Translate

четвъртък, 14 юли 2011 г.

От МВР са притеснени от предстоящото сливане на ВМА и МВР болница


Трите полицейски синдиката, профсъюзите на пожарникарите и гражданската администрация в МВР изразиха притеснението си в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите Цветан Цветанов, Аню Ангелов и д-р Стефан Константинов.
В него се посочва, че има реална опасност 300 000 пенсионери и членове на семействата им да останат без специализирана помощ, тъй като се предполага, че кабинетите в регионалните дирекции ще бъдат закрити и полицаите оставени на обслужване само на личните лекари. Цитира се и становището на около 500 служители в болницата на МВР, според които обединяването на двете лечебни заведения се прави заради определени интереси, а именно ген. Стоян Тонев да „придърпа парите от здравната каса към търговското дружество ВМА.
Служителите на МВР настояват за провеждането на още публични дискусии по темата, на които ясно и категорично да бъде определено бъдещето на института.
Освен това в писмото се призовава управляващите да обявят какъв ще бъде контингентът от МВР, който ще се лекува във ВМА, както и каква ще е съдбата на медицинския персонал от Медицинския институт на МВР.
………..
Освен от държавни субсидии болницата на МВР ще се финансира и от дарения, завещания, помощи и приходи от имоти. Това е записано в правилник за нейната дейност, одобрен от правителството. В него изрично е записано, че медицинската структура на МВР ще продължи да работи според закона за вътрешното министерство. Сред разписаните функции на болницата са диагностика, лечение и експертизи за здравното-състояние на задържани.
Медицинският институт ще има 8 клиники и 19 отделения. Към него ще продължат да функционират и 3 бази за долекуване в Банкя, Варна и Хисаря. Планира се и обучение На студенти, докторанти и специализиращи лекари.
В МВР болница няма да има съкращения, а юридическата й самостоятелност ще бъде съхранена, ако се слее с ВМА. 
Условията за лечение на полицаите и техните близки ще останат същите като сега.
 
Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, отхвърли категорично синдикалните подозрения, че задкулисни интереси стоят зад обединението, тъй като в МВР болница условията на работа били по-лоши. А заплатите са с 30-60% по-ниски от ВМА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар