Градски и
политически лаборатории, както и европейски мозъчен тръст ще стимулират хранителните
иновации в европейските страни
В София бе създадена градска лаборатория, която е част от проекта на
Европейската комисия (ЕК) „FIT4FOOD 2030“. В рамките на проекта се предвижда
създаване на градски и политически лаборатории, както и на европейски мозъчен
тръст, с който да се стимулират иновациите в хранителната индустрия във всички
европейски страни.
Проектът „FIT4FOOD 2030“ е създаден, за да подпомогне необходимата
трансформация на изследванията и иновациите в областта на храните и продоволствената
сигурност. Създаването на градска лаборатория (City Lab) в София ще улесни
работата на Европейската комисия в България, като насочи общественото внимание
към четирите основни приоритета на програмата - хранене в контекста на
устойчиви и здравословни навици; създаването на екологично устойчиви хранителни
системи, щадящи климатичната среда; кръгова икономика, която е насочена към
ресурсно ефективна затворена хранителна система и стимулиране на иновации.
В първата дискусия, проведена на Градска лаборатория София (City Lab)
по инициатива на Центъра за изследване и анализи (ЦИА), взеха участие учени и
експерти в областта на храните и биотехнологиите, които дискутираха проблема за
адекватната и достоверна информация, която се предоставя на крайния потребител.
В следствие на проведената дискусия, хранителните експерти и учени насърчиха
провеждането на събития за повишаване на информираността на обществото във
връзка с неизяснената и неточна информация, която му се предоставя.
Дейностите по проекта „FIT4FOOD 2030“ бяха представени в рамките на европейската
конференция „Храни 2030 – изследвания и иновации за продоволствена сигурност и
повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“,
която се проведе по-рано в Пловдив, както и на специализирания семинар
„Осигуряване на качеството на безопасността на храни, напитки и фуражи“, който
бе проведен под съвместната инициатива на Българска агенция по безопасност на
храните, Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра
„Биотехнология“ на УТХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерство
на земеделието, храните и горите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар