Translate

неделя, 16 май 2021 г.

16 май е Международен ден на Наследствения ангиоедем - HAE - 10 години

БНТ ще излъчи документален филм , посветен на заболяването

 

 

На 16 май 2021г. за десета поредна година в цял свят ще бъде отбелязан международния ден на Наследствения ангиоедем. Мисията на този ден е да повиши информираността сред обществото за проблемите на пациентите. Наследственият ангиоедем е рядко генетично заболяване, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на силно подуване на кожата и лигавиците. У нас има регистрирани 90 пациенти, но според Асоциация наследствен ангиоедем България, в страната ни има поне още толкова хора, които не са диагностицирани.

Тази година 16 май ще премине под мотото „Нека направим следващата стъпка“ като акцентът е върху физическата активност.  „Хората с HAE знаят, че стресът е причина за атаки, поради което поддържането на здрави психически и физически може да помогне за управлението на HAE. Също така сме наясно, че продължаваме да живеем с ограничения, за да помогнем за управлението на пандемията на COVID-19, така че насърчаваме участието в дейности, които могат да се извършват както вътре, така и навън.“, съобщават от  HAE International /HAEi/

Българската национална телевизия ще излъчи създадения и продуциран от Асоциация Наследствен ангиоедем- България документален филм “Съдбата обича смелите – Fortuna favet fortibus”. В него участват пациенти, семействата им и лекари. Филмът  разказва истински житейски истории, показва какво е да живееш с толкова рядко и опасно заболяване, трудностите,  през които преминават ежедневно цели фамилии.

“Съдбата обича смелите – Fortuna favet fortibus” е изключително въздействащ разказ от първо лице. Излъчването на филма в национален ефир ще се състои на 16.05.2021г. /неделя/ от 15.15 ч. в ефира на БНТ1.

Наследственият ангиоедем отблизо:

-     Най-често засегнатите области на тялото са подуване на крайниците, лицето, чревния тракт и дихателните пътища. Пристъпите, засягащи чревния тракт, причиняват силна коремна болка, гадене и повръщане. Подуването на ларинкса може да ограничи дишането и да доведе до опасност за живота запушване на дихателните пътища.

-       Симптомите на наследствения ангиоедем обикновено започват в детска възраст и се влошават по време на пубертета, като и честотата на пристъпите се повишава през този период от живота.

-     Лечението е насочено към предотвратяване на пристъпите и терапия, ако

    те се появят.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар