Translate

понеделник, 17 май 2021 г.

Евромеланома 2021 – „Твоето минало ще определи бъдещето ти!“

 

 

Пандемията от COVID-19 затрудни ранната диагностика на рака на кожата. А профилактичните прегледи са намалени с 33% през 2020г. В резултат на това, около 1/5 от злокачествените меланоми в ранен стадий не са били диагностицирани.

Счита се, че в световен мащаб над 60 000 случая на злокачествен меланом са останали недиагностицирани, поради рестрикциите, свързани с COVID-19. Безспорно, COVID-19 е безпрецедентен проблем за общественото здраве. Но изключително  важно е да не се допуска забавяне на диагностиката и лечението на кожните тумори, което може да доведе до дългосрочни негативни последици за общественото здраве.

След 15 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата / най-разпространената форма на рак/, Българско дерматологично дружество, в партньорство с Глобална Коалиция за защита на правата на пациентите с меланом и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE,организираха кампанията Евромеланома 2021.

Нейната цел е повишаване информираността на обществото по отношение на злокачествените новообразувания на кожата, възможност за предпазване от появата и развитието им и ранното и навременно откриване на проблема.

Национална кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома 2021 е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. През 2021г. тя ще наблегне върху важността от провеждането на профилактични прегледи за рак на кожата дори в условията на пандемия.

Мотото на тазгодишната кампания е – „Твоето минало ще определи бъдещето ти!“, а фокуса е върху някои основни фактори, които според дерматолозите допринасят за повишаване на риска от развитие на рак на кожата като използване на солариуми, чести слънчеви бани, професии, свързани с работа на открито, фамилна обремененост за меланом, занимания на открито през свободното време напр.

спорт/градинарство и др.

Кампанията „Евромеланома 2021” включва безплатни прегледи от специалист дерматолог на 19 май т. г.. Списъците с участващите дерматолози ще бъдат достъпни на www.bg-derm.org и www.euromelanoma.org/bulgaria.

------------

Броят на заболелите от рак на кожата расте по-бързо от този на заболелите от всеки друг вид рак. В Европа годишно се откриват над 3,5 млн. случая.

Полезни съвети:

Винаги се пазете от слънцето!

-Избягвайте ненужното излагане на слънце;

-Търсете сянка, когато е възможно, и избягвайте лятното слънце в

средата на деня;

-Носете предпазни дрехи – вкл. тъмни цветове, дълги ръкави, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата избирайте дрехи с вградена

защита от слънцето;

-Ползвайте винаги слънцезащитен крем, но се уверете, че той има висок защитен фактор, както срещу UVВ, така и срещу UVА лъчи. Помнете, че слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасяне и защитата трае само два-три часа;

-SunsiMed – медицинско изделие, което дерматолозите препоръчват за фотопротекция. То е подходящо за пациенти в риск от актинични кератози, рак на кожата /изключва меланом/, фотостареене; От Pierre Fabre Medical Device предупреждават да се четат внимателно инструкциите на опаковката и да не се апликира на лигавици и увредена кожа;

-Децата са изложени на най-висок риск от дълготрайни здравословни проблеми, свързани с излагане на слънце без защита. Играта навън е важна, но никога не оставяйте детето си да изгори на слънце.

Преглеждайте кожата си за петна, които:

-Променят размера, цвета и/или формата си;

-Изглеждат различни в сравнение с останалите /по признака „грозното

патенце“/;

-Асиметрични са или имат неравни граници;

-Те са груби или грапави на пипане /понякога можете да усетите нарушенията, преди да ги забележите/;

-Разноцветни са;

-Сърбят и от тях тече кръв или секрет;

-Изглеждат лъскави;

-Приличат на рана, но не зарастват.

Ако забележите някой от тези признаци, не се бавете.Отидете веднага при лекаря си.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар