Translate

сряда, 18 март 2020 г.

Нов рекорд на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”


148 младежи се вдъхновиха от примера на българите, обявени за „Праведници на народите на света” по времето на Холокоста

Нов рекорден брой участници събра седмото издание на националния литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. 138 ученици и 10 студенти от 47 населени места в България изпратиха своите разкази, вдъхновени от житейската история на българи, пренебрегнали сигурността си, за да помогнат на българските евреи да избегнат смъртта по времето на Холокоста. С тях общият брой участници в седемте издания на надпреварата надхвърлят 1000.
Темата „Аз съм един от тях – българските праведници на света” бе поредното предизвикателство към младите автори, отправено от Център „Алеф”. Те трябваше да се пренесат в годините 1941-1944, когато Законът за защита на нацията /ЗЗН/ в България постави евреите при нечовешки условия. Целта е да се разкажат от първо лице историите на онези достойни българи, които не позволиха техните събратя евреи да бъдат изпратени в нацистките лагери на смъртта. Да се поставиш на мястото на друг и да предадеш неговите чувства, мисли и действия не е лека задача. Особено, когато става дума за участници в драматични времена, които поставят на изпитание изконни човешки морални ценности.Младите разказвачи са влезли в ролята на 20-те българи, удостоени със званието „праведници на народите на света” от Яд Вашем, Израел – мемориалът, създаден в памет на 6-те милиона евреи, жертви на Холокоста. Това са двадесет от множеството български съдби за пример и изваждане от забрава чрез художествени литературни творби.
Как са се справили участниците в конкурса с превъплъщенията си в българските „праведници” ще определи журито, на което вече са предадени техните разкази.  Отговорната, но и приятна задача да прочетат и оценят творенията, поеха Радостина Николова – старши експерт в Министерството на образованието и науката, Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист, поет и директор на сайта Бивол.бг.
Техните номинации се очаква да станат ясни в средата на април, а имената на най-добрите автори ще бъдат оповестени на сайта на ЦЕБС „Алеф” - http://alef-bg.org.
Двадесетте „отличници”, от които ще бъдат излъчени победителите в надпреварата, ще бъдат поканени на церемонията по награждаване в Бургас през месец май, на разноски на организаторите. Разказите им ще бъдат публикувани в сборника „Аз съм един от тях – българските праведници на света”, който ще бъде издаден по-късно. Финал на церемонията ще постави екскурзия с кораб до емблематичния за Бургас остров „Света Анастасия”. 
Наградите, които ще получат победителите в конкурса, са повече от атрактивни. За четвърти пореден път ученик ще бъде изпратен на Международен конгрес за млади лидери в Израел. Една от наградите за призовото място е едногодишна стипендия. Още множество материални награди и изненади ще бъдат връчени на талантливите младежи на България.
Ето от къде са младите участници в седмия конкурс: Бургас, София, Разлог, Русе, Сливен, Пловдив, Търговище, Благоевград, Варна, Кърджали, Плевен, Велико Търново, Севлиево, Драгоман, Вършец, Дряново, Гоце Делчев, Монтана, Враца, Габрово, Хаджидимово, Рудозем, Видин, Ловеч, Момчилград, Якоруда, Долни Дъбник, Ботевград, Казанлък, Кюстендил, Хасково, Пазарджик, Шумен, Полски Тръмбеш, Сопот, Царево Карлово, Лом, Лясковец,Стара Загора, Банкя, Хайредин, с. Зайчар, с. Агатово, с. Елешница, с. Баня, с. Медковец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар