Translate

сряда, 29 ноември 2017 г.

Вицепремиерът Валери Симеонов: На всяка фабрично произведена ракия отзад на етикета да пише колко процента е зърненият етанол



Ще поискаме промени на съответните закони, тъй като в настоящия момент в този сектор все още има доста нерешени проблеми, заяви той и продължи, че в големите спиртоварни не се произвежда ракия от грозде, кайсии, праскови и сливи, а всъщност там се произвежда тази спиртна напитка от зърнен етанол. Причината е, че в момента българските закони позволяват ракията да се произвежда със съдържание до 60 % зърнен етанол, който не е вреден за здравето, но не съответства на представата на потребителя за качествена и истинска българска ракия.
Той заяви още, че зърненият етанол се произвежда от големите спиртни фабрики, като се получава от царевица, зърно и меласа.
Според него зърнен етанол се продава и на незаконните казани за ракия.
У нас приблизително между 3 и 6 хиляди малки дестилационни казана работят и спрямо тях не се прилагат необходимите контролни и предвидените в закона репресивни мерки. Законно регистрираните малки обекти за дестилация в България са около 1 500, а незаконните обекти са между 3 и 6 пъти повече, посочи той. Последиците, освен нарушаването на закона, са и в това, че и регистрираните и законни обекти за ракия започват да избягват плащането на данъци, подчерта той.

Снимка: LittleBG


Протест срещу мораториума за нови лекарства през 2018 г



се проведе вчера пред посолството на Италия. Инициатор на проявата бе Федерация Български пациентски форум.
Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум (ФБПФ), подчерта че в НЗОК всяка година не достигат финансови средства, но това не е повод да се подлагат на риск живота и здравето на хората.


По думите му 15 са иновативните медикаменти, които НЗОК няма да поеме за догодина и засегнати ще бъдат пациенти с белодробна фиброза, левкемии и други заболявания.
Той съобщи, че от ФБПФ са внесли отворено писмо, както до омбудсмана Мая Манолова, така  и  до посланиците на 17 европейски държави.
Димитров бе категоричен, че като последна стъпка ще поискат вето от държавния глава. И макар, че това е крайна мярка пациентите ще я предприемат, защото ограничаването на новите терапии е пагубно за тях.

Снимка: Нова телевизия

Мораториумът за реимбурсиране на нови иновативни лекарства през 2018 г. остава



НЗОК няма да заплаща нови иновативни медикаменти, влезли в Позитивния списък от началото на 2018 г. Това решиха депутатите при второто гласуване на бюджета на НЗОК за 2018 г. със 115 гласа „за“, 82 „против“ и 7 „въздържал се.“
Забраната няма да важи обаче за генеричните и биоподобни лекарства.
По думите на д-р Нигяр Джафер от ДПС мораториумът е признание за безпомощност на институциите да се справят с проблема тренд на средствата за лекарства. тя е безпомощност и признание, че не могат да предложат механизми за контрол на растящите разходи за лекарства и прехвърляне на отговорността към Народното събрание.
Бюджетът на НЗОК за догодина ще е в размер на близо 3,9 млрд.лв. Депутатите приеха преразпределение на средствата по пера и записаха изрично текст, с който от резерва на НЗОК се „запазват“ общо 27 млн. лв. за извънболнична помощ, които ще бъдат добавени към средствата, заложени към момента в перата, съответно 7 млн. лв. за ПИМП, 7 млн. лв. – за СИМП, 3 млн. лв. за МДД и 10 млн. лв. за дентална медицинска помощ.

Фармацевтичната компания SANOFI получи най-много награди в тазгодишното издание на SUPERBRANDS


Признанията са за No Spa ®, Magne B6 ® и Dulcolax ® - това са марките, на които българите се доверяват от дълги години за своето здраве и са се доказали многократно пред потребители, фармацевти и лекари.
Михаела Пиерова, генерален мениджър “Продукти без лекарско предписание” на Sanofi за Централна и Югоизточна Европа при получаването на наградата сподели:
-За Sanofi е голяма чест цели 3 бранда да бъдат признати за супермарки за България. За нас най-голямата награда е доверието на хората, които всеки ден гласуват с избора си в аптеките за по-добър и по-качествен живот. Нашата мисия е да допринесем за един по-пълноценен и здравословен живот за всички българи. Това е поредното признание за фармацевтичния лидер Sanofi. По-рано през годината Magne B6 ЛЕКА НОЩ ® бе избрана от потребителите за топ иновация и „Продукт на годината“ за България, а през юни No Spa Comfort ® взе голямата награда „Продукт без лекарско предписание на годината“ на Българския фармацевтичен съюз.
Superbrands раздават своите отличия в над 80 държави на най-силните марки в своите категории за двугодишен период. Методиката на подбор и оценка е универсална за всички страни, в които се реализира програмата Superbrands. Селекцията се осъществява в три последователни етапа. Започва се с номинация на най-забележимите марки на националния пазар въз основа на достоверни източници, статистически данни и пазарни анализи. Във втория етап членовете на независимо експертно жури - борда на Superbrands Bulgaria гласуват конфиденциално, а третият включва национално гласуване на потребителите в интернет. Членовете на борда не получават материално възнаграждение и не оценяват марка, с която са свързани, както и тези на конкуренти си. Партньор на Superbrands в провеждането на националното гласуване на потребителите в интернет е Институтът за пазарни проучвания GfK Bulgaria.

HBO прави онлайн услугата си HBO GO достъпна до крайни потребители в България и още 6 страни в Европа



От днес, 29 ноември, онлайн услугата на HBO, HBO GO, дава възможност за абонамент от крайни клиенти в България, Словения, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина. Новият модел на предлагане чрез заплащане на месечна такса само за HBO GO стартира на 13 ноември в Унгария, Румъния, Чехия и Словакия, в които услугата е достъпна освен през оператор вече и за крайни клиенти.
Онлайн платформата HBO GO включва богатото видеосъдържание на HBO с оригинални сериали, игрални и документални филми. Наред със заглавия, продуцирани от HBO Европа, зрителите могат да открият впечатляваща селекция от блокбастъри, класически филми и изцяло обновена детска секция.
Възможността за директен абонамент от краен потребител е налична за България от днес на www.hbogo.bg. 
Моделът на предлагане на HBO GO, насочен към крайни клиенти дава възможност на любителите на качествено видео съдържание да се насладят на любимите си заглавия навсякъде и по всяко време. До момента филмите и сериалите в HBO GO можеха да се гледат на компютър, смартфон, таблет, Samsung Smart TV и през Chromecast, а вече и на Apple TV и Playstation. Всеки абонат на услугата може да добави до пет устройства към акаунта си, с възможност за едновременно гледане на две устройства. Любителите на качествените филми и сериали може да се регистрират директно на www.hbogo.bg и да гледат богатото съдържание безплатно за 1 месец.
След изтичане на безплатния месец потребителят преценява дали да продължи да гледа HBO GO. Абонирането става чрез кредитна или дебитна картa при онлайн регистрацията. Това позволява на потребителя да има пълен контрол върху абонамента си и сам да решава кога да го прекрати.

Стартира традиционната съвместна благотворителна Коледна кампания на „Кауфланд България” и БЧК



за осигуряване на безплатен обяд в училище за уязвими български деца от социално слаби семейства. Близо 45% от децата в България са в риск от бедност и социално изключване.
В периода 30.11.2017 г. - 08.01.2018 г. клиентите на компанията ще имат възможност да направят своето дарение в благотворителните кутии на БЧК, разположени във всички магазини от веригата на територията на цялата страна.
Кауфланд България” ще подкрепи програма „Топъл обяд” на Партньорска мрежа за благотворителност на Българския Червен кръст за осма поредна година.
Поетапно от 1 ноември 2017 г. стартира програма „Топъл обяд“ за учебната 2017/2018 г. 1 650 нуждаещи се деца ще получават всеки учебен ден безплатна топла храна в училище на територията на 26 области в страната. Програмата, която се реализира вече 14 години, до момента е осигурила безплатен обяд на 14 500 деца. Предоставени са близо 1 000 000 безплатни обяда на обща стойност около 2 000 000 лв.

Безплатни скринингови изследвания за хепатит С сред служители на предприятия в град Гоце Делчев



01.12 - Световен ден за борба с ХИВ/СПИН със скринингова акция в Немска клиника „Символ на надеждата“, гр. Гоце Делчев

В периода 29 ноември – 1 декември 2017 г. Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ провежда безплатни скринингови изследвания за хепатит C на работници от предприятията „Пирин-Текс“ ЕООД, „Пирин Спринг“ АД, „Пиримпекс“ АД, Неврокоп пейпър ЕООД, Интерпред Партнер АД и др. в Гоце Делчев.
Акцията е част от кампанията, стартирала за отбелязване на Световния ден за борба с хепатит и се организира в партньорство с КНСБлека промишленост и с ръководствата на отделните предприятия. Паралелно с изследванията за хепатит С, в дните 30 ноември и 1 декември всеки желаещ ще може да се изследва и за носителство на ХИВ, като част от кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН.
Скрининговите изследвания на 29 ноември ще се проведат на територията на отделните предприятия, а в дните 30 ноември (в интервала от 10.00 до 18.00 ч. ) и 1 декември (в интервала от 10 до 15,30 ч.) ще се реализират в лабораторията на Немска клиника „Символ на надеждата“ (гр. Гоце Делчев, ул. „Паул Ленц“ №1), която е официален партньор на „Хепасист“ за кампанията в града.
През тази година НСБХ „Хепасист“ поставя особен акцент върху диагностиката на хепатит С, с фокус върху възрастова група 45+, като рискови от гледна точка на претърпяно кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г.
Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на пациентската организация, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.
Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, може да се получи на горещата телефонна линия на НСБХ „Хепасист” 0700 10 515 (всеки делничен ден между 11:00 и 17:30 ч.) на Фейсбук страницата www.facebook.com/Hepasist.
-------- 
В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит C (HCV). Статистиката сочи, че около 80% не са диагностицирани, тъй като  само при 10-15% от болните инфекцията протича остро, при останалите заболяването хронифицира. Поради липсата на симптоматика и на профилактика, малка част от пациентите биват навременно диагностицирани. HCV е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения.
По време на проведения в началото на ноември 2017 г. Световен хепатитен алианс в Бразилия, всички участници се обединиха около необходимостта от елиминация на хепатита до 2030 г., в унисон с препоръките на Световната здравна организация. Това може да се постигне с действия в посока имунизация за хепатит В, превенция на трансмисията на хепатит В от майка на дете, обезопасяване на кръвта и кръвните продукти, както и специални активности в посока осигуряване на скрининг за хепатит В и С.

НПО подкрепя протестите на пациентските организации срещу предложения Мораториум за новите лекарства, които няма да се поемат от НЗОК през 2018 г



В отворено писмо на УС на НПО се казва:

Ако този Мораториум, който е безпрецедентен за Европа, бъде гласуван и на второ четене в края на тази седмица, множество групи пациенти ще бъдат обречени да останат без лечение, което е животоспасяващо и няма алтернатива.
Национална пациентска организация (НПО) вече неколкократно изрази своята категорична позиция по въпроса, като сигнализира за евентуалните последици от  приемането на Мораториума. Като пациентска организация считаме, че от първостепенно значение е осигуряването на животоспасяващо лечение за пациентите и че е необходимо да бъдат положени всички усилия, за да не им бъде отнета възможността да водят пълноценен живот.
Отнасяме се с разбиране към сложната финансова ситуация в България и отчитаме всички усилия, които се полагат за оптимизиране на бюджета на НЗОК. Приветстваме всички опити и мерки за контрол на изразходваните средства, цени на лекарствата и т.н., но искаме да подчертаем, че оптимизирането на разходите не следва да става за сметка на ограничаване достъпа до лечение, без което съществува реален риск от некачествен живот, а в много от случаите - и от фатален изход за пациентите.
Считаме, че на този етап все още не са използвани всички механизми за оптимизиране на разходите, без това да засяга лечението на пациентите, които се нуждаят от иновативни терапии. В тази връзка още веднъж призоваваме за отпадането на Мораториума, което е единственото възможно решение в полза на пациентите, решение, в унисон и с декларираната от министър-председателя Бойко Борисов позиция по време на разговора му с холандския му колега на 15 ноември, във връзка с равния достъп до лекарства за всички европейски граждани.

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за мораториума върху лекарствата




ако текстовете в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2018 г., с които се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки, както и върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно, непатентно наименование, без да е предвидена възможност за изключения, не отпаднат. Това обяви самата тя в предаването „Денят започва“ по БНТ тази сутрин.
Манолова бе категорична, че забраните ограничават конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване.
В петък, 24 ноември 2017 г., омбудсманът изпрати трета поредна препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутатите срещу мораториума.
Пред БНТ Манолова каза:
-Мораториумът узаконява статуквото, на практика блокира промяната и се предполага, че тези, които го налагат харесват ситуацията и по отношение на лекарствата, и по отношение на състоянието на болничната помощ. Абсолютно необяснимо „как с едно зачеркване, с една запетая, направена с химикалка, могат да бъдат лишени от надежда за живот десетки хиляди български граждани. Защо това се случва с мораториума с новите лекарства, особено в случаите, в които те са единственото лекарство, как отписваш надеждата за живот даже само на един човек. Става въпрос за 25 млн. лв., които ще бъдат спестени на фона на 1 млрд. лв., които плаща НЗОК за лекарства.
За мен като омбудсман, като човек, като гражданин, човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от надеждата да бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка.
Омбудсманът подчерта, че фармацевтичният бизнес е много „сладък“ и реализира огромни печалби, но злоупотребата със средства може да бъде решена по друг цивилизован и демократичен начин.
Манолова каза още:
-Припомням, че само преди 2 г. беше създадена специализирана администрация, която да преценява съотношението „цена-полза“ от новите лекарствени продукти, която да оценява новите технологии. Каква дейност ще извършва този държавен орган, след като остава без функции, тъй като няма нови лекарства. Още по-драматично стои въпросът с лишаването на болниците от нови дейности. Това е жесток удар срещу общинските болници. В момента и част от тях наистина са на ръба. Дълговете на 38 болници са в размер на 29 млн. лв. Надлимитните дейности на всички болници са около 50 млн. лв. в края на годината.
Тя беше категорична, че ако не се помогне на общинските болници с 29 млн. лв. те ще фалират, като тези във Враца и Ловеч. Отнема им се шанса да се преструктурират и да развиват нови дейности, които да ги направят по-печеливши през следващата година.

Стартира 13-то издание на „Дни на предизвикателствата“


Ежегодният фестивал за спортове на открито, туризъм, екология и активен начин на живот е част от инициативата „София – столица на спорта 2018“. Дни на предизвикателствата 2017 се провеждат от 29.11 до 01.12. 2017г.
Сред презентаторите на фестивала ще бъде големият ни акро парапланерист Весо Овчаров, световен шампион по инфинити тъмблинг, чието име буди вълнение в екстремните спортове по цял свят.
Тази година в третия фестивален ден (1 декември) той ще представи на живо на сцената на аула „Максима“ своя филм за изминалия сезон с атрактивни 360-градусови кадри от небето над най-красивите места на България. Това се случва за първи път от много години, след като в предишни издания на „Дните“ натоварената му програма зад граница ни позволяваше да видим Весо само на голям екран в едни от най-обичаните спиращи дъха филми с негово участие. Всички присъстващи в третия ден на фестивала ще могат да се включат и в кратка дискусия и да му зададат лично своите въпроси.
Свеж музикален щрих ще оцвети в лирични цветове и без това пъстрата и наситена с много екстремно кино и вдъхновяващи презентации програма. Сред смелите приключенци и големи спортисти ще се открои нежната фигура на чаровната Миленита, която ще изпее неизпълнявано досега от нея парче, изцяло в духа на фестивала. На автентични латиноамерикански музикални инструменти ще й акомпанира перуанецът Пиеро като двамата ще бъдат чудесна музикална илюстрация на презентацията за Латинска Америка, с която ще бъде открита официално вечерната програма на фестивала.

Дивна, Драго Симеонов и музикантите от „Остава“ – посланици на инициативата „Приказни моменти на грижа“



Те дадоха своя принос за благотворителната кампания на NIVEA в подкрепа на Сдружение SOS Детски селища България. Като посланици на инициативата „Приказни моменти на грижа“ всеки от тях озвучи приказка от лимитираната серия.
Младата певица Дивна за втора година подкрепя тази благотворителната кампания. След като написа авторска приказка, посветена на любовта, грижата и разбирателството специално за децата, за които SOS Детски селища България се грижат, тази година Дивна влезе в звукозаписното студио, за да озвучи приказката „Мая и Феята опознават джунглата“. Сред посланиците на инициативата е и водещият Драго Симеонов, чийто емблематичен глас озвучи приказката „Тео и Зайо играят на криеница“. Свилен и Георги от „Остава“ също дадоха своя принос за благотворителната кампания, като се превъплътиха в ролите на Мая и Тео в приказката „Мая и Тео строят замък.
За трета поредна година NIVEA провежда благотворителна кампания, чиято мисия е да подпомага развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа и деца в риск да загубят закрилата на своите родители. В рамките на инициативата „Приказни моменти на грижа“ ще бъдат дарени по 30 стотинки от всеки закупен продукт от лимитираната серия NIVEA Crème с детски приказки.
Записите на всички популярни личности, които ще вдъхнат живот на приказките от лимитираната серия като ги озвучат, ще бъдат достъпни в „приказен“ плейлист на https://www.youtube.com/user/NIVEABULGARIA. До момента като посланици на инициативата се включиха обичаната актриса Силвия Лулчева, която озвучи „Мая и Зайо отиват на езда“ и талантливата Тита, която влезе в ролята на Мая от приказката „Мая и загубената магическа пръчица“.
Любителите на синия крем могат да подкрепят инициативата, като споделят във Facebook с хаштаг #ПриказнаСиняГрижа своята кратка позитивна приказка, посветена на семейството, грижата и обичта. Всяка седмица петима автори, изтеглени на лотариен принцип, ще получат награди от NIVEA. А една от приказките ще бъде озвучена от българска популярна личност и анимирана с рисунки на децата от Сдружение SOS Детски селища България.

Смарт екосистема на LG ще бъде в основата на домовете на бъдещето



 Новата колекция домакински уреди на LG ще бъде свързана с иновативна и интерактивна домашна екосистема, намираща се в предградие на Сеул


LG Electronics е глобален лидер в домакинската техника, разширявайки своята дейност в комерсиалния сектор посредством инсталиране на интегрирана смарт екосистема в няколко комплекса от затворен тип, намиращи се в едно от предградията на Сеул. Предвиденият за откриване през 2021 година мулти-комплекс Byeollae I’PARK се състои от пет 40-етажни сгради в североизточно предградие на Сеул и ще бъде обзаведен изцяло с най-новите технологии за дома на LG.
В апартаментите ще бъдат поставени най-иновативните продукти на LG в областта на  климатиците, хладилниците, пералните, сушилните и съдомиялните, както и революционната система за грижа за дрехите LG Styler. Новодомците ще имат възможността да използват и технологии като например филтри за пречистване на въздуха, роботизирани прахосмукачки и най-новата аудиосистема на LG ThinQ Hub, която позволява свързване и контрол на абсолютно всички други продукти, за да може потребителите да ги управляват чрез гласови команди.
Специално разработената за I’PARK екосистема ще бъде съвместима със смарт устройствата и на други производители. Собствениците е необходимо да инсталират специално приложение на своите мобилни телефони, което ще им позволи да извършват най-различни дейности като например да си извикат асансьора, да проверят и контролират електрическото потребление на домовете си, да направят поръчка за вкъщи, да си потърсят място за паркиране близо до сградата, както и да общуват с хората, намиращи се пред входната им врата.
Това е революционен проект за LG, който е резултат от дългогодишния ни опит като лидер в областта на смарт технологиите в Южна Корея, сподели Чой Сан-гю, маркетинг директор на LG за територията на Южна Корея. “Това не е просто демонстрация, а съвсем реален и нагледен пример за това как би могъл да изглежда всеки дом в близко бъдеще.“
 

И тази година децата се обаждат на Дядо Коледа с часовник MyKi от Теленор



От 1-ви декември 2017 г. децата могат да се обадят на Дядо Коледа чрез часовник MyKi или MyKi Touch от Теленор и да споделят своите желания за подаръци за празника. След обаждането, родителите получават запис от разговора.
Кампанията „Един разговор с Дядо Коледа“ е активна всеки ден от 9:00ч. до 21:00ч., до 21 декември 2017 г. включително, a в останалите часове ще звучи предварително записано съобщение. Всеки часовник MyKi може да извърши само едно обаждане до Дядо Коледа, а родителите могат да прослушат съобщението до 31 декември 2017г.
Услугата е достъпна за всички потребители, които са закупили часовник MyKi или MyKi Touch от Теленор в брой или са сключили договор за лизинг, независимо от доставчика на мобилните услуги. За да се възползват от нея, те трябва да свалят последната версия на мобилното приложение MyKi Watch, налично за устройства с Android и iOS и да изберат опцията Един разговор с Дядо Коледа от приложението. При съгласие с Общите условия на кампанията, приложението изпраща команда към часовника MyKi, чрез която детето може да извърши обаждането.
Обаждането е безплатно за всички клиенти на абонаментен план Джуниър. За клиентите с друг абонаментен план или на друг оператор, разговорът се таксува според цената на разговор към мобилната мрежа на Теленор и според продължителността на разговора.
Повече информация за кампанията „Един разговор с Дядо Коледа“ ще бъде налична на официалната страница на оператора от 1 декември 2017 г. Информация за MyKi Touch е налична на http://www.telenor.bg/bg/private/device/view/myki-kids-watch-touch.

Мусала Софт подкрепи IX Международен есенен турнир по информатика



Той се проведе от 22 до 26 ноември в Шумен. В състезанието се включиха млади таланти в областта на състезателното програмиране от България, Румъния, Молдова, Русия, Полша, Гърция и Украйна. Страната ни участва с 19 отбора – 7 в класирането младша възраст и 12 в класирането старша възраст.
Три сребърни и пет бронзови медала спечелиха нашите участници в младша възраст. Златният медалист от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI Мартин Копчев завоюва сребърен медал на турнира. Със сребърни медали в класирането младша възраст се отличиха още  Захари Маринов и Андон Тодоров, като защитиха успеха си от eJOI, където също заслужиха сребърни медали. Бронзови медали от турнира спечелиха Константин Каменов (сребърен медалист от eJOI), Марин Йорданов (сребърен медалист от eJOI), Георги Петков (бронзов медалист от eJOI), Добрин Башев (сребърен медалист от eJOI) и Виктор Кожухаров (бронзов медалист от eJOI).   
В класирането старша възраст, страната ни спечели девет медала – сребърни медалисти станаха Александър Кръстев, Радослав Димитров и Петър Няголов, а бронзови – Радостин Чонев, Виктор Терзиев, Емил Инджев, Иво Карагьозов, Иван Ганев и Антъни Господинов.
--------
 През септември тази година Мусала Софт бе сред инициаторите на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI, която събра на едно място най-изявените млади информатици от 22 страни членки на Съвета на Европа.
Една от най-дългосрочните инициативи, която Мусала Софт организира за 18-та поредна година, е Международният конкурс по програмиране CodeIT (http://codeit.bg/). Сезон 2017/2018 на състезанието по информатика, което е сред най-старите в света, започна през октомври. Втори кръг от конкурса предстои да се проведе онлайн на 3.12.2017 г

243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ



в рамките на Европейската седмица за тестване за вирусен хепатит и ХИВ, която се отбеляза между 17 и 24 ноември 2017 г. в столицата от Сдружение „ХепАктив“ и Сдружение „Здраве без граници“.
Тази година у нас тя премина под мотото „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“ и беше насочена към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.
Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив“ сподели:
-По време на кампанията отчетохме засилена посещаемост в центъра ни, като общо 243 души се изследваха за вирусни хепатити и ХИВ. Интересно е да отбележим, че 40% от тях са от поколението, към което адресирахме и нашето послание – да се изследват, дори и при липсата на симптоми, като общо 6 души дадоха  положителен проба за хепатит В или С. Всеки един от тях вече е насочен към специализирана клиника за потвърждение на диагнозата и провеждане на лечение. Това доказва не само необходимостта от профилактика, но и ползата от навременното откриване и лечение на хепатита. Не е задължително човек да има рисково поведение, за да бъде заразен с вируса на хепатит С. Много често причината е например кръвопреливане преди 25 г. Ето защо желанието ни е да мотивираме колкото се може повече хора да се изследват, без да чакат появата на оплаквания.Център за сексуално здраве“ е на  ул. „Цар Самуил“ 111 в София и предлага целогодишно безплатни и анонимни изследвания за хепатит С и ХИВ, като резултатите биват готови само за 15 минути.

От октомври 2016 до юни 2017 г. у нас липсват тестове за проследяване на вирусното натоварване при пациенти с ХИВ/СПИН



В тази връзка директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев, коментира:
-Става дума за няколко вида тестове – едните са скринингови тестове, тестове за вирусен товар, които са необходими за мониторинг на терапията, както и тестове за антиретровирусна резистентност.
Изследването на вирусния товар и проследяването на пациентите с ХИВ/СПИН за резистентност към лекарствената терапия са изключително важни за успеха на терапията, но за съжаление у нас има сериозни пропуски в това отношение. Един милион лева са необходими за тестовете за проследяване на вирусното натоварване при пациенти с ХИВ/СПИН, но МЗ бави обществената поръчка. Като цяло през последните години има сериозно забавяне в снабдяването на Националната референтна потвърдителна лаборатория и това неминуемо се отразява, както на болните, така и на специалистите, работещи в нея. Недопустимо е да се търсят тестове назаем или от дарения от фармацевтична фирма.

85% от заразените с ХИВ/СПИН у нас са мъже - практикуващи секс с мъже

В световен мащаб живеещите с ХИВ/СПИН са около 40 милиона. 
За миналата година новозаразените с ХИВ/СПИН са близо два милиона души, като починалите са около един милион. Благодарение на антиретровирусните терапии смъртните случаи, свързани със СПИН, са намалели с близо 48% от 2005 година насам. Сериозен спад се наблюдава и при новите случаи на заболяването при децата, които от 2010 г. са намалели двойно.
С антиретровирусна терапия се лекуват близо 20 милиона души в света. Благодарение на нея хората с ХИВ/СПИН имат продължителност на живота, близка до тази на неинфектираните и имат добро качество на живот.


Официално регистрираните с ХИВ/СПИН в страната са 2762 души, като ежегодно новооткритите са  около 200 случая. Прогнозно се счита, че в действителност броят на заразените с ХИВ/СПИН е около 3500, тъй като има и неоткрити, по една или друга причина.
По думите на проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), по време на медиен семинар "Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ" , у нас от 2005 г. насам има рязко изразена тенденция за увеличаване броя на заразените мъже. 85% от заразените с ХИВ/СПИН са мъже  във възрастовата група 20-40 години и то предимно от хомосексуалната общност – мъже практикуващи секс с мъже (МСМ). Но инфекцията е поне от 5-6 години преди диагностициране на заболяването т.е. във възрастта 15-19 години. Жените с ХИВ/СПИН са около 16%. През последната година няма регистриран случай на предаване на инфекцията от майка на дете. Налице е и спад на инфектирани с ХИВ/СПИН сред  венозните наркомани.
Новооткритите случаи са най-много в София, Пловдив и Варна. Разпространението на инфекцията обаче обхваща почти всички населени места в цялата страна.
Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, подчерта, че младите хора, още в училищна възраст, трябва да се научат как да се предпазват от полово предавани инфекции.
Тъй като много от тях се оказват причина за последващ стерилитет, който чрез ранната и прецизна диагностика може да се предотврати.
-У нас няма нито една работеща лаборатория за трипер и сифилис. Подценяват се херпесните инфекции, системните микози и криптококози, както и много други вирусни и бактериални инфекции. Ние сме единствената страна в ЕС, в която няма работеща Национална програма за антибиотичната резистентност. А липсата на Национална програма за полово предаваните инфекции е много съществен пропуск, който води, както до сериозни здравни последици, но така и до значителни финансови загуби. Липсата на система за проследяване на вирусния товар при пациенти с ХИВ/СПИН и за придобитата резистентност към лекарства, с които се лекуват води до компрометиране на прилаганите терапии и изразходване на много финансови средства, без да се постига някакъв положителен резултат. И така ние не само, че не вървим напред в лечението, а се връщаме към ситуацията, в която сме били в края на 90-те години на миналия век, заяви той.
Статистическите данни показват, че в САЩ 24,9% от лекуваните пациенти с ХИВ/СПИН развиват резистентност към основни групи медикаменти, а в Гърция те са - 18,4%.
Специалистите бяха единодушни, че трябва да се наблегне върху  превантивната дейност сред подрастващите по отношение на полово предаваните болести вкл и ХИВ/СПИН, сексуалното образование задължително да се включи в учебните програми, да се усъвършенства диагностиката и редовно да се проследяват болните с това заболяване.
Добрата новина е, че страната ни се намира под средното ниво на инфектиране на фона на европейската статистика за разпространение на ХИВ/СПИН.