Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

Националната здравна карта извади наяве недостига на лекари от различни специалности в различни региони на страната



В национален мащаб не достигат 437 лични лекари, като дефицитът е по-осезаем в малките и
отдалечени от областните центрове населени места. Съгласно "златният европейски стандарт" на 1500 души е нужен по 1 личен лекар.Сериозен е дефицитът и на педиатри. Те са с 405 по-малко от необходимото в страната.
В София 1313 са лични лекари със специалност обща медицина, но само 834 от тях имат договор с НЗОК. В столицата също така има 22 ортопедични болници и отделения, докато в цяла Австрия има седем, над 100 специалисти по кожни болести в повече в сравнение със средноевропейското ниво и 113 педиатри по-малко от необходимото.
Недостигът на лекари е най-ясно изразен в доболничната помощ, където липсват и лични лекари и специалисти най-вече по детски болести. Дефицит имало във всяка една от специалностите, като той е различно изразен в различните региони на страната.
Най-голям недостиг има в броя на медицинските сестри. Те трябва да са 10 805 само в доболничната помощ, но на практика броят им там и в болничната помощ е с 2000 по-малко.
В болничната помощ има тежка диспропорция. В някои болници са заети едва 20% от леглата. На други места пък има пренасищане, но то се дължи на неефективно използване на легловата база.
Изпълнителната агенция „Медицински одит" към МЗ предлага НЗОК да сключва договор с болници по брой активни легла за лечение.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов бе категоричен, че ако предложението стане факт, бройката на тези легла в болниците ще бъде точна, ясна и „закована".
В системата има дисбаланс, с който трябва да се пребори Националната здравна карта, каза той и подчерта, че изводите от картата са - недостиг на специалисти и услуги в доболничната помощ, че парите не следват пациента, а обратното - болният следва сбъркана финансова логика в системата на здравеопазването и че има абсолютно неефективно използване на ресурси.
Целта на здравната карта е устойчиво развитие на системата на здравеопазването при ефективно използване на ресурсите. Картата привежда системата на здравеопазване към нуждите на пациентите.

Снимка: clubz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар