четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Проф. Ивайло Търнев: За период от шест години здравните медиатори у нас се увеличиха близо два пътиВ София се проведена Деветата национална среща по проект "Инициатива за здраве и
ваксинопрофилактика". Проектът се осъществява от Национална мрежа на здравните медиатори с подкрепата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, Комисията по здравеопазването към 43-тото НС и МЗ. Партньори на инициативата са МТСП, МФ, НСОПЛБ, Българското сдружение по ваксинопрофилактика, пациентски организации, с подкрепата на ГлаксоСмитКлайн.
Проектът „стартира през м. март 2010 г. по повод епидемичния взрив от морбили, засегнал преди всичко ромските общности в България с над 24 000 разболели и 24 смъртни случая.
„Преминахме през много перипетии, но се убедихме, че когато обединим усилията си, резултатите са налице. А за нас е от изключителна важност непрекъснато да подобряваме своето представяне в името на общата кауза – по-здраво и добре информирано общество, липса на епидемии от ваксинопредотвратими заболявания и партньорство на всички нива – в името на едно по-добро утре за нас и нашите деца“, заяви проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата" и член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори. Той допълни, че пропускането на имунизацията от големи обществени групи е един от основните проблеми пред здравеопазването у нас, а утвърждаването на статута на здравните медиатори - едно от големите постижения на проекта.
Председателят на Комисията по здравеопазването към 43-тото НС д-р Даниела Дариткова обеща, че при гласуването на Бюджет 2016 г. депутатите ще направят всичко възможно в него да се осигури финансиране за нови здравни медиатори и през следващата година. Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева подчерта, че „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ е един от най-успешните проекти, които се осъществяват през годините в България.
Здравното медиаторство е устойчиво през годините, защото има приемственост между всички правителства, което позволява и неговото разрастване през годините - от 105 здравни медиатора през 2010 до 170 през 2015. През следващата година към НМЗМ ще се присъединят нови 25 здравни медиатора, които ще започнат практика след получен сертификат за успешно преминат курс към Медицински Университет София. Обучението се реализира от преподаватели от Факултета по обществено здраве с подкрепата на фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн.
По време на форума проф. Ивайло Търнев връчи почетни грамоти за подкрепа на Проекта на Комисията по здравеопазването към 43-тото НС, МЗ, МФ, Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпросите към МС, НЗОК, БЛС, НЦЗПБ и БЧК. Индивидуални отличия получиха и Десислава Атанасова, д-р Нигяр Джафер, проф. Пенка Переновска, проф. Владимир Пилософ, проф. Димитър Попов и др.
Беше връчена и традиционната награда на проф. Ивайло Търнев за най-успешен ромски студент по медицина на стажант-лекарката Мануела Сандова, завършила семестриално с пълен отличен успех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар