Translate

петък, 13 юли 2018 г.

Проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА: Три изслдвания са златен стандарт за диагностика на рака на маточната шийка

Проф. Стефан Ковачев

По думите му моделът на организиран цитологичен скрининг за рак на маточната шийка, който сме имали  до 1992 г. у нас за съжаление остава в миналото, въпреки, че той е доказал своята ефективност. В условията на опортюнистечен скрининг, който е налице в момента, най-добрият модел, признат и препоръчван от специалистите, включва три важни и необходими изследвания - цитонамзка, колпоскопия и тест за човешки папиломен вирус".
Според  проф. Ковачев те гарантира 100% сигурност, че жената не боледуват от рак на маточната шийка и няма да заболее в следващите 2 години.
Статистиката е красноречива - при средна честота на разпространение това заболяване в ЕС засяга 21%-22% във възрастовата група под 25 г., а у нас то е  - 29,1%. Нивото на засегнатите спада с увеличението на възрастта и се среща по-рядко в групата на жените във възрастовата група 25 - 34 г., но е грешно да се мисли, че при жените  след 45 години това заболяването не се среща, а Националния раков регистър също е красноречив -  ракът на маточната шийка при жени над 50-годишна възраст съвсем не е рядкост.
Ежегодно у нас се диагностицират над 1250 случая на заболяването, като почти 100% от тях са причинени от човешкия папиломен вирус.
За сравнение Словения, която за 10-годишен период след въвеждането на организиран скрининга през 2009 г. днес отчита намаляване на заболевамостта от рак на маточна шийка 10 пъти. Подобно намаление отчита и Хърватия, която го въвежда преди 5 години.
Най-добрата превенция срещу рак на маточната шийка си остава ваксинацията преди началото на половия живот и редовните профилактични прегледи след започване на сексуални контакти. Ваксината срещу човешкия папиломен вирус може ефективно да предпази не само жените, но и мъжете и от други видове рак - на ануса, на ларинкса и орофаринкса, като и от други заболявания, причинявани от този вирус като генитални и анални брадавици и други лезии.

HPV е най-често срещаната полово предавана инфекцияи

Доц. Румен Бостанджиев

Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България, след рака на гърдата. Ежедневно у нас умира по 1 жена. А диагностицираните ежегодно случаи са – 1254, като почти 100% от тях са причинени от HPV вирус. Той е най-често срещаната полово предавана инфекция, но половия контакт не е единственият начин за заразяване, защото то може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица. Над 200 типа HPV са откритии до момента - 55 с канцерогенен потенциал, съобщени проф. д-р Стефан Ковачев, онкогинеколог, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА, по време на пресконференция на тема „Митове и истини за секса и възрастта” - второ събитие от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”, организирано от фармацевтична компания MSD и имащо за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.
Проф. Ковачев обясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, тъй като могат да предпазят повече предразположен към инфекцията мъж, отколкото предразположена към инфекцията жена. Редовната употреба на кондоми от мъже, може да има предпазващ ефект до 80% срещу развитие на рак на шийката на матката, но при моногамни партньори.
Ваксинацията преди началото на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, са  най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка, категоричен е проф. Ковачев. Доказано е, че ваксината срещу HPV има траен ефективен имунитет до 100% за най-малко 10 години при някои от щамовете на вируса. Важно е да се знае, че освен от рак на маточната шийка, ваксинацията срещу HPV може да защити мъжете и жените и от други видове рак (анален рак), както и от други заболявания (генитални брадавици, генитални и анални лезии), причинявани от човешкия папиломавирус.
Доц. Румен Бостанджиев – сексолог, коментира връзката между HPV и полово предавани болести. По думите му сексуалната култура на българина основно е ориентирана към семейните ценности с традиционен патриархален акцент, а отсъствието на системна сексуална образованост личи в публичния дебат. Пример за това е паниката около понятието „джендър“, както и от политическата злоупотреба със сексуалната тематика.
Добрата сексуална култура при подрастващите е свързана с развитието две ключови умения - емоционалната компетентност /емоционална чувствителност, себерегулация, емпатия/ и умението да се изграждат партньорски взаимоотношения, които включват отговорно сексуално поведение и безопасен секс. Семейството и личният пример на родителите имат най-голямо значение за възпитаването на тези качества, следвани от важната роля на училището и институциите.

Sprite Urban Fest закрива стрийт сезона на 14 юли пред Паметника на Съветската армия в София


Skiller, DJ Akasha, Electric Force, FreeRun Bulgaria, Halfbike и Five High Skate Park ще сложат край на емблематичния фест за тази година

След супер свежите срещи на популярните лица от българската street общност с младите хора на Бургас и Пловдив, Sprite Urban Fest 2018 закрива тазгодишния сезон на градските спортове и изкуства в събота, 14 юли 2018 г., точно в 18 часа, пред Паметника на Съветската армия в София. Брейк, паркур, скейт, бийтбокс, графити работилници, много награди и много леден Sprite с вкус на лимони лайм закриват емблематичния фест за 2018 г.
Любимото на софиянци място за срещи ще се преобрази с мобилен скейт парк, както и 6 метрови стени за рисуване. На сцената на Sprite Urban Fest за пореден път ще се качи световният шампион по бийтбокс Skiller, като компания ще му прави Jahmmi Youth и двамата ще изпълнят новото си парче Let it Go. Момчетата от Halfbike ще направят демо на иновативния наследник на колелото, а FreeRun Bulgaria ще покажат, че описанието на „паркур“ в тълковния речник (изкуството за бързо и ефикасно преодоляване единствено с помощта на уменията на човешкото тяло на всякакви препятствия - природни и урбанистични, при преход от точка А до точка Б) просто бледнее пред техните умения. Мастърите от ELECTRIC FORCE ще поканят всички желаещи да се докоснат до брейк танците на сцената, а за перфектния саунд на събитието ще има грижата чаровната DJ Akasha. KONTE, JASIR, JAHONE и TASK ще покажат на какво са способни с флаконите, а момчетата от Five High Skate Park няма да оставят скейтовете си и за секунда, за да демонстрират най-добрите си трикове на специално изградения за феста мобилен скейт парк.

Михаела Филева - програмист, DARA – художествена гимнастичка

DARA

С какво биха се занимавали изпълнителите в професионален план, ако не бяха успехите им в музикалния бизнес?
Това споделиха зад кулисите на любимото музикално турне Криско, Pavell & Venci Venc', СкандаУ, 4Magic, Михаела Маринова, DARA, Балет NOVA, DJ Doncho, Ballan, Михаела Филева и TITA на концерта в Русе. 
Предвид актуалната тема за Световното първенство по футбол, разбира се, открихме и най-подходящите треньори, именно СкандаУ. Без капка съмнение Тото и Лъчо направиха разпределение на отбор, сформиран от изпълнителите на турнето, като те заемат треньорския пост, предвид че и двамата са бивши професионални футболисти. Точно в стил „световно първенство по футбол“ е и новото им парче „Хайвера“, чийто клип предстои да излезе скоро.
В крайно различна посока от музиката се ориентирала навремето и Михаела Филева – тя сподели, че обмисляла кариера в сферата на компютърните технологии. За разлика от нея TITA се изявявала като модел. Художествена гимнастика пък била мечтата на DARA, която освен артистични заложби, притежава и организационни умения от малка и понякога помагала на майка си в работата ѝ. Михаела Маринова сподели, че освен да пее, от време на време дублира и детски анимационни филми. Освен това не си представяла да е друго освен певица, но издаде, че медицината я привличала още от малка.
Малко известно е, че Pavell учи във военноморското училище „Никола Вапцаров“ и някой ден ще бъде лицензиран капитан, а неговата дуетна половинка Venci Venc’ има сериозни познания в маркетинга. Преди да стане известен Криско е бил помощник-барман на морето в миалното помещение.

Специалистите в УСБАЛО спасиха бременна жена с рак на бъбрека


37-годишна бременна жена с тумор на бъбрека спасиха специалистите от Клиниката по урология на УСБАЛО. Пациентката е в добро състояние.
Жената е била в 20-та гестационна седмица, когато медицинските специалисти откриват туморна формация с размер 17 см. Тя избутва в краниална посока левия бъбрек, като притиска уретера и причинява задръжка на урина в бъбрека. Находката се потвърждава и от компютъртомографското изследване на коремните органи. След консултация с акушергинеколози, които наблюдават бременността и екип от уролози и онколози се достигна до решение за отстраняване на туморната формация по оперативен начин.
Направихме срединна лапаротомия, с помощта на ултразвуков инструмент постигнахме максимално щадящо отстраняване на туморната формация заедно с левия бъбрек, обясни дпроф. Красимир Нейков, ръководител на Клиниката по урология в УСБАЛО. Кръвозагубата от интервенцията е била едва около 150 мл. По време на операцията не са настъпили усложнения за плода или пациентката.
Хистологичният вариант на тумора показа светлоклетъчен карцином на бъбрека, решението на онкокомисията е пациентката да се наблюдава на всеки 2-4 месеца по отношение на онкологичното заболяване, без добавяне на допълнителна терапия, каза проф. Нейков.
Жената е насочена към акушер-гинеколог за по-нататъшно наблюдение.  Това е третата бременност на пациентката, като предишните две са преминали успешно.