Translate

четвъртък, 14 юли 2011 г.

Енергоспестяващи лампи, продавани у нас, носят риск за здравето


Крушките излъчват фенол и фталат, откриха от Държавната агенция по метрология.
Евродиректива от 2007 г. категорично забранява използването фталати. Причината- те доказано водят до влошаване на репродуктивното здраве.
Опасните крушки не са китайски, уточниха инспекторите.
Фталатите - са абсолютно забранени с евродирективата от 2007 г. Те доказано водят до влошаване на репродуктивното здраве, имат силно изразен мутагенен ефект, изразяващ се в геномни и генотипни мутации.
Фенолът - е забранено да се влага в производство още преди фталатите. Вредно действие имат не само разтворите, но и парите на фенола. Вдишан в малки количества, той причинява главоболия. При хронични отравяния се наблюдават: изменение в кръвта, въздействие върху централната нервна система, смущения в хранителната система, дразнене на дихателните пътища, раздразнителност, безсъние и други.
Държавната агенция за метрология и технически надзор започва изследване на качеството на енергоспестяващите лампи.
Първата стъпка е енергоспестяващите крушки да греят 100 часа.
Едва след това ще започне изследването им. Ще се проучи дали тези осветителни тела отговарят на изискванията на еврорегламента за екопроектирането на ненасочени лампи в бита, или казано по-просто - дали отговарят на обявеното качество.
Ще бъдат измервани:
- светоотдаване на лампите - съотношие на светлинния поток към мощността на лампата;
- време на пускане - кога светва, щом натиснеш ключа;
- цветност;
- яркост;
- светлинен поток;
- коефициент на поддържане на светлинния поток на лампата. И у нас, и в света има сериозен медиен интерес към качеството на луминесцентните крушки.
Изпитването им ще продължи един месец, казват специалистите.
Само преди дни проверка на Държавната агенция по метрология и технически надзор доказа, че повече от 50% от слънчевите очила, продавани у нас, са некачествени и дори може да увредят зрението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар