Translate

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Новите терапии за хепатит С ще са достъпни и за българските пациенти от догодина



Безинтерфероновите терапии за лечение на хепатит С ще бъдат достъпни за българските пациенти от 2016 г. Медикаментите, които лекуват инфекцията в 95 до 98% от случаите и имат малко странични реакции, се приемат под формата на таблетки, вече са включени в Позитивния лекарствен списък.
Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването и за пациенти с генотипи 1 и 4. Терапията може да се използва и от пациенти, претърпели чернодробна трансплантация; подходяща е и за пациенти, които са коинфектирани с хепатит C и ХИВ, автоимунни заболявания, заболявания на кръвта, както и за такива, които се лекуват с опиоидна субстанция.
„Това е много важна новина за българските пациенти, защото те, както повечето европейски граждани, ще имат достъп до най-съвременното лечение на това коварно заболяване. Включването на терапията в Позитивния лекарствен списък е и доказателство за политическата воля в страната за тоталното елиминиране на заболяването хепатит C, което е изцяло съобразено с европейските стратегии.“, коментира д-р Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“.
Ние като пациенти сме безкрайно щастливи, че това лечение, което е огромен прогрес в медицината ще бъде прилагано и в България. Предстои НЗОК, съвместно с гастроентеролозите, да създаде конкретни критерии за отпускане на лечението. Надяваме се възможно най-широк кръг от пациентите да получат достъп до него, защото то ще е в полза, както на пациентите, така и на НЗОК, която ще спести средства в дългосрочен план“, сподели Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“.
„Новите терапии са истинска революция, защото в крайна сметка в рамките на 3 месеца (6 месеца в по-тежките случаи) ние успяваме да изчистим вируса, като пациентите приемат лекарствата през устата и нямат странични действия. Тези от тях, които преди това са се лекували с интерферон, правят веднага съпоставка с лечението и със страничните действия при интерферона, каквито при новото лечение почти няма.“, обясни д-р Радин Цонев, Началник на гастроентерологичното отделение в болница „Токуда“.
Приблизително девет милиона души в Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Генотип 1 е най-честата форма на хепатит C в Европа - представлява 60% от случаите в целия свят. Лечението на хепатит C е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо. Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.

Снимка: aidsbg.info


Няма коментари:

Публикуване на коментар