Translate

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за човешкото здраве



До 2050 г. жертвите и в света ще са около 10 милиона годишно - повече, отколкото са
жертвите на рака. Всяка година от инфекции с микроби, развили резистентност към антибиотици, умират около 700 хиляди души. Това беше съобщено на конференция в рамките на Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици и Европейския ден на антибиотиците, организирана от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
"България е на средноевропейско ниво по отношение на антибиотичната резистентност, но ситуацията може да се влоши заради продължаващите случаи на неправилна употреба на антибиотици и лоша хигиена в болниците. Тревожен е фактът, че повишената резистентност засяга както бактериите, причиняващи особено опасни инфекции като антракс и бруцелоза, появили се това лято у нас, така и причинителите на грип, хепатит и HIV", заяви националният консултант по микробиология проф. Тодор Кaнтарджиев.
Според него не трябва да се допуска самолечение, както преди 15 години. Тогава всеки отива в аптеката и иска този антибиотик, от който се е излекувал при предишно заболяване. Проф. Кaнтарджиев подчерта, че не бива да има самолечение, защото може да доведе до нежелани странични реакции и повишаване на резистентността на бактериите, но е наложително да има правилна антибиотична политика в болниците и добро обучение на лекарите в доболничната помощ.
„Ако всичко това се случи и ако много антибиотици, от които се отказахме поради икономически причини и натиск на фирмите, се върнат отново за масова употреба, може да се намали появата на резистентност и да не се допуснат човешки и икономически загуби в следващите години”, бе категоричен той.
По данни на НЦЗПБ обаче в нашите болнични лечебни заведения ни се изписват три пъти повече антибиотици, отколкото в болниците в развитите европейски държави. Същевременно около 80% от антибиотиците се прилагат в извънболничната помощ, но няма контрол дали е се предписват правилно.
Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за човешкото здраве и може да засегне хора от всякаква възраст навсякъде по света. Тя възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса.

Снимка: bnt.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар