Translate

събота, 22 май 2021 г.

Българска литература зазвучава на площад Славейков за 24-ти май

 Класически и съвременни произведения от аудио библиотеката на Storytel ще са част от специалната мултимедийна инсталация в центъра на София и ще изненадат за празника посетителите на магазините на Kaufland в цялата страна

 

 

По случай 24 май българската литература заживява отново на емблематичния площад “Славейков”.
Мултимедийната инсталация на Storytel „Звукът на българската литература“ е създадена специално за празника и ще представи любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици. Всеки минувач на площада ще може да ги преживее по нов начин с гласовете на любими лица от културната сцена като Юлиян Вергов, Койна Русева, Георги Господинов и много други.

Сред подбраните аудио откъси от българска проза и поезия, които ще зазвучат на площада, са такива от вечните Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димитър Димов, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Блага Димитрова. Селектирани от богатата аудио библиотека на Storytel с български заглавия, съвременните автори Георги Господинов, Виргиния Захариева, Илиян Любомиров, Димана Йорданова, Елена Алексиева, Людмила Филипова и Катерина Хапсали ще могат също да бъдат чути в сърцето на София.

Аудиоинсталацията е посветена на съвременните начини да се докосваме до книжовността чрез възможностите, които дава дигиталната трансформация днес. Благодарение на съвременните технологии, освен чрез книгите, вече носим литературата и на няколко клика разстояние в джоба си и можем да се наслаждаваме на вълнуващи истории навсякъде и по всяко време. Аудиокнигите дават на съвременния човек повече време за литература и докато пътува  или е зает с други ежедневни дейности. Това обяснява и сериозната тенденция в покачването на консумация на аудио съдържание в световен мащаб и у нас. Само за първите три месеца на 2021 г., броят на слушателите на аудиокниги в Storytel глобално е нараснал с 33% в сравнение със същия период на миналата година.

Проектът се реализира в партньорство със Столичната община по инициатива на Storytel — една от най-големите стрийминг компании в света, предлагащи абонаментни услуги за аудио и електронни книги, с каталог за слушане и четене от над 500 000 заглавия в световен мащаб. Storytel работи с български автори и издатели от 2018 г. и до момента има над 2000 аудиокниги и заглавия на български, развивайки още една възможност българската литература да стига до читателите си лесно и удобно.

Към призива на Storytel да празнуваме българската просвета и култура всеки ден се присъединяват и Kaufland България – водещата компанията у нас в сектора на модерната търговия. През целия ден на 24 май, посетителите във всеки от 60-те магазина на веригата в страната ще бъдат посрещани с избрани цитати от български класически произведения, посветени на българските традиции.

 

Партиен големец е сред заподозрените в убийството на естрадна певица в новия епизод на „ПОРТАЛЪТ“

Гледайте сериала и онлайн в Youtube канала на БНТ

 

 

Тази неделя четвърта серия на „Порталът“ ще се излъчи по изключение от 22:30 ч. Търпението на
зрителите ще си заслужава, тъй като мистерията в сериала се задълбочава, а интригата се заплита. Пътешественикът във времето Крум Бонев
(Велислав Павлов) разкрива нови заподозрени в предстоящото убийство на естрадната звезда Жана Янева /Стефания Кочева/.

Крум вече успя да сложи камери в дома на бившия съпруг на Жана - Боян /Дарин Ангелов/, който буквално и преносно влетя със замах в сериала миналата седмица. Сред опасните хора в обкръжението на певицата се оказват и културният деец от партийната йерархия Сава Панайотов, както и неговата ревнива и властна секретарка /Деси Моралес/. Всички те са потенциално опасни и за Крум, над когото надвисват и други неочаквани заплахи.

В ролята на Сава Панайотов със забележителна роля ще ни впечатли актьорът Свежен Младенов. Преобразен не само с корекомски костюм и седемдесетарски мустаци, но и изцяло потопен в образа, той убедително ни пренася в атмосферата на времето.

Ще продължат срещите ни и с героинята на Татяна Лолова, леля Зорка, на чийто нов телевизор ще гледаме „Всяка неделя“ и интервюто на Кеворк Кеворкян /в ролята самият Кеворк Кеворкян/ с фамозната Жана Янева.

Обратно в 2019 г. Джингиби /Александър Кънев/ също трябва да си измисли прикритие, за да поведе сближаването си с проф. Барахарска /Стефка Янорова/ в романтична посока.

Ако сте пропуснали първите три серии на „ПОРТАЛЪТ“, може да ги гледате в YouTube канала на БНТ - https://www.youtube.com/watch?v=5cSyKzWg-RQ&list=PLGCzxbT2dltxNg7rJo6cvHg8A6RA9unr1. Всяка следваща серия, ще бъде достъпна за гледане онлайн в сряда, веднага след излъчването ѝ в неделя.

 

Последен полуфинал в “България търси талант” с нереални музикални изпълнения, фокуси, акробатика и танци

Веднага след епизода стартира и “Спаси талант” на talant.btv.bg

 

 

Третият, последен полуфинал на живо в седмия сезон на “България търси талант” е тази неделя, 23 май, от 20:00 ч. по bTV.  В него ще се представят и последните 11 нереално талантливи полуфиналисти, които ще се борят да стигнат до заветния финал на шоуто, който е следващата неделя. Зрителите ще се забавляват с вълшебни музикални изпълнения от най-висока класа, представени от малки и големи таланти. Ще видят изтънчени фокуси, майсторски скокове, акробатика и танци, които ще се борят за всеки зрителски глас.

Специален гост в последния полуфинал на живо ще бъдат страхотните музиканти от “Берковската духова музика”, които допълнително ще вдигнат градуса на настроението на сцената, в залата и на всички пред екрана. По време на живия концерт зрителите ще имат възможност да изберат първия финалист в епизода, а вторият ще бъде посочен след гласуване на журито, измежду двамата, които са на второ и трето място по зрителски вот. Двамата, които продължат към финала ще се наредят до преборилите се вече за място там. Това са: Мерт Дерменджиев, Евгения Кринчева, Калоян Гешев и “Джуниър бенд”, както и 5-мата носители на Златен бутон.

Ако вашият фаворит не намери място сред финалистите – не се отчайвайте, защото веднага след епизода в неделя, на 23 май, на страницата www.talant.btv.bg стартира играта СПАСИ ТАЛАНТ, а с нея и възможността един от отпадналите полуфиналисти, който събере най-много гласове от феновете в рамките на 24 часа – да бъде “спасен” и да стигне до финал. Зрителите ще имат главна роля в тази “битка”, а спасеният талант, който получи най-много от гласовете им в “Спаси талант”, ще стъпи на голямата сцена на “България търси талант” на бляскавия финал на шоуто по bTV – от 20:00 часа на 30 май.

Ексклузивно видео съдържание, информация за шоуто и за самото гласуване по време на живия концерт можете да намерите на www.talant.btv.bg и във фейсбук страницата на предаването.

 

 

 

„Трънливият път на кирилицата“ в „Темата на NOVA“

Кога е сложено началото на българската писменост и колко трудно е нейното съхранение – тази неделя след централната емисия новини

 

 

Как се пази паметта българска? Какво е отношението към най-старите материални паметници на писмеността и през какво е преминала кирилицата, за да заслужи мястото си сред четирите фонетични азбуки, които се използват в целия свят? Тази седмица в авторът Ани Салич и операторът Георги Георгиев търсят остатъците от историята на нашата азбука в „Темата на NOVA”.

В скалния манастир „Вси Светии” в с. Кренча е запазен най-ранно датирания надпис в славянския свят от 921 г. До XIV век българите пишат кой както може, но възкачването на цар Симеон на престола бележи началото на Златния век на българската книжнина. Той самият е създал много книжно наследство, което е било преписвано и разпращано в различни краища на страната. Цар Борис пък е възлагал на своите ученици да изучат 1000 четци и писци. Именно по негова молба двамата братя Кирил и Методий създават глаголицата, която променя словото на богослужението и проповедта. По-късно тя отстъпва място на кирилската азбука, за която има много спорове къде точно е създадена.

Днес паметниците на нашата писменост тънат в забрава сред тръни и храсталаци, а ако стенописи не са запазени, ако църквите са разрушени, ако летописите на пергамент са изнесени, а историческите паметници ги няма – няма как да съществуваме като нация.

Кои български владетели са насърчавали развитието на писмеността и образованието и колко свидетелства за създаването и развитието на писмеността са останали по нашите земи?

Гледайте „Трънливият път на кирилицата” в „Темата на NOVA“ на 23 май, веднага след централната емисия новини. 

 

Boomerang - „Кученцето Пат“

От 24 май – всеки ден от 18.30 ч.

 

 

Пат живее в обикновена къща в предградията, заедно със собственичката си Лола. Но животът му никак не е скучен - добродушното кученце се забърква в много вълнуващи случки. Някои от тях са заради злонамерените птици, които само чакат подходящата възможност да се отърват от Пат и котето Гугльо, което живее в същата къща. Лола ще намери нова приятелка в предстоящите епизоди, а още по-интересно е, че тя живее в Япония и Лола ѝ пише писма. Една от идеите ѝ е да изпрати пакет-изненада, пълен със сладки деликатеси, но какво ли ще се получи? Злонамерените птици ще решат, че това е чудесна възможност да ... опаковат четириногите в пратката и да се отърват от тях завинаги. Пат ще трябва да спре братята Гуано, когато те открадват серума за суперсили на Лола и Виктор. На свой ред, Гугльо ще изчезне в изоставена къща, а Виктор ще открие, че сградата е обитавана от духове. Лола и нейният домашен любимец няма да се предадат и ще опитат всичко, за да си върнат изчезналия приятел Гугльо.