Translate

петък, 19 февруари 2016 г.

Вотът на недоверие - на косъм от ръкопашенбой в пленарната зала. Здравният министър д-р Петър Москов в истерия



Мнозинството отказа дебатът, по първия вот на недоверие към кабинета „Борисов" - заради здравеопазването, да се излъчва пряко от БНТ и БНР. Разискванията започнаха вяло, но накрая
напрежението ескалира толкова, че едва не се стигна до ръкопашен бой между министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и Таско Ерменков, депутат от БСП. Двамата застанаха само на ръка разстояние с вперени гневни погледи и само намесата на квесторите успокои страстите.
-Спокойно, всичко е наред, без пот и без изстъпления. Да помолим народните представители да се придържат към девиза на един от техните основатели Владимир Илич Ленин, който е казал "Пить надо меньше", защото иначе си мислят, че са в лозето на Никола Габровски, а не в българския парламент. Знаете ли колко са законодателните действия в сферата на здравеопазването по времето на вашето управление?! Законодателните промени по време на вашето управление са фу-зирой-нула-нада Нула, разпени се той като „украси " думите си и с неприличен жест.
Поведението му предизвика паника и шум в залата, особено в редиците на "БСП - Лява България". Депутати скочиха на крака и се наложи председателят на парламента да успокоява присъстващите в пленарна зала.
В отговор на бурната реакция на Таско Ерменков, депутат от БСП д-р Москов изсъска през зъби от парламентарната трибуна : Спокойно, спокойно. Ето, за това говоря- нерви, озъбени физиономии, плюнка и невъзмутимо продължи, че няма прекъснат достъп до лечение на пациентите, посочвайки, че през тази година сегашното управление е осигурило с 641 000 повече направления и с 236 000 повече профилактични прегледа за деца и общо над 5 милиона повече изследвания. Освен това кабинетът давал на всяка болница със 750 000 лв. повече за заплати и със 750 000 - за прегледи. За тази година очакваният ръст в приходите на здравната каса е 65 млн. лв. Това са факти! Е-е-е не е аргумент, обърна се отново Москов към дюдюкащата опозиция. И заключи, че щом оттам не виждат подобренията, значи ходят само в Правителствена болница., след което се завихри кратка словесна престрелка между министъра и депутатите от левицата.
-Когато човек е леко изперколясал, шоковата терапия е най-добрият начин за лекуване. когато от другата страна имаш неадекватна реакция на един човек, който видимо е психически неуравновесен, няма как да седиш и да търпиш неговите простотии. Ние сме напълно адекватни, трезви хора, които нормално се опитвахме да дадем някакъв разум, каза депутатът от БСП Таско Ерменков нарушения ред в залата.
Председателят на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков заяви, че според него е ясно, че Бойко Борисов като премиер във втория си мандат има друга тактика - в първия за 3 години и половина бяха сменени четирима министри, а във втория ГЕРБ самоотвержено защитава министъра без ясна политическа подкрепа, министъра, който е посочен от политически фракции, които се страхуват да не би днес да има избори. От 1999 година досега все повече здравето се превръща в стока. Не случайно МЗ и правителството абдикират от контрола, а сега с пръстовите отпечатъци се прави опит за прехвърляне на тази тежест върху пациентите. Днешното правителство, увлечено в желанието да защити бюджета на НЗОК, с всички действия натоварва още повече българските граждани със заплащане, коментира той и заяви, че ГЕРБ ще понесе всичките негативи от тази политика.
-Българите плащат 3 пъти повече за здраве, отколкото е нормално. По-зле сме Турция, Румъния и Хърватия, подкрепи го народният представител от "БСП лява България" Георги Гьоков. Той се обърна към управляващите с думите -Постоянно втълпявате на обществото, че проблемът е в липсата на достатъчно финансиране и средствата да се увеличават повече, за да има какво да се краде. Българското здравеопазване е грабеж. Какви са резултатите от това непрекъснато увеличаване на средствата? Никакви. Не финансите са проблеми, а системата на харченето им, защото нямо контрол над тях, посочи Гьоков.
-През годините едни и същи 10 човека дават акъл. Не се вземат експерти от чужбина и от другите партии. Все същото, само че претоплено и му е сменена гарнитурата", критичен бе д-р Семир Абу Мелих, депутат от ГЕРБ. И от опозицията трябва да участват в управлението на системата. А не да стоят като извънземни, въпреки че още доста време ще си останат такива, препоръча още Абу Мелих. „Накрая ще си ударя и аз тук една ваксина, да видите, че са наред!", продължи той и се скара на реформаторите: „Излязохте в опозиция, оставихте си министъра тука - политически сирак, няма кой да го защити. Днес ние сме се събрали да го защитаваме, на което по-късно Радан Кънев отговори: Колеги от ГЕРБ и ДПС, решавайте си проблемите помежду си, вие сте мнозинството.
-За година Москов пратил здравеопазването на предпоследно място в Европа. Данните от Международното изследване на европейските здравни системи, което се прави по над 100 показателя за 2015 г., отрежда на България скок от 29 до незавидното 32 място. Здравеопазването е мелодия за оркестри и соловите действия звучат фалшиво, подчерта д-р Хасан Адемов от ДПС.
-Вие трябва да сте благодарни, да боготворите партия ГЕРБ. Тя ви е ракетата носител, с която сте на власт. Когато покровителствената ръка на Бойко Борисов падне от главата на Москов, той си заминава. Не разбирате ли обикновения факт, че в този момент министър Москов се крепи не заради смислени и съдържателни аргументи, касаещи неговата експертност, каза  д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС. И заключи, че има не вредни храни, а вредни министри.
В края на дебатите по вота на недоверие здравният министър изпадна в пълна истерия и се разкрещя от парламентарната трибуна по време на заключителната си реч, плюейки по посока на депутатите от БСП.
-Не виждам проблем с подкрепата. Това, което говорят от опозицията, е отегчително. Дебатът е несъдържателен, а аргументите на опозицията – стари. заяви той пред журналисти в кулоарите на НС.
-Въпреки недостатъците на провежданата реформа, вотът няма да подкрепим – как да скочиш срещу твой министър?!, заяви народният представител от ГЕРБ Семир Абумелих, пред Фрог нюз.
Явно и ясно е - вотът няма да мине, той е предрешен и както винаги - много шум за нищо. Манкирането, че се прави нещо е абсолютно нищо...

Снимка: novanews.novatv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар