Translate

петък, 13 юли 2018 г.

В София бе създадена градска лаборатория за иновации в хранителната индустрия


Градски и политически лаборатории, както и европейски мозъчен тръст ще стимулират хранителните иновации в европейските страни


В София бе създадена градска лаборатория, която е част от проекта на Европейската комисия (ЕК) „FIT4FOOD 2030“. В рамките на проекта се предвижда създаване на градски и политически лаборатории, както и на европейски мозъчен тръст, с който да се стимулират иновациите в хранителната индустрия във всички европейски страни.
Проектът „FIT4FOOD 2030“ е създаден, за да подпомогне необходимата трансформация на изследванията и иновациите в областта на храните и продоволствената сигурност. Създаването на градска лаборатория (City Lab) в София ще улесни работата на Европейската комисия в България, като насочи общественото внимание към четирите основни приоритета на програмата - хранене в контекста на устойчиви и здравословни навици; създаването на екологично устойчиви хранителни системи, щадящи климатичната среда; кръгова икономика, която е насочена към ресурсно ефективна затворена хранителна система и стимулиране на иновации.
В първата дискусия, проведена на Градска лаборатория София (City Lab) по инициатива на Центъра за изследване и анализи (ЦИА), взеха участие учени и експерти в областта на храните и биотехнологиите, които дискутираха проблема за адекватната и достоверна информация, която се предоставя на крайния потребител. В следствие на проведената дискусия, хранителните експерти и учени насърчиха провеждането на събития за повишаване на информираността на обществото във връзка с неизяснената и неточна информация, която му се предоставя.
Дейностите по проекта „FIT4FOOD 2030“ бяха представени в рамките на европейската конференция „Храни 2030 – изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“, която се проведе по-рано в Пловдив, както и на специализирания семинар „Осигуряване на качеството на безопасността на храни, напитки и фуражи“, който бе проведен под съвместната инициатива на Българска агенция по безопасност на храните, Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра „Биотехнология“ на УТХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар