя. Тя призна, че е влюбена в руснак, но не разкри името му, пише БГНЕС.
В миналото Мути неведнъж е посещавала Русия. Руският актьор Александър Рева, в чийто клип тя се беше снимала, съобщи, че актрисата подготвя документи за получаване на руско гражданство. В същото време президентският говорител Дмитрий Песков зави, че тя не се обръщала към президентството за получаването на такова гражданство.

Тази есен ежегодната еко инициатива „Моят зелен град“ осинови своята първа гора



и ще се грижи за нея през следващите четири години. Тя се състои от 1 050 млади яворови дръвчета, разположени на територия от 3 дка, по пътя на Алея на билките в ПП „Витоша“. С
инициативата, „Моят зелен град“ цели да продължи да допринася все повече за околната среда и за увеличаването и опазването на горския фонд на страната ни.
„Моят зелен град“ се организира за девета поредна година, като в рамките на прояватапрез 2016 г. бяха засадени общо 450 дървета - 350 от тях станаха част от втората гора на „Моят зелен град", която вече расте в местност „Офелиите“ в ПП „Витоша“, а още 100 дървета намериха своя дом във Враца, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Търговище. Така, след като през 2015 г. първата гора, засадена в рамките на инициативата стана факт в Банкя, през 2016 г. горите, за чието отглеждане еко-кампанията ще се грижи стават три.
Тази година, през месеците септември и октомври, над 1 800 служители от Системата на Кока-Кола в България и доброволци от 16 български града организираха активности по залесяване, почистване, реновиране и облагородяване на местно ниво под мотото „Бъди зелен, не само за ден“.
Основни партньори на тазгодишната еко кампания са Дирекцията на Природен парк „Витоша“ – организатор на десетки доброволчески акции на територията на парка и Югозападното държавно предприятие, благодарение на което, беше реализирано осиновяването на гората. „Югозападното държавно предприятие има традиции в провеждането на различни доброволчески инициативи на неправителствени организации и компании, които допринасят за една по-зелена България. Подкрепяме всяко начинание, свързано със залесяване и облагородяване на околната среда и искаме специално да благодарим на организаторите на тази прекрасна и полезна инициатива“, каза инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

МЗ доставя медицинска апаратура в 34 лечебни заведения в страната



в изпълнение на проект „Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и
Норвежкия финансов механизъм 2009–2014, като бенефициент по Програма БГ 07 “Инициативи за обществено здраве”.
Основната цел на проекта е да допринесе за намаляване на броя на децата с вродени заболявания и намаляване на детската смъртност в страната. Специфичните цели са свързани с подобряване на качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи чрез модернизация на отделенията по неонатология във всички 28 области в страната и подобряване на познанията и уменията на специалистите по акушерство и гинекология в областта на пренаталната диагностика и феталната морфология. Общата стойност на проекта е 6 531 400 евро (12 774 308.06 лева), а крайният срок - 30 април 2017 г.
В изпълнение на проекта се предвижда закупуването на високотехнологична апаратура за неонатологичните отделения и отделенията по акушерство и гинекология в 34 лечебни заведения във всички 28 области в страната. Общият брой на апаратите, които предстои да бъдат доставени е над 430. Към момента е започнал процесът на доставка на медицинска апаратура за механична вентилация за новородени и недоносени деца, вкл. и недоносени деца с екстремно ниско тегло, апарати за осигуряване на постоянно положително налягане в дихателните пътища на новородени и недоносени деца, рентгенови преносими апарати и мобилни ултразвукови апарати.
До края на срока за изпълнение на проекта предстои да бъдат доставени още различни видове кувиози за специални грижи за новородени, за интензивни грижи за новородени и недоносени деца с екстремно ниско тегло, както и транспортни инкубатори с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородени деца. Ще бъде доставена, също така, и ултразвукова апаратура 2D и 3D, лампи за фототерапия и интензивна фототерапия на новородени, инфузионни помпи, дефибрилатори, ЕКГ апарати, апарати за церебрално функционално мониториране, апарати за инхалаторно приложение на азотен окис, апарати за контролирана церебрална хипотермия и др.
Основна дейност от проекта е и обучението по фетална морфология на над 100 медицински специалисти от цялата страна
Изпълнението на проекта ще подобри качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи във всяка от 28-те области в страната като се модернизират отделенията по неонатология и се намалят съществуващите регионални различия.

За първи път на българската сцена - Moscow City Ballet представя – Ромео и Жулиета



И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета

Ромео и Жулиета” е една от най-интригуващите балетни постановки, смятана днес за част от съкровищницата на класическия балет. Драматичният спектакъл, разказващ най-известната
любовна история на всички времена, ще бъде представен на българска сцена от известната руска балетна трупа „Московският сити балет”.
Ценителите на балетното изкуство у нас, ще могат да видят уникалният спектакъл на 24-ти ноември в София в зала 1 на НДК, на 26-ти ноември във Варна в Дворецът на културата и спорта и на 27- ноември в Бургас в Държавната Опера. Билетите варират от 30лв. до 90лв. и могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM.
Премиерата на балета, поставен за пръв път от Леонид Лавровски, с Галина Уланова в ролята на Жулиета, се е състояла в Санкт Петербург, на 11 януари 1940 година, на сцената на Маринския театър.
Музиката е на Сергей Прокофиев, която по художествената си стойност и силата на емоционално въздействие не отстъпва на Шекспировата трагедия. „Московският сити балет” ще представи постановката за първи път в България. Над петдесет балетисти ще разказват, чрез необичайна комбинация от спиращи дъха хореографии, ослепителни костюми и впечатляващи танци, за фаталната обреченост на любовта и невъзможността тя да се реализира в света на враждуващите фамилии.
Автор на хореографията и постановката е Виктор Смирнов-Голованов, бивш солист на Болшой балет и създател на Московския сити балет. В главните роли ще се превъплътят някои от известните руски балетни артисти - Талгат Коджабаев, Лилия Орекхова, Андрей Журавлев, Анна Ижанова и Юлия Журавлева. Действието се развива в тринадесет сцени, под съпровода на музиката на един от най-великите композитори на 20 век. Сергей Прокофиев

За първи път у нас „МАРС отблизо“ - интерактивна изложба на National Geographic



Изложбата ще отведе посетителите си на милиони километри от Земята, разказвайки им вълнуващия план за колонизирането на Червената планета през 2033 година

„МАРС“ е глобалното събитие, с което National Geographic поставя ново начало в 128-годишната си история, като обявява ребрандирането на всички медийни платформи и на организацията с
нестопанска цел – National Geographic Society. Промяната обхваща визията на канала в 171 държави, списанията, сайта nationalgeographic.com, всички социални и дигитални канали и т.н.
„Новото послание на National Geographic e Further, което на български означава - напред, по-далечe, отвъд възможното. Сигурни сме, че нашите зрители ще намерят най-добрия превод за себе си. Further отразява целите ни да бъдем водеща дестинация за висококачествено съдържание в областта на науката, грижата за природата и откривателството и улавя стремежите на аудиторията на National Geographic и на хилядите ни съмишленици – изследователи, фотографи, продуценти, експерти, работещи за Nat Geo“, коментира Милена Филчева, маркетинг и PR директор на FOX Networks Group за Балканите.
По думите и ежегодно 20% от печалбата на всички бизнеси под бранда National Geographic ще се инвестират в научни проекти и образование.
Интерактивната изложба e част от глобалния проект на National Geographic, който включва телевизионната поредица „МАРС”, ексклузивно съдържание за Марс в ноемврийските издания на списанията National Geographic и National Geographic Kids, работилници за деца в детски научен център „Музейко“.
Пътуващата изложба на National Geographic Museum – “МАРС отблизо” предлага любопитни и малко известни факти за Червената планета. Посетителите ще могат да разберат докъде е стигнало човечеството по пътя към Марс и да усетят как биха се чувствали, когато кацнат там.
В рамките на изложбата за първи път у нас е представен анти-гравитационен тренажор, разработка на НАСА. До 21-ви ноември посетителите могат да тестват машината и да изпитат това, което биха усетили, ако се движат по повърхността на Марс. Тренажорът създава
налягане, което кара човек да усеща едва 20% от теглото си в максимален режим на работа.
С помощта на очила за виртуална реалност и специално разработено видео съдържание Марианската разходка става още по-реална.
Сред уникалните експонати са българската разработка на космическата апаратура „Люлин-МО“ за измерване на параметрите на йонизиращата космическа радиация по пътя до Марс и мостри на български лиофилизирани (космически) храни, предоставени от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН).
„Марс интригува човечеството от дълго време. Едва днес обаче технологиите реално започват да настигат желанието на хората да посети и трайно да засели Червената планета“, каза Тихомир Димитров, лектор в Детски научен център Музейко.
При откриването на интерактивната изложба Райчо Райчев, създател на програмата „Космически предизвикателства“ и на компания, разработваща ново поколение наносателити, представи няколко от последните мисии до Марс.
Изложбата „МАРС отблизо” е позиционирана в Paradise Center, етаж +1, до 2 декември.
Всеки уикенд от 12 ноември до 18 декември в Музейко пък ще се провежда Работилница МАРС“ за деца на възраст между 6 и 12 години. Заниманията са в групи по 15 деца и са всяка събота и неделя от 11:00 ч. до 12:30 ч. в Creativity Studio на 3 етаж в основната сграда на Музейко. Всички деца, които се включат, получават специален „МАРС паспорт“ и имат шанс да спечелят страхотни награди от National Geographic.

Мултимедийният спектакъл “ОТБОРЪТ” – Бенефис на Златните момичета 2010 – 2016 изправи на крака 12600 души публика в зала „Арена Армеец София“



той показа пред публика състезателките от отбора – Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова, Християна Тодорова,
Любомира Казанова, Катрин Велкова и Елена Тодоровa, техните ментори, както и целия екип, на който се дължат успехите им през последните 7 години, в невиждана от публиката до момента светлина. Самият спектакъл бе старателно подготвян в продължение на месеци и повече от 50 специалисти, които работиха върху цялостната концепция, режисура, визуални и мултимедийни ефекти, за да се създаде перфектната комбинация между шоу и спорт. Един от най-обичаните певци у нас – Графа, откри вечерта, като изпя някои от големите си хитове, след което поздрави Националния отбор по художествена гимнастика и даде начало на спектакъла. Спортните легенди Йордан Йовчев и Владимир Николов също изразиха подкрепата си към отбора и българския спорт, като лично се появиха на сцената на бенефиса.
Една от големите изненади на вечерта бе появата на Цвети Стоянова, която лично излезе от ложата си, за да поздрави публиката, която се изправи на крака и дълго аплодира Златното момиче.
Всяка от съотборничките на Цвети бе представена в индивидуална светлина и хореография и всяка състезателка беше посрещната и изпратeна oт публиката с бурни аплодисменти. В спектакъла бяха представени официално и новите надежди на Националния ансамбъл по художествена гимнастика, които поеха щафетата от своите предшественици в символичен танц като кулминация на спектакъла.
Специално за бенефиса хореографите Маргарита Будинова и Елица Павликенова създадоха уникални съчетания, които изненадaха публиката със съчетание на класически елементи от художествената гимнастика и танцови стъпки. Теренът на сцената бе превърнат в огромен мултимедиен екран и всяко едно от момичетата беше поставено в собствена мултимедийна среда. Типичното за този спорт бяло осветление бе заменено с нетрадиционно в допълнение със стилизирани видео материали, които да представят изграждането на отбора от самото му създаване и пътят към големия успех.
Преди началото на бенефиса генералният спонсор на отбора Петрол връчи своите специални отличия на състезателките на Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова, Любомира Казанова и техните ментори г-жа Илиана Раева и г-жа Ина Ананиева, като израз на благодарност и признателност за всички постижения и поводи за гордост, които ансамбълът е извоювал.

Стартира онлайн кампанията #МръдниСиПръста



Започва Европейската седмица за изследване за ХИВ и вирусен хепатит, която тази година ще се проведе между 18 и 25 ноември. Доказала се като успешна инициатива първоначално само
за ХИВ, през последните две години тя се фокусира и върху вирусните хепатити, за които обществото е все още слабо информирано.
Ето защо, Сдружение „ХепАктив“ и Сдружение „Здраве без граници“ призовават хората да се изследват за хепатит С с нетрадиционната онлайн кампания #МръдниСиПръста.
Правилата са прости – първо, всеки желаещ трябва да дойде до Центъра за сексуално здраве (гр.София, ул. Цар Самуил 111), за да си направи безплатен, бърз и анонимен тест за хепатит С. След това, избира един от стикерите, изработени специално за кампанията, и го залепя върху лепенката на пръста, от който му е взета кръв. На финала трябва да си направи снимка и да я публикува във фейсбук с #МръдниСиПръста и предизвикателство към трима свои приятели да се изследват. Защо този слоган? Give the finger to hepatitis C“, означава освен буквалното „да дадеш пръст за изследване“, и по-значимото „Да разкараш хепатит С“. Според Световната здравна организация хепатит С трябва да бъде елиминиран до 2030 г. За съжаление у нас нивото на диагностика е много ниско и се счита, че около 107 000 души са носители на вируса без да знаят. Той протича почти без симптоми и ако не се лекува адекватно и навреме, се стига до фатални последици.
Това може да се промени, ако обществото бъде постоянно информирано и подтиквано да се изследва.
„Център за сексуално здраве“ предлага целогодишно безплатни изследвания за хепатит С и ХИВ, с работно време понеделник и четвъртък 8.30-13.30 и вторник и сряда 13.00-17.00 часа. По време на кампанията, ще работи и извънредно на:
18.11.2016 13:00 - 17:00 часа
19.11.2016 12:00 - 16:00 часа
20.11.2016 12:00 - 16:00 часа
25.11.2016 13:00 - 17:00 часа
----------
Сдружение „ХепАктив” е създадено през 2009 г. от група пациенти и техните близки. Целта им е да повишат информираността на обществото относно хепатита като социално значимо заболяване, както и да окажат съдействие и емоционална подкрепа на всеки нуждаещ се.
Сдружение „Здраве без граници” е основано през 2004 г. от българския екип, работил за международната хуманитарна организация „Лекари без граници”. В основания от тях „Център за сексуално здраве” се предлагат комплексни услуги в областта на ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции.

LG представи новата VRF климатична система – MultiV 5



Това е последния модел от серията Multi V, който е наследник на позната и много успешна 4-та серия (Variable Refrigerant Flow) VRF на компанията. VRF решението предлага водещи в
индустрията показатели за енергийна ефективност, намалявайки разходите на електричество и увеличавайки комфорта. Системата MultiV 5 е оборудвана с иновативен Dual Sensing контрол, който чрез постоянно наблюдение едновременно на температурата и влажността, ефективно контролира охлаждането или отоплението.
Подобрената конструкция на ултимативния инверторен компресор на LG, благодарение на своите иновативни технологии и материали, повишава в пъти производителността и осигурява надеждна работа и удължен експлоатационен период. Това прави системата MULTI V 5 мощно и ефективно решение за климатизация.
„Изключително сме горди да представим последното поколение високо технологична VRF система, Multi V 5, която ще надмине очакванията и покрие напълно високите изисквания на нашите взискателни клиенти.”, каза Петър Митев, B2B регионален мениджър климатична техника и енергийни решения за България и Македония в LG Electronics.
Изключителната VRF система предлага на потребителите несравнима енергийна ефективност и недостижими показатели, в сравнение с конкурентни продукти. Като водещ продукт в индустрията, Multi V 5 създава нови стандарти и отлични възможности за намаляване на оперативните разходи при максимален комфорт.Системата Multi V 5 е още един чудесен пример за ангажираността на LG да произвежда високоефективни, енергоспестяващи продукти използвайки иновативни технологии.

МЗ да поднови усилията за контрол над тютюнопушенето



Изявление на гражданска инициатива „България без дим“ до гражданите и медиите:


По повод Международен ден без тютюнев дим и по повод приетата оставка на правителството апелираме към политическите сили, новоизбрания и действащ президент, да възстановят
отговорните действия на българската държава за ограничаване на тютюнопушенето.  Лидер в развитието и прилагането на политиките на държавата за ограничаване на тютюнопушенето е Министерство на здравеопазването. Очакваме следващите министри на този пост, в служебни и редовни кабинети, независимо от политическата им принадлежност,  да подновят и активизират тези усилия на държавата, с участието и дейната подкрепа на министър-председателите и всички останали членове на изпълнителната власт.
За съжаление по време на мандата на досегашния министър д-р Петър Москов, противодействието на държавата срещу тютюнопушенето бе практически парализирано, в нарушение на националните, европейски и международни правни изисквания. Чрез свеждане на капацитета на регионалните здравни инспекции и недопускане на други контролни органи, контролът над спазването на приетата през 2012 г. забрана за тютюнопушене на закрити обществени места бе сведен до минимум.   Така се стигна до видимо отстъпление от вече постигнати резултати по отношение на спазването на забраната и тютюневия дим масово се появи на места, откъдето беше изчезнал.
На този фон, през месец юни 2016 г. в отговор на депутатско питане, здравният министър Петър Москов успокои Народното събрание, че е сформирана работна група за промяна на закона в областта на забраната за тютюнопушене. Но вратите на ведомството бяха затръшнати за каквото и да било партньорство с гражданското общество, а опитът да получим информация за действията на групата по реда на Закона за достъп до обществена информация подсказва, че всъщност такава група изобщо не е сформирана. Сдружение „България без дим“ обжалва отказът на МЗ да предостави исканата информация и ще я оповести при първа възможност.
Като гражданска инициатива и основоположник на обществената коалиция „За живот без тютюнев дим“ от 2010 г. сме търсили и осъществявали успешно сътрудничество с министри и представители на ръководствата на всички политически сили. Приетата вчера оставка на Министерския съвет им дава възможност да възобновят отговорните действия на държавата за ограничаване на зависимостта от тютюнопушенето и тежките щети за здравето и благополучието на българските граждани, които нанася то.
Очакваме министрите на здравеопазването в служебния кабинет, както и в кабинетите, излъчени от следващия парламент,  да приемат контрола върху забраната за тютюнопушенето на обществени места за първостепенен приоритет. Нещо повече, очакваме политическите лидери и демократически представители на българските граждани, да положат всички необходими усилия за прецизиране, прилагане и спазване на нормите за ограничаване на тютюнопушенето и намаляване на вмешателството на тютюневата индустрия.  Имаме готовност още в първите дни на следващото Народно събрание да внесем подготвени промени в законите, които да направят по-лесна и ефективна борбата срещу тютюневата зависимост.

Д-р Маша Гавраилова, председател, сдружение „България без дим“


Луис Басат идва в България за серия от културни и образователни събития



Проектът “Луис Басат и креативността” включва изложба на съвременно каталунско изкуство в Националната галерия, книга и лекция за креативността

Eдна от най-великите творчески личности на нашето съвремие Луис Басат идва в България в края на ноември по покана на Фондация Фотофабрика, за да представи серия от културни и
образователни събития, обединени в проектa “Луис Басат и креативността”. Проектът се осъществява в партньорство с Ogilvy Group Bulgaria и представя житейския път, творчество и успехите на една от големите фигури на съвременния европейски хоризонт. Животът на Луис Басат е синтез на опита, естетиката, културата и рекламата, а проектът, посветен на него, обединява три различни жанра на съвременната култура - изложба, книга и лекция за креативността. Обединяващата личност е човекът, ръководил най-големите рекламни и PR кампании в Испания и Латинска Америка - Луис Басат.
Родът на Луис Басат тръгва от Шумен. През 1912 семейството се мести в Истанбул, минава през Корфу, и се установява в Барселона. Именно Луис Басат е човекът с български корен, който застава начело на екипа, ръководил церемониите за Олимпийските игри в Барселона.Той е доскорошeн президент на групата “Басат Огилви Иберия” и нейн творчески директор за Европа, основател на Института за творческо развитие “Басат Огилви”, носител на над 400 отличия в областта на рекламата и номиниран за най-влиятелен рекламист на 20 век. Луис Басат е доктор хонорис кауза на Европейския университет в Мадрид, ревностен фен на футболен клуб “Барселона” и един от кандидат-президентите на клуба.
Луис и Кармен Басат създават една от най-богатите колекции на съвременно изкуство в Каталуния, събирана в продължение на 48 години. Koлекцията съдържа над 3000 оригинала, сред които има произведения на автори като Чиида, Мирó, Тàпиес, Домингес, Агилар, Клавé, Гиноварт и др. За първи път част от тази колекция ще бъде показана извън Испания - в  КВАДРАТ 500 на Националната галерия от 29 ноември 2016 до 15 януари 2017.
За първи път лектор от такава класа в областта на рекламата ще изнесе лекция в България на тема “Креативността”, на която могат да присъстват студенти, рекламисти, визуалисти, дизайнери, режисьори, журналисти и медиатори. По време на лекцията - 30 ноември в Аулата на Софийски университет, ще бъде представена и книгата на Басат “Креативността”, която излиза на българския книжен пазар от издателство Colibri.
Проектът се осъществява с подкрепата на ДКИ към МВнР, Министерството на културата, Столична община, Испанското посолство и институт Сервантес.

