Translate

сряда, 17 февруари 2016 г.

Здравният експерт д-р Нигяр Джафер: Болниците ще блокират на 1 април



- Д-р Джафер. напоследък все по-често се чуват призиви за спешни реформи в здравеопазването. В същото време обаче миналата година бяха ремонтирани и трите основни
закона в този сектор. Как оценяване свършеното дотук и защо се генерираха нови проблеми, вместо да се решат старите?
- Впечатлението, което човек придобива след този порой от думи, действия и законодателни промени, е, че нещата действително стават все по-зле. Колкото и да ми се иска да бъда обективна и балансирана в мнението си, трябва да призная, че нито пациентите, нито лекарите могат да очакват нещо добро. И тук искам само да припомня, че промените в два от основните три здравни закона са в Конституционния съд. Докато той се произнесе, на всички нас ни предстои да видим реалните резултати от направените реформи. В този смисъл, ако досега здравеопазването можеше да се определи като един от най-проблемните сектори в страната, то след сакралната дата 1 април 2016 г. то ще бъде най-големият провал на това управление.Какво имам предвид?! Не аз съм определила тази дата, естествено. Тя бе заложена от министъра на здравеопазването чрез всички законодателни промени, които трябва да влязат в сила от началото на април. Говорим за двата пакета от медицински дейности, за Националната здравна карта, за пръстови-те отпечатъци, чрез които пациентите ще удостоверяват, че са приети в болница. Впрочем не знам защо гражданското общество мълчи по всички тези теми. Според мен пръстовите отпечатъци например са един огромен скандал, който сякаш се подмина с едно леко и едва забележимо мрънкане от страна на неправителствения сектор. Истината е, че няма друга нормална държава, която да е въвела такъв начин за идентифициране на пациента. И смея да твърдя, че това е обидно както за болните хора, така и за медицинските специалисти.
- Съгласна съм с вас, че подобно идентифициране е обидно. Да не говорим за вероятността от изтичане на лични данни. Каква е обаче разумната и в същото време ефективната алтернатива на пръстовите отпечатъци?
- Алтернативата се нарича електронна здравна карта. За нея говорим отдавна. Критиката ми към всички правителства до този момент е, че се разпиляха много средства за изграждане на отделни компоненти от тази система - за събиране на данни, за обособяването им в регистри и т.н. За съжаление това разпарчетосване е голям проблем. Ето защо разумното поведение беше усилията на здравния министър да се насочат в тази посока. Ние не сме богата държава, за да си позволяваме през 6 месеца да въвеждаме нова, по-нова или най-нова система за прием в болница. Мен много ме притеснява устойчивостта, с която се предлага въвеждането на пръстовите отпечатъци. Много бих искала да вярвам, че подобно на други идеи, лансирани от д-р Петър Москов , и тази ще отиде в небитието. Това действително би бил един добър вариант.
Депутатите от ГЕБР изслушаха здравния министър по тази тема. Надявам се да са провели един смислен разговор с него и да са стигнали до разумни изводи. Вярвам, че в тази политическа партия има добри здравни експерти, които могат да убедят д-р Москов, че ще направи голяма грешка, ако настоява да въведе тази система за идентификация. Ако не се откаже от тази идея, правителството трябва да похарчи едни милиони,които реално ще са хвърлени на вятъра, след като се въведе електронната здравна карта. А това неминуемо ще се случи.
- По мое мнение упорито се говори за пръстовите отпечатъци, а сега към тях се добави и темата за въвеждането на националната здравна карта? Струва ми се обаче, че зад всичко това остава нещо скрито за обществото. Какво пропускаме да видим?
- Комбинацията от законодателни промени и подзаконови постановления,с които наредбите влизат в сила, не предвещава нищо добро. Всичко това сериозно ще ограничи достъпа на хората до медицински дейности. Не са верни и твърденията, че няма да има фалирали болници и закрити клиники. Това ще бъде факт след месец или най-много два. Защото в момента, в който започне договарянето между НЗОК и изпълнителите на медицински дейности, съчетано с прилагането на националната здравна карта, ще стане ясно, че много общински болници ще останат без финансиране. Или иначе казано, ще фалират. Никой не очаква това да е записано по този начин в здравната карта. Но всеки, който е запознат с нормативната база и чисто експертно може да чете методиките и заложените критериите, вече е наясно какъв ще е ефектът от прилагането й по време на договарянето с НЗОК.Директорите на общинските болници не случайно са притеснени. Те многократно дадоха изява на своите съмнения, въпреки че мнозина от тях се страхуваха за местата си. Подкрепиха ги и някои мениджъри на държавни лечебни заведения. Чуха се гласове и от частния сектор. Всички разсъждават върху онова, което рано или късно ще им се наложи да направят. За да стане по-ясно, нека вземем за пример една голяма многопрофилна болница, която до момента е разполагала с 300 легла. След 1 април директорът трябва да ги сведе до 172, а той едва ли е готов за това.Говорейки за всичко това обаче, факт е, че някои проблеми остават незабелязани или се виждат от един малък брой хора. Става дума за грубото администриране на системата, за опита за централизация, за порочно предприети законодателни мерки и за имитация на диалог със съсловните организации и неправителствения сектор.Примерът, който мога да дам, е как чрез Националния рамков договор се правят опити за прокарване на нещо, което първо трябва да мине през законодателството, а не да се прави опит то да бъде заобиколено. Прекалено много са преходните разпоредби, което за всеки здравомислещ експерт е ясен сигнал за порочно законодателство.Друго, което не всички виждат, е голямата лъжа и манипулацията около дефицита в здравната каса. Там в края на годината зейна дупка от около 200 млн. лв. Всеки, който следи системата, го знае много добре, но за това не се говори публично. Не искам да влизам и в темата за внесените от Турция ваксини, където сме идентифицирали 8 нарушения. Всяко от тях обаче е достатъчно само по себе си да доведе до оставката на здравния министър, ако скандалът бе избухнал в друга европейска държава. У нас това не се случи.
- Можем ли да обобщим какво 7очко очаква пациентите след сакралната дата 1 април 2016 г.?
- Бих обобщила всичко в две думи - нищо добро или пълен хаос. Очакват ни пръстови отпечатъци, основен и допълнителен пакет от медицински дейности, листи на чакащите за прием в болница и т.н. .Лечебните заведения не са готови за всичко това и най-естествената им реакция е да блокират тотално.Неотдавна аз зададох поредица от елементарни въпроси. Какво се случва с пациент, който не може да бъде приет в болница по клинична пътека от първия пакет и трябва да чака месеци наред? Кой го наблюдава в този период - личният лекар или специалист от клиниката, в която са решили, че той може да изчака? И какво се случва с този човек? Кой ще гарантира, че здравословното му състояние няма да се влоши?
- Ако днес бяхте депутат, какви други въпроси бихте задали на д-р Москов от парламентарната трибуна?
- Бих го попитала дали екипът му вече е в състояние да осигури нормалното изпълнение на задължителния имунизационен календар, защото това, което се случи, е признак на невъзможност да се проведат елементарни тръжни процедури за договаряне с фармацевтичните компании. Това е пълен абсурд.Бих го попитала също така как точно смята да въведе правилата за ранна профилактика и диагностика, при положение че достъпът на хората до специалисти се влошава с всеки изминал ден. Защото, ако ние не започнем да мислим по посока профилактиката, ще продължим да харчим в пъти повече средства за лечението на пациентите.

Всеки ден

Няма коментари:

Публикуване на коментар