Translate

петък, 19 февруари 2016 г.

Калпава апаратура праща здрави в болница



Лаборатории с калпава апаратура, даваща фатални отклонения в резултатите от изследванията,
изпращат напълно здрави пациенти за хоспитализация в болниците. От излишните и дори опасни за хора без заболявания терапии ги спасяват само повторни изследвания, които им се правят в повечето лечебните заведения, показа проверка на "Монитор". Причината за случващото се, от една страна, е, че въпросните лаборатории - повечето частни, работят най вече с апаратура втора ръка. От друга - че преди няколко години отпадна изискването за задължителна акредитация, в резултат на което в момента нито някой знае точно колко са на брой, нито с каква точно апаратура работят, нито има контрол върху използваните от тях реактиви, обясниха от пациентските организации . Проблем е и как точно съхраняват биологичния материал, който - ако не бъде транспортиран в подходящи условия, се променя и при изследването дава неверни резултати. Форумите са пълни със случаи на сгрешени изследвания. Такъв например е от декември миналата година със 7-месечно бебе, чиито първични резултати едва не подлудиха родителите му. Причината - стойностите показали, че то е със закърнял мозък и тежки ментални увреждания.


news.blagoevgrad24.bg  
Снимка:

Вотът на недоверие - на косъм от ръкопашенбой в пленарната зала. Здравният министър д-р Петър Москов в истерия



Мнозинството отказа дебатът, по първия вот на недоверие към кабинета „Борисов" - заради здравеопазването, да се излъчва пряко от БНТ и БНР. Разискванията започнаха вяло, но накрая
напрежението ескалира толкова, че едва не се стигна до ръкопашен бой между министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и Таско Ерменков, депутат от БСП. Двамата застанаха само на ръка разстояние с вперени гневни погледи и само намесата на квесторите успокои страстите.
-Спокойно, всичко е наред, без пот и без изстъпления. Да помолим народните представители да се придържат към девиза на един от техните основатели Владимир Илич Ленин, който е казал "Пить надо меньше", защото иначе си мислят, че са в лозето на Никола Габровски, а не в българския парламент. Знаете ли колко са законодателните действия в сферата на здравеопазването по времето на вашето управление?! Законодателните промени по време на вашето управление са фу-зирой-нула-нада Нула, разпени се той като „украси " думите си и с неприличен жест.
Поведението му предизвика паника и шум в залата, особено в редиците на "БСП - Лява България". Депутати скочиха на крака и се наложи председателят на парламента да успокоява присъстващите в пленарна зала.
В отговор на бурната реакция на Таско Ерменков, депутат от БСП д-р Москов изсъска през зъби от парламентарната трибуна : Спокойно, спокойно. Ето, за това говоря- нерви, озъбени физиономии, плюнка и невъзмутимо продължи, че няма прекъснат достъп до лечение на пациентите, посочвайки, че през тази година сегашното управление е осигурило с 641 000 повече направления и с 236 000 повече профилактични прегледа за деца и общо над 5 милиона повече изследвания. Освен това кабинетът давал на всяка болница със 750 000 лв. повече за заплати и със 750 000 - за прегледи. За тази година очакваният ръст в приходите на здравната каса е 65 млн. лв. Това са факти! Е-е-е не е аргумент, обърна се отново Москов към дюдюкащата опозиция. И заключи, че щом оттам не виждат подобренията, значи ходят само в Правителствена болница., след което се завихри кратка словесна престрелка между министъра и депутатите от левицата.
-Когато човек е леко изперколясал, шоковата терапия е най-добрият начин за лекуване. когато от другата страна имаш неадекватна реакция на един човек, който видимо е психически неуравновесен, няма как да седиш и да търпиш неговите простотии. Ние сме напълно адекватни, трезви хора, които нормално се опитвахме да дадем някакъв разум, каза депутатът от БСП Таско Ерменков нарушения ред в залата.
Председателят на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков заяви, че според него е ясно, че Бойко Борисов като премиер във втория си мандат има друга тактика - в първия за 3 години и половина бяха сменени четирима министри, а във втория ГЕРБ самоотвержено защитава министъра без ясна политическа подкрепа, министъра, който е посочен от политически фракции, които се страхуват да не би днес да има избори. От 1999 година досега все повече здравето се превръща в стока. Не случайно МЗ и правителството абдикират от контрола, а сега с пръстовите отпечатъци се прави опит за прехвърляне на тази тежест върху пациентите. Днешното правителство, увлечено в желанието да защити бюджета на НЗОК, с всички действия натоварва още повече българските граждани със заплащане, коментира той и заяви, че ГЕРБ ще понесе всичките негативи от тази политика.
-Българите плащат 3 пъти повече за здраве, отколкото е нормално. По-зле сме Турция, Румъния и Хърватия, подкрепи го народният представител от "БСП лява България" Георги Гьоков. Той се обърна към управляващите с думите -Постоянно втълпявате на обществото, че проблемът е в липсата на достатъчно финансиране и средствата да се увеличават повече, за да има какво да се краде. Българското здравеопазване е грабеж. Какви са резултатите от това непрекъснато увеличаване на средствата? Никакви. Не финансите са проблеми, а системата на харченето им, защото нямо контрол над тях, посочи Гьоков.
-През годините едни и същи 10 човека дават акъл. Не се вземат експерти от чужбина и от другите партии. Все същото, само че претоплено и му е сменена гарнитурата", критичен бе д-р Семир Абу Мелих, депутат от ГЕРБ. И от опозицията трябва да участват в управлението на системата. А не да стоят като извънземни, въпреки че още доста време ще си останат такива, препоръча още Абу Мелих. „Накрая ще си ударя и аз тук една ваксина, да видите, че са наред!", продължи той и се скара на реформаторите: „Излязохте в опозиция, оставихте си министъра тука - политически сирак, няма кой да го защити. Днес ние сме се събрали да го защитаваме, на което по-късно Радан Кънев отговори: Колеги от ГЕРБ и ДПС, решавайте си проблемите помежду си, вие сте мнозинството.
-За година Москов пратил здравеопазването на предпоследно място в Европа. Данните от Международното изследване на европейските здравни системи, което се прави по над 100 показателя за 2015 г., отрежда на България скок от 29 до незавидното 32 място. Здравеопазването е мелодия за оркестри и соловите действия звучат фалшиво, подчерта д-р Хасан Адемов от ДПС.
-Вие трябва да сте благодарни, да боготворите партия ГЕРБ. Тя ви е ракетата носител, с която сте на власт. Когато покровителствената ръка на Бойко Борисов падне от главата на Москов, той си заминава. Не разбирате ли обикновения факт, че в този момент министър Москов се крепи не заради смислени и съдържателни аргументи, касаещи неговата експертност, каза  д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС. И заключи, че има не вредни храни, а вредни министри.
В края на дебатите по вота на недоверие здравният министър изпадна в пълна истерия и се разкрещя от парламентарната трибуна по време на заключителната си реч, плюейки по посока на депутатите от БСП.
-Не виждам проблем с подкрепата. Това, което говорят от опозицията, е отегчително. Дебатът е несъдържателен, а аргументите на опозицията – стари. заяви той пред журналисти в кулоарите на НС.
-Въпреки недостатъците на провежданата реформа, вотът няма да подкрепим – как да скочиш срещу твой министър?!, заяви народният представител от ГЕРБ Семир Абумелих, пред Фрог нюз.
Явно и ясно е - вотът няма да мине, той е предрешен и както винаги - много шум за нищо. Манкирането, че се прави нещо е абсолютно нищо...

Снимка: novanews.novatv.bg

сряда, 17 февруари 2016 г.

Клиентите със здравна застраховка на "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп", чрез мобилно приложение записват час за преглед



Услугата B-Assist играе ролята на личен асистент 24/7

Приложението "Личен асистент" (B-Assist) е клауд-базирана платформа, разработена специално
за над 30 000 клиенти на "Булстрад", които имат застраховка "Здравна грижа", и се представя у нас за първи път, съобщава застрахователният портал Инсмаркет.
Светла Несторова, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп", подчерта, че новата услуга улеснява връзката на пациента със застрахователя и здравните заведения, играе ролята на личен асистент 24/7,  но и представлява надеждна лична база данни.
B-Assist освен това спестява ценно време, като дава възможност на застрахованите да си записват лесно часове за прегледи и напомня за тях; помага бързо да се изпратят документи за потвърждение на високоспециализирани изследвания; пази полезна информация за покритието по застраховката, заведените застрахователни претенции и използваните медицински услуги; предлага нови възможности с всяка актуализация, съхранява внушителен информационен архив за 3 години назад.
Услугата е достъпна през смартфон или таблет и е безплатна. Вече се работи по втора версия, която ще дава информация за оставащия лимит на застрахования.
Разработена е и онлайн платформа за болници, чрез която клиентът ще бъде разпознаван и ще може да бъде правена проверка за покритието му по здравната застраховка, стана ясно още при представянето на B-Assist.



Национална потребителна кооперация на слепите е призната за национално представителна организация

Кооперация „Национална потребителна кооперация на слепите в България" е призната за
национално представителна организация в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет за нови три години.  Организацията осъществява трудова и професионална рехабилитация на своите членове, работи за развитието на единния кооперативен пазар и на пазара за социални услуги. Тя развива социална, образователна, културна и спортно-туристическа дейност с оглед по-пълната интеграция на членовете й в обществото.Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган към Министерския съвет в областта на интеграцията на хората с увреждания, съобщи КРОСС .

Снимка: zdrave.net

LG добавя към гамата си от bluetooth слушалки нов модел от висок клас TONE Platinum


Освен със страхотен дизайн, новият TONE Platinum може да се похвали с невероятно аудио качество благодарение на сътрудничеството между  LG  и Harmon Kardon®.
Благодарение на етикета с платинено качество от Harmon Kardon, най-новият TONE Platinum е подходящ, както за професионалисти, така и за запалените любители на музиката. LG използва балансиран дизайн на звуковия модул Balanced Armature за най-новия си TONE Platinum модел, за да минимизира изкривяването на звука. Този дизайн по принцип се използва от жични слушалки от висок клас. В допълнение, алуминиевият корпус, в който е интегрирана самата слушалка, допринася за още по-доброто предаване на звука.
Слушалките имат aptX™ HD аудио кодек, благодарение на който звукът през Bluetooth е с качеството на звук от CD и възпроизвежда всички аудио честоти, минимизирайки латентността, като значително намалява побитовата скорост без да влияе на качеството на звука. Този премиум модел слушалки има и двойни микрофони, които премахват шума и позволяват да провеждате разговори с кристален звук, дори и на най-шумните места.
LG планира да пусне най-новия си модел слушалки на пазара в Съединените щати през март, след което ще последват Азия, Европа и Латинска Америка.



Европейското законодателство не позволява гражданите със свалени радиатори в жилищата да се освободят от останалите такси за парно за отопление на сградата



обяви Теменужка Петкова, министърът на енергетиката, позовавайки се на експертно
становище от ЕК.
Причината е, че няма договор между "Топлофикация" и съответното физическо лице, а представляват договорни задължения между "Топлофикация" и етажната собственост.Ако етажната собственост се откаже от услугите на "Топлофикация", но всички, то тогава няма пречка да се разтрогне и договорът с топлофикационното дружество, обясни тя.
Българското правителство трябва да определи нови критерии кой има право на енергийни помощи.
Малко повече от 30% от него население може да бъде определено като енергийно бедно...
------
Да се смееш ли - да плачеш ли?! Явно не живее в България, а в някакъв неин виртуален свят...



ВАС отмени изискванията на НЗОК за лечение на пациенти с тежки ревматични заболявания



Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени въведените през август 2015 г. от НЗОК изисквания за лечение с биологични лекарства на умерен до тежък активен
серопозитивен ревматоиден артрит, ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит на пациенти над 18 годишна възраст в извънболничната помощ. С решението си петчленен състав на ВАС потвърждава определението на тричленния състав, което пък бе оспорено от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов в частна жалба. С документа, регламентиращ изискванията, се въвеждат ограничения за лечението с биологични лекарства при част от болните, както и диспансерно наблюдение. Той бе оспорен от няколко пациентски организации. В жалбата си д-р Комитов отбелязва, че с документа не се въвеждат никакви ограничения за пациентите. Според него нововъведението би облекчило включването на нови пациенти на биологична терапия. В мотивите също така се казва, че премахването на изискванията ще доведе до законодателна празнота и до неконтролируемо нарастване на разходите за лечение на тези заболявания и невъзможност да се запази бюджета на НЗОК . Съдът взима предвид възраженията срещу мотивите на управителя на касата, изпратени от различни пациентски организации. В тях се твърди, че въпросните изисквания лишават болните от достъп до лечение. Според тях въвеждането им има за цел не да подобри терапията на пациентите, а да се намалят разходите на здравната каса . Отбелязва се, че документът противоречи на законодателството, защото управителят на НЗОК няма право да поставя подобни изисквания. В крайна сметка ВАС определя, че жалбата на д-р Комитов е неоснователна. От там смятат, че ако изискванията останат, много от пациентите ще трябва сами да си заплатят изследванията, за да се диспансеризират. Те също така ще трябва да изчакат да измине и двегодишен срок от диспансеризацията им, за да получат отново достъп до лечение, за което вече е преценено, че им е необходимо. От ВАС смятат, че изпълнението на приетия от касата документ би причинило трудно поправими и непоправими вреди на някои пациенти, а също така болка и страдание. Решението на съда не подлежи на обжалване.


zdrave.net
Снимка: hashtag-bg.com

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: След като министър-председателят стои зад министър Москов, като най-голяма парламентарна група и като мандатоносител ГЕРБ също стои зад него


Съвсем логично е да стоим и зад всеки секторен министър, който министър-
председателят подкрепя, каза той пред журналисти.

П думите му всеки един вот трябва да бъде възприеман и като нещо здравословно за правителството, защото в дебата могат да бъдат чути и полезни препоръки.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов коментира, че е имал доста ползотворна среща с групата на ГЕРБ, на която е била декларирана пълната подкрепа.
"Не съм притеснен преди вота и след вота няма да бъда. Ако имам притеснения, те не са свързани с вота, по-скоро с това колко съм спал през последната седмица", коментира още той.

Снимка: dnevnik.bg

Здравният експерт д-р Нигяр Джафер: Болниците ще блокират на 1 април



- Д-р Джафер. напоследък все по-често се чуват призиви за спешни реформи в здравеопазването. В същото време обаче миналата година бяха ремонтирани и трите основни
закона в този сектор. Как оценяване свършеното дотук и защо се генерираха нови проблеми, вместо да се решат старите?
- Впечатлението, което човек придобива след този порой от думи, действия и законодателни промени, е, че нещата действително стават все по-зле. Колкото и да ми се иска да бъда обективна и балансирана в мнението си, трябва да призная, че нито пациентите, нито лекарите могат да очакват нещо добро. И тук искам само да припомня, че промените в два от основните три здравни закона са в Конституционния съд. Докато той се произнесе, на всички нас ни предстои да видим реалните резултати от направените реформи. В този смисъл, ако досега здравеопазването можеше да се определи като един от най-проблемните сектори в страната, то след сакралната дата 1 април 2016 г. то ще бъде най-големият провал на това управление.Какво имам предвид?! Не аз съм определила тази дата, естествено. Тя бе заложена от министъра на здравеопазването чрез всички законодателни промени, които трябва да влязат в сила от началото на април. Говорим за двата пакета от медицински дейности, за Националната здравна карта, за пръстови-те отпечатъци, чрез които пациентите ще удостоверяват, че са приети в болница. Впрочем не знам защо гражданското общество мълчи по всички тези теми. Според мен пръстовите отпечатъци например са един огромен скандал, който сякаш се подмина с едно леко и едва забележимо мрънкане от страна на неправителствения сектор. Истината е, че няма друга нормална държава, която да е въвела такъв начин за идентифициране на пациента. И смея да твърдя, че това е обидно както за болните хора, така и за медицинските специалисти.
- Съгласна съм с вас, че подобно идентифициране е обидно. Да не говорим за вероятността от изтичане на лични данни. Каква е обаче разумната и в същото време ефективната алтернатива на пръстовите отпечатъци?
- Алтернативата се нарича електронна здравна карта. За нея говорим отдавна. Критиката ми към всички правителства до този момент е, че се разпиляха много средства за изграждане на отделни компоненти от тази система - за събиране на данни, за обособяването им в регистри и т.н. За съжаление това разпарчетосване е голям проблем. Ето защо разумното поведение беше усилията на здравния министър да се насочат в тази посока. Ние не сме богата държава, за да си позволяваме през 6 месеца да въвеждаме нова, по-нова или най-нова система за прием в болница. Мен много ме притеснява устойчивостта, с която се предлага въвеждането на пръстовите отпечатъци. Много бих искала да вярвам, че подобно на други идеи, лансирани от д-р Петър Москов , и тази ще отиде в небитието. Това действително би бил един добър вариант.
Депутатите от ГЕБР изслушаха здравния министър по тази тема. Надявам се да са провели един смислен разговор с него и да са стигнали до разумни изводи. Вярвам, че в тази политическа партия има добри здравни експерти, които могат да убедят д-р Москов, че ще направи голяма грешка, ако настоява да въведе тази система за идентификация. Ако не се откаже от тази идея, правителството трябва да похарчи едни милиони,които реално ще са хвърлени на вятъра, след като се въведе електронната здравна карта. А това неминуемо ще се случи.
- По мое мнение упорито се говори за пръстовите отпечатъци, а сега към тях се добави и темата за въвеждането на националната здравна карта? Струва ми се обаче, че зад всичко това остава нещо скрито за обществото. Какво пропускаме да видим?
- Комбинацията от законодателни промени и подзаконови постановления,с които наредбите влизат в сила, не предвещава нищо добро. Всичко това сериозно ще ограничи достъпа на хората до медицински дейности. Не са верни и твърденията, че няма да има фалирали болници и закрити клиники. Това ще бъде факт след месец или най-много два. Защото в момента, в който започне договарянето между НЗОК и изпълнителите на медицински дейности, съчетано с прилагането на националната здравна карта, ще стане ясно, че много общински болници ще останат без финансиране. Или иначе казано, ще фалират. Никой не очаква това да е записано по този начин в здравната карта. Но всеки, който е запознат с нормативната база и чисто експертно може да чете методиките и заложените критериите, вече е наясно какъв ще е ефектът от прилагането й по време на договарянето с НЗОК.Директорите на общинските болници не случайно са притеснени. Те многократно дадоха изява на своите съмнения, въпреки че мнозина от тях се страхуваха за местата си. Подкрепиха ги и някои мениджъри на държавни лечебни заведения. Чуха се гласове и от частния сектор. Всички разсъждават върху онова, което рано или късно ще им се наложи да направят. За да стане по-ясно, нека вземем за пример една голяма многопрофилна болница, която до момента е разполагала с 300 легла. След 1 април директорът трябва да ги сведе до 172, а той едва ли е готов за това.Говорейки за всичко това обаче, факт е, че някои проблеми остават незабелязани или се виждат от един малък брой хора. Става дума за грубото администриране на системата, за опита за централизация, за порочно предприети законодателни мерки и за имитация на диалог със съсловните организации и неправителствения сектор.Примерът, който мога да дам, е как чрез Националния рамков договор се правят опити за прокарване на нещо, което първо трябва да мине през законодателството, а не да се прави опит то да бъде заобиколено. Прекалено много са преходните разпоредби, което за всеки здравомислещ експерт е ясен сигнал за порочно законодателство.Друго, което не всички виждат, е голямата лъжа и манипулацията около дефицита в здравната каса. Там в края на годината зейна дупка от около 200 млн. лв. Всеки, който следи системата, го знае много добре, но за това не се говори публично. Не искам да влизам и в темата за внесените от Турция ваксини, където сме идентифицирали 8 нарушения. Всяко от тях обаче е достатъчно само по себе си да доведе до оставката на здравния министър, ако скандалът бе избухнал в друга европейска държава. У нас това не се случи.
- Можем ли да обобщим какво 7очко очаква пациентите след сакралната дата 1 април 2016 г.?
- Бих обобщила всичко в две думи - нищо добро или пълен хаос. Очакват ни пръстови отпечатъци, основен и допълнителен пакет от медицински дейности, листи на чакащите за прием в болница и т.н. .Лечебните заведения не са готови за всичко това и най-естествената им реакция е да блокират тотално.Неотдавна аз зададох поредица от елементарни въпроси. Какво се случва с пациент, който не може да бъде приет в болница по клинична пътека от първия пакет и трябва да чака месеци наред? Кой го наблюдава в този период - личният лекар или специалист от клиниката, в която са решили, че той може да изчака? И какво се случва с този човек? Кой ще гарантира, че здравословното му състояние няма да се влоши?
- Ако днес бяхте депутат, какви други въпроси бихте задали на д-р Москов от парламентарната трибуна?
- Бих го попитала дали екипът му вече е в състояние да осигури нормалното изпълнение на задължителния имунизационен календар, защото това, което се случи, е признак на невъзможност да се проведат елементарни тръжни процедури за договаряне с фармацевтичните компании. Това е пълен абсурд.Бих го попитала също така как точно смята да въведе правилата за ранна профилактика и диагностика, при положение че достъпът на хората до специалисти се влошава с всеки изминал ден. Защото, ако ние не започнем да мислим по посока профилактиката, ще продължим да харчим в пъти повече средства за лечението на пациентите.

Всеки ден

Д-р Москов: Който не иска идентификатор, е заинтересован хаосът да продължава



Аз казвам само и единствено следното, че е доста жалка позиция ти да си професионален
народен представител, да си изкарал съзнателния си живот последните 30 години като народен представител, да си ползвал всички неща, които са свързани с това, да нямаш реален хабер какво значи да влезеш в българска болница. Аз до миналата година, последните 20 години съм прекарал в една от най-тежките интензивни клиники в България. Аз знам какво е състоянието на българските болници, знам от какво имат нужда българските болници и българските пациенти, защото съм част от процеса на здравеопазване, а не част от политическите интриги, от които са част тези хора, заяви той.
По отношение на въвеждането на електронни идентификатори министърът каза следното: „Четците за личните карти бяха нещо, което ние заварихме от администрацията, която наследихме, тоест, от тази на БСП, ДПС и „Атака". Дали те са работили или не, дали са били оптималното решение, аз не искам да коментирам, просто да кажа - когато пишеш някакви мотиви трябва да можеш да си бръкнеш в мозъка и да прецениш какво точно пишеш". По думите му всеки един, който казва, че има някакъв проблем с идентификатора и не желае неговото въвеждане, е заинтересован хаосът и източването на парите от НЗОК да продължават.

Българинът работи за едното ядене и покрив над главата



Средностатистическият българин печели само толкова, колкото да си плаща храната и да има покрив над главата си. Над 1/3 от доходите на сънародниците ни отиват за храна, а около 1/5 са
разходите за издръжката на жилището, показват данните на Националния статистически институт /НСИ/. Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2015 г. е 1 262 лв. и нараства с 2.9% спрямо същото тримесечие на 2014 година. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял са доходите от работна заплата (55.2%), следвани от доходите от пенсии (25.9%), доходите от самостоятелна заетост (7.0%) и доходите от социално осигуряване и социални помощи (3.8%), съобщават от националната статистика.
В номинално изражение през четвъртото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същото тримесечие на 2014 г. доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят. Доходът от работна заплата нараства с 6.0% (от 658 на 697 лв.); Доходите от пенсии нарастват с 4.2% (от 314 на 327 лв.); Доходът от самостоятелна заетост намалява със 7.7% (от 96 на 89 лв.); Доходите от социално осигуряване и социални помощи намаляват с 4.8% (от 49 на 47 лв.).
През четвъртото тримесечие на 2015 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 98.7%, а делът на дохода от натура е 1.3%.
Общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2015 г. е 1 162 лв. и намалява с 0.7% спрямо същото тримесечие на 2014 година.
 В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна (32.4%), следвани от разходите за жилище (16.7%) и разходите за транспорт и съобщения (11.2%).
Като абсолютни стойности през четвъртото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същото тримесечие на 2014 г. разходите средно на лице от домакинство по видове разходи се променят. Разходите за храна и безалкохолни напитки се увеличават с 0.3% (от 375 на 376 лв.). Разходите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) намаляват с 2.8% (от 200 на 195 лв.); Разходите за транспорт и съобщения нарастват с 3.4% (от 126 на 130 лв.); Разходите за здравеопазване намаляват с 4.4% (от 61 на 58 лв.); Разходите за алкохолни напитки и цигари нарастват с 6.9% (от 49 на 52 лв.); Разходите за облекло и обувки намаляват с 4.3% (от 54 на 52 лв.).
Потреблението на основните хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2015 г. намалява в сравнение със същото тримесечие на 2014 година. Най-съществено намалява потреблението на хляб и тестени изделия - от 23.6 на 22.4 кг, на плодове - от 12.1 на 11.1 кг, на яйца - от 34 на 33 бр., на зеленчуци - от 14.1 на 13.8 кг и на кисело мляко - от 6.4 на 6.1 килограма.
novinite.bg
Снимка :БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов от Прага: Няма да се дам на гадовете



Чух, че някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ми били (след като разпореди незабавно прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на Автомагистрала "Хемус" – лот 1 и лот 2). Витае слухът, че зад едната фирма стои Златев (шефа на "Лукойл" Валентин Златев ), зад другата стои Пеевски (депутата от ДПС Делян Пеевски).
казали да спра конкурса
Това са гадове, които лъжат, мамят, медии бухалки и негодници. И трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо. И на едните, и на другите“, заяви министър-председателят. За КТБ Борисов заяви, че и „там се опитваха да ни набутат в някаква схема.
Много са - медийните босове-медиите на Прокопиев, медиите на Пеевски, медиите на кой ли не. Всеки, който има бизнес в България си е направил или телевизия, ако е по-богат, или има няколко вестника, или електронни сайта. С тях се опитва да мачка правителството по безобразен начин. Дори има двама братя, които са си разделили пазара. В същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото.

Снимка: БГНЕС

вторник, 16 февруари 2016 г.

Coca-Cola и БЧК осигуриха „Топъл обяд“ за 100 деца в областите Видин и Търговище



Безплатната храна за 100 деца в неравностойно положение от областите Видин и
Търговище бе осигурена по програма „Топъл обяд“ на БЧК за учебната 2016/2017 година.
Средствата са набрани от съвместната Коледна благотворителна кампания, която бе реализирана в рамките на Коледна активация на Coca-Cola в 15 града в България от 28 ноември до 31 декември.
Двата коледни камиона на Coca-Cola обиколиха Видин, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Добрич, Варна, Бургас, Хасково, София, Пловдив, Стара Загора, Перник, Благоевград и Враца и донесоха коледна емоция на всички любители на марката. Камионите спираха на централни локации във всеки град и единият от тях се превръщаше в магазин – Coca-Cola кът за коледни чудеса. Продаваха се брандирани облекла, коледни играчки и разбира се - Coca-Cola.
Вече втора учебна година системата на Coca-Cola осигурява топъл обяд за 78 деца в неравностойно положение от община Драгоман, Софийска област.
С присъединяването на новите две области Видин и Търговище децата, на които
компанията помага по програма Топъл обяд стават 178.

------
Програмата „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК, която обединява 24 компании от корпоративния сектор. Основната цел на програмата е да се подпомогне физическото развитие на деца в неравностойно положение и чрез топлия обяд те да се върнат в училище. Благодарение на съвместните усилия на членовете на Партньорската мрежа за благотворителност, през учебната 2015/2016 година 1 650 деца от социално слаби семейства ще получават всеки учебен ден безплатна топла храна в училище на територията на 26 области в страната. Програмата „Топъл обяд“ стартира преди 11 години, до момента е осигурила топъл обяд на 11200 деца.

Винария избра воден партньор за първи път в 24-годишната си история



Виненото изложение Винария, за първи път в историята си, избра официален воден
партньор, който ще подкрепя дегустациите на вина и други алкохоли в рамките на събитието. Партньорът минерална газирана вода Девин AIR е избран със съдействието на Асоциацията на сомелиерите в България и ще предостави над 5 000 литра вода за професионално ползване в рамките на форума.
„Газираната вода е важен съпътстващ елемент от дегустациите на напитки и храни, защото позволява на сетивата да усетят пълнотата на вкусовете и ароматите. Щастливи сме, че за първи път можем да припознаем качествен български продукт от български партньор и да предложим на всички професионалисти в сферата на ресторантьорството и винарството и на ценителите на виното и вкусната храна възможността да разширят границите на сетивността си“ – Михаил Марковски, председател на асоциацията на сомелиерите.
От асоциацията препоръчват дегустацията и консумацията на вино и храни да се придружават от газирана вода с фина, мека и по възможност естествена газировка, каквато е Девин AIR, тъй като тя освежава усещанията при всяка следваща глътка, подчертавайки ароматите и вкусовете им.
Девин AIR е натурална минерална вода с естествена газировка, мек и балансиран вкус, приятна свежест и деликатен сладък финал с определено освежаващ ефект. Разработена е с помощта на доказани майстори готвачи и сомелиери и е проверена в поредица от комбинирани дегустации, за да се превърне в най-лекото допълнение към трапезата. Уникалният минерален състав на водата й придава мекота, а добавената газировка с естествен произход я прави фина и освежаваща. Девин AIR носи удовоствието от балончетата в себе си.


Снимки: meik98wines.com

България държи 5 място в ЕС за 2015 г. по зарази с интернет вируси



Над 79% от бизнеса е бил обект на кибер-атака през 2015 г.

Това показват данните на Евростат. Близо 28% от българите признават, че са се заразили с вирус за последната година. По този показател страната ни е изпреварена само от Хърватска
(41%), Унгария (36%), Португалия (33%) и Франция (29%). Петото място в класацията си поделяме с малтийците, където процентът заразени с вируси е същият като у нас.
Като цяло, един от всеки 5 жители на ЕС е ставал жертва на вирус. Единствената добра новина е, че процентът заразени у нас е спаднал почти двойно за последните 5 години – от 58% през 2010 г. на 28% в края на миналата година.
Най-сигурната страна в Европейския съюз е Холандия – там едва 6% от интернет потребителите са били жертва на атака.
По думите на Спас Иванов, търговски директор на CENTIO Professional IT Secuirty - официален представител на ESET за България статистиката показва нееднозначно, че заплахата от вируси е повече от реална. Дори и за българските потребители, които пазаруват, банкират онлайн и споделят огромно количество лична информация за себе си.
Каквото и да правите в интернет обаче, винаги трябва да имате едно на ум къде сърфирате и какви линкове отваряте. Както и да използвате лицензиран антивирусен софтуер, който да бъде първата личния на защитата на сигурността,“ коментира още той.
За да се намалят рисковете при онлайн сърфиране, при ползването на  компютър или мобилно устройство, най-подходящо е да ползваш доказано ефективно решение за информационна сигурност.
ESET Smart Security предлага всичко необходимо, за да обхождаш спокоен мрежата, да пазаруваш онлайн, както и да си защитен от вируси.
Данните от проучване, проведено от ESET, сред 1,700 компании, през миналата година сочат, че над 79% от бизнесите в Европа, Близкия Изток и Африка са станали жертва на кибер-атаки през 2015 г. Ето защо компаниите в тези страни имат инсталирано поне 1 решение за сигурност – а най-често става въпрос за антивирус. Далеч по-пренебрегната е мобилната сигурност. Едва 21% от бизнесите ползват приложение, с което да подсигуряват мобилните телефони и таблети на служителите си .
Социалното инженерство, измамите и фишингът се нареждат като втори основен фактор, притесняващ бизнеса (48%). Уязвимостите в софтуерните продукти и системите са на трета позиция (39%). Доста по-малка част (13%) са заинтересовани да останат предпазени от DDoS (Distributed denial-of-service) атаки. Обикновено за осъществяването им се използва бот мрежа, генерираща множество заявки към едно устройство (сървър), като целта е то да бъде претоварено – и по този начин насилствено да бъде прекратен достъпа до уеб сайт или уеб услуга.
79% от компаниите са били обект на кибер-атаки през 2015 г.

При почти 6 от всеки 10 компании е имало инцидент със заразяване на устройство със зловреден код (59%), показва статситиката..
Без изненада антивирусните решения са най-предпочитани от бизнеса (91%). Следвани от други две проактивни системи - защитна стена (85%) и бекъп (77%). С по-висок процент на ползване се открояват антиспам системите (64%) и решенията за оторизация (58%).
Все по-голямата приемственост на политиката за ползване на личното устройство за работа (BYOD) води и до допълнителни рискове за бизнеса. Това предразполага и за повече възможности за атака на корпоративната система.
Изследването на ESET показва, че 44% от компаниите позволяват ползването на лични смартфони, таблети или лаптопи за служебни цели. Противополжна политика прилагат 29% от организациите. Те не поощряват подобнидействия – което обаче не гарантира, че служителите не вървят срещу подобни разпореждания. И използват личните си смартфони и таблети, за да оптимизират служебните си задължения. Факт, който може да доведе до повече вреди за бизнеса.
Данните от проучването сочат още, че мащабните организации отделят повече средства за информационна сигурност.
Компаниите с над 1000 служители са най-прецизни в това отношение. 17% от тях имат пълен комплект решения за сигурност, инсталирани на устройствата на служителите си. Процентът рязко спада при организациите с между 500-1000 служители. Там процентът варира между 3% до 5%.
Разпределение на бюджета за информационна сигурност
Едва 38% от анкетираните смятат, че компанията, в която работят отделя достатъчно средства за информационна сигурност. Голяма част от допитаните обаче имат ясна идея как една финансова инжекция би било подходящо да се използва.
Обучението на служителите е крайъгълен камък за повишаване на сигурността, твърди всеки четвърти (25%). Други 19% смятат, че е необходимо да бъдат направени одити, които да определят необходимите мерки, за да има реална промяна. 15% биха заложили на криптиране на данни или на дву-факторна оторизация.
Научи повече за решенията за бизнеса на ESET и защити бизнеса си от атаки на кибер-престъпници, без да намаляваш производителността на служителите си.

Снимки: eset.com

БЛС: Няма да подпишем НРД 2016, ако с него се въведе пръстова индентификация



МЗ предвижда тя да е вход за болнична хоспитализация и, при купуване на реимбурсни лекарствени медикаменти в аптека.
От БЛС са категорични, че щом здравният министър настоява за това, то той трябва да го направи с наредба, но не и да го налага в рамковото договаряне.
Освен около пръстовия идентификатор БЛС и НЗОК имат спорове и относно разпределението на резерва на институцията. “Имаме известни различния и в преразпределението на финансовите средства, но с разумни доводи от едната и другата страна бихме могли да постигнем стабилно споразумение, което да гарантира спокойствие и сигурност в системата“, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.
На този етап цените на клиничните пътеки и на медицинските дейности няма да са по-малки от тези, които са били през миналата година. Така че ще се стремим да повишим обеми и цени в извънболничната помощ. Относно обемите мислим, че може да постигнем споразумение за завишаване на обемите както в медико-диагностичните дейности, така и в някои цени“, каза още той.