Translate

сряда, 16 ноември 2016 г.

Открийте тайната на щастието и успеха в „Сократ и изкуството на диалога“



 44 притчи на древногръцкия мислител в една книга




Премиерният сборник „Сократ и изкуството на диалога“ на София Петрова ще ви отвори врата към мъдростта на един от най-прочутите световни философи и ще ви изненада с това колко
поучителни и същевременно прости и ясни са думите му. Книгата синтезира най-важното от схващанията на древногръцкия философ, представено в 44 диалогични притчи, които завършват с негови крилати фрази и надживели вековете сентенции.
Възгледите му за „непротивенето на злото“ изпреварват с няколко века основните постулати на християнството. Още през V в. пр.Хр. Сократ налага някои революционни и до днес убеждения. Сред тях е това, че щастието е напълно достижимо чрез лични усилия – като хармонизиране и рационализиране на човешките желания. Ключът към щастието, твърди той, е да се обърне вниманието встрани от тялото и да се насочи изцяло към душата, да се научим да усмиряваме ума, за да постигнем божествено състояние, подобно на спокойствие.
Сократ е наричан „най-мъдрия от всички мъдреци“. Негови са думите - „Аз знам, че нищо не знам…“ Той е една от най-интересните и ярки фигури на античния свят. Всичко, достигнало до нас, е предадено от учениците му – Сократ не е записал нито една своя мисъл, защото е бил убеден, че истинското знание и мъдрост са в живия диалог и в полемиката с опонента. Той е първият, който насочва интереса си към принципите на живота и твърди, че философията не е в догмите, а в начина, по който живеем. Преди него гръцката школа се е занимавала предимно с метафизични въпроси от типа „защо светът се случи“ и „от какво е изграден“.
Всичко, изречено от него преди 25 века звучи абсолютно актуално и днес, като например схващанията му за възпитанието: „Ако можех да се изкача на най-високото място в Атина, бих издигнал глас и обявил: съграждани, защо се трудите толкова, за да съберете богатство, а говорите толкова малко на децата си, на които трябва един ден да оставите всичко?“
Книгата е първата от новата поредица на издателство „Милениум“ „Философия за всеки“.  Някои от следващите заглавия в нея ще бъдат посветени на Конфуций, Соломон и Сенека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар