Translate

петък, 29 януари 2010 г.

малък коментар

Простата сметка показва, че за миналата година близо 1,015 млн. българи твърдо не плащат за здраве. Така е от години! Към тях по всяка вероятност ще се присъединят и нови 380 000 човека, заради променените правила на здравното осигуряване у нас. Като капак обаче те ще бъдат финансово глобени и то солено...
Но това дали няма да окаже пагубно влияние върху спазването на неспазения досега закон? Дали няма да затрудни връщането им в системата още повече? Дали няма да засили хаоса, дали..., но стига толкова въпроси, чиито отговори са известни на всеки средно интелигентен човек.
И така ако приемем, че прогнозата на НАП е вярна, то около или над 1,5 млн. ще се окажат пак в редицата на нередовните платци за здраве.
Да, ама и държавата не внася пълните дължими здравни осигуровки за децата, студентите, държавните служители вкл. военни и полиция, безработните и пенсионерите. Само, че нея кой ще глоби за некоректността и към всички нас?
По данни на КНСБ пък 6% са богаташите в страната, които плащат кеш за лечението си - при нужда. Богатият, бълха го ухапала, ще си плати глобата и пак няма да си внася здравните осигуровки т. .е няма да финансира неизрядният партньор – държавата.
И така ако в едното блюдо на везната са няколкото милиона останали „съвестно-съзнателни” данъкоплатци, които ежемесечно внасят своя данък здраве, то в другото блюдо са всички тези, които солидарно наравно с тях ползват. И познайте в коя посока везната остава наклонена?
Отново се „опипва” почвата и се подхвърлят разни идеи в медийното пространство от рода на тази, че държавата ще поеме официално вноските и на всички останали извън системата хора, че ще се вдига вноската, че ще се надгражда, а не променя здравноосигурителният модел и т. н. ...
Само, че като се има в предвид тя какво лъжливо овчарче е на практика просто жална им майка на редовните данъкоплатци...
Та колко точно милиона българи реално издържат здравеопазването ни??? Знае ли някой със сигурност???
Но да се върна към неосигурените. Тях управляващите като мечка разиграват според - както им изнася.
В повечето малки джипи практики, а някъде вече и в по-големите дори, преобладават в листите неосигурените пациенти, поради ред икономически и социални причини. Но които ОПЛ обслужва с християнска смиреност и до сега. Та нали на босия не можеш му взе калцуните? Но ако недай си боже се случи нещо с такъв пациент лекарят ще бъде разпънат на кръст по медиите и сред обществото, нищо, че извършва почти безплатно социалната политика на държавата.
Е тогава как в този случай с 1112 здравноосигурени пациенти ОПЛ да назначи и помощен персонал? С кои пари да му плаща? Как да поддържа практиката си?
Та нали отнеха на ОПЛ и средствата за плащане на разликата в потребителската такса за пенсионерите. Та нали през януари получават от НЗОК парите си за извършена от тях дейност през ноември...
И всичко това ако не е елегантен опит да се „отрежат” от НРД т. е. да се фалират малките ОПЛ практики какво друго е?
Но да не забравяме, че само за секунди дори всеки може да се превърне в пациент...

Няма коментари:

Публикуване на коментар