Translate

петък, 20 март 2020 г.

Дизайнерката Радослава Лазарова изработи защитни маски за болницата в Смолян


Кроячен робот гарантира качеството на дизайна

Дизайнерката Радослава Лазарова /модна къща  „Блинк”/ е реагирала на апел от рентгенологията на болница „Братан Шукеров” в родния й град Смолян във връзка с недостиг на предпазни средства. В най-кратки срокове тя е изработила и предоставила на медицинския екип необходимите защитни маски. Те са трипластови от 100% памук, конструирани и изработени в 3D обем, следващ извивките на лицето.
Радослава Лазарова е сред най-изявените и успешни модни творци /носител на „Златна игла”/ в България – второ поколение дизайнер, като семейството й има над 30 години опит в модния бизнес. Тяхната материална база в Смолян е оборудвана с високотехнологична и специализирана техника, а самата Радослава Лазарова има пълна готовност да помогне за задоволяване на необходимостта от предпазни средства. „Убедена съм, че в тази сложна обстановка всеки, който има възможност да помогне, трябва да го направи. Предвид спешната нужда от предпазни средства, реагирахме ситуационно бързо на призива от рентгенологията в Смолян. Кроячният робот, с който разполагаме, позволява да се включим максимално активно в производството на така необходимите в момента защитни маски.”, споделя дизайнерката.



Графа с дебютно изпълнение на китара на сцената на „Гласът на България“ по bTV


За първи път на кастингите на тъмно ще се яви участник с изцяло авторско парче

Талантливи и колоритни участници от цял свят ще се борят за малкото оставащи места в отборите на треньорите в най-гледаното музикално шоу у нас. Женската коалиция между Михаела Филева и Камелия ще се пропука в неделя вечер, когато зрителите ще станат свидетели на първата за сезона битка между нежната половина в журито.
Михаела ще вземе крайни мерки и ще обещае на участничка, ако стигнат заедно до финал, да изпълни с нея поп-фолк парче на сцената на шоуто. Желанието да опита нови музикални хоризонти ще завладее и Графа, който за първи път ще покаже как се е научил да свири на китара. Пред цяла България и под критичния поглед на колегата си в журито Иван Лечев, Влади Ампов ще изпълни вечния си хит „Давам всичко за теб“, акомпанирайки си на китара. Въпреки дългия си опит на голяма сцена, Графа ще признае, че се притеснява и трепери, заставайки на мястото на участниците в шоуто.
Смело решение на млад талант да се представи на кастингите на тъмно с изцяло авторско парче ще се превърне в прецедент в историята на предаването у нас. Този дързък ход ще върне Михаела Филева в спомени от първите години на музикалната й кариера, когато самата тя записва собствена песен и години след това не събира кураж да я изпее пред публика.
Български певец и актьор с роли в хитови филми като Хари Потър, Агент 007“,  Зеленият път“, режисиран дори от самата Мадона, се завръща у нас, за да участва в „Гласът на България“За това предизвикателство той има най-добрата подготовка – участие в „Гласът на Финландия“, където се класира на четвъртфиналите.
Беквокалистката на поп-фолк дивата Ивана, колоритна италианка с партизанска песен на три езика и нестандартно изпълнение на турски език, са част от изненадите за зрителите в неделя вечер.
Запомнящо се завръщане в „Гласът на България“ ще направят три от най-колоритните участнички от миналия сезон, решени да покажат, че са по-силни и имат готовност този път да стигнат до финал. В неделя вечер ще падне и поредният блок бутон и един треньор ще остане без право да се бори за участник. Кой кого вади от играта и ще се развали ли проклятието на блок бутона? Гледайте „Гласът на България“ тази неделя, от 20.00 часа, само по bTV.

„Икономика под карантина“ в „Темата на NOVA”


Срив на борсите, извънредни мерки и боледуваща икономика, тази неделя, след централната емисия новини

Тази неделя в „Темата на NOVA” авторите Владимир Сиркаров, Кузман Илиев и операторът Росен Илиев разказват как на фона на страха от заразата и физическите й измерения, започва да боледува икономиката. Болест, която може да продължи по-дълго от коронавируса.
Пандемия, война, природно бедствие или друг външен фактор не може да предизвика трайна криза, а само временна корекция. Въпросът обаче е дали пандемията ще отключи реалната криза, която мнозина предричаха и преди нея? Ще е успеят ли предприемачите да се адаптират? Могат ли да са гъвкави или ударът ще е прекалено силен? Бизнесът поиска подкрепа от държавата, но малките бизнеси вече „дишат“ затруднено. Как страната ни ще се справи с пандемията и пълната карантина единственото решение ли е на проблема? Отговорите на тези и други въпроси може да очаквате тази неделя след централната емисия новини.
Ако погледнем от друга гледна точка, кризата често е лечението на болния икономически организъм. Дали, ако подходим правилно може да излезем по-силни и като икономика, и като модерно и солидарно общество? В крайна сметка кризата е болестен етап, от който трябва да излезеш, а не да се скриеш.
Вижте различни гледни точки за пандемията и как тя влияе на световната икономика, какво можем да очакваме, кои бизнеси ще претърпят срив и какви са изходите от една евентуална криза, тази неделя 22 март след централната емисия новини.  
Гледайте „Икономика под карантина“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 22 март,
веднага след централната емисия новини.

Смелост и съобразителност в „Един за друг“


Какви ще бъдат задачите за двойките, гледайте тази събота и неделя от 20.00 ч. по NOVA

Изпитания, тестващи решителността и куража очакват участниците в „Един за друг“ тази събота и неделя от 20:00 ч. по NOVA. Миналата седмица на двойките за пореден път се наложи да преодолеят себе си и да докажат, че са готови на всичко в името на любовта.
Дамите трябваше да преборят страха си от високо като изкачат 20-метрова стена, а на слизане – да съберат етапите от връзката си в правилния ред, описан от половинките им. Всички се справиха с първата част, но втората се оказа по-сложна за изпълнение. Въпреки това жените дадоха всичко от себе си без да подозират, че печелят предизвикателството само преборвайки страха си.
Техните половинки също се потрудиха, за да спечелят заложените предварително суми. Мъжете опитаха да разпознаят дамата на сърцето си по силует, парфюм, длани и устни. Освен това в изпитанието те трябваше да чуят от всички жени думите „обичам те“ и да разпознаят коя от тях е искрена.
За да покажат, че се познават истински, всяка от двойките трябваше да изгради своя мост на любовта, като наредят по идентичен начин приоритетите на своята връзка. Изненадващо тези, които са били повече време заедно, се справиха по-зле от тези, които са започнали своята връзка по-скоро. Веселка и Момчил от Видин, които са заедно само от 9 месеца, успяха да наредят моста с цели 8 от 10 съвпадения. В дъното на класацията се наредиха Ивелина и Святослав и Анселита и Мартин, които имаха само 1 съвпадащ приоритет. Това ги изведе на елиминации, като за първи път цялата вила единодушно гласува за оставането на Анселита и Мартин.
Този уикенд предстоят нови предизвикателства, изпълнени с много адреналин. Мъжете ще трябва да се превърнат в супергерои и да покажат бързина и съобразителност, за да спасят своите дами. След това студиото ще се превърне в класна стая и всеки грешен отговор на жените ще има неочаквано последствие.  
Как ще се справят двойките с новите задачи, не пропускайте да разберете тази събота, 21 март, в 20.00 ч. по NOVA!

Над 30% увеличение на броя безконтактни доставки на храна при засилени мерки за хигиенна безопасност


10 000 броя ръкавици на ден и над 8 000 предпазни маски предоставят Domino’s Pizza България на служителите си

Лидерът в продажбата и доставката на пици в България – Domino’s, се присъедини към всеобщите усилия за ограничаване на разпространението на COVID-19 и добави възможността за „Безконтактна доставка“ до адрес. Услугата е налична както при поръчка от сайта, така и през мобилното приложение, след онлайн плащане, като гарантира сигурността и спазването на мерките за борба срещу коронавирус.
„От обявяването на извънредно положение досега сме осигурили на служителите ни над 8 000 броя предпазни маски, използваните ръкавици на ден надхвърлят 10 000, а откакто е активна услугата „Безконтактна доставка“, извършените доставки са над 30% от общия брой. Спазването на строги хигиенни изисквания за нас е стандартна практика, но с оглед на социалната изолация и спазването на мерките, наложени от пандемията на коронавирус, за нас е изключително важно да предпазим както нашите клиенти, така и служителите ни. Въвели сме засилени методи за безопасност и в момента извършваме само доставки по домовете“, увери Никола Николов, собственик и управител в Domino’s България.
Част от допълнителните хигиенни практики, предприети от Domino’s, за да се ограничи разпространението на заразата, са:
  • Пиците минават термична обработка на 240С, след което се слагат в кутия, без доставчикът да има директен допир с тях /използва се лопата и нож за рязане/;
  • Всички процедури са одобрени по HACCP система, която гарантира качеството и безопасността на продуктите;
  • Служителите, които приготвят пици, носят предпазни маски и ръкавици, когато работят с храна и спазват процедурите за правилно миене на ръцете, преди да сложат ръкавиците;
  • Доставчиците носят предпазни маски и спазват процедурите за правилно миене и дезинфекциране на ръцете според насоките на СЗО;
  • Температурата на всички служители се измерва и записва преди началото на всяка смяна; 
  • Всички повърхности, които имат контакт с храна, се дезинфекцират многократно през работния ден.
Продуктите, които се ползват в рецептите, са от одобрени от централата доставчици. В България Domino’s работят с лицензирани български и европейски  доставчици на хранителни продукти, като това е резултат от сложен и дълъг процес на сертифициране и одобрение през централата на Domino’s в САЩ.