Европейска седмица за изследване за ХИВ и Хепатит



Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит (15-28 ноември) се отбелязва за четвърта поредна година в Европа и в България. Инициативата цели да помогне на повече
хора да узнаят своя ХИВ и хепатитен статус и да напомни, че периодичните изследвания за ХИВ и хепатит са единственият сигурен начин за елиминиране на късната диагностика на заболяванията, а по този начин могат да гарантират и по-ранно започване на лечение.
Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН и хепатит C ще могат да си направят всички желаещи в София от 18 до 25 ноември, на адрес ул. Цар Самуил 111, при следния график: 18.11.2016 /петък/ 13:00-17:00 ч.; събота: 12:00-16:00 ч.; неделя: 12:00-16:00 ч.; понеделник: 8.30-13.30 ч.; вторник: 13:00-17:00 ч.; сряда: 13:00-17:00 ч.; четвъртък: 8.30-13.30 ч.; петък: 13:00-17:00 часа.
Във Варна изследванията ще се провеждат в Регионална здравна инспекция, ет. 5, кабинет 501 от 21 до 25 ноември, следния график: понеделник, сряда и петък от 9:00 до 16:00  (обедна почивка от 12:00 до 12:30) и вторник и четвъртък от 9:00 до 12:00.

В рамките на кампанията ще се проведат медийни събития и скринингови изследвания за ХИВ/СПИН в още четири града от страната – Пловдив, Плевен, Стара Загора и Благоевград, а на 9 декември в София ще се проведе експертна среща с лекари от цялата страна, работещи с пациенти, страдащи от ХИВ/СПИН.
Изследванията за ХИВ/СПИН и хепатит се провеждат с капка кръв от пръста или със слюнка, а резултатите излизат до 15 минути след пробовземането.
-----------------
Факти за ХИВ/СПИН
В световен мащаб 36.7 милиона души живеят с ХИВ
Към декември 2015 г. – 17 млн. ХИВ-позитивни имат достъп до антиретровирусно лечение. За сравнение през 2010 г. едва 7.5 млн. души са имали достъп до терапия.
Към 2015 година – смъртните случаи, причинени от ХИВ са с 45% по-малко в сравнение с 2005 г.
Един от трима ХИВ-позитивни не знае за своето състояние.
Над 50% от всички ХИВ-позитивни лица са разбрали късно за своя статус..
Напредъкът в лечението на ХИВ/СПИН през последните 30 години превърна диагнозата от смъртна присъда в контролирано хронично състояние.
Късната диагностика обаче може да доведе до:
Повишаване на смъртността;
Повишаване на заболеваемостта;
Повишаване на разходите за здравната система.
Разпространение на ХИВ в Европа и България
2.5 милиона души живеят с ХИВ в Европейския регион на Световната здравна организация;
В България, по данни на Министерство на здравеопазването, хората живеещи с ХИВ/СПИН са 2 383 души, като над 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в страната са се инфектирани по сексуален път;
В последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените.
Лечение на ХИВ/СПИН
Съвременните постижения в лечението на ХИВ/СПИН могат да осигурят на хората, живеещи с вируса, добър живот за дълго време, стига да са били диагностицирани рано.
Доскорошната философия на лечението срещу СПИН беше то да започне при достигане на определени стойности на наситеност на вируса в организма, поради което десетки пациенти у нас трябваше да чакат месеци, за да отговорят на критериите.
През юни 2016 година Министерство на здравеопазването прие ново Методическо указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция и вече всеки диагностициран може да започне своето лечение. По този начин се подобрява качеството на живот и се предотвратява разпространението на инфекцията.
Диагностика
Късната диагностика води до повишаване на разпространението на ХИВ/СПИН, повишаване на смъртността и повишаване на разходите за здравната система.
Много от хората се притесняват да се изследват поради страх от резултата, стигма и дискриминация при наличие на положителен резултат.
Проучване показва, че 95% от хората биха приели да си направят тест за ХИВ/СПИН, ако медицински специалист им го предложи.
У нас изследвания за ХИВ/СПИН могат да се направят в почти всяка лаборатория, както и да се закупят от аптека. Изследванията може да се направят с венозна кръв, кръв от пръста или със слюнка. Тестването струва около 20 лв.
Всички желаещи могат да се изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в 19 кабинета в цялата страна.
Допълнителна информация можете да намерите на - http://www.aidsprogram.bg/information1-%D0%9A%D0%90%D0%91%D0%9A%D0%98%D0%A1-43-bg.html

Инфекционист от ВМА с монография за температурата с неизвестен произход



Излезе от печат монографията „Неясно фебрилно състояние или температура с неизвестен произход” с автор Ас. д-р Магдалена Баймакова, д.м. - инфекционист в Клиниката по инфекциозни болести към ВМА-София.
На 327 страници д-р Баймакова подробно обобщава, представя и анализира наличната научна информация за неясните фебрилни състояния.
Рецензенти на монографията са проф. д-р Камен Плочев (Специалист „Инфекциозни болести”), проф. д-р Ива Христова (Специалист „Микробиология и вирусология”), проф. д-р Ирена Костадинова (Специалист „Нуклеарна медицина”) и доц. д-р Милена Карчева (Специалист „Епидемиология на инфекциозните болести”).
Фебрилитетът е основна проява на острофазовия отговор, развиващ се в човешкия организъм в резултат на различни фактори на въздействие. Наличието на треска от дълбока древност е било асоциирано с прояви на инфекция. Детайлното изучаване на фебрилната реакция позволява обогатяването на познанията за механизма и причините довеждащи до фебрилитет. Клиничният признак повишена телесна температура е състоянието, за което пациентите най-често търсят медицинска помощ. Острите фебрилни състояния в голяма степен от случаите са самоограничащи се процеси и много често добрата диагностика успява да улови причината навреме и да се приложи специфичното лечение. Въпреки това, една немалка част от пациентите с фебрилитет боледуват дълго време. Множеството консултации и безцелни изследвания не могат да установят точната причина за тяхното състояние.
Именно тези медицински състояния в научната литература се наричат неясно фебрилно състояние (НФС). През изминалите 55 години от оформянето на дефиницията за НФС от Robert G. Petersdorf  и Paul B. Beeson през далечната 1961г., учението и познанията за това състояние постоянно се допълват, обогатяват и разширяват полето си на действие.
Предвид разнородните причини, презентиращи се като НФС голям кръг от специалисти и ресурси са ангажирани в изясняването на тази загадка при всеки конкретен случай и пациент. Списъкът на възможните причини за НФС наброява повече от 200 различни заболявания и постоянно се увеличава чрез прибавянето на нови такива. НФС е сериозно предизвикателство за всеки лекар, това е пъзел с много неизвестни и един дълъг криволичещ път, който трябва да извървят пациентът и неговият лекар заедно с взаимно доверие и надежда за разшифроване на казуса. Постигането на успех в това начинание е възможно и благодарение на подкрепата на силен екип от специалисти в различни сфери на медицината, които да подпомогнат сглобяването на отделните елементи в неясната картина. Нужно е търпение, постоянство и ясна мисъл плюс добри познания, за да се достигне до финалната цел – откриване на точната причина за неясния фебрилитет и поставяне на окончателната диагноза. Именно изброената компилация от фактори бяха водещите мотиви за написването на този научен труд.
Целта на монографичния труд е да бъде подпомогнато изучаването и разбирането на проблема „фебрилитет с неизвестен произход”, както и да се намери приложение на теорията в практиката на лекаря. В тази връзка освен всички теоретични постановки по темата са представени и първите за страната ретроспективно и проспективно проучвания на неясно фебрилно състояние и субфебрилитет при български пациенти.
Монографията е предназначена за широк кръг от специалисти: експерти по инфекциозни болести, вътрешни болести, ревматология, онкология, медицинска паразитология, нуклеарна медицина, педиатрия, микробиология, вирусология и други специалисти.
--------
Д-р Магдалена Баймакова завършва ОКС „Магистър” по специалността „Медицина” през 2008 г. в Медицински университет – София. През декември 2013 г. придобива специалност „Инфекциозни болести” и права на специалист от 01 януари 2014 г. През февруари 2016 г. д-р Баймакова защитава дисертационен труд за придобиване на ОНС „Доктор” по научна специалност „Инфекциозни болести”.
До момента е печелила 7 (седем) пъти ESCMID Attendance Grant за участие в курсове организирани от European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) и два пъти FEMS Meeting Attendance Grant за участие в международни конференции. Стипендиант по програмата наБЛС за подпомагане на докторанти и специализанти за 2014 г. Избрана за Млад медик на 2015 г., конкурс организиран от МЗ, БЛС, в-к Стандарт, Дарик радио и в-к Доктор.
Д-р Баймакова има публикувани над 45 пълнотекстови реални научни публикации в български и чужди научни списания (в над 30 от научните публикации е самостоятелен или първи автор). Изнесла е над 20 научни съобщения (орални презентации и постери) на конференции и конгреси в България и чужбина.