Translate

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Проф. Ивайло Търнев: За период от шест години здравните медиатори у нас се увеличиха близо два пъти



В София се проведена Деветата национална среща по проект "Инициатива за здраве и
ваксинопрофилактика". Проектът се осъществява от Национална мрежа на здравните медиатори с подкрепата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, Комисията по здравеопазването към 43-тото НС и МЗ. Партньори на инициативата са МТСП, МФ, НСОПЛБ, Българското сдружение по ваксинопрофилактика, пациентски организации, с подкрепата на ГлаксоСмитКлайн.
Проектът „стартира през м. март 2010 г. по повод епидемичния взрив от морбили, засегнал преди всичко ромските общности в България с над 24 000 разболели и 24 смъртни случая.
„Преминахме през много перипетии, но се убедихме, че когато обединим усилията си, резултатите са налице. А за нас е от изключителна важност непрекъснато да подобряваме своето представяне в името на общата кауза – по-здраво и добре информирано общество, липса на епидемии от ваксинопредотвратими заболявания и партньорство на всички нива – в името на едно по-добро утре за нас и нашите деца“, заяви проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата" и член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори. Той допълни, че пропускането на имунизацията от големи обществени групи е един от основните проблеми пред здравеопазването у нас, а утвърждаването на статута на здравните медиатори - едно от големите постижения на проекта.
Председателят на Комисията по здравеопазването към 43-тото НС д-р Даниела Дариткова обеща, че при гласуването на Бюджет 2016 г. депутатите ще направят всичко възможно в него да се осигури финансиране за нови здравни медиатори и през следващата година. Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева подчерта, че „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ е един от най-успешните проекти, които се осъществяват през годините в България.
Здравното медиаторство е устойчиво през годините, защото има приемственост между всички правителства, което позволява и неговото разрастване през годините - от 105 здравни медиатора през 2010 до 170 през 2015. През следващата година към НМЗМ ще се присъединят нови 25 здравни медиатора, които ще започнат практика след получен сертификат за успешно преминат курс към Медицински Университет София. Обучението се реализира от преподаватели от Факултета по обществено здраве с подкрепата на фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн.
По време на форума проф. Ивайло Търнев връчи почетни грамоти за подкрепа на Проекта на Комисията по здравеопазването към 43-тото НС, МЗ, МФ, Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпросите към МС, НЗОК, БЛС, НЦЗПБ и БЧК. Индивидуални отличия получиха и Десислава Атанасова, д-р Нигяр Джафер, проф. Пенка Переновска, проф. Владимир Пилософ, проф. Димитър Попов и др.
Беше връчена и традиционната награда на проф. Ивайло Търнев за най-успешен ромски студент по медицина на стажант-лекарката Мануела Сандова, завършила семестриално с пълен отличен успех.

Българинът инвестира най-много в добавки, които подпомагат имунната система, борбата с килограмите, костите и ставите



Проучване и финансов анализ на потреблението на над 70 000 българи, обобщено от
китайската компания TIENS показва, че българинът инвестира най-много в хранителни добавки, които подпомагат - укрепването на костите и ставите, засилване на мозъчната дейност, борбата с килограмите и излишните мазнини, имунната система, активността на половата система (и при двата пола). Изследването показва, че жените са по-склонни да купуват добавки, за разлика от мъжете.
Според статистика на СЗО от населението в света - 6,5 милиарда човека само 5% са здрави, от които 4% деца и 1% възрастни; 15% са болни и 85% са полуздрави. Профилактиката може да разреши 92 % от здравния проблем, а медицинското лечение може да реши 8 % от проблема.
95% от всички хранителни заболявания са причинени от избора на храна и токсичните примеси в нея, от недостига на определени елементи (минерали, витамини) и от липсата на физическа активност.
Над 45 елемента и съединения са признати като хранителни вещества, които са от съществено значение за растежа, възстановяването, обновяването, поддържането, нормалното развитие на органите, размножаването, устойчивостта към инфекции и болести.



LG бе удостена с титлата „Марка на годината“




в престижните награди Red Dot - eдно от най-известните състезания за дизайн в света. С
това признание LG се присъединява към редиците на престижни победители от предишни години като PepsiCo, Audi AG и Mercedes-Benz. LG е едва третата компания, която печели едновременно наградите „Марка на годината“ и „Дизайн екип на годината“, като втората награда е печелена от LG и през 2006 г.
Титлата “Марка на годината“ бе присъдена на LG за нейните 13 награди Red Dot в категорията Communication Design, получени в течение на годината. Печелившите продукти тази година включват LG G4 и LG Watch Urbane, които въплъщават в себе си ориентираната към бъдещето философия на компанията за интуитивно потребителско изживяване на база иновативен, но достъпен и улеснен за използване дизайн.
Наградата Red Dot Award е невероятно постижение за нас и показва лидерската позиция и устойчивото развитие на LG в областта на дизайна, които се затвърждават чрез постоянния ни ангажимент към иновативен дизайн и интуитивно потребителско преживяване,” каза Нох Чанг-хо, вице-президент и оглавяващ дивизията за корпоративен дизайн в LG Electronics. "Ще продължим да създаваме и развиваме решения, които предизвикват у потребителите позитивна емоционална реакция и задълбочават връзката между марката и хората, за да затвърдим посланието си Innovations for a Better Life (Иновации за по-добър живот).”


National Geographic и General Electric представят иновативната поредица „Пробив”



Серията от шест епизода разказва историите на хората и технологиите, свързани с откритията им и разкрива как изобретенията им оформят облика на бъдещето. Всеки
едночасов епизод (от осми октомври 20,55 м.) е режисиран от холивудски визионер, като първите шестима са: Анджела Басет, Питър Бърг, Пол Гиамати, Акива Голдсман, Рон Хауърд и Брет Ратнър.
Изпълнителни продуценти на „Пробив” са Рон Хауърд, Браян Грейзър, Стив Майкълс, Джонатан Кох и Марк Даули. 
Първите епизоди запознават зрителите с изключителни постижения в сферата на неврологията, продължителността на живота, водата, енергията, пандемиите и роботиката. Хауърд режисира епизода за дълголетието, Гиамати проучва най-новото в сферата на технологиите, Ратнър ще се съсредоточи върху човешкия мозък, Бърг ще се справи с пандемиите, Басет ще разреши проблемите с водата, а Голдсман ще осигури енергия.
„За нас е привилегия да разкажем историите на най-великите иновации. Технологиите напредват стремглаво и всеки ден ставаме свидетели на удивителни трансформации. Разказите за научните пробиви са невероятни колкото самите постижения”, споделя Стив Майкълс, изпълнителен продуцент.

Марина Кискинова представи първия си самостоятелен сингъл „Огледало”


Гостите, сред които Ники Сотиров, Павел Цветков от KWIAT, изпълнителите Прея, Вяра Атова, актрисата Гергана Стоянова, Йордана Димитрова, Гери Дончева и много други, изгледаха видеото към песента.
След него проф. Любомир Стойков говори за Марина – за нейния талант, професионални и човешки качества. Певицата в блестящ тоалет изпълни на живо „Огледало”,заедно с таньорите от своя клип. Вечерта продължи с атрактивната клубна програма на певицата, която включва едни от най-нашумелите поп и R&B хитове за годината. На сцената, заедно с Марина, бяха и момичетата от VS Dance. 
Музиката на „Огледало” е нежна и носталгична – дело на Веселин Ценов – Algoriddim. За текста певицата се довери на младата изпълнителка Прея. Името на песента „Огледало” е метафоричен образ на отношенията между двама души и емоционалното послание, което певицата предава с песента е да не губим себе си във връзката с другия.
„Огледало” е първият самостоятелен сингъл на Марина Кискинова, като последните й парчета са записани в дуети с Део, Били Хлапето и Майкъл Флеминг – Лексус. 

Топ специалисти по репродуктивна медицина се събраха в София



Над 200 специалисти акушер-гинеколози, неонатолози, биолози и ембриолози,
специализанти и студенти по медицина участваха в IX Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие, организиран от Института по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“.. Темата на събитието бе "Асистирани репродуктивни технологии, бременност и раждане".
Бяха представени интересни научни презентации от водещи репродуктивни специалисти, акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина и неонатолози от България и чужбина. А, чрез възможностите на съвременната телемедицина бяха показани демонстрационни високоспециализирани ултразвукови прегледи и оперативни интервенции с видеовръзка на живо от кабинетите по фетална медицина и операционните на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.
Една от най-силните страни на симпозиума бе, че темите на лекторите си кореспондираха, а самите лектори се допълваха и водеха диалог помежду си.

