Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

СЗО обяви официално вируса Зика за глобална опасност



Той се пренася от комари и се свързва с появата на микроцефалия при новородени в Бразилия.
Засега не е стигнал до Европа, но причината е, че през зимата на Стария континент комарите не се размножават. Вирусът е опасен, защото около 80% от заразените хора не развиват симптоми. Така комарите могат необезпокоявано да продължат да го разнасят. Другият сериозен проблем е, че в момента медицината не разполага с никакви лекарства срещу вируса. Терапията се ограничава до третиране на симптомите. А те наподобяват грип - висока температура, обрив, болки в ставите или конюнктивит (зачервяване на очите), мускулни болки и главоболие. Инкубационният период не е ясен напълно, вероятно е 3-4 дни или седмица. Смъртните случаи са много редки.
При мнозина обаче липсват каквито и да са признаци на заболяването, поради тази причина в някои европейски страни беше въведено изискване - хората, които се завръщат от Латинска Америка и искат да дарят кръв, това да става месец по-късно.
Има сериозни доказателства, че увеличаването на броя на новородените с микроцефалия (главата им е по-тясна в горната си част) има връзка със Зика. Причината за дефекта е, че мозъкът не се развива както трябва. Има сведения, че вирусът Зика може да се предава и по полов път. Експертите обаче не могат да кажат какъв точно е рискът при сексуален контакт и колко време трябва да се изчака, ако се знае, че единият партньор е заразен.
Макар че в България няма регистрирани случаи на заболели от вируса Зика, здравните власти у нас вземат превантивни мерки. От МЗ вече са изпратени писма до регионалните здравни инспекции с конкретни препоръки за предпазване от вируса. През март специално внимание ще бъде обърнато на районите около реки, курортните комплекси, язовири и места с големи водни басейни, където има и повече комари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар