Translate

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Световният дарителски индекс 2015 сочи: Огромен ръст на благотворителността в България



Резултатите са оповестени от CAF International и българския й член Фондация „Помощ за благотворителността в България“.
Световният дарителски индекс 2015 (CAF World Giving Index 2015) установява, че 27% от хората в България са дарили пари за благотворителна кауза през 2014 г., докато през 2013 г. те са били - 14%. Близо двойното увеличение за година се дължи на невижданите наводнения, които засегнаха страната през през лятото на 2014 година, обясняват анализаторите, които съобщават, че данните са от проучвания в 145 страни, направени от Галъп в предходната година. Изследват се три аспекта на дарителството* - даряване на пари за благотворителност, доброволчество и помощ за непознат.
Тазгодишният доклад сочи, че 38% от българите са помогнали на непознат през 2014 г., което е с един процент ръст спрямо 2013 г. Нивото на доброволчеството обаче остава много ниско в сравнение с останалата част на света. Само  4% от българите са били доброволци през 2014 г. За сравнение през 2013 година са били 7%.
България за първи път повишава дарителския си индекс – 23% (в предходните две години беше 19) и се изкачва в световната класация на 115-то място (от 145 страни) от 126-то място през 2013 г.
Страната ни се нарежда на пето място сред 10-те страни от Източна Европа, включени в Индекса.

Страните в Източна Европа, подредени по тяхната щедрост:
Държава
Място в региона
Място в световната класация
Световен дарителски индекс (%)
Помощ на непознат
Даряване на пари
Доброволчество
Полша
1
78
31%
51%
29%
13%
Украйна
2
89
29%
35%
38%
13%
Румъния
3
93
28%
54%
24%
7%
Беларус
4
103
26%
34%
28%
16%
България
5
115
23%
38%
27%
4%
Молдова
6
120
23%
36%
17%
14%
Словакия
7
123
22%
32%
23%
11%
Унгария
8
124
22%
35%
20%
11%
Русия
9
129
20%
32%
9%
19%
Чехия
10
130
20%
27%
20%
13%
Общо за региона


24%
37%
24%
12%


”Световният дарителски индекс винаги ни подсеща да правим добро всеки ден.Той регистрира ситната мрежа от невидими малки подвизи, добри думи и дела, който съпътстват живота на съпричастния и активен към проблемите човек. Индексът пита дали сме помогнали през миналия месец, без значение дали тогава се е случило нещо наистина драматично. Да помагаме често, винаги когато можем, защото така трябва да бъде, да помагаме заради себе си, заради самата ценност на помагането, за да възпитаваме в това децата си," споделя Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България“.
----
*Даряване на пари
-31,5% от населението на света е дало пари за благотворителност през 2014 - увеличение с 3,2 пункта в сравнение с предната година;
-За трета поредна година Мианмар е на първо място в списъка на страните с най-голям дял на хората, които даряват пари (92%), следвана от Тайланд (87%), Малта (78%), Великобритания (75%) и Холандия (73 %);
-Повече мъже дават пари за благотворителност – нарастване в световен мащаб от 27,9% през 2013 г. до 31,7% през 2014 г. Даряващите сред жените са се увеличили от 28,6% през 2013 г. на 31,3% през 2014 година;
-Докато все още най-често е даряването на пари във възрастовата група над 50 (33,8%), най-голямото увеличение през изминалата година наблюдаваме сред хората на възраст от 15 до 29-години (от 21,9% през 2013 г. до 27,3% през 2014 г. ).;
-Най-голям брой хора дават средства за благотворителност в Индия - 184 милиона души. Следват САЩ (164 милиона), Индонезия (121 милиона) и Китай (92 милиона).
 Помощ на непознат

-48,9% от населението на света са помогнали на непознат – незначителен ръст в сравнение с 2013 г. (48,5%). Хората на възраст между 30 и 49 са най-склонни да помогнат (51.5%);
-В Ирак най-много са хората, помогнали на непознат (79%). Те изместват САЩ от първото място, което имаха миналата година. Дарителската култура в  Ирак традиционно е висока, а увеличението може да е в отговор на нарастващата нужда;
-Либерия е на второ място (78%), следвана от САЩ, Намибия и Ямайка, всички със 76%;
-Южна Африка е увеличила значително делът на хората, помогнали на непознат (от 64% през 2013 на 73% през 2014), и така за първи път влиза в челната десетка по този показател.
 Доброволчество (даряване на време)
-21,0% от населението на света са били доброволци – това е лек спад спрямо 21.3% през 2013;
-Мианмар оглавява списъка на страните с най-висок дял на хората, даряващи време (50%), следвани от Шри Ланка (48%), Либерия (46%), Нова Зеландия (45%) и Канада (44%);
-В Индия най-много хора са били доброволци - 157 милиона души. Следват САЩ (115 милиона) и Индонезия (68 милиона);
-Мъжете са малко по-склонни да работят като доброволци(22,4%) в сравнение с жените (19.6%).

Новите терапии за хепатит С ще са достъпни и за българските пациенти от догодина



Безинтерфероновите терапии за лечение на хепатит С ще бъдат достъпни за българските пациенти от 2016 г. Медикаментите, които лекуват инфекцията в 95 до 98% от случаите и имат малко странични реакции, се приемат под формата на таблетки, вече са включени в Позитивния лекарствен списък.
Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването и за пациенти с генотипи 1 и 4. Терапията може да се използва и от пациенти, претърпели чернодробна трансплантация; подходяща е и за пациенти, които са коинфектирани с хепатит C и ХИВ, автоимунни заболявания, заболявания на кръвта, както и за такива, които се лекуват с опиоидна субстанция.
„Това е много важна новина за българските пациенти, защото те, както повечето европейски граждани, ще имат достъп до най-съвременното лечение на това коварно заболяване. Включването на терапията в Позитивния лекарствен списък е и доказателство за политическата воля в страната за тоталното елиминиране на заболяването хепатит C, което е изцяло съобразено с европейските стратегии.“, коментира д-р Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“.
Ние като пациенти сме безкрайно щастливи, че това лечение, което е огромен прогрес в медицината ще бъде прилагано и в България. Предстои НЗОК, съвместно с гастроентеролозите, да създаде конкретни критерии за отпускане на лечението. Надяваме се възможно най-широк кръг от пациентите да получат достъп до него, защото то ще е в полза, както на пациентите, така и на НЗОК, която ще спести средства в дългосрочен план“, сподели Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“.
„Новите терапии са истинска революция, защото в крайна сметка в рамките на 3 месеца (6 месеца в по-тежките случаи) ние успяваме да изчистим вируса, като пациентите приемат лекарствата през устата и нямат странични действия. Тези от тях, които преди това са се лекували с интерферон, правят веднага съпоставка с лечението и със страничните действия при интерферона, каквито при новото лечение почти няма.“, обясни д-р Радин Цонев, Началник на гастроентерологичното отделение в болница „Токуда“.
Приблизително девет милиона души в Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Генотип 1 е най-честата форма на хепатит C в Европа - представлява 60% от случаите в целия свят. Лечението на хепатит C е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо. Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.

Снимка: aidsbg.info


24 Kitchen - В търсене на най-добрия ресторант



понеделник - петък, 20:00 ч.
премиера 14 декември

Прочутият готвач и ресторантьор Том Количио е водещ, съдия и изпълнителен продуцент
на тази поредица, посветена на любовта към добрата кухня и нейните създатели. Работата му е отговорна - да дегустира храната в различни американски ресторанти и да казва тежката си дума. Докато той опитва кулинарни шедьоври и ги коментира, ние разбираме философията на всяко заведение.
Битката за най-добър нов ресторант ще бъде оспорвана, но само един ще получи това признание и разбира се, награда. Призовете всъщност са няколко - статия за победителя в специализираното кулинарно списание Bon Appétit, участие във фестивал на храната Vegas Uncork’d в Лас Вегас и $100 000.
Изпълнителен продуцент на поредицата е Гордън Рамзи. 


КОЛЕДА В СТИЛ ДЖЕЙМИ

понеделник, 13:00 ч.
премиера 21 декември

Коледа не е просто един ден, а поредица от прекрасни дни. Очакват ни богати угощения и весели събирания със семейството и приятелите. Да се отдадем на удоволствието и да опитаме най-специалната храна през годината!  
В това едночасово, специално коледно издание, Джейми ще готви в дома си и ще ни покаже чудеса на кулинарното изкуство. Предстои да видим абосолютно нови, сезонни рецепти. И да създадем сладки, солени и пикантни ястия, които да се превърнат в сърцето на тези прекрасни празници.
Време е да запеем коледни песни и да се потопим в кулинарния празник на Джейми!  

Снимка1: gotvach.bg




Fox Life - премиерни филми за Коледа



НАЙ-ПРЕКРАСНОТО ВРЕМЕ ОТ ГОДИНАТА
25 декември, петък, от 21:00 ч.

Дженифър е амбициозна млада жена. За нея работата е по-важна от всичко. Дори от
сина й, когото отглежда сама.
Перфекционистка до мозъка на костите си, тя не може да се отпусне дори по Коледа. Създала е стриктен график за почивните дни и очаква в дома си чичо Ралф, за да празнуват заедно. Освен куфарите обаче, той домъква в дома неочакван гост – авантюристът Морган, с когото се е запознал на летището. Решил да го вземе със себе си, защото самолетът на младия мъж не могъл да излети в снежната буря.  
Въпреки че Морган не влиза в плановете й, Дженифър го приютява. Бързо разбира, че не е сгрешила. Защото вижда нещо специално в начина, по който този мъж общува със сина й, окачва коледните светлини и й помага с пуйката. С всеки жест непознатият й показва каква трябва да бъде Коледа - радостна, а не стресираща. И без да иска я подсеща какво най-много и липсва...
Дали Дженифър ще продължи живота си по старому? Или ще прекара първата си наистина весела Коледа, със своето семейство и мъжа, когото обича? Ще разберете от тази романтична комедия, в която ролите на Дженифър и Морган изпълняват съответно Брук Бърнс („Спасители на плажа“, „Хавайски бряг“) и Уорън Кристи („Бойна звезда: Галактика“, „Възкресението на мъртвите“).

В ПЛАСЪРВИЛ ЗА КОЛЕДА
24 декември, петък, от 21:00 ч.



Младият художник Томас (Джаред Падалески) се завръща в родния Плейсървил, предвкусвайки перфектна Коледа. Но вместо обичайния ентусиазъм и трескава подготовка за празника, заварва униние.
Оказва се, че майка му (Марша Гей Хардън) е на път да загуби дома си след просрочена ипотека. А самото градче - да не посрещне нито един гост, заради кризата в туристическия бранш.
След кратък размисъл Томас решава да върне духа на градчето, впрягайки таланта си. Подкрепен от своя болен учител (Питър O'Тул), той се заема да възроди Плейсървил и да покаже на жителите му магията на празниците.

КОЛЕДА ПРЕЗ НОЕМВРИ
31 декември, петък, от 21:00 ч.

Осемгодишната Ванеса (в ролята Емили Линд) страда от тежко заболяване и минава през трудно лечение. А баща й Том (Джон Корбет) прави всичко възможно, да запази малките, ежедневни радости в живота й.
Когато обаче състоянието на детето се влошава, само неговите усилия не стигат. В този момент целият град се обединява, за да подготви за малката Ванеса магически подарък. В нейна чест местните жители ще направят една невероятна Коледа. Въпреки, че все още е ноември.
Очаква ви силно емоционален, вдъхновяващ филм, който ще докосне сърцата ви. Освен Емили Линд и Джон Корбет, в главните роли ще видите също Сам Елиът и Карън Алън. 

Снимка 2:  subtitrite.net

 



Fox Life - премиерни филми за Коледа

КОЛЕДНА БЪРКОТИЯ
4 декември, петък, от 21:00 ч.

Алис (в ролята Алиша Уит) получава предложение за брак от приятеля си Уил (Скот
Гибсън). А след това и покана да прекара Коледа със семейството му, което живее на стотици километри от тяхното жилище. Идеята й се струва отлична, защото тя вярва, че е открила правилния мъж и ще изкара чудесно празника с роднините му.
Преди двамата да тръгнат на път се появява пречка. В последната минута на Уил му изскача ангажимент. Затова любимата му се качва сама на самолета, а той обещава да я настигне при първата удобна възможност.
На летището бъдещата съпруга на Уил е посрещната от брат му Мат (Марк Уайби). А скоро цялото семейство се събира около елхата. Но въпреки че празникът е фантастичен, Алис не спира да се тревожи. Защото не може да избие Мат от ума си... 

ДА ПРЕОТКРИЕШ КОЛЕДА
11 декември, петък, от 21:00 ч.
 
Коледа е, но Оуен и Шон не могат да почувстват радостта от празника. Двамата наскоро
са се разделили с гаджетата си и сърцата им са разбити. Какво да правят? Желанието да променят живота си ги тласка към едно необичайно решение - да използват услугите на уебсайт, който предлага на потребителите да разменят домовете си и така да открият нови възможности.
Скоро Шон се нанася в провинциалната къща на Оуен. А Оуен се настанява в градския апартамент на Шон. Още преди да си разопаковат багажа, всеки от тях се забърква в сложни отношения с приятелите и роднините на другия. Ситуацията се заплита допълнително от появата на бившите им гаджета. Е, усещате ли духа на Коледа?
Режисьор на комедията е Харви Кросленд.

БЕЗКРАЕН ТАНЦ
18 декември,  петък, от 21:00 ч.

Изпълнителният директор на инвестиционна фирма Джак (в ролята Андрю Макарти) е
влюбен в дъщерята на шефа - Деми (Стефани Милс). Мил и романтичен, той решава да й предложи брак на организирания от баща й коледен бал. За да спечели момичето на мечтите си, трябва да научи правилните стъпки. Затова се записва на курс, воден от професионалната танцьорка Кристин (Мишел Нолдън).
Времето за коледния бал наближава. Освен Деми, на него неочаквано се появява  Кристин. Джак излиза на дансинга със своята инструкторка по танци, а привличането им става очевидно за всички. За да си върне вниманието на любимия, Деми публично го поздравява за сделката с новите, скъпи апартаменти. Разбрала какво очаква танцовото й студио, Кристин си тръгва съкрушена. Ще успее ли Джак да си я върне обратно?