Ивет Лалова стана посланик на кампанията „Открито за диабета“



организирана от фармацевтичната компания Sanofi България, за четвърта поредна година, по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.

Диабетът, ако беше държава щеше да е третата по население в света. Подкрепям кампанията, защото вярвам, че всеки човек е отговорен за своето здраве, а възпитанието на правилните навици се изгражда още в детска възраст. Съществуват прости правила, които ако спазваме ежедневно ще можем да се предпазим от това заболяване. Балансираният хранителен режим и всекидневната физическа активност са едни от тях. Да изкачиш стълби вместо да ползваш асансьор, да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета,” сподели Лалова, която даде ценни съвети на учениците от 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ в София и заедно с тях направи серия от физически упражнения - лесни за ежедневно изпълнение.
Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят  над  387 млн. души т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. Статистиката показва също, че през 2014 г. на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек  от диабет. В България по данни на  IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000. Национално проучване сред българското население, проведено през септември 2015 г. и инициирано от Sanofi България, показва, че близо 60% от сънародниците ни припознават диабета като обществено значимо заболяване.  Едновременно с това обаче, около 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.

Първата Българо-немска имплантологично-хирургична дентална клиника ЕО Дент отвори врати




Датата 11 ноември не бе избрана случайно – на този ден се почита Св. Мина, лечител и
покровител на семейството.
Събитието уважиха Татяна Лолова, Мартина Вачкова, Йордан Йовчев, Наталия Симеонова, Азис, Алисия,Мери и Миро от „Бойс Бенд”, Денди,Мира Добрева, Неделя Щонова, бизнесмени, политици и много други гости.
ЕО Дент е изградена по немски стандарт и оборудвана с най-съвременна апаратура. Етаж за хирургия, етаж с 4 операционни блока, етаж за релаксиращи процедури, профилактика и мотивация.  На последния  - 4 етаж е разположен музей на дентална
медицина.
В подземния етаж се „крие“ фотостудио за заснемане на дизайна на усмивката на всеки пациент. Конферентната зала с учебния център са създадени с една еднствена цел – непрекъснато усъвършенстване и професионално израстване в името на пациента.
Оборудването е последна дума на техниката - лазери, най-нов модел стерилизация, дентални столове, разположени върху специална антибактериална настилка.
Откриването започна с изпълнението на изпълнение на трио „Тенорите“ и завърши с грандиозно шоу на жената каучук – Сирма Добрева, с изпълнение, което се прави за първи път в света - акробатика по фасади на сгради.
Д-р Венета и Валентин Павлови, собственици на клиниката, споделиха, че за тях това е една сбъдната мечта.




Сладко е - Без захар!



Захарният диабет е пандемия

Тази година кампанията по повод Световния ден на диабета - 14 ноември е под надслов „Сладко е. Без захар!”.
Основните рисковите фактори, свързани с развитие на захарен диабет тип 2, са затлъстяването, нездравословното хранене, липсата на физическа активност, стресът. Лекарите наричат тези рискови фактори смъртоносен квартет, нарушаващ въглехидратната обмяна и отключващ захарният диабет. А
той е свързан и с куп метаболитни увреждания - високо кръвно, висок лош холестерол и повишени триглицериди.
Доц. Даниела Попова, завеждащ Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", съобщи, че препоръката на Международната диабетна федерация и СЗО е да се намали приема на захар до 5% от дневния енергиен прием или до 6** чаени лъжички дневно. Според нея от изключителна важност е хората да се научат да подбират храни с т.нар. „бавни въглехидрати”, които имат нисък гликемичен индекс* (ГИ).
По думите и бялата рафинирана захар има полезни алтернативи като стевия, кокосова и нерафинирана тръстикова захар, някои плодове и т. н., които освен че имат по-нисък ГИ, са богати на витамини и минерали. Хранителните фибри са също полезна подкрепа, когато искаме да намалим консумацията на захар, тъй като създават чувство на ситост, регулират чревната функция, намаляват усвояването на захарите и мазнините от храната, както и енергийността на храната. Те могат да се набавят от сурови плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни.
Доц. Попова бе категорична, че диабетиците е много по-добре да посрещнат една хипогликемична криза с истински мед, отколкото с шоколад или кока-кола.
Тя сподели, че иновативните терапии дават възможност за комплексно повлияване на захарния диабет, чрез допълнителни ползи като редукция на телесно тегло, намаляване на повишеното артериалното налягане, подобряване на липидните показатели и др. А един от новите механизми за повлияване на диабета позволява на бъбрека да изхвърли излишната глюкоза чрез урината. Този терапевтичен подход се отличава от съществуващите досега по това, че не е свързан с продукцията на инсулин и може да се прилага при пациенти със захарен диабет тип 2, независимо от функцията на панкреаса, подчерта тя.
Зоя Паунова, изпълнителен директор на AstraZeneca България, акцентира, че през последните години диабетът е пандемично нарастваща заплаха, с все по-ясно изразена необходимост от постигане на добър контрол на болестта чрез редовно изследване на гликиран хемоглобин (HbA1c).
Американската диабетна асоциация и Европейската асоциация за изучаване на диабета препоръчват изследване на HbA1c минимум 2, а при тези, на които се е наложило да бъде сменена терапията или пък не е постигнат добър контрол на болестта се препоръчва изследване 4 пъти годишно.
У нас НЗОК реимбурсира само 2 изследвания годишно, което означава, че значителен  брой пациенти нямат достъп до редовно проследяване на HbA1c. Стана ясно, че AstraZeneca България осигурява безплатен достъп до изследвания за повече от 15000 пациенти и в бъдеще компанията ще продължи да инвестира в иновативни терапевтични решения с цел постигане на добър контрол на диабета.
Според данните за България диабетно болните са близо 500 хил. души. Близо 50% от тях не са в добър контрол. А над7% от хората у нас са в състояние на предиабет, което също налага сериозно наблюдение и системен контрол на HbA1c.
Важна е не сам профилактиката, а така също и здравната култура, тъй като непрекъснато нараства епидемията от диабет в света. Ето защо е необходимо да се работи за превенцията на това заболяване, защото почти 70% от хората с риск за диабет обаче може да бъдат предотвратени или отложени с промяна в начина на живот  - здравословно, балансирано хранене, намален прием на алкохол, добра двигателна и физическа активност
Кампанията за намаляване консумацията на захар подкрепи и Иван Звездев. Той демонстрира авторски рецепти за сладкиши, в които захарта бе заменена със здравословни алтернативи.
****
*Гликемичният индекс показва колко бързо въглехидратите навлизат в кръвния поток и повишават кръвната захар.
**6 чаени лъжички захар на ден означава общо 30 гр. с цялата храна.

За да се стопира тоталното обеззъбяване на населението са необходими действия, а не дискусии



„Холивудската усмивка“ трябва да се доближава до естествените цветове
Кариесът е заразен
  
Снежнобелите зъби вече не са на мода и това е само малка част от промените, настъпили в съвременната имплантология , през последните 5 години.
„Точно това е нашата и лично моята цел - не да променяме природата, а да й помагаме“, сподели д-р Бранимир Кирилов**, основател на дентална клиника „Медикъл Дент“.
Според него проблемът с обеззъбяването на нацията, може да бъде решен по много
начини – от мост и единична протеза, през импланти, до протези или протези, фиксирани за импланти в двата края – въпрос на индивидуален подход и финансова възможност на конкретния пациент.
Но водещото в случая е профилактиката. И ако сега 120 000 българи са тотално обеззъбени, то след 30 години бройката им може и да е 300 000, ако хората продължават да пренебрегват елементарната устна хигиена.
Той подчерта, че кариесът е заразен - майката може да зарази новороденото при първата целувка, интимните партньори да се заразят един друг.
Ето защо е необходимо човек минимум два пъти годишно да посещава кабинета на своя лекар по дентална медицина, за да се предотврати увеличаване на заразените зъби и последващо развитие на грануломи, пародонтити, умъртвени и екстрахирани зъби. Стана ясно, че грануломите се лекуват 100% консервативно, без операции, а при кистите вече се извършва декомпресия.
Д-р Кирилов бе категоричен, че на пациентите не бива да се внушава, че липсващите зъби могат да се заменят само и единствено с импланти и че е по-добре да се направи протеза, отколкото да се сложи евтин, базален имплант.
„В днешно време технологиите и материалите позволяват да се правят
чудеса – образуване на кост на точно определено място и в точно определени размери, стимулиране на меките тъкани, изграждане на коронка за 1 час, екстракция на ретиниран мъдрец за 15 минути, а не за 2 часа и много други. Въпрос на добра организация и планиране от страна на специалиста е лечението да се извърши по възможно най-улеснен и удачен за пациента начин“, каза той.
Проблемът с тоталното обеззъбяване на населението трябва да се реши на национално ниво с участието на политици, общество и БЗС. Но само след ясен отговор на въпроса какво орално здраве искаме да имат отделните възрастови категории – деца, ученици и младежи, хора в зряла възраст и пенсионери. Не дискусии и кръгли маси, а решения, действия са необходими, подчерта водещият имплантолог и орален хирург.
По думите му въпросът за квалификацията по имплантология у нас остава неуреден - отворен. По негова лична преценка у нас работят около 100-200 лекари по дентална медицина работят имплантология. По отношение опитите за специализацията по имплантология обясни, че това е свързано най-вече с удовлетворение на лични интереси и амбиции за раздаване на лицензи.
В Западна Европа 40% от зъболекарите предлагат лечение с импланти, но 20% го извършват само, съобщи д-р Кирилов. Той бе категоричен, че страната ни не е готова за дентален туризъм.
„Първо трябва да подредим дома си, тъй като в здравеопазването все още има много нерешени проблеми.Защото ако създадем лош имидж сред чуждестранните пациенти (такъв вече е налице) ще се получи отлив за години напред, който трудно ще може да компенсираме”, каза още в заключение д-р Кирилов
------
 *Д-р Бранимир Кирилов завършва СФ -София, специалност „Дентална медицина”. През
2003 г. взима специалност „Орална хирургия”, а през 2010 г. завършва МУ-София, специалност „Хуманна медицина”.
В периода1999-2010 г. е преподавател в катедра по „Орална и лицево-челюстна хирургия” в СФ – София.
През 2005 г. основава клиникта по дентална медицина Медикъл Дент.
Ръководи семинари и консултации в Международния учебен център по дентална имплантология – IFZI България. Член е на Международния конгрес на оралните имплантолози ICOI.
През 2015 г. получи Националния златен приз „Човешки ресурси“
на Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията“. Статуетката се присъжда на специалисти, които в сферата на своята професионална дейност имат най-голям принос за непрекъснатото професионално усъвършенстване и ефективното управление на човешкия потенциал, за внедрените иновации в тази област и за подобряване качеството и производителността на труда в звената и институциите, които ръководят.
Той е носител още на награда Меиджър на съвременна дентална практика и на наградата Contemporary European Management  на Съвета на европейската културна и научна общност.

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета с крос в Борисоватата градина



На 15 ноември 2015 г.  в парк „Борисова градина” Асоциация „Диабет тип 2“ съвместно със Столична община ще отбележи Световния ден за борба с диабета с крос под надслов „<6“ - крос в подкрепа на хората с диабет.
От 10:00 до 11:00 часа участниците ще могат да получат стартовите си номера на пункта за регистрация, където ще бъдат разделени в трите трасета за бягане – 1 км за деца, 1,5 км или 3 км за възрастни. Кросът ще стартира от площадката до чешмата пред бюст-паметника на Васил Левски и ще финишира отново там. 
Спортното събитие ще бъде открито от двукратния световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев, съобщават организаторите.
Участие могат да вземат хора с диабет, техните семейства и всички, които ги подкрепят, като всеки желаещ да се включи в инициативата ще може да се регистрира за участие и в самия ден на събитието, като попълни кратко информирано съгласие.
Наградният фонд включва продукти, стимулиращи спортуването и физически активния начин на живот. Наградите ще бъдат раздадени чрез томбола, в която ще са включени стартовите номера на всички участници.
Основното послание на организаторите е, че има по-малко от шест неща, които човек може да прави, за да поддържа кръвната си захар по-ниска от 6 (максималната референтна стойност, определена от СЗО за наличие на захар в кръвта).
Целта е да се насърчи здравословният начин на живот, да се подчертае важността на физическата активност за заболяването и да се припомни, че по този начин диабет тип 2 може да бъде напълно избегнат. От друга страна, това събитие ще покаже, че хората, болни от диабет, не се различават от всички останали и не бива да бъдат дискриминирани.
Събитието се организира с партньорството на Младежки спортен клуб „София-Европа“ и Национална пациентска организация. 

Снимка: teenproblem.net

вторник, 10 ноември 2015 г.

Среща със специалист-уролог ще се проведе в София


на 18 ноември от 15:00 ч. в Клуб на пенсионера и инвалида, бул. Сливница № 146, като
част от Националната кампания за мъжко здраве "Отиди на преглед".

Безплатната, информационна среща е отворена за всички, които имат интерес и въпроси по темата.
Кампанията "Отиди на преглед" ще продължи и през зимата с напълно безплатни образователни срещи в различни региони на страната със специалисти уролози, разясняващи какво е доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.
Организатор на инициативата е Българското урологично дружество със съдействието на ГлаксоСмитКлайн. Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.
------
Кампанията "Отиди на преглед" стартира през февруари 2015.
През 2012 / 2013 година бяха проведени повече от 100 срещи с уролози в различни населени места в страната.
ДПХ е доброкачествено заболяване на простатната жлеза и се среща при мъже над 50-55-годишна възраст. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Въпреки че около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Поради тази причина, както и заради притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването и са склонни да посетят своя личен лекар или специалист-уролог. Често съвсем неправилно се пристъпва към самостоятелно лечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.

Високотехнологичен център за робот-асистирана рехабилитация ще бъде създаден към СБДПЛХЦП „Света София”


Церебралната парализа е доживотна диагноза

Той ще бъде завършен до 30 април следващата година и  в него ще се осъществява  комплексно обгрижване  и непрекъсната терапия с уникална апаратура не само на деца,
а и на младежи до 22 годишна възраст.
За целта предстоят съвместни действия със СО за необходимата административна промяна. Има идея по ЗЛЗ лечебното заведение да се пререгистрира като специализирана болница за деца и младежи с церебрална парализа.Това съобщи доц. Иван Чавдаров, управител на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София” (СБДПЛХЦП).
По думите му церебралната парализа не е болест, а доживотна диагноза, а децата след 18 годишна възраст се влошават поради невъзможността да продължат терапията си, тъй като остават изолирани в къщи.
Инвестицията, за създаването на високотехнологичен център за робот-асистирана рехабилитация, в размер от 308 000 евро е осигурена с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
С проекта се предвижда три от помещенията на болницата да бъдат обособени като специализиран център, който ще бъде оборудван с високотехнологична апаратура за робот-асистирана рехабилитация на горен крайник на деца от 4 до 18 години и от 12 до 18 години и обучение на ходене за деца т 12 до 18 години.
Н.пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия у нас сподели, че знае, от личен опит, какво предизвикателство е церебралната парализа, за всички засегнати семейства. Тя подчерта, че страната и се стреми да подпомага финансово проекти, насочени преди всичко към подобряване на общественото здраве постави акцент върху децата с увреждания, в риск от бедност и социална изолация и от ромската общност.
По думите на доц. Чавдаров болницата разполага с база данни и има експертен и технологичен потенциал да съдействаме на МЗ при изграждането на национален регистър на пациентите с церебрална парализа, какъвто до момента няма.
Той поясни, че се цели с прилагането на новите терапевтични методи, от една страна да се повиши мотивацията и интереса на децата към прилаганите им процедури а от друга правилно да бъдат обучени родителите за извършване на рехабилитацията в домашни условия. Ще бъдат обучени да прилагат стречинг, термотерапия, стимулиращо-ограничителна двигателна терапия и ще усвоят специфични подходи за мотивация на детето за дейности от ежедневието.
Паралелно ще бъде проведено и обучение на медицински и здравни специалисти като рехабилитатори, ерготерапевти, логопеди и др. за прилагането на новите методи.
От думите на доц. Чавдаров стана ясно, че СБДПЛХЦП „Света София” сега обслужва 110 - 130 деца дневно и над 2000 годишно.Около 15%-20% от тях са от други населени места. Децата от София ползват по-голям обем процедури. НЗОК заплаща 10-те дни, а Столична община поема останалите. В болницата лежащите места са 100. Понякога за 1 место чакат две и повече деца. Очаква се болницата да увеличи капацитета си да приема повече пациенти за амбулаторна и стационарна рехабилитация от цялата страна.
Кметът на община „Красна поляна” обеща подкрепа и съдействие при изграждането близо до болницата на специален паркинг, който трябва да е готов до месеци, за да се улеснят и облекчат родителите на децата с двигателни проблеми.

Снимка2: cpcentresof-bg.com
 

Доц. Иван Костов, директор на Първа САГБАЛ - София: Увеличават се новооткритите случаи на рак в България



От изнесените данни от раковия регистър е видно, че през 1993 г. новооткритите случаи са около 23 000, а през 2012 г. те надхвърлят 36 000.
Същевременно обаче починалите остават в еднакви граници. През 1993 г. те са били 15 000, а през 2012 г. – 18 000. През 2015 г. новите случаи са 4107, като починалите са 1394.
По думите на доц. Костов увеличаването на новооткритите случаи се дължи на подобрената диагностика и профилактика, а липсата на нараснала смъртност – на доброто лечение. 

Снимка: novinite.com

Прегледите намаляват с 25% смъртността от рак на гърдата



Стана ясно от думите на доц. д-р Георги Байчев от Клиника „Гръдна хирургия” към ВМА,
по време на кръгла маса в НС на тема: „Скрининг, профилактика и лечение на рак на млечната жлеза – тенденциите в България и по света”.

Доц. Байчев постави акцент и върху скрининга, препоръчвайки ежегоден клиничен преглед за жените след 35-годишна възраст; мамографско изследване всяка втора година между 40 и 50 години, както и ежегодно в интервала между 50 и 69 години.
По думите му, оценката на риска започва с обстойна анамнеза и клиничен преглед, последвани от подходяща образна диагностика и морфологично изследване, когато е необходимо.
Той подчерта още, че профилактичната двустранна салпингоофоректомия - 47%-68% намалява риска от рак на гърдата и с до 96% от гинекологичен рак при BRCA носител. Профилактична двустранна мастектомия намалява с над 90% риска при фамилност и с 85%-100% намалява риска при BRCA носител. Контралатералната профилактична мастектомия намалява с 94% риска при пременструиращи  и с  96,3% при постместруиращи.

Актавис с награда в категорията „Спортни каузи“


в Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност на списание Business Lady – „Златно сърце”.
В рамките на три години Актавис, най-голямата фармацевтична компания в България по продажби в опаковки и производствен капацитет, бе основен спонсор на представителния футболен клуб "Марек" Дупница. Наред с помощта към първия отбор, Актавис активно подпомагаше и детско-юношеската школа в града. Компанията подкрепяше финансово участието на децата на Марек и техните треньори в неофициалното световно първенство по футбол за деца и младежи "Готя къп", което се провежда ежегодно в Швеция. Децата на Марек два пъти представиха България по време на церемонията по официалното откриване на турнира, което беше изключителна чест и гордост за тях.
Наградата бе връчена от Найден Тодоров, Президент на Асоциацията на спортните журналисти в България, който шеговито подчерта, че „ако може да се каже, че в момента българският футбол боледува, то кой друг, ако не Актавис, могат да предложат най-доброто лекарство за това".
Радослава Ганозова прие наградата от името на компанията с думите:
Ако можехте да видите очите на децата, когато кацнаха на летището в Швеция за световното първенство по футбол за деца и младежи "Готя къп", ще разберете защо продължаваме да ги подкрепяме. Нека да направим така, че децата да има къде да тренират.
На церемонията присъстваха над 130 официални лица, политици, дипломати, представители на бизнеса и, неправителствени и частни институции и фондации и бяда присъдени награди в 11 категории за различни обществено значими каузи и социални проекти, инициирани, реализирани или подкрепени от компании, неправителствени организации и институции.