Translate

петък, 29 януари 2010 г.

малък коментар

Простата сметка показва, че за миналата година близо 1,015 млн. българи твърдо не плащат за здраве. Така е от години! Към тях по всяка вероятност ще се присъединят и нови 380 000 човека, заради променените правила на здравното осигуряване у нас. Като капак обаче те ще бъдат финансово глобени и то солено...
Но това дали няма да окаже пагубно влияние върху спазването на неспазения досега закон? Дали няма да затрудни връщането им в системата още повече? Дали няма да засили хаоса, дали..., но стига толкова въпроси, чиито отговори са известни на всеки средно интелигентен човек.
И така ако приемем, че прогнозата на НАП е вярна, то около или над 1,5 млн. ще се окажат пак в редицата на нередовните платци за здраве.
Да, ама и държавата не внася пълните дължими здравни осигуровки за децата, студентите, държавните служители вкл. военни и полиция, безработните и пенсионерите. Само, че нея кой ще глоби за некоректността и към всички нас?
По данни на КНСБ пък 6% са богаташите в страната, които плащат кеш за лечението си - при нужда. Богатият, бълха го ухапала, ще си плати глобата и пак няма да си внася здравните осигуровки т. .е няма да финансира неизрядният партньор – държавата.
И така ако в едното блюдо на везната са няколкото милиона останали „съвестно-съзнателни” данъкоплатци, които ежемесечно внасят своя данък здраве, то в другото блюдо са всички тези, които солидарно наравно с тях ползват. И познайте в коя посока везната остава наклонена?
Отново се „опипва” почвата и се подхвърлят разни идеи в медийното пространство от рода на тази, че държавата ще поеме официално вноските и на всички останали извън системата хора, че ще се вдига вноската, че ще се надгражда, а не променя здравноосигурителният модел и т. н. ...
Само, че като се има в предвид тя какво лъжливо овчарче е на практика просто жална им майка на редовните данъкоплатци...
Та колко точно милиона българи реално издържат здравеопазването ни??? Знае ли някой със сигурност???
Но да се върна към неосигурените. Тях управляващите като мечка разиграват според - както им изнася.
В повечето малки джипи практики, а някъде вече и в по-големите дори, преобладават в листите неосигурените пациенти, поради ред икономически и социални причини. Но които ОПЛ обслужва с християнска смиреност и до сега. Та нали на босия не можеш му взе калцуните? Но ако недай си боже се случи нещо с такъв пациент лекарят ще бъде разпънат на кръст по медиите и сред обществото, нищо, че извършва почти безплатно социалната политика на държавата.
Е тогава как в този случай с 1112 здравноосигурени пациенти ОПЛ да назначи и помощен персонал? С кои пари да му плаща? Как да поддържа практиката си?
Та нали отнеха на ОПЛ и средствата за плащане на разликата в потребителската такса за пенсионерите. Та нали през януари получават от НЗОК парите си за извършена от тях дейност през ноември...
И всичко това ако не е елегантен опит да се „отрежат” от НРД т. е. да се фалират малките ОПЛ практики какво друго е?
Но да не забравяме, че само за секунди дори всеки може да се превърне в пациент...

Формира се нещо като „Наглите 4”

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) очертаха три основни групи проблеми, на специална пресконференция.
Според д-р Любомир Киров, председател на сдружението първият е, че НЗОК отказва да изплати на ОПЛ извършени дейности (диспансерни, профилактични прегледи, включително и на бебета и деца) с мотива, че информационната система на НЗОК „така показва...”
Сигнали за това закононарушение има подадени от цялата страна в сдружението.
Направил си профилактичен преглед, видял си диспансерен и ти казват няма да ти платим. Защо? Защото след 20 ХІІ примерно пациентът вече се е записал при друг ОПЛ. Той също ще му направи профилактичен преглед и какво излиза - за свършена работа и двамата ОПЛ няма да си получат парите, твърди той.
Защо през 2009 г., такъв проблем нямаше, просто защото сега е „пипнат” софтуерът, за да се спестят средства. Това е обяснението, заяви д-р Киров и се аргументира с факта, че НЗОК е платила дейностите им за м. ноември неправомерно с пари от бюджета си за т. г., след като те „стояли в някоя си банка и се размножили”, а сега чрез икономии касата се опитва да компенсира отворената дупка в него.
Пипнати са тук-там контролите в софтуера на ОПЛ и са изхвърлени сумати прегледи. Всеки един от ОПЛ както сега се случва в София, няма да получи 50-200-300 лева и повече, за извършена работа и като го умножите това всичкото по много хора, прави 1-1.5 млн. лв. месечно, ето откъде ще дойде компенсацията за това, че някой в началото на годината бръкна неправомерно в бюджета и изплати задължения от миналата година, обясни той.
Същевременно обаче изрази и опасение, че НЗОК по-същия начин ще „отреже” освен от техните пари и от тези на специалистите в ПИМП, а също и от болниците.
Д-р Киров попита защо все още на електронната страница на НЗОК е публикуван отчет за извършени разходи за м. октомври, но няма отчети за ноември и за декември.
Според него за последните 2 месеца на миналата година е имало налични близо 450 млн. лева, а в същото време им е обяснявано, че няма пари за здравеопазване, за изплащане възнагражденията на медицинските специалисти и т. н..
Защото всички знаят, че бюджетът за здравеопазване бе единственият, който бе приет с 830 млн. лв. излишък, но той потъна в резерва на БНБ
Кой, защо, къде пренасочи или скри тези налични средства и за какво са използвани те, риторично попита той. Къде отидоха парите от здравните ни вноски, които плащаме ежемесечно? Кой злоупотреби с тях, питам сега не като лекар, а като данъкоплатец, отново риторично зададе въпрос д-р Киров и обеща, че от сдружението няма да престанат да „ровят”, докато не получат адекватен отговор.
По думите му през тази година се предвижда за здравеопазване да се похарчат само толкова пари, колкото постъпят от вноските на работещите, а тези на държавата отново да бъдат „прибрани” някъде... в резерва на БНБ.
Съгласно закона за бюджета на НЗОК за 2010 г. постъпленията от здравноосигурителни вноски са в размер на 1 560 034 000 лв. плюс 941 126 000 лв. от държавни трансфери, за здравни осигуровки на студенти, пенсионери, социално слаби и др., докато заложените разходи за здравноосигурителни плащания възлизат на 1 511 932 000 лв.
Не може да се издържа здравеопазването само като се разчита на това, което постъпва от хората в активна работеща възраст - нашите здравни осигуровки, а държавата да не си изпълнява ангажимента по осигуряването на нашите деца, на нашите майки и бащи, които са пенсионери, бе категоричен д-р Киров и продължи, че това, което се прави у нас е не свиване при криза, а ликвидация - за да имаме малък бюджетен дефицит пред Европа, която обаче не е сляпа отдавна...
Мисля, че се формира нещо като „Наглите 4”, но само, че в друга посока, твърди още той.
ОПЛ сигнализираха и за друг проблем - отказ от страна на здравната каса да сключи индивидуални договор с техни колеги, докато не наемат допълнителен персонал.
Д-р Киров даде следния пример: ако лекар има 1100 здравноосигурени пациенти и в пациентската си листа още 300-400 пациенти, но с прекъснати права, тогава касата изисква от него за всички 1400-1500 пациенти да назначи допълнителен персонал, независимо, че не му се плаща за неосигурените, а само за здравноосигурените лица.
Ние, след съответни юридически консултации, тогава пък ще искаме НЗОК да ни възстанови капитационните суми и за тях, назад за 7 години.
Целта е да се затрудни работата на ОПЛ, да ги принудят да затворят практиките си, бе категоричен д-р Киров.
ОПЛ са притеснени още и от опита на НЗОК, без конкретно обяснение за целта, да се сдобие със счетоводни данни за приходите и разходите на практиките им. Действащата нормативна уредба обаче не ги задължава да предоставят такава лична информация.
Според д -р Ивайло Попов, зам.-председател на НСОПЛБ, данните се изискват, но само за 30% от ОПЛ практиките и явно целта на НЗОК е да ги използват за създаване на стандарти за остойностяването на труда им.
Статистическата информация обаче дефакто ще бъде изкривена, данните ще са неточни и манипулативни, защото разходите за миналата година са свързани с наличния ограничен ресурс и не отразяват действително необходимите.
Освен това в таблиците (разходи по икономически елементи и икономически показатели при изпълнители на ПИМП) има откровено „непочтени”, „недостойни”, свързани най-общо казано с фирмената тайна, и „некомпетентни” въпроси, включително за себестойност на човекоден, средна продължителност на работния ден, работно време, каквото при семейните лекари изобщо не съществува.
Явно тези документи (анкети), не са анонимни - в тях трябва да се въведе РЦЗ № на практиката, код на специалности наименование на практиката, са изработени от хора, които не познават същността на практиките за първична помощ. Това е тежка некомпетентност. И това не е работа на НЗОК, а на други институции, които трябва да се занимава с тези неща, каза той.
В България за остойностяването започна да се говори като за футбола, всеки разбира от него, вметна д-р Киров.
Той акцентира, че започва формирането на един хибрид между МЗ, НЗОК и МФ и имат чувството, че МЗ вместо да бъде подпомагано от останалите институции се превръща в тяхна функция т. е. управлява се от тях.
Нека да използваме собствения си ресурс и вместо управляващите да канят експерти от чужбина, да потърсят съдействие от нас, защото ние познаваме проблемите си, продължи той.
Нека да създадем нещо, което ще е полезно за хората но от хората, които могат да го направят, т.е. от нас, но нека да ни подпомогнат институциите, вкл. и финансово.
Д-р Киров заяви, че техни експерти са готови да работят съвместно с икономисти и други експерти, за да се изразработи методиката за остойностяване на лекарския труд, която според думите на здравния министър пък трябваше за ПИМП да е готова от началото на м. февруари т. г..
Или нищо просто няма да се случи или ще се появи един продукт, който ще е некачествен, прогнозира той.
Д-р Киров съобщи, че са направили проверка и са установили, че в България много стоки са много по-скъпи, отколкото в Европа, а медицинските дейности в пъти са по-евтини.
За пример той даде Германия, където предстои второ остойностяване на лекарския труд. Там сега консултация на пациент по телефона е близо 11 евро, повторно заверяване на рецепта близо 4 евро, докато, у нас профилактичен преглед е 3 евро, т.е. 6 лв. и се тормозят, рекетира се ОПЛ единствено с цел да се икономисат средства.
НЗОК да не опитва да скрие оголеният нечий друг гръб, зад гърба на ОПЛ., призова той и подчерта, че не са съгласни на тях да се гледа като на ходещи банкноти.
Д-р Киров поясни, че ОПЛ призовават до седмица НЗОК да коригира електронната си система и да не се опитва на техен гръб да икономисва средства.
ОПЛ искат и ясни критерии кои пациенти са социално слаби, както и въвеждане на пет пъти по-висока цени на медицинските услуги, но законово разписани, за тези, които имат възможност, но не искат да плащат здравни осигуровки.
ОПЛ искат още всеки здравно осигурен гражданин да получи по 1 ден допълнителен отпуск за задължителния профилактичен преглед.
Ние, личните лекари, не сме пъдари, та с бухалки да гоним хората за профилактика и да ги вкарваме по кабинетите си добави д-р Киров.
Относно всички тези проблеми ще сезират парламентарните комисии по здравеопазване и бюджет и финанси, както и ще настояват за среща с ръководство на НЗОК.
Д-р Киров подчерта, че ще искат премиерът Бойко Борисов също да се срещне с тях - „обикновените” лекари. А за всичко което се случва ще информираме не само премиера, но и Европейската комисия, подчерта той.
Защото, ако нещата не се променят, в близките няколко години лекарите в част от лекарските специалности, фелдшерите и сестрите ще преминат просто в „Червената книга на изчезващите видове”. А в останалите лекарски специалности броят им ще е крайно недостатъчен. Какво ще се случи тогава?
На нас българите не ни трябва тежко земетресение, като това в Хаити, за да се окажем в трудна ситуация, тъй като сме подложени на почти непрекъснати, достатъчни и еквивалентни по мощ трусове на управленска и всякаква друга некомпетентност, каза в заключение д-р Киров.