Translate

четвъртък, 14 юли 2011 г.

Свързваме се с МБАЛСМ „Пирогов" - през интернет


Достатъчно е да изпишем на GSM си "Пирогов", за да се свържем с болницата безплатно, ако имаме интернет на мобилния си телефон. Мобилното приложение e достъпно за всеки, който ползва телефон с 3G или WiFi интернет връзка. Телефонната централа на болница „Пирогов" ще може да се избира и чрез интернет
Няма значение дали текстът се изписва на латиница или на кирилица. Болният или негов близък веднага се свързват с централата на лечебното заведение, откъдето пък ги свързват с търсената клиника, съобщи Александър Мамалев от фирмата, представител на директорията CallMyName.
След България услугата CallMyName ще бъде въведена в Австрия, Швейцария, Германия, Полша, Сърбия, Италия и Хърватия.
За собствениците на смартфони,стъпките за връзка с болницата са: отваряне на браузъра, влизане в cmn.bg, изписване на името на болницата на кирилица или латиница в появилата с етърсачка и избиране. Така се осъществява връзка с рецепцията на „Пирогов,,. Заплащането за обаждането е според индивидуалния тарифен план. С такова име за бързо набиране ще се снабди съвсем скоро и Столичната община. Хората, които искат да се свържат с общинската администрация, ще трябва да набират „София".

Комбинирана ваксина срещу малария


Американски учени от университета „Грифит" са създали ваксина срещу малария, която ще създава имунитет едновременно срещу всички щамове, съобщи „Интернешънъл бизнес таймс". Ваксината е наречена „PlasProtect" и съдържа много малки дози от всички маларийни паразити. Към тях се добавят нов клас химически вещества, които въздействат в точно определена последователност на ДНК на паразитите.
Така при попадането в човешкия организъм чрез ваксината паразитите предизвикват мощен имунен отговор, който защитава хората от заразата.
Засега са направени само лабораторни тестове, но до година ще започнат изпитанията върху хора. Според проф. Майкъл Гуд, ръководител на екипа, новата ваксина е евтина и така ще е достъпна до населението в развиващите се страни, годишно от малария умират около 1 млн. деца.

12 от общо 19 изследвани марки сирене са с отклонение от Българския държавен стандарт относно време за зреене и съдържание на сол


Макар и произведени почти по БДС, половината от проверените сирена са съдържали повече от допустимото количество сол по стандарт. 
При седем от 19-те марки сирена е отчетено по-дълго зреене на продукта от изискваното, а при останалите - отлежаването е по-малко от допустимото по БДС.
Останалите седем марки покриват напълно изискванията на стандарта, макар че само едно от тях е било официално регистрирано за производство по БДС. Сирената отличници са "Биосирене", "Биосирене Троян", "ЕлБи", "Маджаров", "Олимпус", "Македа" и "Лакрима". Това показва изследване, направено от представители на Университета за национално и световно стопанство, асоциация "Активни потребители" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".
За разлика от 2009 г. сега продуктите се правят от истинско, а не сухо мляко, и не съдържат нишесте и растителни мазнини с извеждането на млечните продукти с растителни добавки на отделни щандове намаля тяхното потребление и българинът вече яде по-качествени млечни продукти, твърди директорът на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов.

Министър-председателят Бойко Борисов откри модерен аудиторен комплекс в Медицинския университет в Пловдив


-Вашият университет е по-хубав от този в Хага, коментира пред бъдещи лекари, сто­матолози и преподавателите премиерът Борисов. Пред тях той подчерта, че Европа се отваря за нас и допълни-имаме умен народ и можем да произвеждаме специалисти и да ги изнасяме. Няма нищо лошо, така както германците произвеждат автомобили, ние да произвеждаме медици. Ако на Европа й трябват 10 000 медици, ние можем да произведем 20 000.
Борисов уточни, че университетите ни трябва да поемат и колкото се може повече чуждестранни студенти, защото така се трупа влияние. Мнозина министри на различни държави са завършили български университети и говорят български език, подчерта той. Според него не трябва да се опасяваме от това, че българските лекари заминават да работят в чужбина. Напротив, трябва да ги стимулираме, защото това означава, че кадрите ни се оценяват като добри България печели, защото лекарите зад граница вземат по-високи заплати, а след това се връщат в България с по-висока квалификация и ни рекламират в чужбина държавата, допълни той.
------
Мен ме назначава народът и той ме уволнява, с тези думи премиерът Бойко Борисов ко­ментира билбордовете с надпис "Ще уволня Бойко Борисов", които се появиха на изходите на София.
Нека си харчат парите, като слагаха билбордове преди 2 години бяха похарчени много средства, за да се сложат билбордове, гласящи: „Когато гласуваш за Борисов, получаваш Костов." Видя се, че тези хора са си похарчили парите напразно. Видя се, че това е лъжа, пак ще стане същото. И това ще се види, че е лъжа. Ние не харчим пари и не се занимаваме с такива неща, отсече Борисов. Той обясни също, че управляващите са чисти пред съвестта си, защото кабинетът е извел България от кризата, макар да е правителство на малцинството. На въпрос за подготвяния от опозицията трети вот на недоверие Борисов отсече, че не е притеснен.
Убеден съм, че в момент, в който Европа буквално се тресе за оцеляване, българите ще разберат. В края на краищата народът е този, който ни назначава. Ако пък мине вотът, ще направим избори, и пак народът ще си каже думата, бе категоричен той и подчерта, че ГЕРБ няма да участва в черна кампания.

Здравният министър Стефан Константинов за недостига на пари за лечение в чужбина

Това са възможностите на държавата. Тя дава 8 милиона. 
Моля, нека всички останали, както правят дарения на такива институции като МВР, да помислят и за децата