Translate

неделя, 22 ноември 2015 г.

„Да направим шоколада справедлив - възможно ли е?“



Проблемите, свързани със справедливостта по веригата доставки и производство на
какао от плантациите до шоколада бяха обсъждани на форума-дебат в Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Специално за дебата от Кот Д’Ивоар пристигна г-жа Мари Комбо,председател на синдикат към федерацията на земеделските съюзи в Кот Д’Ивоар. В него участваха д-р Светла Николова, Ани Маринкова – директор на завод „Своге“, Венсан Гайо,
производител на ръчен шоколад в Пловдив, Миладина Монова, антрополог и журналист.
Статистиката сочи, че средно годишно в Европа и САЩ всеки един човек изяжда по 5,2 кг шоколад. Но само 5 големи фирми доминират в търговията на какао в света. През 2014 г. глобалният пазар на шоколадови изделия е с нетни продажби 88 млрд $. 14 милиона работници в какаовите плантации на Западна Африка получават по-малко от 1.25 $ на ден.
2 млн. деца работят в какаовите плантации, а повече от 500 000 от тях извършват опасен труд. Тропическите гори се изсичат за да разширят терена за производството на какао.
„Необходимо е образование на хората и най-вече на децата в Кот Д’Ивоар и Африка. Познанията за света ще им даде да могат самостоятелно да взимат решения, до изискват от мултинационалните компании и правителствата промени, с които да се решат проблемите в Африка и в частност при производството на какао. Така хората, производители на какао ще
получават достойно възнаграждение за своя труд“, отбеляза г-жа Комбо.
„Огромните проблеми, свързани с несправедливостта по веригата какао - шоколад са проблеми и на всички доставки на храна по света, включително и в България. Те могат да бъдат решени законодателно, с волята на правителствата, но най-вече с информираността на потребителите, които да принудят съревнованието между глобалните монополи за „винаги по-ниски цени“ да променят поминъка на дребния земеделски производител и подобрят състоянието на околната среда“, каза д-р Светла Николова.
Директорът на завод „Своге“ и Венсан Гайо споделиха техните усилия да направят шоколада по-справедлив, Миладина Монова подчерта, че едно от решенията е в страните, където се произвежда какао да се направят фабрики за шоколад. Така добавената стойност ще остане при хората, производители на суровина и ще облагодетелства тях, а не богатите мултинационални
компании.
Форумът е част от проекта "Подкрепа за устойчиви марки на европейските супермаркети като ключови движещи сили за Европейската година на развитието 2015 и след нея", в който са включени 20 неправителствени организации от ЕС. Българският партньор е Сдружение АГРОЛИНК. ФБ на проекта: За справедливи супермаркети Supplychainge Bulgaria.
Форумът бе организиран от Сдружение АГРОЛИНК с подкрепата на Европейския съюз като част от Програма DEAR за Европейската година на Развитие, инициатива за подпомагане на страните от Глобалния Юг и повишаване на информираността на гражданите на ЕС.

Снимка: jorvik.co.uk

Няма коментари:

Публикуване на коментар